Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 171
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

madalenka napisał(a):
I nie widze roznicy miedzy smiercia psa a czlowieka. Chociaz moze jest ... niektorym ludziom bym jej zyczyla ale w zyciu psu!!!

Do czego to doszło...
Ja bym jednak tak nie generalizowała.

Posted

Moni@ odezwij się. Jak miewa się Madox. Czy na tej karmie wrócił mu apetyt i zaczął przybierać na wadze? Kotrowaliście mocznik? Proszę napisz coś, bo bardzo to przeżywam. Sama mam sunię z niewydolnością nerek i bardzo bym chciała, żeby Madoxia to ominęło.
Czekamy na wieści! I trzymamy oczywiście kciuki za psinę. Jest młodziutki, więc na pewno się wyliże!

Posted

dalam znac znajomej ktora miala chorego psa na nerki (Pagaj)..powinna pod wieczor odpisac w temacie weterynaria.Miala do mnie serie pytan dot.Madoxa ale ja niezbyt sie orientuje wiec pewnie jak cos to odpowiesz sama.Zdrowka dla Madoxa!

Posted

Dzięki dziewczyny za zainteresowanie. Ostatnio na dogo siedzę szukając nowych wieści o Ozzym ale na sukcesywnie uzupełniam swojego bloga.
Cuciola - chętnie porozmawiam z Twoją koleżanką. Może na gg?? (4536712)

Posted

Trzymajcie kciuki za Madoxa - jutro trzeci (z 5) bolesny zastrzyk. Jest dzielny ale przy tym bardzo płacze :-(

Wet dzisiaj mi powiedział, że dziwnie dużo jest ostatnio zachorowań goldenków na nerki... ma następnego małego pacjenta.:crazyeye:

Posted

no to jeszcze 2 zatrzyki a potem bedzie juz z gorki!
dalam znac Pagajowej...napisz jej priva albo do Toller-Fox tez.

Pagajowa juz odpisala w temacie o niewydolnosci nerek w weterynarii

Posted

Dziękuję dziewczyny. Piszę też na wątku o nerkach.
Jeszcze poczekam z kontaktowaniem się z innymi - w piątek będę miała wyniki - zobaczymy jak wyjdą po diecie i lekach i wogóle co to za zapalenie.

Posted

Już dzisiaj weta namawiałam na pobranie krwi. Twardo mnie przetrzymał do jutra. Madox schudł (albo raczej urósł i nie przytył) i serce mi się kroi jak patrzę na niego - choć wiem że to dla jego dobra.
Zobaczymy czy mocznik spadł nieznacznie czy konkretnie. Od tego zależy jego dalsze karmienie.
Karma po tygodniu już mu przestała smakować - teraz polewam mu smaluszkiem. Nnnno - zawsze jakaś odmiana.
Trzymajcie kciuki za wyniki. Oby się okazało że to od płucek.

Posted

Zdaję relacje:
Po dwóch tygodniach leczenia i diety:
Mocznik 24,3 mg/dl
Kreatynina 0,7 mg/dl
Przypomnę że dwa tygodnie temu Mocznik był 36 :-o

Wet powiedział że super. Pozostajemy jeszcze na karmie dla nerkowców i za jakiś czas znowu kontrola (i może w tedy przejdziemy na normalne jedzonko). Dziś do weta tylko na pogaduchy - zastrzyków już nie.
Madox z radości wycałowany :loveu:

Posted

jejku nie chce tu zapeszac ale ogromnie sie ciesze ze coraz lepiej!
Jeszcze troche i wyleczycie Madoxa a pozniej bedzie sie zajadal smakolykami jak zdrowe pieski! :)

Posted

Po dwóch tygodniach leczenia i diety:
Mocznik 24,3 mg/dl
Kreatynina 0,7 mg/dl
Przypomnę że dwa tygodnie temu Mocznik był 36

Super! :multi: Tak dla przypomnienia zerknelam sobie do norm i dla mocznika jest to 20-45 mg/dl, dla kreatyniny 1,0-1,7 mg/dl (zrodlo: http://www.vetmozga.com/artykuly/badania-lab.php#biochemia )

Zatem 2 tygodnie temu mocznik tez byl w normie :roll:

Najwazniejsze, ze wychodzicie na prosta, teraz tylko cieszyc sie z psiego dziecinstwa :loveu:

Posted

Dorosłe psy mają około 20

Moni@, u doroslych, zdrowych psow mocznik powinien miescic sie w normie 20-45 mg/dl, co niekoniecznie oznacza 20 mg/dl, bo to akurat dolna granica normy.

Przy najblizszej okazji zapytam mojego weta jak to jest z normami u szczeniakow i czy wobec nich stosuje sie jakies inne normy, bo bardzo mnie to zaciekawilo.