Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam mały problem. Otóż mam pekińczyka, (a właściie mój chrzesny u którego jestem już od miesiąca) o imieniu puszek, ma on 3 miesiące skończone pod koniec lipca i ten właśnie Puszek sika wszędzie i dużo, no a oprócz tego strasznie gryzie. Nie wiem jak mam pomóc mojemu chrzesnemu, a jak narazie puszek jest pod moją ręką, znaczy ja go wychowuję. Wiem, że pekińczyki są strasznie wredne i uparte, a co za tym idzie strasznie trudno jest je czegokolwiek nauczyć. Ja sama mam kundelka, który też co prawda siusiał i gryzł jak był szczeniaczkiem, ale był karny i jak go skryczałam to się bał i rozumiał, że nie może tak postepować, a puszkowi zaczęłam nawet dawać klapsy, ale on wcale nie jest karny i wcale go te klapsy nie bolą. Wręcz przeciwnie gryzie jeszcze bardziej wredna małpa. Co mam zrobić z tym fantem, bardzo proszę odpisujcie.

Posted

Cerber napisał(a):
Witam, mam mały problem. Otóż mam pekińczyka, (a właściie mój chrzesny u którego jestem już od miesiąca) o imieniu puszek, ma on 3 miesiące skończone pod koniec lipca i ten właśnie Puszek sika wszędzie i dużo, no a oprócz tego strasznie gryzie. Nie wiem jak mam pomóc mojemu chrzesnemu, a jak narazie puszek jest pod moją ręką, znaczy ja go wychowuję. Wiem, że pekińczyki są strasznie wredne i uparte, a co za tym idzie strasznie trudno jest je czegokolwiek nauczyć. Ja sama mam kundelka, który też co prawda siusiał i gryzł jak był szczeniaczkiem, ale był karny i jak go skryczałam to się bał i rozumiał, że nie może tak postepować, a puszkowi zaczęłam nawet dawać klapsy, ale on wcale nie jest karny i wcale go te klapsy nie bolą. Wręcz przeciwnie gryzie jeszcze bardziej wredna małpa. Co mam zrobić z tym fantem, bardzo proszę odpisujcie.
ZAnam ten bol :razz:
Jesli gryzie to naprzód ostre fe (ALBO WARKNAC NA PSA) jak to nie działa to na 2 min gdzies do osobnego pokoju )trzymajac za skore na karku)
jak sie uspokoji powrót ale ignorujemy po wpuszczeniu spowrtotem i dopiero potem chwalic.

Jesli chodzi o sikaniu czesto z nim wychodzic i chwalic ile wlezie jak zrobni na zew jak robi w domu przerywac i wynosic a jak nie zdazymy zignorowac i posprzatac jak pies nie widzi tyle ci moge poradzic u mnie pomoglo

Posted

No tak, jeśli chodzi o sikanie to tk własnie robimy, ale co do gryzienia to zastanawiałam się nad takim rozwiązaniem jakie napisałaś, lecz bałam się zastosować, bo wiesz jak to jest, nie swój pies to jest inaczej. Myślę jednak, że chyba zastosuję tą metodę odnośnie gryzienia, ale z sikaniem jest o wiele ciężej. Te psy są tak wredne i uparte, że ja czasami to tego Puszka bym zabiła, już nie mam na niego siły, ale wiem, że nie mogę tracić cierpliwości bo to mogłoby się źle skończyć. Dzięki bardzo za porady, ale czekam nadal na kogoś kto mi fachowo powie co mam robić z PEKIŃCZYKIEM, który jest strasznym diabłem i sika jak najęty.

Posted

Cerber napisał(a):
Te psy są tak wredne i uparte, że ja czasami to tego Puszka bym zabiła, już nie mam na niego siły, (...) czekam nadal na kogoś kto mi fachowo powie co mam robić z PEKIŃCZYKIEM, który jest strasznym diabłem i sika jak najęty.

Na dobry początek, proponuję zmienić nastawienie, pozbyć się uprzedzeń w stosunku do tego maluszka. To po prostu szczeniak :loveu: , a nie wredny i uparty diabeł :angryy:
3- miesięczne maluchy zawsze siurają w domu, dużo, często i wszędzie, i gryzą jak najęte. Kiedy gryzie- po prostu kończ zabawę. Wróć do zabawy za parę minut, jeśli znów zaczyna gryźć, znów koniec zabaw... Klapsy i wrzaski nic tu nie pomogą, co najwyżej bardziej psa nakręcą...

Posted

Cerber napisał(a):
Wiem, że pekińczyki są strasznie wredne i uparte, a co za tym idzie strasznie trudno jest je czegokolwiek nauczyć.

puszkowi zaczęłam nawet dawać klapsy, ale on wcale nie jest karny i wcale go te klapsy nie bolą. Wręcz przeciwnie gryzie jeszcze bardziej wredna małpa.

A skąd taka wiedza na temat pekińczyków??!!Żaden pies nie rodzi się "wredny".Może być najwyżej niewychowany. Przez mój dom przewinęły sie trzy pekińczyki (aktualny ma 7 lat).Zaden z nich nie sikał w domu dłużej niż 3-4 dni.Żaden nie był maszynką do wykonywania rozkazów jak niektóre owczarki,ale uczyły sie wszystkiego jak kazdy inny pies. I nikt ich nie bił,ani na nie nie wrzeszczał! Wydarłabys sie na roczne dziecko jakby sie zlało w pieluchę?! Piesek potrzebuje serca i cierpliwości i przynajmniej na razie ciągłej uwagi.Malucha trzeba wyprowadzać natychmiast po każdym przebudzeniu i po posiłkach.Co 2-3 godziny.
Wyluzuj,popatrz troche cieplej na malucha.Jesteś dla niego teraz mamą i całym światem.Jak sie denerwujesz,to on o tym wie i tez mu nielekko...

Moze tu cos znajdziesz dla siebie:
http://www.mojeforum.net/hebe/index.php

Posted

ej mówicie mi tak jakbym o tym wszystkim nie wiedziała. Przeciez sama mam kundelka i wiem jak go wychowywałam. Mówisz, że pekińczyki nie są wredne, to ja Ci powiem, że mój chrzesny ma chyba z 4 tego pekińczyka, wcześniej mieli suczke o imieniu Boni tez pekinka, zdechła w maju i miała 12 lat. Te psy są wredne z natury, czytałam o tym i dlatego wiem, a przy boni i przy puszku ta wiedza się sprawdza. Nie jestem uprzedzona do tego psa, bo wiem, że to szczeniak. 4 lata temu sama wychowywałam szczenię 3-tygodniowe i nie było takich problemów jak pry puszku. ja j4estem u chrzesnego od ponad miesiąca i byłam dla puszka nadzwyczaj cierpliwa i troskliwa ( z resztą do teraz jestem ) ale zaczyna mnie on już denerwować, bo nie jest taki jak inne szczeniaki, które przez mój dom sie przewinęły.

Tak owszem dałam puszkowi klapa, bo myślałam, że może go to troszkę uspokoi, ale się myliłam. Mówicie też, że mam się z nim bawić i jak zacznie gryźć to przerweać zabawę. To ja wam powiem, że on NIE gryzie tylko wtedy gdy śpi, a tak non stop gryzie i wszystko jest przez niego pogryzione. Ja jak mu coś nie pasuje to wpada w szał i zaczyna gryżć, nie jak szczeniak, który się bawi i rzuje tylko gryzie na poważnie. Pusio generalnie jest bardzo kochany, ale kiedy zaczyna gryzać mocno to już mi sę to mniej podoba.

Są też takie dni, kiedy pusio nie zrobi cały dzień siusiu i jest super. Sataramy się być wobec niego bardzo konsekwntni, ale nie zawsze to skutkuje, bo zleje się na chodnik i jest po wszystkim :(

Posted

Dobra jak sie mały za bardzo rozkreca i zaczyna za mocno grysc no to może klatka??? Mały zaczyna ząbkować wiec może zakup klatki?? i jak sie za bardzo nakreci na gruyzienie do klatki jak sie uspokoji wypuścic. Albo pokupowac mu prawdziwe kości do gryzenia (moj ma gicz cieleca albo inna kośc i sobie
ja gryzie a widać ze to lubi bo juz coraz mniej zdaza mu sie nas podgrysc)

Nie poddawaj sie znajdz na malucha metode bo pekinczyk nie jest wredny ale wie jak rozgrysc własciciela i dostac to co chce!!!

Posted

No też właśnie, puszek ma kość i ma zajączka pluszowego i piłeczkę do zabawy i trochę się tym bawi, ale jak mu się znudzi to gryzie co popadnie. Zastanawiam się nad przyniesieniem puszkowi zabawek Cerbnera ( mojego piseka) który bawi się tylko swoimi ulubionymi zabawkami, a cały kosz zabawek jest w piwnicy i nie mam co z tym zrobić. Może Puszek będzie chętnie się tym bawił jak myślicie???? te zabawki są znacznie większe od zabawek Puszka, bo Cerber jako duży pies dostawał też duże zabawki, żeby ich nie połknął.

Posted

On jest za mały aby sie sam bawił tymi zabawkami one sa oki jak sie z nim nimi bwaisz. No to moze cos ala kong by sie mu przydało.

W sumie to raczej chyba problem innej natury tzn.poswiecanie za DUŻO uwagi psu. Zacznijcie go wiecej ignorować wiem moze brzmieć smiesznie ale działa . Zwracac na psa uwage jak robi cos dobrze a kompletnie ignorowac (wrecz wyjsc do onnego pokoju jesli robiac cos złego sobie krzywdy nie robi)I po pewnym czasie pies dochodzi do wniosku robie dobrze widza mnie robie zle mam ignora i sam wybierze co woli:cool3: