Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

proszę o radę jak wyszkolić 4-letniego kundelka na podstawowe komenty oraz posłuszeństwo (szcególnie na posłuszeństwo)Jest to mój pierwszy pies, więc od początku wychowania popełniłam mnóstwo błędów (po przeczytaniu wypowiedzi na waszej stronie już to wiem i wiem jakie). Teraz chcę to naprawić :oops: jeszcze jedna sprawa- zauważyła, że mój pies robi się z wiekiem coraz bardziej agresywny w stosunku do innych psów:mad: ale także i do ludzi, których nie zna.

Posted

najlepiej zapisz się z psem na szkolenie,bo agresja to dość poważny problem,z nauką pojedyńczych komend powinnaś sobie poradzić,a zacznij od najprostszej czyli siad-pokaż psu przysmak i powoli przesuń go nad głowę psa i do tyłu,poszukaj wątków o podobnym temacie

Posted

podstawowe komendy to on potrafi. ma opanowany siad, łapki, troszkę nietypowo wykonuje leżeć. jeśli chodzi o agresję to ma bzika na punkcie dużych psów. zachowuje się jak psychopata warcząc na psiska 10 razy większe od siebie. być może jest w tym trochę mojej winy, bo jak widzę duże psisko to trzymam go krucej na smyczy i pies wyczuwa moje zdenerwowanie ale efekt jest taki jaki jest. co do agresywnego witania gości to postępuję zgodnie z poradami znalezionymi na tych stronach. efekty małe bo małe ale są.:lol:

Posted

Kaska, coś czuje, że byśmy sie dogadały!:D Co do agresji... kiedy jesteś z nim na spacerze (jeśli chodzisz z nim na spacery, bo nie wiem gdzie te psy spotykacie) i widzisz, że w poblizu jest pies, którym twoje cudo zaczyna się interesować, natychmiast powiedz mu "fe" " nie wolno" "nie"( czy co tam za zwyczaj mówisz zakazując czegoś) przywołaj go do nogi, jeśli nie zareaguje to szarpnij go lekko i idź dalej. jeśli zacznie się interesować tobą a nie innym psem, natychmiast go pochwal. To nie jest już młodzieniaszek, ale dasz radę, skoro ja teraz uczę psa rodziców majacego 9 lat:iabloti: i nie jest tak źle nawet;) juz umie iść na smyczy jako tako, siadać, leżeć, czołgac się, i reagować na "choć!":)
PoWoDzEnIa:)