KaskaK Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 proszę o radę jak wyszkolić 4-letniego kundelka na podstawowe komenty oraz posłuszeństwo (szcególnie na posłuszeństwo)Jest to mój pierwszy pies, więc od początku wychowania popełniłam mnóstwo błędów (po przeczytaniu wypowiedzi na waszej stronie już to wiem i wiem jakie). Teraz chcę to naprawić :oops: jeszcze jedna sprawa- zauważyła, że mój pies robi się z wiekiem coraz bardziej agresywny w stosunku do innych psów:mad: ale także i do ludzi, których nie zna. Quote
Klaudia:-) Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 najlepiej zapisz się z psem na szkolenie,bo agresja to dość poważny problem,z nauką pojedyńczych komend powinnaś sobie poradzić,a zacznij od najprostszej czyli siad-pokaż psu przysmak i powoli przesuń go nad głowę psa i do tyłu,poszukaj wątków o podobnym temacie Quote
Behemot Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 Czy pies jest wykastrowany? Co do nauki komend - zostało tu już b. dużo napisane na ten temat. Wystarczy poszukać... Quote
KaskaK Posted August 7, 2006 Author Posted August 7, 2006 podstawowe komendy to on potrafi. ma opanowany siad, łapki, troszkę nietypowo wykonuje leżeć. jeśli chodzi o agresję to ma bzika na punkcie dużych psów. zachowuje się jak psychopata warcząc na psiska 10 razy większe od siebie. być może jest w tym trochę mojej winy, bo jak widzę duże psisko to trzymam go krucej na smyczy i pies wyczuwa moje zdenerwowanie ale efekt jest taki jaki jest. co do agresywnego witania gości to postępuję zgodnie z poradami znalezionymi na tych stronach. efekty małe bo małe ale są.:lol: Quote
KaskaK Posted August 7, 2006 Author Posted August 7, 2006 kastrować go nie trzeba. a co do szkoły to mieszkam w takiej dziurze, że do najbliższej (włocławek) mam 40 kilosów Quote
Niufomanka:) Posted August 7, 2006 Posted August 7, 2006 Kaska, coś czuje, że byśmy sie dogadały!:D Co do agresji... kiedy jesteś z nim na spacerze (jeśli chodzisz z nim na spacery, bo nie wiem gdzie te psy spotykacie) i widzisz, że w poblizu jest pies, którym twoje cudo zaczyna się interesować, natychmiast powiedz mu "fe" " nie wolno" "nie"( czy co tam za zwyczaj mówisz zakazując czegoś) przywołaj go do nogi, jeśli nie zareaguje to szarpnij go lekko i idź dalej. jeśli zacznie się interesować tobą a nie innym psem, natychmiast go pochwal. To nie jest już młodzieniaszek, ale dasz radę, skoro ja teraz uczę psa rodziców majacego 9 lat:iabloti: i nie jest tak źle nawet;) juz umie iść na smyczy jako tako, siadać, leżeć, czołgac się, i reagować na "choć!":) PoWoDzEnIa:) Quote
Recommended Posts