Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zauważyłam, że jedna z moich psin ma zaczerwienione opuszki łap (chociaż może na zdjęciu tego za bardzo nie widać) oraz miejsca pomiędzy nimi, a w dodatku kuleje i ciągle liże tę ranę.

A wygląda to mniej więcej tak:

Czy któreś z Was miało podobny problem i jak poradziliście sobie z nim? jakieś maści, żele? jeśli tak to jakie i co ewentualnie zrobić, żeby nie lizał się po tej łapie bo to według mnie pogarsza tylko sytuację ......

• 2 weeks later...
Posted

miałam bardzo podobną sytuację. rany wyglądały podobnie. poduszki były otarte, krwawiły, opuchnięte. pytanie podstawowe czy podcinasz psu włosy na łapach? u mnie problem był taki jak fryzjerka ostrzygła psu łapy. teraz już zostawiam włoski między palcami i na poduszkach i jest ok. na lizanie niestety tylko kołnierz albo skarpetka przewiewna, bawełniana i pilnowanie żeby nie zdjął. moja dostawała antybiotyk żeby ni wdał się jej stan zapalny i smarowałam rivanolem. jeśli u Ciebie łapy nie były wycinane ranki są a/ albo od spacerów- mrozu, śniegu i soli- przed każdym spacerem smaruj łapy wazeliną albo pomyśl o psich bucikach. no i po spacerze każdym umył letnią wodą łapy / spłucz sól / i osusz.
i czy zmieniłaś może karmę?- psy czasem na tle alergicznym liżą łapy.