Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 295
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tak teraz to ten uśmiech jej z mordki nie schodzi, a jeszcze pamietam jak się nie słuchała i nie wracała na wołanie, a teraz kilka lekcji z chrupkami i łazi za mną cały czas:D

Posted

westie_justa napisał(a):
Tak teraz to ten uśmiech jej z mordki nie schodzi, a jeszcze pamietam jak się nie słuchała i nie wracała na wołanie, a teraz kilka lekcji z chrupkami i łazi za mną cały czas:D

haha:lol:
To dobrze , mądra psina z niej

Posted

Ooo, ja sama zapomniałam, życzenia przekażę:D
Dzisiaj Sara trochę biegała z Axlem po podwórku (oprócz spaceru) bo może dość tego kojca:D wyczesałam ją, a ostatnio kolczatka u Axla mnie uratowała:D wracałam z Doti i Axlem ze spaceru, i obok drewnianej komórki siedział jasny kot! a Ax nie lubi, miał taki zryw!!! na szczęście utrzymałam smycz a kolczatka w szybkim czasie uspokoiła go, Ax na tym nie ucierpiał, a ja zaoszczędziłam bolesnego upadku lub wyrwania się psa. Już kiedyś jak byłam mniejsza nawet kolczatka nie pomagała, tylko kot a ja już na glebie :evil_lol: Ale nie wiem co by było na zwykłej oroży.... a co gorsza.... szelkach;)

Posted

:D
A co to ma być , że pies ciągle w kojcu , wyszaleć się chce :evil_lol:
Może spróbujesz nauczyć Axa chodzić na smyczy bez kolczatki i komendy " spokój" , być może to go opanuje przed atakiem na kota ;)

Posted

Ja Axa uczyłam chodzić przy nodze i jak się skupi to bardzo ładnie idzie, a w lesie go spuszczam i kolczatka spokojnie mu leży na szyi. Ale akurat Ax kotów nie lubi a jak go pociągnę i kolczatka zadziała, wtedy też mówie naprzykład "Nie" to on się trochę uspokaja.

No niestety Sara mieszka w kojcu bo mam plac gdzie biega Ax tam jest beton i są też 2 ogrodzone ogródeczki takie z roślinami, Axel tam nie włazi a Sara taranuje i przeskakuje wszystko co się da, wiadomo ze to kwestia wychowania, jak bym miała czas to po wielkich staraniach byłby efekt, ale Sara jest już starszym psem, a jak ona by wlazła na ogródek to i Axel by za nią, w końcu jest najstarsza w stadzie. Chodzę dlatego na spacery jak najczęściej mogę a wczoraj jak z niego wróciłam to nie władowywałam Sary do kojca tylko ją puściłam z Axlem na placu i chwilę stałam z nimi, polatali trochę powarczeli na siebie po ciągali się za kudły i koniec.

Posted

A teraz trochę pracowałam z psiakami, powtarzałam z Axlem komendę "noga" i nawet dobrze mu szło, na podwórku, ale nie na kolczatce tylko.... poniewaz niema onobroży a mam przepinana smycz, podwójną, to zakręciłam mu ją naokoło szyi i zaczepiłam na 2 kółko, było idealnie połączone, smycz z obrożą :lol: szło mu bardzo dobrze, a smakołykami były parówki bo nawet suche się skończyła, akurat Axlowi to pasowało:D a jeszcze utrudnieniem była Dotka rozpraszająca biegając w okół niego;)... a na koniec Axel i Sara zmienili się rolami:D Ax siedzi w kojcu a Sara biega po placu! ale muszę ich znowu odmienić zanim Axel wyrwie wszystkie pręty w furtce...

edit: już Sara zamknięta..., Hehe śmiesznie to wyglądało, otworzyłam kojec i nic nie mówiąc Axel wyszedł i w tym samym czasie minął się z Sarą która wchodziła:lol:
chciałabym ich puścić razem, ale we dwoje mogą mieć różne pomysły, a co zrobi jedno to zaraz drugie naśladuje.. albo musiałabym cały czas stać na dworze (brrr..) Sara sam nic nie robi, ale Axel dostaje szału w kojcu :roll:

edit: (17:49) a przed chwilą wyszłam i wypuściłam znowu Sarę zamknęłam Axla, ale zaczął strasznie piszczeć! wypuściłam go ale oni cały czas się tak... nie jest to gryźenie ale tak się kąsają i warczą, bo Axel Sarze wiesza się na karku a ona go za to karci, pewnie nic sobie by nie zrobili ale latają jak głupki a lepiej nie ryzykować, będę musiała wymyślić coś innego............

Posted

Oj, kochana to problem jest jak kotów nie lubi;) Bo kotów jest wszędzie pełno:evil_lol: Ja już nie używam kolczatki, bo nam nic nie dawała i w ogóle łatwiej mi zapanować nad psem w szelkach. Nie wiem czemu bo teoretycznie psu jest łatwiej ciągnąć jak ma ciężar oparty na barkach;)

Niezły cyrk masz z tym wpuszczaniem i wypuszczaniem:eviltong:

• 3 weeks later...
Posted

[FONT="Comic Sans MS"]Ojeja!! ale dawno tu nie byłam, muszę to koniecznie naprawić:D
Mam kilka fotek Axla a dzisiaj jeszcze dodam, jak nacykam Sarki;)[/FONT]

Posted

[FONT="Comic Sans MS"][SIZE="4"]Tata wziął Axla na rower do lasu i póki nie wrócili, to Sara sobie chodziła po podwórku i Axlowi do budy też zaglądnęła a nawet sobie tam trochę siedziała :evil_lol:[/FONT]