yukaka Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 Mam dwa psy, owczarek niemiecki i kundelek. Owczarek jest starszy, kundelek dwa lata młodszy i wzieliśmy go jak owczarek już u nas był. Po jakimś czasie owczarek zaczął atakować młodego, gryzł go gdzie popadło. Przez parę miesięcy takie sytuacje miały miejsce dosyć często, później trochę rzadziej ale zdarzają się do dziś. Nie jesteśmy zwolennikami bicia ale kary też nie skutkują. Już nie wiem co mam robić, szkoda mi tego psiaka, jest zastraszony i strasznie pogryziony :(. Bardzo proszę o radę, żeby ten koszmar wreszcie się skonczył :placz:. Ewa Quote
karjo2 Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 [FONT=Book Antiqua]Podobnych tematow jest mnostwo, odpowiedzi beda zblizone. Zamiast zakladac nowy watek o tym samym, warto poczytac o mozliwosciach rozwiazania problemu. Co masz na mysli, piszac o karach, czy pogryziony pies jest pokaleczony do krwi, ma rany szarpane czy wydarte futro i zadrapania? Ogolnie zle wyglada samo wprowadzenie nowego psa, ingerencja opiekunow, blad za bledem, niestety.... Jak wyglada przecietny dzien psow z Wami, spacery, zajecia, co robicie na codzien? Psy sa na zewnatrz, w domu? [/FONT] Quote
Goldulka Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 Znalazlam na necie pare porad tu jest o zazdrosnym psie, który pogryzl drugiego, porady specjalisty http://www.youtube.com/user/Jacol123#p/c/801D62C375E11546/6/vcUD4A1Y1HA a tu strona z poradami http://wesolalapka.pl/relacje-miedzy-psami/blog.html Quote
karjo2 Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 Akurat od pomyslow Lapki trzymalabym sie daleko, bo w efekcie moze sie skonczyc tragedia dla obu psow. Quote
karjo2 Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 A co mozna proponowac, majac tak ograniczone info, poza odeslaniem do masy topikow o zblizonych przypadkach i prosba o wiecej szczegolow? Quote
yukaka Posted December 22, 2010 Author Posted December 22, 2010 Teraz zdaje sobie sprawę, że decyzja o drugim psie to był błąd. Owczarek na początku wydawał się być zazdrosny ale teraz wydaje mi się, że to jest coś w rodzaju dominacji. Przyznaje, że popełniliśmy dużo błędów. Na początku całą moją uwagę skupiłam na tym małym kundelku, stał się moim pupilkiem, drugi pies był brata ale chyba nie zaakceptował takiego podziału i zaczęło się. Brutus-tak ma na imię nasz owczarek zaczął atakować młodszego, gryzł go do krwi, wyrywał sierść i zostawaly rany. tak jest do teraz, tylko zmieniliśmy z bratem nasze podejście do psów. Spędzamy z nimi sporo czasu, jak jeden idzie na spacer drugi też, razem dostają różne smakołyki, żaden z nich nie jest faworyzowany . Psy są na podwórku, więc cały czas się denerwuje czy przypadkiem znowu Brutus nie rzuci się na tego biedaka. Czy jest jakiś sposób, czy już za późno :( Quote
karjo2 Posted December 23, 2010 Posted December 23, 2010 No od poczatku Wasze zachowanie bylo dokladnie takie, by sprowokowac problem dogadania sie psow i nadal takie jest. W tej sytuacji nie zaryzykowalabym jakiejkowliek podpowiedzi przez net, poza odeslaniem do dobrej klasy szkoleniowca, ktory Was nauczy prowadzenia psow, badz izolacja zwierzakow, by zaoszczedzic obu stresu i pogryzien. Skad jestescie, moze uda sie kogos madrego polecic? Quote
yukaka Posted December 23, 2010 Author Posted December 23, 2010 Mieszkamy w Radomiu, będę wdzięczna za podpowiedź czy gdzieś w pobliżu znajdziemy dobrego szkoleniowca. Ewa Quote
karjo2 Posted December 23, 2010 Posted December 23, 2010 Ze spokojnym sumieniem moge polecic kontakt przez forum do Berek, badz Agnieszke Boczule http://www.aki.pl/ Wprawdzie kawalek, bo Warszawa, ale warto przynajmniej porozmawiac. moze sie okazac, ze kilka spotkan i wyjasnienie, jak postepowac z psami zdziala cuda ;). Quote
LALUNA Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 Czy psy są wykastrowane? Jesli nie, zacznij od tego Quote
Guest olka12 Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 kastracja byłaby dobrym rozwiązaniem bo wtedy może dominacja by nie była już tak ważna sprubójcie może podziała Quote
marta23t Posted January 11, 2011 Posted January 11, 2011 przede wszystkim do czasu rozwiązania problemu - a pomoc może jedynie specjalista po obserwacji zachowań obu zwierzaków rozdzielić psy żeby nie dopuszczać do pogryzień. piszesz, że pies jest strasznie pogryziony i zastraszony- jeśli to koszmar- to rozdziel zwierzęta bo pewnego dnia może skończyć się tragedią. jeśli pies gryzie drugiego notorycznie i to psa, który się go boi to już nie ustalanie hierarchii czy dominacja ale regularna walka. przez internet sprawy nie załatwisz. poszukaj szkoleniowca i rozłącz na ten czas zwierzaki bo silniejszy poczuje swą moc i będzie ranił słabszego coraz dotkliwiej i częściej...żeby nie doszło do jakiejś tragedii...albo pomyśl o nowym domu dla jednego z psów jesli nie będziesz w stanie rozwiązać problemu inaczej i nie masz możliwości odseparowania to będzie lepsze niż patrzenie jak silniejszy pies stopniowo zagryza słabszego. powiem szczerze, że jeśli 1 z psów jest przerażony i uległy a drugi i tak go atakuje to coś jest nie tak, z reguły pies dominant widząc poddańczość drugiego wycofuje się chyba, że jest agresywny i atakuje po to żeby zabić. nie wiem jak wyglądają te pogryzienia i walka Twoich psów - na odległość mogę tylko gdybać. pewne jest, że jeśli nie ukrócisz tematu koniec może być bardzo zły i krwawy:( trzymam za Was kciuki i mam nadzieję, że uda się pozytywnie rozwiązać kłopot tak aby oba psy mogły żyć z Tobą Quote
Recommended Posts