kuba123 Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 Asior napisał(a):wychodzi na to, że zabrali szanse zbierania 1% tym organizacjom, które nie dopełniły obowiązku rozliczenia się z zebranych pieniędzy :roll:, albo wysłały błędne sprawozdania.... myślisz, że A KOGO się nie rozliczyła albo źle to zrobiła jednak prawie 4 miliony to łakomy kąsek Szary człowiek też poczuje,że niewiedza kosztuje- niestety Quote
Asior Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 kuba123 napisał(a):myślisz, że A KOGO się nie rozliczyła albo źle to zrobiła jednak prawie 4 miliony to łakomy kąsek Szary człowiek też poczuje,że niewiedza kosztuje- niestety kuba, jeśli się rozliczyli to nie muszą się niczego obawiać przecież :roll: NIE wmówią przecież organizacji jakiejś, ze zrobili coś źle, bo przecież masz kopie sprawozdania i można iść do sądu.... Quote
kuba123 Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 tak jak jest napisane na stronie ngo - mogli nie wysłać w formie papierowej Quote
garrotta Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 Może akcja na demotach: http://demotywatory.pl/2442488/OOP-1--prawo-dziala-wstecz Quote
kuba123 Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 literówka na democie- zamiast OOP ma być OPP jeśli fundacja Batory, która jest na democie to to samo co fundacja im. Stefana Batorego - to oni są na liście Quote
irenaka Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 Asior napisał(a):kuba, jeśli się rozliczyli to nie muszą się niczego obawiać przecież :roll: NIE wmówią przecież organizacji jakiejś, ze zrobili coś źle, bo przecież masz kopie sprawozdania i można iść do sądu.... Asiu, to nie tak. Chodzi chyba o to, że OPP składały sprawozdania do tej pory do KRS a od tego roku powinny do Ministerstwa. Jeżeli rozporządzenie weszło w życie od połowy września o obowiązek złożenia sprawozdania w Ministerstwie upływa w połowie lipca, to coś tu jest nie tak;) Może mam błędne informacje, ale w takiej sytuacji proszę o info od prawnika. Prawo nie może działać wstecz.:shake: Quote
koci-świat Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 Ja wysłałam, ale jak się okazuje jeden dzień za późno. Przez wszystkie lata wysyłałam. Czy 1 dzień to takie wielkie przewinienie żeby 200 zwierzaków zostawiać za przeproszeniem z ręką w nocniku?? kuba123 napisał(a):tak jak jest napisane na stronie ngo - mogli nie wysłać w formie papierowej Quote
kuba123 Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 irenaka napisał(a):Asiu, to nie tak. Chodzi chyba o to, że OPP składały sprawozdania do tej pory do KRS a od tego roku powinny do Ministerstwa. Jeżeli rozporządzenie weszło w życie od połowy września o obowiązek złożenia sprawozdania w Ministerstwie upływa w połowie lipca, to coś tu jest nie tak;) Może mam błędne informacje, ale w takiej sytuacji proszę o info od prawnika. Prawo nie może działać wstecz.:shake: jak widać może Quote
mru Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 zdecydowanie jest to bazowanie na tym, że któraś org coś tam źle wypełniła czy chwilę za późno (bo jak wiadomo fundacje mają na głowie za mało, wiec cały swój czas poświęcają na rozliczenia) ZŁOŻYŁA papiery (bo każda musi i nie wyobrażam sobie, żeby któraś nie złożyła - to chyba logiczne i oczywiste!) Quote
kahoona Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 Nie pocieszę pewnie nikogo - w Ministerstwie Głupich Decyzji - Departament Pożytku Publicznego - pracuje tylko kilka osób. No i nie ogarniają, niestety. Quote
Asior Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 irenaka napisał(a):Asiu, to nie tak. Chodzi chyba o to, że OPP składały sprawozdania do tej pory do KRS a od tego roku powinny do Ministerstwa. Jeżeli rozporządzenie weszło w życie od połowy września o obowiązek złożenia sprawozdania w Ministerstwie upływa w połowie lipca, to coś tu jest nie tak;) Może mam błędne informacje, ale w takiej sytuacji proszę o info od prawnika. Prawo nie może działać wstecz.:shake: nie, z tego co wiem, to KTOZ od dawna przesyła co roku do ministerstwa sprawozdanie :roll: Quote
garrotta Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 [quote name='kuba123']literówka na democie- zamiast OOP ma być OPP jeśli fundacja Batory, która jest na democie to to samo co fundacja im. Stefana Batorego - to oni są na liście Pomyłka, chodziło o Fundację Baranowskiego (poprawione) http://www.krzysztofbaranowski.pl/article_309.php Jak macie znajomych, którzy mają konta na demotach, albo sami takie macie, powrzucajcie temu podobne demoty. Im głośniej - tym lepiej. Quote
Ada-jeje Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 Asior napisał(a):nie, z tego co wiem, to KTOZ od dawna przesyła co roku do ministerstwa sprawozdanie :roll: wszyscy skladalismy sprawozdania merytoryczne do ministerstwa rolnictwa lub srodowiska, w zaleznosci od przynaleznosci org. zas bilans, rachunek wynikow i informacja dodatkowa do KRS, a od tego roku dokumenty ktore skladalysmy do KRS mialy byc zlozone do MPiPS z pominieciem KRS-u. Quote
Asior Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 Ada-jeje napisał(a):wszyscy skladalismy sprawozdania merytoryczne do ministerstwa rolnictwa lub srodowiska, w zaleznosci od przynaleznosci org. zas bilans, rachunek wynikow i informacja dodatkowa do KRS, a od tego roku dokumenty ktore skladalysmy do KRS mialy byc zlozone do MPiPS z pominieciem KRS-u. czyli to dopiero pierwszy rok takich zmian, tak??? Quote
Odi Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 ZMIANY w ustawie o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie obowiązujące od 11 marca 2010 r. wprowadzone ustawą z dnia 22 stycznia 2010 r. Zmiany dotyczące organizacji pożytku publicznego OPP 1. Ograniczenie dla nowych organizacji ubiegających się o status - będą one musiały wykazać, że prowadziły działalność pożytku publicznego nieprzerwanie przez dwa lata przed datą złożenia wniosku. 2. Osoby zarządzających OPP nie mogą być skazane prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwo umyślne ścigane z oskarżenia publicznego (wcześniej podobne ograniczenie występowało wyłącznie w odniesieniu do organu kontroli wewnętrznej). 3. Za niezłożenie sprawozdania w terminie wskazanym w Ustawie organizacja straci możliwość pozyskiwania 1% za dany rok podatkowy. Quote
Pies Wolny Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 kuba123 napisał(a):tak jak jest napisane na stronie ngo - mogli nie wysłać w formie papierowej Zgodnie z KPA do innej wysyłki niż papierowa uprawnia certyfikowany podpis elektroniczny, kwalifikowany lub niekwalifikowany - w tym przypadku zalecany jest kwalifikowany. Quote
garrotta Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 [quote name='Odi']ZMIANY w ustawie o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie obowiązujące od 11 marca 2010 r. wprowadzone ustawą z dnia 22 stycznia 2010 r. Zmiany dotyczące organizacji pożytku publicznego OPP 1. Ograniczenie dla nowych organizacji ubiegających się o status - będą one musiały wykazać, że prowadziły działalność pożytku publicznego nieprzerwanie przez dwa lata przed datą złożenia wniosku. 2. Osoby zarządzających OPP nie mogą być skazane prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwo umyślne ścigane z oskarżenia publicznego (wcześniej podobne ograniczenie występowało wyłącznie w odniesieniu do organu kontroli wewnętrznej). 3. Za niezłożenie sprawozdania w terminie wskazanym w Ustawie organizacja straci możliwość pozyskiwania 1% za dany rok podatkowy. Przeczytaj dokładnie ustawę: Art. Ustawa wchodzi w życie z upływem 14 dni od daty ogłoszenia, z wyjątkiem: 1) art. 1 pkt 27, który wchodzi w życie z dniem 1 września 2010 r.; Właśnie ten punkt mówi gdzie i w jakich terminach mają być przekazane sprawozdania. Vacation legis zostało zachowane - przepis ma obowiązywać od 1 września 2010 roku, czyli ma dotyczyć sprawozdań za rok 2010, które będą złożone w 2011 roku. To, co zrobiło ministerstwo, to jest zwyczajne nadużycie i nadinterpretacja prawa. Quote
anita_happy Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 i mnie zamurowałoooooooo.... może PETYCJA jakowa? a tymczasem, do udostępniania na róznistych profilach Quote
Magolek Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 kuba123 napisał(a):myślisz, że A KOGO się nie rozliczyła albo źle to zrobiła jednak prawie 4 miliony to łakomy kąsek Szary człowiek też poczuje,że niewiedza kosztuje- niestety No właśnie! Ja jestem chyba "myśląca inaczej", bo nic nie rozumiem - czy te kilka tysięcy organizacji OPP robi sobie "koło pióra", bo mimo że któryś rok z rzędu działąją, to raptem teraz źle dokumenty wypełnili, tzn. nie tak rozliczyli się??? A jeśli to kwestia terminu rozliczenia, to rozumiałabym, że jedna, dziesięć organizacji, no powiedzmy sto przekroczyło termin, ale nie kilka tysięcy!!! To jakaś paranoja, koszmar jak z najgorszego snu. Quote
zofia Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 przepis ma obowiązywać od 1 września 2010 roku, czyli ma dotyczyć sprawozdań za rok 2010, które będą złożone w 2011 roku. To, co zrobiło ministerstwo, to jest zwyczajne nadużycie i nadinterpretacja prawa. No właśnie. Prawo jest po stronie organizacji wykluczonych. Każdy sąd przyzna rację organizacji, która wystąpi o zwrot wpłaconego 1%. Ale moim zdaniem to jakaś paranoja.:shake: No cóż, zwykłe gierki w naszej Polsce, nie pierwsze i zapewne nie ostatnie. Quote
alehandro Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 irenaka napisał(a):Asiu, to nie tak. Chodzi chyba o to, że OPP składały sprawozdania do tej pory do KRS a od tego roku powinny do Ministerstwa. Jeżeli rozporządzenie weszło w życie od połowy września o obowiązek złożenia sprawozdania w Ministerstwie upływa w połowie lipca, to coś tu jest nie tak;) Może mam błędne informacje, ale w takiej sytuacji proszę o info od prawnika. Prawo nie może działać wstecz.:shake: Jednak wiele organizacji jest na tej liście. Nie chcę tu być adwokatem diabła, ale nie zadziałały "wstecz" tylko tak jak przewidywały wprowadzone przepisy więc jakoś można było to zrobić aby zachować terminy. Quote
Ra_dunia Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 Sądzę, że nie o terminy tu chodzi, a o zmianę komu i jakie rozliczenia przedstawiać... Skandalem jest, że nikt nie poinformował organizacji osobnym pismem o zmianach. Jak dla mnie to celowe zaniechanie. Quote
__Lara Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 Marinka napisał(a):Ten rząd, jak żaden poprzedni potrafi wysuwać swe brudne łapy po nasze podatników pieniądze - nie uważacie, że miarka się przebrała? Już dawno miarka się przebrała. Ten rząd jest tak nieudolny, że przejdzie do historii. A media milczą...normalka, jak trzeba ciągle Donaldowi PR robić. Quote
Recommended Posts