Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jak spacerowałam z Ruby brzegiem plaży, spotkałam sympatyczną, trzypokoleniową rodzinkę ze spanielkiem. W życiu nie powiedziałabym, że psiak ma 7 lat. Był cały siwiutki. Właścicielka powiedziała mi dlaczego. Jak miał 3 lata, wpadł do 4metrowego dołu i strzaskał sobie biodra, przez długi, długi czas był sparaliżowany. Weterynarze nie dawali Dropsikowi szans, żeby zaczął chodzić. Ale właściciele nie poddawali się i chodzili z nim na różne zabiegi, rehabilitacje i psiak chodzi, ba, nawet biega! Stawia trochę dziwnie lewą łapkę, ale oprócz tego, radził sobie super. A jaki miał wspaniały charakterek i sierść poskręcaną jak pudelek. Przesłodki psiaczek. Szkoda, że nie miałam wtedy ze sobą aparatu :)

I muszę się pochwalić, że moje nie dawno wysiane żywe kamienie (lithops) już wznoszą się nad ziemię na 3 mm :D Jak na razie naliczyłam ich 8.
Ciekawe, jak później będzie mi z nimi szło. Bo są roślinkami ciężkimi w hodowli.
A wczoraj zamówiłam dwie rosiczki, nie długo powinny być :)

A w poniedziałek zlot photoblogowych psiarzy :multi: Muszę zacząć ładować aparat.

Posted

Aleksandra95 napisał(a):
A w jakiej miejscowości byłaś ? :)

W Skowronkach (między Krynicą M. a Kątami Rybackimi) ;)

Deer-1987, wpadnę, wpadnę :)
A aparat już się ładuje :)

Posted

Misia&Ruby napisał(a):
W Skowronkach (między Krynicą M. a Kątami Rybackimi) ;)

Deer-1987, wpadnę, wpadnę :)
A aparat już się ładuje :)

To też na pewno fajnie tam. :):)

Posted

I już po zlocie :)
Było super, choć było nas mało i później się rozpadało. Ruby wyjątkowo dobrała się z owczarkiem australijskim- Choco. Na początku była dla niego jakaś taka... wredna :lol: Ale później świetnie się bawili :)

Zdjęcia zrobione przez właścicielkę Choca:
https://picasaweb.google.com/108998086285019809504/25Lipca2011ZlotDobreMiasto?authuser=0

Później będzie kilka mojego autorstwa ;) I jeszcze pouzupełniam fotki znad morza.

Posted

Kilka moich zdjęć. Ostrzegam- jakość fatalna.

Ruby (chyba nikt nie ma wątpliwości :D ):

Medo:

Choco:

Szaki:

Choco i Ruby:

A za tydzień jadę po mojego myszka :D Dostał od hodowczyni imię Gacek :)

Posted

Dzisiaj przyszły moje rosiczki :multi:

drosera scorpoiders:

drosera madagascariensis:

zdjęcie niechcący usunęłam :oops: Ale wygląda jak ta tutaj
http://anfloris.blog.onet.pl/Rosiczka-Drosera-madagascarien,2,ID431211178,n możliwe, że to jest ta, bo z tej samej stronki zamawiana ;)

i moje żywe kamienie:

Kurcze, w łydkę ugryzła mnie przedwczoraj meszka. A ja mam uczulenie na ich ugryzienia. Noga mi straszliwie spuchła i boli, wygląda jak dwa razy ta druga :( Wdało mi się zakażenie i zrobił się stan zapalny...

Posted

[quote name='dagaa111']

http://img837.imageshack.us/img837/5646/sam3620b.jpg
fajna ta rosiczka. Tylko jak takim czymś się opiekuje?

Opieka nad rosiczkami jest bardzo prosta :)
Trzeba dość często podlewać, poprzez podsiąkanie. Woda w podstawce musi być praktycznie non stop. Bo w naturalnym środowisku te roślinki żyją na terenach podmokłych.
Podlewa się je wodą destylowaną, bądź kranówką koniecznie przegotowaną kilka razy.
Nie muszą koniecznie jeść owadów. Ale te, które zjedzą jakiegoś od czasu do czasu, szybciej rosną ;)

Polecam tę stronkę- http://jakhodowacrosiczki.prv.pl/

Posted

[quote name='Misia&Ruby']Opieka nad rosiczkami jest bardzo prosta :)
Trzeba dość często podlewać, poprzez podsiąkanie. Woda w podstawce musi być praktycznie non stop. Bo w naturalnym środowisku te roślinki żyją na terenach podmokłych.
Podlewa się je wodą destylowaną, bądź kranówką koniecznie przegotowaną kilka razy.
Nie muszą koniecznie jeść owadów. Ale te, które zjedzą jakiegoś od czasu do czasu, szybciej rosną ;)

Polecam tę stronkę- http://jakhodowacrosiczki.prv.pl/

w sumie spodziewałam się, że jest trudniej z taką roślinką. Aż mnie zaczęło kusić, żeby sobie taką sprawić :) jutro jeszcze dokładniej poczytam tą stronę

Posted

Jeszcze zostało mi kilka fotek znad morza, których Wam nie pokazywałam :)

Tak skończyła Ruby bawiąc się z dziećmi :D Ale jakoś nie było widać, żeby specjalnie przeszkadzało jej to, że sponad piachu wystaje tylko główka. Czego ona nie zrobi dla dzieci...

Lubię to zdjęcie. Szkoda tylko, że nosek Rubinki się rozmazał.

Ruby&Punia&Fryga

Ile bym dała, żeby ta pogoda się poprawiła. Mam już serdecznie dość deszczu... :(

Guest papillonek
Posted

Oj,nie Ty jedna ...
A na nas tor do agi czeka :/
Rubinka ma boskie oczy :)
Ona jest papierowa??

Posted

papillonek napisał(a):
Oj,nie Ty jedna ...
A na nas tor do agi czeka :/
Rubinka ma boskie oczy :)
Ona jest papierowa??

Nie, to kundelek w typie rasy. Pisałam chyba o tym na pierwszej stronie ;)

Fajnie Ci, że masz gdzie ten tor ustawić :) Ja na początku chciałam zrobić na działce, ale doszłam do wniosku, że jest o wiele za mało miejsca, może tylko na dwie hopki i nic więcej. :/