Jump to content
Dogomania

W którym miesiącu chciałbyś, żeby były zorganizowane następne warsztaty?  

12 members have voted

1. 1. W którym miesiącu chciałbyś, żeby były zorganizowane następne warsztaty?

• maj 2007
      4
    • czerwiec 2007
      0
    • lipiec 2007
      1
    • sierpień 2007
      4
    • wrzesień 2007
      3

Recommended Posts

Posted

JinnyAl napisał(a):
A żarełko dziczki dotacją i żyją 2x dłużej niz na wolności, rozmnażają się, a na emeryturę trafiają do zoo.

Możesz podać z której zagrody i do którego zoo trafiły dziki o których piszesz?

Posted

MARS napisał(a):
Zeby miec jakąkolwiek wiedzę na ten temat to nie wystarczy poczytac, trzeba to zobaczyc na własne oczy.

MARS a masz jakies filmiki? Tak wystarczy? Nie wiem czy na żywo bym tam nie wpadła do tej zagrody i nie zaczeła interweniować :cool3:

Posted

Frotka napisał(a):
Możesz podać z której zagrody i do którego zoo trafiły dziki o których piszesz?

A na przykład z takiej zagrody w Trześni, gdzie odbywają się warsztaty. Nie wiem do którego, do jakiegoś mini zoo przyagroturystycznego. I to nie pierwszy taki przypadek, o jakim słyszę :cool3:

Dodam, że jeśli nie do zoo, to trafiają na stół - czyli mają się równie "dobrze" jak te na wolności :cool3:

Dziki nie są jakoś strasznie dręczone w zagrodzie. Jeśli dojdzie do starcia, bo dzik się na prawdę wkurzy, to pies ucieka. A jak ma pecha, to pies obrywa, nie dzik. I to nie jakoś mocno.

Ok, wątek jest kontrowersyjny, ale na tym właśnie kultura polega, żeby kłócić się na poziomie.

• 2 months later...
Posted

MARS powiedz mi choć wyżeł to nie jag czy inny dzikarz mam pytanko. Gość który wziął mnie z psem zima na kaczki głównie poluje na dziki. I wypytywał mnie czy mój pies szczeka jeżeli pogoni sarnę. Jak powiedziałam, że nie to stwierdził, że milczek. Teraz byłam z psem w Czempiniu i tam jest sporo różnych zwierząt, w tym też dziki. Łaziłam z psem wzdłuż tej zagrody nawet do 10 razy dziennie. Mój pies nie szczekał na nie. Pomimo tego, że one przyłaziły do płotku i żebrały o jakieś łakocie. Czy jest możliwe aby z takiego milczącego psa zrobić takiego, który będzie szczekał na zwierzynę?

Posted

Sylrwia mozna probowac tylko po co Ci to? Wyzel nie powinien pracowac w miocie, za duze ryzyko. Jesli chodzi o sarny to najlepiej jakby je respektowal a nie gonil. Respektowanie saren to najwieksza zaleta psow dzikarzy. Jesli juz sie uprzec, to mozna probowac pracy w parze z innym psem ktory pracuje prawidlowo oszczekujac i w gonie i stanowiac. Moze zalapie ze dobrze troche poszczekac.

Posted

W regulaminie konkursow wszechstronnych jest jedna konkurencja gdzie pies idzie tropem (nie znam fachowych nazw) po śladzie z krwi. Tak jakby dochodzil postrzalka. I ocenia sie to czy pracuje jako oszczekiwac lub jako oznajmiacz. I kurcze zastanawiam sie jak to wykombinować i wypracowac z psem.

Co do saren to ostatnio nei chodizlismy w zasarnione tereny bo były małe. I nie wiem jak on teraz bedzie reagowal, ale jakies ostatnie dwa wyploszenia saren skonczyly sie tym, ze pies stal i zerkal na mnie i na uciekajace sarny. Oczekiwał chyba na moja reakcje,czy pozwole czy nie, bo inaczej tego nie potrafie wytłumaczyć. Od malego był odwolywany aby nie gonil.

Posted

Oszczekiwanie martwej zwierzyny to zupelnie inna bajka. Moja suka na przyklad pieknie glosi zywe dziki, ale na strzelonego nie szczeknie ani razu tylko szarpie suknie. Niektorzy uwazaja ze wrodzone oszczekiwanie maja psy slabsze psychicznie, ktore po odnalezieniu zwierzecia nie bardzo chca same do niego podejsc i zwoluja watache - taki atawizm. Mlodego psa czasem przyucza sie w ten sposob ze przywiazuje sznurek do biega/badyla i jak pies podchodzi zeby powachac zwierzyne szybko szarpie sie nim, tak aby pies sie przestraszyl. Zwykle wtedy zaczyna szczekac. Ale najczesciej oszczekiwanie to cecha wrodzona i trudno ja uzyskac poprzez szkolenie. Co innego oznajmianie. Najbardziej widowiskowe jest z wisiorkiem Hegendorfa, ale czesto tez i wystarczy okreslone, znane menerowi zachowanie psa ktory po znalezieniu zdobyczy wroci do niego i okazuje swe podniecenie z racji znalezienia. Tu juz przede wszystkim duza rola szkolenia.

Posted

A to juz tak przy okazji napisze cos na temat choc obok dyskusji... Widzialem tam wsrod dyskutantow jakies beagielki z Lodzi. Przypominam, ze w najblizsza sobote - 01.09 w Piotrkowie Trybunalskim bedzie szkolenie psow. W godzinach 8-10 zagroda, po 10-tej reszta konkurencji.

• 2 weeks later...
Posted

Proszę o trzymanie się tematu.
Posty nie związane z dziczą zagrodą zostały i będą przenoszone do "śmietnika";-)
Zawsze można założyć swój własny temat związany ze swoimi poglądami i tam pisać do woli byleby z kulturą i tematyka działu.:p/Mod

• 2 weeks later...
Posted

Sylrwia wprawdzie masz wyżła kontynentalnego , a te mogą służyć jako tropowce i dochodzić martwego zwierza. Powinny też wtedy zaznaczyć znalezionego np dzika.

Ale chciałabym przypomnieć innym , żeby nie robić nic na siłę. Szczególnie gdy to są np wyżły brytyjskie.

Niemcy swego czasu mieli takie zapędy by robić z wyżłów wszechstronne psy.Także np gordon setery, odpowiednio dobierając w hodowli.

A jak cytujac za "Psami Myśliwskimi": ... pies ma "spurlaut"- głosi na tropie. Cecha ta niewątpliwie cenna u gończych czy jamników, lecz nigdy u angielskiego wyżła i właściwie powinna go dyskwalifikować z hodowli".

Fakt, prowadzenie dzika bez głoszenia przez gończe polskie dyskwalifikuje psa z konkursu, a już na pewno nie odpowiada myśliwym na polowaniu.
Przypominam sobie opowieść znajomego , który znalazł do pokrycia swej suki wspaniałego psa, na dodatek nowa krew. Męczył właściciela o te krycie dłuższy czas. A ten odmawiał i odmawiał. W końcu powiedział czemu - pies był milczkiem. A to dyskwalifikuje go z hodowli. I pies skończył bezpotomnie.

Nie znam na tyle gr. VII więc nie wiem jaki jest wymóg głoszenia bądź nie dla węgra. Ale tego jeżeli zajdzie potrzeba można nauczyć.
A co do sarny, nawet głoszący Opus jest nauczony respektowania jej i zajaca.