Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 295
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

chi23 napisał(a):
Chyba nadrobiłaś zaległości:diabloti: Ile one mają lat?

To dobrze.... na q stronie jest napisane Axel 5 ale w czerwcu skończy 6 a Sara w lutym skończyła 11:D
Collie napisał(a):
W końcu zdjęcia ;)
Czarnuchy , pięknie , a ten uśmiech :D

Dziękujemy:D Uśmiech od ucha do ucha!

Posted

No coś TY westikom nie wolno obcinać ogonków! ma go po prostu wysoko prawie na plecach i dlatego nie widać, jak się przyjrzysz to zobaczysz, zresztą przecież na innych zdjęciach ma swój sterczący ogonek:D

• 4 weeks later...
Posted

Oooo ale mam zaległości i to jeszcze w swojej galerii
Zaraz dodam kilka zdjęć;)
Ale muszę powiedzieć że zdecydowałam kupić Axlowi kantar, może uda mi się go zmobilizować do pracy:D Raz założyłam Doti szelki (te skórzane brązowe) Axlowi na głowę i był taki jakby kantar i na podwórku go trochę z tym przyzwyczajam z chrupkami:p w środę go chyba kupię, rodzice oczywiście uważają że niepotrzebny ale ja muszę go kupić, za własne pieniądze:D na pewno będzie lepiej:D
Dam teraz taki mały kolazyk, a później wstawię Sarkę:D

Guest papillonek
Posted

[quote name='westie_justa']Oooo ale mam zaległości i to jeszcze w swojej galerii
Zaraz dodam kilka zdjęć;)
Ale muszę powiedzieć że zdecydowałam kupić Axlowi kantar, może uda mi się go zmobilizować do pracy:D Raz założyłam Doti szelki (te skórzane brązowe) Axlowi na głowę i był taki jakby kantar i na podwórku go trochę z tym przyzwyczajam z chrupkami:p w środę go chyba kupię, rodzice oczywiście uważają że niepotrzebny ale ja muszę go kupić, za własne pieniądze:D na pewno będzie lepiej :D
Dam teraz taki mały kolazyk, a później wstawię Sarkę:D

..............................................

Posted

no co to było jak kantar:D nie byłam tak z nim na spacerze tylko go przyzwyczajałam do czegoś 'takiego' na głowię, bo kaganiec jest za duży i spada;)

Guest papillonek
Posted

aha......wybacz,ale nie bardzo to sobie wyobrażam.....

Posted

Hmmm... no wiem bo szelki na głowie to trochę dziwne... ale one są takigo kaształtu jak kantar... albo bardziej jak kaganiec tylko nie ma zabydowy tylko pasek na pysku, oczywiści nie ma pyska 'związanego'

Posted

Chyba nie masz mnie za jakiegoś oszołoma co zakłada psu szelki na głowę 'o tak sobie' chciałam go trochę przyzwyczaić, bo kantar tez kupię (mam nadzieje)
Ostatnio hopkałam Axla, on to wysoko skacze:D

Posted

Kantar nie sprawi , ze Axel będzie lepiej , szybciej się uczył ... Psa trzeba nauczyć , a nie iść na skróty , kupując kantar.

Kantar trzeba umiejętnie używać , bo można zrobić krzywdę psu, z reszta tak samo z kolczatka.
Kolczatka i kantar nie maja być ułatwieniem dla właściciela , tylko przyżadem szkoleniowym , ktorego pierwszy, lepszy człowiek nie powinien używać :shake:

Fotki fajne ;)

Posted

Ale ja wiem do czego on służy, czytałam już jak go używać, a ja wiem po co, kantar jest bardziej 'humanitarny' i łatwiej będzie mi go nauczyć chodzenia przy nodze (jako narzędzie szkoleniowe) Pies zwróci głowę za lekkim pociągnięciem w moją stronę, wtedy skupi się na mnie a na kolczatce on się tylko ciągnie i nie zwraca uwagi na to co mówię, po prostu wbija mu się w szyje i już.

Kolczatka i kantar nie maja być ułatwieniem dla właściciela , tylko przyżadem szkoleniowym , ktorego pierwszy, lepszy człowiek nie powinien używać

Wiem:D i przecież nie chodzi mi o nic innego jak o pomoc w szkoleniu, na tym mi zalezy bo jako pierwszy lepszy człowiek bym to olała;)
Kantar nie sprawi , ze Axel będzie lepiej , szybciej się uczył ... Psa trzeba nauczyć , a nie iść na skróty , kupując kantar.

Nie idę na skróty tylko chcę miec pomoc w nauce, Ax będzie się uczy ł nie tyle szybciej co lepiej bo mam też problem w tym że Axel nie zwraca na mnie uwagi woli iść przed siebie a kantar sprawi że Axel zwróci się w moją stronę po czym pozytuwne szkolenie komendą 'noga' przyniesie efekty. Kolczatka pomaga mi gdy spotkamy jakiegoś pas (np: wczoraj) kiedy kolczatka mu sie zaciśnie Axel nie przewróci mnie (kiedyś było dużo takich sytuacji) mam teraz też większą siłę i przytrzymam smycz a kolczatka powstrzymuje go przed zrywem, oczywiści obrożę tez powinien mieć a kolczatka by działała tylko 'korygująco'

Myślę że zrozumiałaś o co mi chodzi, zleży mi tylko na pozytywnym szkoleniu, bo chodzę z nim na spacery ale także chcę aby sie zachowywał jak pies:D Kantar będzie bardziej humanitarny i mam nadzieje że przyniesie efekty dobrej współpracy, bo musze przyznać że Ax kuma komendę 'noga' tylko ma problem z koncentracją a szarpnięcie kolczatką nic nie daje. Wczoraj na spacerze szedł kawałek drogi z bardzo luźną smyczą że aż jechała po chodzniku

Posted

No dobrze , ale sadze , ze kantar wcale nie będzie humanitarnym wyjściem, wiele mówiło się o przypadkach, w których po prostu właściciel skręcił kark psu...
Teoria odbiega od praktyki.Proponuje lepiej przyłożyć się do nauki chodzenia przy nodze za pomocą skupiania uwagi i może smaków. Skoro szarpnanie kolczatka nic nie dało to i pewnie i w przypadku kantara. Pies będzie kojarzył tak , ze jeżeli będzie ciągnął do przodu to zostanie użyty kantar , a to nie jest przyjemne. Co oznacza , ze bez kantaru pies nie będzie już chodził przy nodze.

Posted

Tak chociaż połączyłabym pewnie i kolczatkę i kantar. Ze smakami zawsze ale on nie zwraca uwagi na mnie i jak mu pokazuje smaka nad głową to teoretycznie powinien się na nim skupiać, ale on jest tylko podekscytowany spacerem i.... oj już nie mam słów dzisiaj (przed chwillą) na spacerze zaczął warczeć i rzucać się na psa (za ogrdzeniem) ana ulicy jechała ciężarówka (!!!) gdyby nie kolczatką którą go 'opanowałam' to mogłoby być ze mną źle i to bardzo, wąski chodnik, ciężarówka, i nieogarnięty Axel! smycz trzymałam bardzo krótko i wysoko a Axla musiałam podciągać blisko mnie.... sszkoda słów :shake:

Posted

Oj czy ja wiem.... on chodzi na spacery codziennie czasem co 2 dni, ale kurczę 4 psy ni mogę być za wszystko odpowiedzialna;shake: A spacery krótkie nie są poza tym Axel biega tak jakby był na nim pół dna za każdym razem:D Ale kolczatka mnie dzisiaj uratowała a zrywy ma miec będzie do psów..