Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

magda222 napisał(a):

Pomimo, że Atos nie ma żadnych objawów choroby serca to wet zalecił Vetmedin.
Dziewczyny, radźcie co robić. To bardzo kosztowne leki. Może ktoś zna jakieś odpowiedniki albo ma jakieś doświadczenia z takimi dolegliwościami u zwierząt...

warto spytać czy mozna go zastąpić ENARENALEM - to ludzki lek nasercowy i tani.
Bierze go u mnie Pineska(enerenal 5mg) chora na serce a serce ma bardzo chore, po sąsiedzku mam jamnika staruszka który bierze ENARENAL na stałe profilaktycznie(ze względu na wiek serce już nie takie jak u młodziaka).
Średnio wychodzi około 10zł na m-c albo i mniej,zależy jakie dawkowanie,
dobrze działa w parze z FUROSEMIDEM - około 6zł. Nam te leki przepisuje wet.kardiolog i na przykładzie psów które je biorą, moge powiedzieć,że się sprawdziły (gdyby nie spełniały roli Pineska musiałaby próbować leków weterynaryjnych-nieporównywalnie droższych, na szczęście nie musi:))

Posted

w srode była jedna wizyta bo siora pognała z Atosem gdyz rano prezentował wszyskim uniesiana łapke i kulał -siora nie wiedziała jak jamniki potrafia udawac chore lekarz nie stwierdził ,ze z łapka cos nie tak- lekka bolesnosc dostał wiec zastrzyki p.bólowe i p.zapalne wzieła tez siora hepatil bo lek.na watrobe sie skonczył płaciła 40zł za wszystko.Atos po powrocie do domu zapomniał,ze lapka go boli udawacz.Dzis była na planowej wizycie,kontrolnej ws.dalszego leczenia oczek i serca.oczka gorsze wiec lekarze zdecydowali ,ze sztuczne łzy to za mało i trzeba wrocic do kropli jakie przyjmowal w schronie (na butelce z schronu nie było napisane co to ,nie byla opisana ale w ksiazeczce pisało ,ze przyjmował krople z cyklosporyną).najtanszy preparat z cyklosporyna to optimmune 125 zł.(dodam,ze nie starczy na miesiac tubka bo to w formie masci mniej wydajne niz krople)
.w lecznicy jest 3 wetów odbyło sie konsylium czy wdrazac lek nasercowy 2 było przeciw ale szef zadecydował ,ze tak i przepisał wetmedin.siora ma podawac 2 razy dziennie i obserwowac..ale co jak nie ma objawow to i poprawy nie bedzie wiec chyba czy sie nie pogorszy nie wiem?leku jeszcze nie podala czeka co my powiemy.za wetmedin(10 kapsułek2,5 plus wizyta 40zł.)

ps.cyklosporyna nie ma ludzkiego odpowiednika w kroplach .

Posted

Kasia77 napisał(a):
warto spytać czy mozna go zastąpić ENARENALEM - to ludzki lek

siora pytała o zamienniki tansze tym bardziej ,ze jestem wstanie 'załatwic' ludzkie recepy nawet te na P . szukał w necie-cyklosporyna nie ma...wetmedin tez nie ma zamienników a o innych ludzkich na srece ten wet.nie chciał słyszec.

ps.moze zmienic weta ale na jakiego?

Posted

rytka napisał(a):
siora pytała o zamienniki tansze tym bardziej ,ze jestem wstanie 'załatwic' ludzkie recepy nawet te na P . szukał w necie-cyklosporyna nie ma...wetmedin tez nie ma zamienników a o innych ludzkich na srece ten wet.nie chciał słyszec.

a szkoda:roll:... Nam Enarenal przepisuje wet. kardiolog, która dając recepty mówiła,ze jest tani a dobry i dopiero gdyby nie zadziałał trzeba będzie wyciągać z kieszeni większy grosz , a jeśli Atos serca jakos specjalnie chorego nie ma, to pewnie profilaktycznie mógłby jeść enarenal ;)

Posted

w ksiazeczce z schronu , schroniskowy wet.pisze tak:
suche zaplenie rogowki , dozgonnie musi otrzymywac krople z cyklosporyna, pozatym stys.badania enzymow watrobowych zalecana dieta watrobowa i leki osłaniajace watrobe (przeszedł zapalenie wątroby)

z kropli z cyklosporyna nie da sie raczej zrezygnowac bo wet próbował i jak widac same sztuczne łzy to za mało .trzeba by jednak poszukac czegos z zakraplaczem a nie w tubce bo to jest malo wydajne (nie da sie tak odmierzyc kropli jednej jak przy tych z zakraplaczem) i jedna tubka nie starczy na miesiac bo zakraplanie 2 razy dziennie.natomiast wetmedinu nie podawac ani narazie zadnego nasercowego skoro opinie sa takie podzielone wetów.jak bedzie lek nasercowy konieczny tj,objawy sie pojawia to sie pomysli .

ps.wet.powiedział,ze dobrze by było gdyby Atos chodzil w okularach przeciwsłonecznych:)a jak nie polubi to unikac ekspozycji na słonce.

Posted

magda222 napisał(a):
Jak zabierałyśmy z ihabe Atosa ze schronu to pamiętam, że lek do oczu był w kroplach a nie w maści...

cyklosporyna ma rózne nazwy handlowe wet. zamowił najtanszy w masci optimmum .ta bulelka z schronu nie była 'orginalna' nic na niej nie pisało wet.sugerowal.,ze moze w schronie maja jakies wieksze opakowania ,ktore rozlewaja w mniejsze buteleczki. krople były tłuste jak masc ale poprostu takie z tubka to wiecie nie da sie wycisnac idealnej dawki a jak jest zakraplacz to tak ,tym bardziej,ze gesta ciecz. siora nie wiedziala,ze zamowił w formie masci myslala ,ze beda krople.

Posted

teraz jeszcze sobie tak pomyslalam skoro leczenie jest dosc drogie(krople) i kontrowersyjne podawac nie podawac lek na serce i jesli juz to czemu akurat wetmedin to moze zdecydowac sie na badania u specjalistów (okulista ,kardiolog)w sumie wtedy mozna byc pewnym słusznosci lecznia czy nie lecznia danym lekami a tak to co wet to opinia..nie wiem.

o kroplach z cyklopsoryna wyczytalam przed chwila ,ze jak sie zacznie lecznie nimi to trzeba do konca zycia przyjmowac w innych krajach sa dostepne tez dla ludzi:roll:

Posted

Jestem za tym, żeby zanim Atos zacznie odwiedzać specjalistów udać się do źródła czyli do schroniskowego weta do Bierunia.

Koszty leczenia:

1. wizyta "z łapką":
*zastrzyk przeciwzapalny
*zastrzyk przeciwbólowy
*hepatil
RAZEM: 40 zł

2.wizyta "oczy i serce":
*Vetmedin (10 szt.) + wizyta 40 zł
*krople/maść 125 zł
RAZEM: 165 zł

3. DT - 240 zł
*rytka będzie wpłacać bezpośrednio siostrze
*Danusia wpłaciła w tym m-cu do DT

Rytka, dobrze to wyliczyłam?

RAZEM mam przelać 445 zł, tak?

Posted

Chciałabym wypowiedzieć się na temat serca Atosa.
Czy jest sens podawania leku nasercowego, jeśli nie ma żadnych objawów i co do tego weci nie są zgodni.
Proponowałabym udać się z Atoskiem do psiego kardiologa i zrobić badanie echa i ekg. Wtedy będzie jasność co mu podawać, jaka to przypadłość i czy wogóle jest.
Atos ma poważnie nadszarpniętą wątrobę po zapaleniu i obciążac dodatkowo innymi lekami jeśli nie są potrzebne chyba nie ma sensu. Potrzebna jest diagnoza poparta badaniami. Mój Harutek nie miał żadnych objawów, wet coś tam się dosłuchał , ale po zrobieniu powyższych badań podaję mu Fortekor5 (14 tabl -50 zł).
Następne badanie w maju (bierze je już 0,5 roku) i wiem konkretnie co mu dolega.

Czyli popieram sugestie Rytki i dotyczy to również oczu. A swoją drogą popytać u żródeł też należałoby.

Posted

Kasia77 napisał(a):
warto spytać czy mozna go zastąpić ENARENALEM - to ludzki lek nasercowy i tani.
Bierze go u mnie Pineska(enerenal 5mg) chora na serce a serce ma bardzo chore, po sąsiedzku mam jamnika staruszka który bierze ENARENAL na stałe profilaktycznie(ze względu na wiek serce już nie takie jak u młodziaka).
Średnio wychodzi około 10zł na m-c albo i mniej,zależy jakie dawkowanie,
dobrze działa w parze z FUROSEMIDEM - około 6zł. Nam te leki przepisuje wet.kardiolog i na przykładzie psów które je biorą, moge powiedzieć,że się sprawdziły (gdyby nie spełniały roli Pineska musiałaby próbować leków weterynaryjnych-nieporównywalnie droższych, na szczęście nie musi:))

Kasia77 napisał(a):
a szkoda:roll:... Nam Enarenal przepisuje wet. kardiolog, która dając recepty mówiła,ze jest tani a dobry i dopiero gdyby nie zadziałał trzeba będzie wyciągać z kieszeni większy grosz , a jeśli Atos serca jakos specjalnie chorego nie ma, to pewnie profilaktycznie mógłby jeść enarenal ;)

Ja bym się bardzo skłaniała do sprawdzenia enerenalu. Czytając dogo odnoszę (i nie tylko ja) wrażenie że vetmedin jest zbyt często dawany na wyrost. Taka moda. Cholerycznie drogi, zadziwiają mnie weci idący po najmnieszej linii oporu. Tym bardziej wobec psów po przejściach.

Vetmedin - jak każdy lek powinien być odpowiednio stosowany, w warunkach wynikających z dokładnej diagnozy. Ma także działania uboczne... (m.in na wątrobę)

Ja wiem, że producenci vetmedinu dbają o lekarzy którzy ten lek przepisują. Przepisują bez dokładnych badań, często mocno na wyrost. Przypomniała mi się historia mojego kolegi który będąc po pięćdziesiątce wybrał się do okulisty aby sprawić sobie okulary. Okulistka zapytała ile ma lat. Odpowiedział. A ona nie badając rzekła to +2dp.

Przy vetmedinie zbyt często działa ten sam "mechanizm" - starszy pies - to vetmedin.

Posted

magda dobrze policzyłaś rachunki są u siostry,jak znajdzie chwile czasu to postara sie zrobic zdjęcia rach.i mi przeslac a ja wkleje w kazdym bądz razie sa do wglądu w kazdej chwili.Co do weta. w Bieruniu juz wczoraj siora mi mowiła,ze ma ochote sie tam przejechac popytac(moze krople były rozrabiane z czyms,zeby były wydajniejsze) wiec przy czasie pojedzie .

magda powiedzialas jej przed wizyta-niech decyduje wet. co do lecznia wiec jak zapisał wetmedin wzieła ale jak sama wiesz odrazu Ci dzwoniła,ze ma wątpliwosci czy podawac mu .... dwoch lekarzy pracujacych w lecznicy było przeciw podawaniu leku a 'szef' czyli własciciel lecznicy zadecydowal,ze wetmedin.czy jest mozliwe ,ze jakies inne wzgledy nim kierowaly niz dobro pacjenta nie wiem.

Posted

oczy jak zacznie brać te krople to koniec będzie brał do końca mój Pik bierze Fortecor a co do oczu musi unikać słońca bo będzie miał stany zapalne mój Pik ma to samo może lepiej żeby go specjalista zdiagnozował

Posted

JamniczaRodzina. napisał(a):
Vetmedin jest typowym lekiem przeznaczonym tylko dla zwierząt, ma inną substancję czynną niż Enarenal. Najlepiej spytać weta czy można zamienić vetmedin na inny odpowiednik, ze względów finansowych.

rytka napisał(a):
magda dobrze policzyłaś rachunki są u siostry,jak znajdzie chwile czasu to postara sie zrobic zdjęcia rach.i mi przeslac a ja wkleje w kazdym bądz razie sa do wglądu w kazdej chwili.Co do weta. w Bieruniu juz wczoraj siora mi mowiła,ze ma ochote sie tam przejechac popytac(moze krople były rozrabiane z czyms,zeby były wydajniejsze) wiec przy czasie pojedzie .

magda powiedzialas jej przed wizyta-niech decyduje wet. co do lecznia wiec jak zapisał wetmedin wzieła ale jak sama wiesz odrazu Ci dzwoniła,ze ma wątpliwosci czy podawac mu .... dwoch lekarzy pracujacych w lecznicy było przeciw podawaniu leku a 'szef' czyli własciciel lecznicy zadecydowal,ze wetmedin. czy jest mozliwe ,ze jakies inne wzgledy nim kierowaly niz dobro pacjenta nie wiem.

Czy Atos miał EKG?

Rytka jasne że z Waszej strony jest ok, sęk w tym że lekarze naprawdę z tym vetmedinem kombinują. Przychodzi przestawiciel firmy od vetmedinu przynosi gadżety pare dawek za free itd. Gada z szefem nie z pracownikiem.

yunona napisał(a):
Chciałabym wypowiedzieć się na temat serca Atosa.
Czy jest sens podawania leku nasercowego, jeśli nie ma żadnych objawów i co do tego weci nie są zgodni.
Proponowałabym udać się z Atoskiem do psiego kardiologa i zrobić badanie echa i ekg. Wtedy będzie jasność co mu podawać, jaka to przypadłość i czy wogóle jest.

Atos ma poważnie nadszarpniętą wątrobę po zapaleniu i obciążac dodatkowo innymi lekami jeśli nie są potrzebne chyba nie ma sensu. Potrzebna jest diagnoza poparta badaniami. Mój Harutek nie miał żadnych objawów, wet coś tam się dosłuchał , ale po zrobieniu powyższych badań podaję mu Fortekor5 (14 tabl -50 zł).
Następne badanie w maju (bierze je już 0,5 roku) i wiem konkretnie co mu dolega.

Czyli popieram sugestie Rytki i dotyczy to również oczu. A swoją drogą popytać u żródeł też należałoby.

Posted

PODSUMOWANIE:

20 zł yunona (wpłata jednorazowa)
15 zł case (kwiecień)
20 zł muza_51 (wpłata jednorazowa)
10 zł ihabe (wpłata jednorazowa)
20 zł JamniczaRodzina (?)
50 zł Hanna K. (wpłata jednorazowa)
15 zł Mika31 (wpłata jednorazowa)
20 zł pajda67 (kwiecień)
20 zł muza_51 (kwiecień)
500 zł p.Justyna B. z Warszawy (wpłata jednorazowa)
50 zł p.Rafał K. (Koza)
15 zł Tomek (kwiecień)
20 zł Kasia77 (kwiecień)
15 zł tanitka (kwiecień)
100 zł AMIŚKA (jednorazowo)
30 zł AMIŚKA (kwiecień)
10 zł ihabe (kwiecień)
15 zł Mika31 (kwiecień)
20 zł Jamnicza Rodzina (kwiecień)
10 zł Hanna K. (kwiecień)
20 zł magda222 (kwiecień)

- 97 zł wizyta u weta+leki
- 10 zł pakiet ogłoszeń

Koszty leczenia:

1. wizyta "z łapką":
*zastrzyk przeciwzapalny
*zastrzyk przeciwbólowy
*hepatil
RAZEM: 40 zł

2.wizyta "oczy i serce":
*Vetmedin (10 szt.) + wizyta 40 zł
*krople/maść 125 zł
RAZEM: 165 zł

3. DT - 240 zł
*rytka będzie wpłacać bezpośrednio siostrze
*Danusia wpłaciła w tym m-cu do DT

razem - 445 zł

NA KONCIE ATOSA ZOSTAŁO 443 ZŁ

Posted

Isadora znasz moje zdanie o lekarzach i wetach nie jest dobre delikatnie powiedziane.jak jest u siory EKG nie miał czy w schronie nie wiem.

Mika problem w tym ,ze Atos te krople dostawal juz w schronie(tak wynika z wpisu w ksiazeczce)i teraz proba odstawienia ich dobrze nie wygladala -za czeły ropiec oczy,czytałam,ze jak sie zacznie je podawac to tak jak piszesz koniec trzeba do konca zycia przyjmowac.

ps.Atosik dostal paczuszke od cioci taks :loveu: z smakołykami i szeleczkami odblaskowymi oraz obrozka.bardzo dziekuje:loveu:mialam zaprezentowac zdjecie Atosa w nowych ciuchach ale zamiast zdjec dostałam krotkie filmiki-siostra myslała,ze robi zdjecia i nawet po przesłaniu do mnie nie zorientowala sie,ze to film nie zdjecie:shake:jak wkoncu zdobi fotke Atosa pokaze jak slicznie leza na nim;)

Posted

rytka napisał(a):

ps.Atosik dostal paczuszke od cioci taks :loveu: z smakołykami i szeleczkami odblaskowymi oraz obrozka.bardzo dziekuje:loveu:mialam zaprezentowac zdjecie Atosa w nowych ciuchach ale zamiast zdjec dostałam krotkie filmiki-siostra myslała,ze robi zdjecia i nawet po przesłaniu do mnie nie zorientowala sie,ze to film nie zdjecie:shake:jak wkoncu zdobi fotke Atosa pokaze jak slicznie leza na nim;)

Dziękujemy :)

Posted

Atosik oczka ma lepsze białka nie sa przekrwione,nie ropieją.w dzien dodatkowo siostra kropi mu tears naturale(to juz w ramach dt siora kupiła tz.magda nic nie przelewasz za nie )wet tak zalecał.Po swietach pojedzie do Bierunia z tego co sie zorientowałam jest tam aparatura do EKG wiec mu sie zrobi . zobaczymy co wet.schroniskowy czyli ten z Bierunia powie - nie brac ,brac lek a jak to jaki.Jesli jeszcze beda jakies watpliwosci to np. kardiolog dr.R.Nizołek konsultuje w lipcu w Bielsku Białej(30km.od Tychów). a okulista najblizej -nie specjalista ale weterynarz z wiedzą i sprzętem do badania oczu jest w Zorach(20km.od Tychow).dr.Oliwier Sobik.

pozatym Atosek czuje sie swietnie,linieje na potege ale daje sie chetnie szczotkowac,wyje jak słyszy syrene-sygnał karetki czy strazy...