Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Filozof (aka. Dziobak) jest jednym z psiaków z Koszyczka Niechcianych Staruszków, spędził w schronisku przypuszczalnie z 8-10 lat... i właściwie reszty się można domyślić.
Przekrzywiona główka, sztywny, chwiejny chód (starzy znajomi - zwyrodnienia stawów i kręgosłupa), uroda raczej nie powalająca. Od wakacji psiak się wyraźnie posypał, schudł, stracił siły. Nie stracił tylko swojego pogodnego, stoickiego stosunku do życia. Co będzie, to będzie.
I zdarzył sie mały cud - zgodzili się go do siebie przyjąć Morisowa z KWLem. Dziękuję! :loveu:
Filozoficzny Dziobak ma zapewniony wikt i opierunek, niestety w przypadku schorowanego staruszka potrzeba jeszcze leczenia. Czy dogomaniacy i tym razem nie zawiodą?
Wczoraj bezpośrednio ze schroniska psisko pojechało do lecznicy: półtorej godziny oglądania, czyszczenia uszu, rtg... Rachunek dostanę dzisiaj, mimo sporej zniżki na uratowane biedy już się tego boję...

Stwierdzono:
- poważne zmiany zwyrodnieniowe w kręgosłupie, zmiany zwyrodnieniowe są tez na żebrach
- w jednym uchu łagodny operacyjny nowotwór - brodawczak
- w obu uszach malasezja
- lekka gorączka (on spał w budzie!)
- niewielka ilość wydzieliny z oczu
- dość świeże rany z pogryzienia na nosie
- stare szramy na ciele (ze dwa lata temu został bardzo poważnie pogryziony)
- opuchnięte poduszki łap
- zaćma
- straszny kamień na zębach
- rozwolnienie
- serce osłuchowo i na rgt wygląda nieźle

Dostał antybiotyk (betamox) i lek p.zapalno-p.bólowy (metacam), do uszu surolan.
Konieczne jest jeszcze badanie krwi (do zrobienia dziś lub jutro), w razie potrzeby jeszcze usg jamy brzusznej.

Jeżeli stan psa na to pozwoli, czeka go usuwanie tego brodawczaka z ucha i usuwanie kamienia z zębów. Ale najpierw na pewno trzeba go będzie trochę podleczyć.

U lekarza - wyjątkowo grzeczny (zmęczony życiem) pies:

W schronisku na jesieni:

I na wiosnę, kiedy był jeszcze "młody i w pełni sił":

Rozliczenia:

Wydatki-grudzień:
190 zł - wizyta, rtg, leki - 13.12 /apsa/ - link
60 zł - badanie krwi - 14.12 /morisowa/ - wyniki
--------
250 zł

Wpłaty-grudzień:
50 zł - z funduszu na staruszki z koszyczka
200 zł - Malibo57 - 14.12 /konto morisowej/
--------
250 zł

Wpłaty - styczeń:
40 zł - Izabela fb

Wpłaty - sierpień
30 zł - Ania R.
30 zł - pani BG od Jagi

W sumie 100 zł
- przekazane Morisowej na ostatnią wizytę Dzioba :(

Z góry dziękujemy za wszelką pomoc

• Replies 54
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jestem APSO... Boże (pewno część się stuknie w łepetyny ale co mi tam...), on jest przepiękny, mój typ... :-(
Miał mimo wszystko szczęście, Morisowa, Krzycho - szacun!

Posted

APSA napisał(a):
To spanie w budzie mnie zadziwia, bo one tam mają ciepłe wnętrze grzane piecykiem, posłanka... a on wolał w budzie na wybiegu.

Zmiany zwyrodnieniowe ...
Jak bardzo boli, psiaki się chłodzą - tak jak Rozetka leżąca z upodobaniem na betonie.

Zawał, mało powiedziane ... To ja przeprowadziłam niedzielną wstępną inwentaryzację geriatrium, nie wiedziałam, że Filozof lubi spać w budzie (poza tym pamiętałam, że na ogół wychodził się przywitać, gdy ktoś wchodził do boksu).

Żeby nie było zbyt pięknie - zniknęła Wadera :(
Plastusia nie znałam bliżej, ale też przykro.

Posted

cudo...moj typ...jak go opisujecie to tak jakbym slyszala o naszym staruszku tymczasie ze schronu z zabrza...on tez lubi zimne miejsca...nozki sztywne ma. Zawsze kladzie sie przy drzwiach wejsciowych tam gdzie najzimniej, mimo ze ma kocyk, poslanko i dywanik z dlugim wlosem...:)

Posted

[quote name='malibo57']A kto tu zbiera grosiki?
A bo ja wiem ? :evil_lol: Morisowa albo APSA :evil_lol: ja biedny już nie kojarzę kto na którego DDT skarbonkę prowadzi :diabloti:
Na moje szczęście mamy nowego weta, zaledwie kilkaset metrów od domu. Dzięki temu nie nadwyrężyłem sobie kręgosłupa targając na rączkach filozoficznie usposobionego Dziobaka ( o noszą, całkiem fajnie...)

No i wyniki:

Posted

No właśnie dlatego wstawiłem wyniki bez żadnego komentarza, sam jestem mocno zdziwiony że są w sumie prawie w normie. To znaczy jak zwykle :-)

Posted

Ciaputulek to na imię ma nasz ulubiony kaukaz na Paluchu :evil_lol:
A Dziobak dziś moim zdaniem czuje się lepiej, więcej się rusza, łazi za mną i bardzo ładnie załatwi się na spacerach.

Posted

[quote name='malibo57']To jesienne zdjęcie mnie dobiło - on tak się kuli, czy aż tak przygięło go do ziemi?
Apsa marudziła mi o nim od jakiegoś czasu. Obejrzałam sobie go na naszej stronce, te wiosenne zdjęcia własnie, no ok. W niedzielę poznałam go na żywo.... moją pierwszą reakcją było "... co to .. !! ?? "
To jesienne zdjęcie jest najbliższe obecnemu stanu. Dziobak ledwo chodzi, główka na bok (przez te chore ucho), przykulony, oczy za mgłą...
W poniedziałek stwierdziliśmy "jeden w tę czy w tę już różnicy nie robi" ;) on mały, do psów obojętny, damy radę... jakoś :p
Pierwszą dobę wyłącznie spał, dziś już się zaczyna kręcić. Najciekawsze, że drepcze za nami :loveu: a nie byle gdzie.
Na spacerki wychodzi, drepcze chwilę przed blokiem i wracamy.
I znów dopisało mi szczęście w zakresie czystości - Filozofowi nie przystoi załatwiać się w domu, 8 lat w schronisku? spanie w budzie? robienie w boksie? I co z tego! Pan Filozof Dziobak ani razu nie nabrudził w domu :crazyeye:

A tak poza tym to śmieszny jest. I nie przypomina Ciaputulka, bo Ciapuś wygląda tak:

Posted

Niestety nie są równe - jesteśmy pod kreską bo jeszcze analiza krwi - 60 zł
A Dziobak Filozoficzny jest kontaktowy :-) jak Harald. I już zdążył załapać że jak ustawi się w poprzek to blokuje przejście. W związku z czym jest przeskakiwany - przeze mnie, Celinę i Vita jak na razie :-)

Posted

Jeśli chodzi o Celinę - napisała do mnie Pani w sprawie Żelki.
Przesłałam jej zdjęcia Celiny, opis i nr tel Morisowej. Pani ma się skonsultować z rodziną.
Trzymam kciuki, żeby Dziobak miał więcej miejsca na łóżku ;)