Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 86
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Własnie spotkałayśmy naszego weta na spacerku ,obejrzała uszka i mam smarowac masciom "Detromecyna",mam sie nie przejmować,po masci ma przejsc,jutro ma przyjść obejrzeć uszka Beti.Dzieki za info.i pozdrawiam

Posted

Wet ,powiedział dziś ,że jest to na pewno alergia na pokarm,a to że wchodzi nam na stół i sama się czasami obsługuje ,to podejrzewamy ,że musiała dzieciom mleczka podkraść,do jutra mamy czekać z uszkami,jeśli nie bedzie poprawy dostanie jakiś steryd to smarowania zmian skórnych. :(

Posted

Właśnie Beti ,próbuje rozbierać choinke niedawno ubrana, w miedzy czasie wzieła sie za panele :lol: ,gdy jej zwracam uwage ,to odwraca głowe w drugą strone :D

Posted

Mam pytanko .Beti ma 12 tyg.i jada co 3 godzinki ,w sumie wychodzi jakies 5 razy na dzien ,powiedzcie mi czy prawidłowo ma rozłozone godzinki z jedzonkiem jak na swój wiek?

Posted
Właśnie Beti ,próbuje rozbierać choinke niedawno ubrana, w miedzy czasie wzieła sie za panele :lol: ,gdy jej zwracam uwage ,to odwraca głowe w drugą strone :D

no to nie złą ma zabawę :wink:

Posted
Mam pytanko .Beti ma 12 tyg.i jada co 3 godzinki ,w sumie wychodzi jakies 5 razy na dzien ,powiedzcie mi czy prawidłowo ma rozłozone godzinki z jedzonkiem jak na swój wiek?

Możesz spokojnie zacząć ją karmić 4 razy dziennie, nieco mniej zachodu ;)

Niektórzy wogóle nie karmią 5 razy dziennie, tylko od razu 4 a nawet 3...

Ja moją wciąż jeszcze karmię 5 razy dziennie (ma 10 tygodni), ale powoli myślę o przejściu na 4 posiłki...

Posted

Z tym przejsciem na 4 razy też sie zastanawiam,ale chyba bedzie problem ,poniewaz Beti ma chyba zegarek w żoładku ,teraz chciałam ją przetrzymać godzinke dłużej,aby rano łapczywie nie jadła.Dostała jedzonko po 3,5 godz.i jadła tak jak by nie jadła wczesniej z dwóch posiłków.Nie wyszła z kuchni ,a nawet domagała się szczekajac o dokładke,ale tak się zastanawiam ten apetyt wzmożony dziś to chyba skutek dwóch -godzinnych spacerków. :D

Posted

Witamy , my tez mamy czasami problem z naszym Nestorem , ostatnio doszly do tego dusznosci , film dla wiekszego rozeznani amozna pobrac z tad http://servicegsm.net/nestor/nestor.AVI . Dzieki pomocy Ani z grupy listowej , jak bylismy w Polsce dostalismy namiar na dobrego weta , on stwierdzil ze to na podlozu alergicznym ( najprawdopodobniej problem z bialkami w pokarmie ) , no i teraz juz sie poprawilo .

Ale i tak Nestor ma delikatny "brzuszek" czasami soc mu siadzie na zoladku i wtedy wiadomo jaka jest reakcja , zdaza sie tez ze czasami dojdzie do zapasci tchawicy przy wymiotach , wtedy wiadomo piesek przewraca sie z braku powietrza ( dusi sie ) no i nie wolno wtedy panikowac trzeba mu rozewrzec szczeke i lekko pociagnac za jezyk , i w miare mozliwosci postawic na 4 lapy po minucie pies dojdzie do siebie , ale wiadomo jest to przykry widok , ale im szybciej zareagujemy tym lepiej ,nie dopuscimy do niedotlenienia. Tak wiec glowa i uszy do gory :)

Pozdrawiamy

Posted

Dzieki za dobre rady filmik sciagnełam i obejrzałam,takie akcje mielismy wczesniej z Beti,choc na razie sie to uspokoiło,mysle ,że ona bedzie alergiczna,ponieważ dzis ponownie ma zmiany skórne w uszkach.Wczoraj dostała więcej suchego pokarmu i mam wrazenie ,że te zmiany skórne są spowodowane suchym pokarmem.Wet polecał mi ten pokarm ,mowiac,ze jego wilki tez go jedza i ma odpowiednie skłądniki dobrane dla szczeniaczka. 0X

Posted

Problem polega z suchymi karmami , ze boxery sa w zasadzie z natury alergikami wiec sucha karme dobrac do dla nich jest naprawde ciezko , problem polega w bialku z tego co doszlismy z naszym wetem , musi byc jak najczystsze; jak narazie przeszlismy na gotowane.

Teraz przeszly mu te dusznosci , od Nowego Roku zaczniemy mu podawac karme Royal Canin Veterinary =

http://www.vetdiet.com/de/produkt.php?bereich=produkte&bereich1=vet_breed&abbinder=sizebreed&frame1=%2Fde%2Fproducts%2Fvet_size_breed%2Fgerman_shepard%2Fprodukt_content.html&frame2=%2Fde%2Fproducts%2Fvet_size_breed%2Fgerman_shepard%2Fprodukt_nav.php

Jesli link sie nieotworzy to szukac poprzez Royal Canin German Shepherd .

Zobaczymy co to da , mam nadzieje ze mu to pomoze , bo kurcze tak troche za chudo wyglada ,

Pozdrawiamy

Posted

Ta dolegliwosc ja okreslam jako "chrumkawke". Miala tego typu ataki moja poprzednia bokserka alergiczka, a obecny pies ma "chrumkawki" jesli sie zakrztusi lub przeziebi. To objaw typowy cla psow z krotka kufa, gdzie wydzielina z gardla, latwo przedostaje sie do nosa :-?

Posted

No w tym wypadku ja bym tego nie okreslil tak , bo pies az sie dusil nie mogl nabrac powietrza :cry: , cala tchawica byla twarda z reszta widac to na filmie jak ma napiete gardlo, odpukac narazie przeszlo , pojawialo sie jak z powrotem probowalismy przywrocic suchy pokarm , narazie "jedzie" na gotowanym ..

Pozdrawiamy

Posted

Mysle, ze to nie ma zaczenia, jak to nazwiesz, wiem jakie to straszne. Powodow tej dolegliwosci moze byc wiele, ale przebieg jest wlasnie taki, wydzielina z gardla w drogach oddechowych :-? .

Posted

Zgadzam sie widok jest straszny , a straszniejszy jest widok jak wystepuje zapasc tchawicy przy wymiotach, jedyne co mnie cieszy to to ze w takich sytuacjach nie trace trzezwego rozumu i wiem jak ulzyc ( pomodz )Nestorowi .

Pozdrawiamy

Posted

Zapaść tchawicy wystepował u Beti przy wymiotach ,jak wczesniej pisałam przy chorobie ,gdy miała 8 tyg.nie zycze tego żadnemu psiakowi,ani jego włąscicielowi,psiak traci równowage ciała przewraca sie próbuje złapać powietrze jest to straszne!A co do Royala moja też miała podowany ,ale po pierwszym podaniu suchej karmy wystapiły pierwsze objawy alergi na uszkach,do Eukanaby nasz wet nie jest przekonany.Wet leczył dwa psiaki ,które były karmione tylko Eukanaba i wygladały jak by wyszły z Oswięcimia-to są dokładne słowa weta.Z rozmowy weta wynika ,że najlepszym rozwiazaniem jest przejscie na suchy pokarm,ale ten pokarm nie zawsze i u wszystkich psiaków sie sprawdza.Na razie zostaniemy przy gotowanym jedzonku +wit.Can.Vit. :D

Posted

Mam prośbe ,doradzcie mi co mam podawc Beti do jedzonka,macie starsze psiaki i doswiadczenie w ich żywnieu.Beti skonczyła 12tyg.dostaje kurczaka+ryz +marchew,osobno podaje jej filecika z kurczaka ,ale ona kaprysi przy fileciku,co drugi dzięn dostaje jogurt naturalny z miodem i twarożkiem,dwa razy w tyg.podaje jej serca z kurczaka.Jak wiecie sucha karma już odpada ,już wczesniej pisałam o jej kaprysach z jedzonkiem ,ale na jakies dwa tyg. sie przełamała i znów kaprysi,ale widać ,że jest głodna ,próbuje na nas wymusic inne jedzonko ,nie wiem co tak naprawde mogłabym jej podac,wet twierdzi,że alergia na uszkach to na pewno nie po suchym ,ale alergia pokarmowa (ewidentnie po podaniu suchego ma zmiany skórne tym bardziej ,że suchy pokarm wprowadzaliśmy stopniowo). :(

Posted

Hello :)

Aireedhelien, te ataki jesli chodzi o te "chrumkanie" narazie zniknely i dzieki bogu od kiedy przeszlismy na gotowane narazie odpukac , dostaje ryz , z marchwia troche pietruszki , kurczaczek , czasami ryz z rybka i wazywkami , zajada na maxa:) Dziekujemy za uwage o Nestorze , nie sklamie jak powiem ze idac po miescie z nim ma straszne powodzenie , jeszcze jak byl mniejszy to szczegolnie plec zenska (homosapiens) nie dawala mu spokoju, kazdy by go chcial tylko glaskac, przytulac etc .. teraz troche podrosl to wiadomo ludzie podchodza z rezerwa do duzych psiakow ale i tak ogladaja sie na niego :)

Pozdrowienia

- Asia & Artur - & - Nestor -