APSA Posted December 14, 2010 Posted December 14, 2010 Filozof (aka. Dziobak) jest jednym z psiaków z Koszyczka Niechcianych Staruszków, spędził w schronisku przypuszczalnie z 8-10 lat... i właściwie reszty się można domyślić. Przekrzywiona główka, sztywny, chwiejny chód (starzy znajomi - zwyrodnienia stawów i kręgosłupa), uroda raczej nie powalająca. Od wakacji psiak się wyraźnie posypał, schudł, stracił siły. Nie stracił tylko swojego pogodnego, stoickiego stosunku do życia. Co będzie, to będzie. I zdarzył sie mały cud - zgodzili się go do siebie przyjąć Morisowa z KWLem. Dziękuję! :loveu: Filozoficzny Dziobak ma zapewniony wikt i opierunek, niestety w przypadku schorowanego staruszka potrzeba jeszcze leczenia. Czy dogomaniacy i tym razem nie zawiodą? Wczoraj bezpośrednio ze schroniska psisko pojechało do lecznicy: półtorej godziny oglądania, czyszczenia uszu, rtg... Rachunek dostanę dzisiaj, mimo sporej zniżki na uratowane biedy już się tego boję... Stwierdzono: - poważne zmiany zwyrodnieniowe w kręgosłupie, zmiany zwyrodnieniowe są tez na żebrach - w jednym uchu łagodny operacyjny nowotwór - brodawczak - w obu uszach malasezja - lekka gorączka (on spał w budzie!) - niewielka ilość wydzieliny z oczu - dość świeże rany z pogryzienia na nosie - stare szramy na ciele (ze dwa lata temu został bardzo poważnie pogryziony) - opuchnięte poduszki łap - zaćma - straszny kamień na zębach - rozwolnienie - serce osłuchowo i na rgt wygląda nieźle Dostał antybiotyk (betamox) i lek p.zapalno-p.bólowy (metacam), do uszu surolan. Konieczne jest jeszcze badanie krwi (do zrobienia dziś lub jutro), w razie potrzeby jeszcze usg jamy brzusznej. Jeżeli stan psa na to pozwoli, czeka go usuwanie tego brodawczaka z ucha i usuwanie kamienia z zębów. Ale najpierw na pewno trzeba go będzie trochę podleczyć. U lekarza - wyjątkowo grzeczny (zmęczony życiem) pies: W schronisku na jesieni: I na wiosnę, kiedy był jeszcze "młody i w pełni sił": Rozliczenia: Wydatki-grudzień: 190 zł - wizyta, rtg, leki - 13.12 /apsa/ - link 60 zł - badanie krwi - 14.12 /morisowa/ - wyniki -------- 250 zł Wpłaty-grudzień: 50 zł - z funduszu na staruszki z koszyczka 200 zł - Malibo57 - 14.12 /konto morisowej/ -------- 250 zł Wpłaty - styczeń: 40 zł - Izabela fb Wpłaty - sierpień 30 zł - Ania R. 30 zł - pani BG od Jagi W sumie 100 zł - przekazane Morisowej na ostatnią wizytę Dzioba :( Z góry dziękujemy za wszelką pomoc Quote
malibo57 Posted December 14, 2010 Posted December 14, 2010 Panie Boże Wszystkich Psów! To jesienne zdjęcie mnie dobiło - on tak się kuli, czy aż tak przygięło go do ziemi? Quote
malibo57 Posted December 14, 2010 Posted December 14, 2010 Tak, cudny - to nie podlega dyskusji. Czy on wie, że już mu jest ciepło? Quote
majqa Posted December 14, 2010 Posted December 14, 2010 Jestem APSO... Boże (pewno część się stuknie w łepetyny ale co mi tam...), on jest przepiękny, mój typ... :-( Miał mimo wszystko szczęście, Morisowa, Krzycho - szacun! Quote
migdalena Posted December 14, 2010 Posted December 14, 2010 Morisowa, to tak wyglądają "nudy" ?;) Quote
Dada M Posted December 14, 2010 Posted December 14, 2010 APSA napisał(a):To spanie w budzie mnie zadziwia, bo one tam mają ciepłe wnętrze grzane piecykiem, posłanka... a on wolał w budzie na wybiegu. Zmiany zwyrodnieniowe ... Jak bardzo boli, psiaki się chłodzą - tak jak Rozetka leżąca z upodobaniem na betonie. Zawał, mało powiedziane ... To ja przeprowadziłam niedzielną wstępną inwentaryzację geriatrium, nie wiedziałam, że Filozof lubi spać w budzie (poza tym pamiętałam, że na ogół wychodził się przywitać, gdy ktoś wchodził do boksu). Żeby nie było zbyt pięknie - zniknęła Wadera :( Plastusia nie znałam bliżej, ale też przykro. Quote
KWL Posted December 14, 2010 Posted December 14, 2010 Poczciwinka przespał cały dzień, a teraz drepcze za nami po domu :-o Quote
Kinia1984 Posted December 14, 2010 Posted December 14, 2010 cudo...moj typ...jak go opisujecie to tak jakbym slyszala o naszym staruszku tymczasie ze schronu z zabrza...on tez lubi zimne miejsca...nozki sztywne ma. Zawsze kladzie sie przy drzwiach wejsciowych tam gdzie najzimniej, mimo ze ma kocyk, poslanko i dywanik z dlugim wlosem...:) Quote
KWL Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 [quote name='malibo57']A kto tu zbiera grosiki? A bo ja wiem ? :evil_lol: Morisowa albo APSA :evil_lol: ja biedny już nie kojarzę kto na którego DDT skarbonkę prowadzi :diabloti: Na moje szczęście mamy nowego weta, zaledwie kilkaset metrów od domu. Dzięki temu nie nadwyrężyłem sobie kręgosłupa targając na rączkach filozoficznie usposobionego Dziobaka ( o noszą, całkiem fajnie...) No i wyniki: Quote
malibo57 Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 Ok, tym razem Morisowa padła ofiarą - nieobecni nie mają racji - zbiera! Quote
Kinia1984 Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 moze tez swiadczyc o lekkim stanie zapalnym...ale w jego przypadkuo bardzo lekkim. Wyniki naprawde niezłe:) Quote
KWL Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 No właśnie dlatego wstawiłem wyniki bez żadnego komentarza, sam jestem mocno zdziwiony że są w sumie prawie w normie. To znaczy jak zwykle :-) Quote
anetek100 Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 majqa napisał(a):... ale ciaputek... :-(dokładnie ciapciowaty ciapciuńcio przepiękny Quote
KWL Posted December 15, 2010 Posted December 15, 2010 Ciaputulek to na imię ma nasz ulubiony kaukaz na Paluchu :evil_lol: A Dziobak dziś moim zdaniem czuje się lepiej, więcej się rusza, łazi za mną i bardzo ładnie załatwi się na spacerach. Quote
morisowa Posted December 16, 2010 Posted December 16, 2010 [quote name='malibo57']To jesienne zdjęcie mnie dobiło - on tak się kuli, czy aż tak przygięło go do ziemi? Apsa marudziła mi o nim od jakiegoś czasu. Obejrzałam sobie go na naszej stronce, te wiosenne zdjęcia własnie, no ok. W niedzielę poznałam go na żywo.... moją pierwszą reakcją było "... co to .. !! ?? " To jesienne zdjęcie jest najbliższe obecnemu stanu. Dziobak ledwo chodzi, główka na bok (przez te chore ucho), przykulony, oczy za mgłą... W poniedziałek stwierdziliśmy "jeden w tę czy w tę już różnicy nie robi" ;) on mały, do psów obojętny, damy radę... jakoś :p Pierwszą dobę wyłącznie spał, dziś już się zaczyna kręcić. Najciekawsze, że drepcze za nami :loveu: a nie byle gdzie. Na spacerki wychodzi, drepcze chwilę przed blokiem i wracamy. I znów dopisało mi szczęście w zakresie czystości - Filozofowi nie przystoi załatwiać się w domu, 8 lat w schronisku? spanie w budzie? robienie w boksie? I co z tego! Pan Filozof Dziobak ani razu nie nabrudził w domu :crazyeye: A tak poza tym to śmieszny jest. I nie przypomina Ciaputulka, bo Ciapuś wygląda tak: Quote
morisowa Posted December 16, 2010 Posted December 16, 2010 Apsa, wątek Rudzi na szybko: http://www.dogomania.pl/threads/198389-ma%C5%82a-su%C5%84cia-z-podejrzeniem-raka tak, aby był, tytuł, treść do poprawki Quote
malibo57 Posted December 16, 2010 Posted December 16, 2010 Coś posłałam dla Filozofa, tylko nie wiem, na czyje konto. Chyba na Morisowej? APSA, fajnie wyglądasz:evil_lol: Widzę, że codziennie zmieniasz image. Quote
morisowa Posted December 16, 2010 Posted December 16, 2010 malibo57 napisał(a):Coś posłałam dla Filozofa, tylko nie wiem, na czyje konto. Chyba na Morisowej? Na moje, wpłynęło 200 zł :crazyeye: Malibo57 :loveu: Quote
KWL Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 Niestety nie są równe - jesteśmy pod kreską bo jeszcze analiza krwi - 60 zł A Dziobak Filozoficzny jest kontaktowy :-) jak Harald. I już zdążył załapać że jak ustawi się w poprzek to blokuje przejście. W związku z czym jest przeskakiwany - przeze mnie, Celinę i Vita jak na razie :-) Quote
KWL Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 Mea culpa nie spojrzałem - faktycznie w takim razie jesteśmy na zero :-) Już łapie aparat, zobaczymy co wyjdzie :-) Quote
Dada M Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 Jeśli chodzi o Celinę - napisała do mnie Pani w sprawie Żelki. Przesłałam jej zdjęcia Celiny, opis i nr tel Morisowej. Pani ma się skonsultować z rodziną. Trzymam kciuki, żeby Dziobak miał więcej miejsca na łóżku ;) Quote
Recommended Posts