Jump to content
Dogomania

SKANDAL!!! Łatanie dziury budżetowej kosztem OPP- 1% dla Skarbu Państwa.

Recommended Posts

• Replies 473
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Ulka18']Fundacja Polsat i TVN sa na liscie i stad ta cisza. Bedzie wiecej torta dla nich. Nie wiedza, ze psiarze i tak na zwierzece organizacje oddadza, a nie na giganty.

ale nie tylko pro zwierzęce Fundacje odpdły :/
stąd cisszzzaaaaaaaaaaaaaaaaa

Posted

kosmatypl napisał(a):
jeśli my ze sobą nie będziemy umieli być solidarni, to nic nie ugramy...

Każda pro-zwierzeca fundacja, która 'wypadnie' z 1% to ogroma dziura w pomocy dla zwierząt i nikt tej dziury nie zapcha. A takie gadanie, że myśmy wiedzieli, to...nieczemu nie służy....

jezu ludzie nie przeginacie czasem.. Dyskusja wynikła z rozmowy i zaczęła się przepychanka a jak już ktoś zaczął pisać jakieś bzdury to już w ogóle ręce mi opadły..
Nie mówiłam tego, ze nam się udało, żeby się chwalić czy naigrywać z tych którzy nie dostali tej szansy, tylko chciałam powiedzieć, ze to bzdura jest że nikt nie wiedział i nikt nie był poinformowany.
Jak ktoś dobrze napisał w komentarzach, jak się ma publiczne pieniądze to trzeba pilnować żeby się z nich rozliczyć w terminie i powinno się dopilnować takich rzeczy w pierwszej kolejności.. przecież z tego organizacje OPP żyją, to jest dla nich sprawa być albo nie być....

sosnowieckie schronisko napisał(a):

Cieszę się, że Wam się udało, gratuluję, ale jak na razie chwalenie się tym nam nie pomaga.

ehh naprawde odechciewa się wszystkiego :shake:
wszędzie zawiść... kto tu sie chwali... Po prostu starałam się wytłumaczyć ze teksty typu że nikt nie miał pojęcia o takim przepisie są śmieszne i świadczą tylko o tym kto go wygłosił :roll:
Gość w artykule pisał, ze przepis obowiązywał od kilku lat, jednak nie było do tej pory żadnych prawnych konsekwencji za to, ze organizacja nie złożyła dokumentów w terminie.. W tym roku postanowiono w jakiś sposób zmobilizować organizacje do tego, żeby rozliczyli się z tego co zrobili..
a tu nagle słyszę, że się chwalimy.. tak rzeczywiście jest sie z czego cieszyć i czym chwalić :shake:

Posted

tak, bo w Opolu wszystkie te organizacje mają prawo zbierać 1%
bo opolski KRS, albo przekazywał sprawozdania do DPP, albo ich nie przyjmował informując, gdzie należy je złożyć
widać jak się chce, to się da

Posted

Finetta napisał(a):
W tym wykazie, który sortowałaś są WYŁĄCZNIE OPP uprawnione do zbierania 1 %

dokladnie tak, to mialam na mysli, kazda org. ktora zlozyla w terminie sprawozdanie do sadu w Opolu, zostala poinformowana o odmowie przyjecia wniosku, wiec nie miala wpadki takiej jak my, bo od nas KRS-y np. w Krakowie przyjely sprawozdanie, i stad nasze wpadki, zwlaszcza ze zawrowno org. Amikat i nasza otrzymalysmy status OPP koncem 2009 roku.

Posted

[quote name='Asior']jezu ludzie nie przeginacie czasem.. Dyskusja wynikła z rozmowy i zaczęła się przepychanka a jak już ktoś zaczął pisać jakieś bzdury to już w ogóle ręce mi opadły..
Nie mówiłam tego, ze nam się udało, żeby się chwalić czy naigrywać z tych którzy nie dostali tej szansy, tylko chciałam powiedzieć, ze to bzdura jest że nikt nie wiedział i nikt nie był poinformowany.
Jak ktoś dobrze napisał w komentarzach, jak się ma publiczne pieniądze to trzeba pilnować żeby się z nich rozliczyć w terminie i powinno się dopilnować takich rzeczy w pierwszej kolejności.. przecież z tego organizacje OPP żyją, to jest dla nich sprawa być albo nie być....

ehh naprawde odechciewa się wszystkiego :shake:
wszędzie zawiść... kto tu sie chwali... Po prostu starałam się wytłumaczyć ze teksty typu że nikt nie miał pojęcia o takim przepisie są śmieszne i świadczą tylko o tym kto go wygłosił :roll:
Gość w artykule pisał, ze przepis obowiązywał od kilku lat, jednak nie było do tej pory żadnych prawnych konsekwencji za to, ze organizacja nie złożyła dokumentów w terminie.. W tym roku postanowiono w jakiś sposób zmobilizować organizacje do tego, żeby rozliczyli się z tego co zrobili..
a tu nagle słyszę, że się chwalimy.. tak rzeczywiście jest sie z czego cieszyć i czym chwalić :shake:

zwłaszcza, że teraz ci, którzy zostali wykluczeni będą pukać po pomoc do tych, którzy się załapali a skoro pieniądze w głównej mierze przejmie Skarb Państwa to generalnie wszyscy będą w czarnej d... :(. Ciekawe ile z tych 25%, którzy odpadli to organizacje prozwierzęce?

Posted

[quote name='kuba123']tak, bo w Opolu wszystkie te organizacje mają prawo zbierać 1%
bo opolski KRS, albo przekazywał sprawozdania do DPP, albo ich nie przyjmował informując, gdzie należy je złożyć
widać jak się chce, to się da

Na śląsku z tego co widzę to przyjmował.
Dzieki wam sprawdziłam, także dość bliska mi organizacja Fundacja Śląskie Hospicjum dla Dzieci także została odcięta od 1% (a dostali możliwość na koniec 2009).

Gdyby odsyłali jak w opolskim to na pewno problem był mniejszy, ale tam albo się nie przejmowali, albo sami niedoszkoleni....
I takie wieści na święta, wspaniale:/

Posted

Asior napisał(a):
szkoda, ze nie ma spisu wszystkich organizacji odrzuconych....
Tweety, a Wy?? jesteście??

tak, my już chyba profilaktycznie w maju złożyliśmy, i na stronie i papierowo, doczytując, że mamy 15 dni od zatwierdzenia bilansu, bo inaczej na drzewo i 1% nie będzie ...

Posted

ja nie wyobrażam sobie tego co by było, gdyby nie udało nam się dostać tego 1%.. przecież myz tego żyjemy i nasze pensje też z tego są... no i schronisko, brrrr masakra.
Na szczęście nasza księgowa trzyma nas krótko i zawsze nas ściga jak trzeba dopilnować terminu :) taka księgowa to skarb :loveu:

Posted

Asior napisał(a):
ja nie wyobrażam sobie tego co by było, gdyby nie udało nam się dostać tego 1%.. przecież myz tego żyjemy i nasze pensje też z tego są... no i schronisko, brrrr masakra.
Na szczęście nasza księgowa trzyma nas krótko i zawsze nas ściga jak trzeba dopilnować terminu :) taka księgowa to skarb :loveu:

ja też sobie tego nie wyobrażam, na pewno musiałabym zmienić numer telefonu a nowy zastrzec ;)
ale żart żartem, śmiech, śmiechem, kiepsko będzie, oj kiepsko :(

Posted

Do końca roku zostało dosłownie kilka dni. Czy ktoś jest w stanie posortować i podać jakie prozwierzęce zostały z tym 1%? Trzeba się skupić aby nie wysłać komuś kto niestety póki co nie ma możliwości odzyskania tej przekazanej kwoty.

Posted

publikacja napisał(a):
Sosnowieckie_Schronisko, chodzi o organizacje, które mają znaczek OPP, ale nie mają 1%.
Te które nie mają nic, nie są OPP.

Ja to wiem, więc po co to piszesz, czyżbym przez przypadek wstawiła jakąś bez OPP?:roll:

Posted

Asiorku - Absolutnie z mojej strony nie ma zawiści że jesteście na wykazie. SUper ze jesteście.
Problem w tym ze jak "myli się" 2500 tys organizacji to trudno mówić o przypadku.
Gdybym czuła ze to moje zaniedbanie - bo mi sie nie chciało - nie odezwałabym sie słowem. PPowiny mnie dziewczyny z funnkcji odwołać. Problem w tym ze NIE WIEDZIELIŚMY a na dodatek sąd i szkoleniowcy z tego błędu nas nie wyprowadzili!!!

Wczoraj dzwonili z TVN 24. Dzisiaj dalszy ciag rozmowy - ma byc program. PIszemy gdzie sie tylko da!!!

Jestem w kontakcie z TOZem z Emirem . Wiem ze właścicwy minister moze podjać decyzję (jak to kiedys Giertych z maturami zrobił) , o moratorium na ten 2010 rok (okropny).

A mozę próbowac sie umówić do Ministrowej?? Spróbuję tam zadzwonić. ZObaczę co nam powiedzą.
Skala jest ogromna.

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Nie uwazacie ze to dziwne, media milcza, dlaczego :crazyeye:
Ja jestem na stonie 70 i uwazam ze to niemozliwe tym sposobem sprawdzic ponad 115 tys. org.

Dla mnie to nie jest dziwne. Media są w ścisłym powiązaniu ze środowiskiem PO, własne fundacje znalazły się na liście, więc po co robić dym rządowi, któremu się robi cały czas PR?

Posted

W krakowskim sadzie to kompletne jaja sobie zrobili, nawet wyslali nam pismo do uzupelnienia wniosku bo w polu 42 zabraklo kreski. :angryy: Durnych na stanowiskach bez wiedzy w Polsce nie brakuje. :shake: