Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 417
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

O mateńko :( normalnie jakbym Tulę widziała :(
Dziewczyny, dużo można poczytać, co Tuli było, co musiała jeść, jakie zabiegi przechodzić, żeby zaczęły być widoczne efekty. Tula była u Daśki na płatnym domku, ale po pierwsze to był domek, własna kanapa, a po drugie..Daśka każdego dnia, robiła na niej różne zabiegi typu smarowanie oliwką, kąpiele, gotowała rybkę itp..
Jakby daśka zgodziła się od stycznia...to Majka na pewno będzie szczęściarą ;)
http://www.dogomania.pl/threads/194652-TULA-wyexploatowana-sunia-ONka-po-pseudohodowli-MA-KOCHAJ%C4%84CY-DOM
A jeszcze dopiszę, że Tula expresowo znalazła domek stały, który teraz kontynuuje leczenie, to taki optymistyczny akcent;)

Posted

P.Wiesia zawiozła dziś Maję do weterynarza. Sunia ma grzybicę, nużycę i świerzba wykluczono.
Jest chuda, chociaż na zdjęciu nie widać.
Już nie warczy przy misce. Niespecjalnie do
brze znosi jazdę samochodem, wyje, zachowuje się niespokojnie.

Posted

Bo może tego nie zna..zresztą dużo psów znosi źle jazdę samochodem, więc nie ma co się przejmować...suczka mojej siostry jak gdzieś jedzie, zakopuje się pod siedzenie w ciasną szczelinę, ma wytrzeszcz oczu i cała się trzęsie i nic do niej nie dociera..

Posted

warto zrobić suce badanie krwi-poziom hormonów tarczycy-czasami niedoczynność tarczycy jest przyczyną nużycy i grzybicy.Badanie powinno być wykonane na czczo.Pies przed badaniem nie powinien sie zmeczyć.Czy lekarz który badał sunię proponował takie badanie???Na jakiej podstawie zdiagnozowano ze pies ma nuzycę igrzybicę??Aby stwierdzić ze jest to nużyca lub świerzbowiec należy zbadać zeskrobinę pod mikroskopem.Jakie leki dostała?

Posted

Nie ma nużycy, ma grzybicę.
Dostaje ivermektynę i ma dostać jeszcze przynajmniej 2 dawki.
Dostała ketakonazol (nie jestem pewna, czy tak nazywa się ten środek) i Dalacin w tabletkach.
Na resztę pytań nie jestem w stanie odpowiedzieć.
Wykonanie badania krwi-poziom hormonów tarczycy nie będzie łatwe, pamiętajcie że schronisko jest w małej miejscowości, a zimą mają bardzo dużo pracy. Przy 400 psach 3 osoby nawet mieszkające w schronisku (a tak właśnie jest w Kruszewie) ledwie się wyrabiają z posprzątaniem, nakarmieniem i da razy dziennie wymienieniem lodu w miskach na wodę.
Po prostu brakuje ludzi i czasu, by się zająć zwierzakami indywidualnie.

Posted

My teraz mamy pod opieką psa, który ma podejrzenie grzybicy. Ale miał pobieraną zeskrobinę a teraz czekamy, bo grzyby się hodują. Znaczy się, wstępnie nic się na szczęście nie wyhodowało ale założono hodowlę i mamy czekać, bo czasami grzyby pojawiają się po 4 tyg. Piszę to, bo dziwi mnie, że wet tak na oko od razu grzybicę stwierdził. Ketokonazol rzeczywiście podaje sie na grzyba i nam na razie udało się go uniknąć. To ja już nie rozumiem nic....

Posted

ludwa napisał(a):
My teraz mamy pod opieką psa, który ma podejrzenie grzybicy. Ale miał pobieraną zeskrobinę a teraz czekamy, bo grzyby się hodują. Znaczy się, wstępnie nic się na szczęście nie wyhodowało ale założono hodowlę i mamy czekać, bo czasami grzyby pojawiają się po 4 tyg. Piszę to, bo dziwi mnie, że wet tak na oko od razu grzybicę stwierdził. Ketokonazol rzeczywiście podaje sie na grzyba i nam na razie udało się go uniknąć. To ja już nie rozumiem nic....

jeśli ma tylko grzybicę to niepotrzeban jest ivermektyna.Jest to lek,który zabija pasożyty zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne natomist w żadnym stopniu niedziała przeciwgrzybicznie.Przy ketakonazolu sunia powinna dostawać leki osłonowe na wątrobę,np.hepatil.

Posted

[quote name='esperanza']Ja też nie jestem pewna takiego leczenia, ale mam nadzieję, że wet wie co robi, skoro ma wieloletnie doświadczenie.Czy ktoś może mi podać numer telefonu do Daśki?

Ja proponuję zapytać anita_happy , bo to ona dogrywała wszelkie sprawy z daśką, jeśli chodziło o Tulkę i na pewno ma wszelkie kontakty do Niej;)

Posted

To bardzo dobre wiesci, ze nuzyca zostala wykluczona! :) Tula, ktora byla u Daski, tez miala takie podejrzenie, wszystko rozbilo sie jednak o grzybice, czyli podobnie, i Dziewczynka cudownie dochodzi teraz do siebie, a mysle wnioskujac po zdjeciach, ze byla w jeszcze gorszym stanie, ok. 70 % lysinki na calym cialku. Daska to cudotworczyni, wie jak w takich przypadkach postepowac! :) Trzeba koniecznie sie z nia skontaktowac! Zerknijcie na szczesliwy watek Tulinki: http://www.dogomania.pl/threads/194652-TULA-wyexploatowana-sunia-ONka-po-pseudohodowli-MA-KOCHAJ%C4%84CY-DOM

Posted

to zupelnie przyzwoicie jak za tak duzego psa . wszedzie biora po 450zl i pies nawet domu nie oglada tylko siedzi w kojcu . a u Dasienki Tula swoj pokoik miala !!!!

Posted

[quote name='anita_happy']łojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj.....
esperanza...jak nie było zeskrobin..to skad wiesz, ze dostaje ivermectyne?

a jak ona nie ma swierzba tylko grzybice..to ta ivermectyna ja mocno osłabi

jezusie...w jej przypadku to tylko leczenie na podstawie badań labo.
daśka - mówiła, ze od stycznia jakaś sunei moze przyjać...ale teraz kobieta jest out:/

esperanza..a ona ma oznaki nużeńca/świerzba...cokolwiek...co mówiło by, ze ma te nicieniowate robactwo?
bo może mieć alergie i tak samo wygladać..

jaka jest sytuacja w schronei z karma...jakby jej ktoś zakupił karme dla alergików to by dostawała?moze schron ma taką karme?
pytam..bo pierwsza rzecz to chyba KARMA..jak nasza Tula - miała świerzba...grzyba... I ALERGIE...
wiec trzeba dmuchac na zimne i dawać jej karme dla alergików
choleraaaa

szukamy sponsora na
Advocate Bayera
dla łysej ONki...

Mam jedną tubkę Advocate Bayera 2,5 ml dla dużych psów od 10 do 25 kg (na tyle ta dawka).
Mogę wysłać rzeknijcie do kogo ?
Ale ona pewnie więcej potrzebuje ?

Posted

Myślę, że ona może ważyć między 26 a 30kg, więc ta dawka może jej wystarczyć.
Advocata i tak trzeba powtórzyć po kilku tygodniach, więc następnym razem dostanie większego.
Najlepiej by było, gdybyś wysłała bezpośrednio do schroniska na adres:
Wiesława Rykowska

[FONT=Verdana]Schronisko dla bezdomnych Zwierząt
[/FONT]

[FONT=Verdana]Kruszewo 34/35[/FONT]
[FONT=Verdana]07 440 [/FONT]Goworowo

Posted

[quote name='esperanza']Myślę, że ona może ważyć między 26 a 30kg, więc ta dawka może jej wystarczyć.
Advocata i tak trzeba powtórzyć po kilku tygodniach, więc następnym razem dostanie większego.
Najlepiej by było, gdybyś wysłała bezpośrednio do schroniska na adres:
Wiesława Rykowska

[FONT=Verdana]Schronisko dla bezdomnych Zwierząt
[/FONT]

[FONT=Verdana]Kruszewo 34/35[/FONT]
[FONT=Verdana]07 440 [/FONT]Goworowo

Tak zrobię. Może jeszcze dojdzie przed Świętami.
Faktycznie chudziutka jest skoro to wystarczy na pierwszy raz.

Posted

esperanza napisał(a):
Mam nadzieję, że dojdzie. Wielkie dzięki :-)

Nie ma za co ja też mam nadzieję że szybko dojdzie.
W styczniu przypomnij mi na pw bardzo proszę o kolejnej tubce advocate dla niej.