elinka Posted December 28, 2010 Posted December 28, 2010 [quote name='ewtos']Saba na pewno potrzebuje wysoko białkowej karmy jako suka karmiąca ale najpierw trzeba opanować biegunkę. Nie można Saby traktować jak normalnie prowadzonej szczennej suki, była bezdomna, nie-dojadała i pełno-porcjowa karma podana od razu może być przyczyną biegunki. Ryż z kurczakiem wet pewnie zalecił do czasu unormowania trawienia , potem można bardzo powoli wprowadzać karmę dla suk karmiących, tak żeby w przeciągu tygodnia dojść do pełnej dawki. Zgadza się, dokładnie to samo powiedział dzisiaj wet. Najpierw trzeba opanować biegunkę. Sunia jest bardzo wyniszczona, Saba jest przerażająco chuda. Przyczyny pojawienia się biegunki mogą być różne, jednak jak wiadomo Saba miała tę biegunkę od samego początku, odkąd tylko przygarnęła ją Lidka. Do tej pory nie była odrobaczana prawdopodobnie więc na 99% Saba te robale ma. Sunia dostała więc nieco mniejszą do swojej wagi, bezpieczną dla malucha dawkę Pratelu (1,5 tabletki). Za dziesięć dni Lidka ma tę kurację w domu jeszcze raz powtórzyć. Poza tym Saba miała dzisiaj temperaturę 39st.C co by wskazywało na rozwijający się stan zapalny. Mogą to być gruczoły mleczne (co by tłumaczyło bolesność i niechęć suni od wczoraj do karmienia szczeniaka), albo co gorsza, może to być zapalenie narządów rodnych. Saba profilaktycznie dostała więc zastrzyk antybiotyku Betamox, a w domu jako kontynuację przez 10 dni Lidka ma podawać suni tabletki Tamox. Jeżeli infekcja nie ustąpi, malucha będzie trzeba od cyca odstawić (metabolizm psów jest inny od ludzkiego, zainfekowane mleko dla szczeniaka może okazać się toksyczne, szczeniak może także dostać biegunkę) W każdym bądź razie sunia jak na razie dla swego szczeniaka mleka ma wystarczająco dosyć. Lidka mówiła, że maluch ciągle jest głodny, ale jak już dopadnie cyca to ssie go długo, najada się do syta, a po jedzeniu błogo zasypia i w ogóle to wygląda jak okrągła kluseczka (widziałam zdjęcie w komórce Lidki). W razie czego wspomagająco Saba otrzymała jeszcze drugi zastrzyk Intravit, czyli wit.B12. Pisałam z Yv, że suni można by też zrobić badanie krwi i USG, ale wiadomo, to wiąże się już z dodatkowymi kosztami. Jak na razie za dzisiejszą wizytę, zgodnie z zasadą, że bezdomniaki mają taniej, wet policzył poniżej ceny. Yv1958 już organizuje kasę. Dziękujemy Yv. :loveu: A tak z moich obserwacji to Saba ma nienaturalnie długie cyce. Zaraz skojarzyło mi się to z pseudo. Kto wie, gdzie Saba wcześniej przebywała??? No i co okazuje się faktem, zdjęcia w necie kłamią.:cool3: Saba to nie żaden gabarytowo amstaf tylko niewielki, sięgający zaledwie do końca łydki kundelek. Zarówno weterynarz jak i ja bardzo się dzisiaj zdziwiliśmy, gdy zobaczyliśmy Sabę na żywo, że jest to tak mały pies.
Yv1958 Posted December 28, 2010 Posted December 28, 2010 Pooowaaznie???:crazyeye: Saba tez mi wyglada na dosc duzego psiaka!
elinka Posted December 28, 2010 Posted December 28, 2010 Poważnie. Nie wiem do jakiego psiaka Sabę przyrównać, ale może gdybyś wyobraziła sobie bardzo wychudzonego 'krótkowołosego' spanielka to taka jest mniej więcej Saba. Najlepiej, jakby Lidka zrobiła jej zdjęcie obok dorosłego człowieka lub obok butelki wody mineralnej.
andegawenka Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 :smile:A na fotkach jak astka...a to kurczątko, przez brzuszek i cycuszki większa się wydaje...
nadee Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 na zdjęciach rzeczywiście wygląda na pokaźną sztukę ;) Yv daj znać co i jak, mogę jakąś minikwotkę wpłacić :oops:
Yv1958 Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 Dziekuje nadee. Na razie dajemy rade.;) Z Saby po tych wczorajszych lekach wyszlo mnostwo glist. Nie ma goraczki i przyjmuje ze spokojem malucha do cycka. Bidula, musza jej te robole dawac nie zle popalic.:roll: Elinka te leki na odrobaczanie trzeba powtorzyc, prawda? Napisz, prosze, kiedy i jaka dawke podac? Maluch pewnie tez ma w sobie caly majatek...:shake: Elinka wlasnie doczytalam, ze odrobaczanie nalezy powtorzyc za 10 dni.
paulina02 Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 Dziś Saba czuje się lepiej , małego tuli i zrobiła normalną kupkę .
elinka Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 Skoro Saba przyjmuje malucha to znaczy, że antybiotyk zaczął działać i stan zapalny powoli przechodzi. Co do tabletek na robale to Lidka wczoraj otrzymała do domu następną dawkę 1,5tabletki. Za 10dni ma to tylko Sabie podać. Natomiast co do odrobaczenia szczeniaczka to nie wiem co robić, zaraz zadzwonię do weta i się zapytam.
ewtos Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 paulina02 napisał(a):Dziś Saba czuje się lepiej , małego tuli i zrobiła normalną kupkę . I to są dobre wieści :lol:,a malucha też trzeba odrobaczyć już nawet w 10 dniu a potem co 2 tyg.
elinka Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 Tak, szczeniaczka też trzeba odrobaczyć, ale już nie tabletką, a zawiesiną. Czyli jak szczeniak skończy przynajmniej te 10-14dni Lidko, musiałabyś go przywieźć do lecznicy.
paulina02 Posted December 29, 2010 Posted December 29, 2010 Ok . będziemy, naprawdę u Saby jest duża poprawa .Też zaczyna kojarzyć załatwianie na dwór ale cały czas trzeba ją pilnować .Może znajdzie ten swój wymarzony domek , jak sie teraz nauczy życia wśród ludzi , nie wskakuje już na stół i jak się jej powie nie wolno to prawie to rozumie .Ale nie lubi swojego cienia , może by chciała być grubsza ..
nadee Posted December 30, 2010 Posted December 30, 2010 oby znalazła czym prędzej... w Nowym Roku :cool1:
Ellig Posted December 31, 2010 Posted December 31, 2010 Powodzenia i dobrych domkow dla saby i jej maluszka!:)
zuzlikowa Posted December 31, 2010 Posted December 31, 2010 paulina02 napisał(a):Ok . będziemy, naprawdę u Saby jest duża poprawa .Też zaczyna kojarzyć załatwianie na dwór ale cały czas trzeba ją pilnować .Może znajdzie ten swój wymarzony domek , jak sie teraz nauczy życia wśród ludzi , nie wskakuje już na stół i jak się jej powie nie wolno to prawie to rozumie .Ale nie lubi swojego cienia , może by chciała być grubsza .. ...wszystkiego dobrego sunieczko...i domków najlepszych i najbardziej odpowiedzialnych w Nowym Roczku...
ewtos Posted January 1, 2011 Posted January 1, 2011 Matko , głowę bym dała, że widziałam fotkę -Sabę i maleństwo.
Yv1958 Posted January 1, 2011 Posted January 1, 2011 Ewtos mialam problemy ze wstawieniem zdjec! To nie dzialanie szampana! Dobrze widzialas! Wstawilam i mi sie wymazalo!:evil_lol:
elinka Posted January 1, 2011 Posted January 1, 2011 ewtos napisał(a):Matko , głowę bym dała, że widziałam fotkę -Sabę i maleństwo. Ja też tę fotkę widziałam...była śliczna.
elinka Posted January 1, 2011 Posted January 1, 2011 http://i53.tinypic.com/2vulgqo.jpg - Sabcia jest śliczna. W tym legowisku widać, że sunia nie jest zbyt duża. http://i52.tinypic.com/2dgktnl.jpg - :loveu:
zuzlikowa Posted January 1, 2011 Posted January 1, 2011 Nie bedę powtarzać ,że Sabcia cudnie i jakoś naprawdę drobniusio wygląda na fotkach...WSZYSTKIEGO NAJ...NAJ...DLA NAS WSZYSTKICH- i tych z ogonkami i bez także!!!
Recommended Posts