puli Posted August 3, 2006 Posted August 3, 2006 asher napisał(a):A to juz zalezy od kaloryczności, czyż nie? Owszem.Dlatego napisałam: chude mięso + warzywa. Wołowina - 116-150 kcal/100 g Kurczak - 100 -161 Indyk - 109-170 Marchew - 41 Pietruszka - 83 Seler - 61 Ryż - 350 Makaron - 368-375 Kasze -359-380 http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/a-g.htm Quote
asher Posted August 3, 2006 Posted August 3, 2006 puli napisał(a):Owszem.Dlatego napisałam: chude mięso + warzywa.Miałam na myśli kalorycznośc karmy. Sam fakt, że karma jest w głównej mierze oparta na weglowodanach nie oznacza, że pies będzie po niej tył, jak zasugerowałaś. Quote
puli Posted August 3, 2006 Posted August 3, 2006 asher napisał(a):Miałam na myśli kalorycznośc karmy. Sam fakt, że karma jest w głównej mierze oparta na weglowodanach nie oznacza, że pies będzie po niej tył, jak zasugerowałaś. Nie napisałam że będzie tył.Napisałam,że może się utuczyć. Natomiast na pewno nie upasie się po warzywach. Quote
asher Posted August 3, 2006 Posted August 3, 2006 Rany, puli, widze, że uwielbiasz łapać za slówka :roll: Więc, zeby zapanowała jasnośc, ja nie zgadzam sie z Twoją wypowiedzią, jakoby to, czy pies MOŻE SIĘ UTUCZYĆ zalezało od tego, czy je karmę składająca się głównie z tłuszczu i białka zwierzęcego, czy może z weglowodanów, a li i jedynie od kaloryczności tejże karmy. Teraz jasniej? :roll: Quote
ktrebor Posted August 3, 2006 Posted August 3, 2006 frruzia napisał(a):własnie w dość starej książce bo z 76 roku znalazłam takie proporcje: dziennezapotrzebowanie na kg ciężaru psa 4-5g białek, 1-2g tłuszczów i 12-15 g węglowodanów z tego wynika że pies powinien jednak dostawać trzy razy więcej węglowodanów niż białka Problemem jest to, że tak naprawdę dopiero od niedawna, zaczęły się pojwiać opracowania publikacji naukowych prezentowanych w przystępny sposób. Wiele z tego co jest dostępne na rynku, a dotyczy żywienia zwierząt, albo powiela utarte schematy, lub też wręcz stara się do schematu żywienia zwierzęcia stosować schemat żywienia człowieka. Działa tu doskonale schemat tzw. magii sympatycznej :) tj. coraz bardziej antropomorfizujemy nasze zwierzaki, tak więc zaczynamy podświadomie stosować wobec nich nasz wiedzę którą mamy o nas samych czy też nasz światopogląd. Najlepszym tego przykładem jest powstanie karm wegetariańskich dla psów i kotów. Idąc dalej tym tropem, badania ludzkiego organizmu wykazują, że szkodliwe jest dla nas sporzywanie tłuszczy, zaleca się diety białkowo - węglowodanowe, z tej tezy praktycznie bez większego problemu powiela się ten schemat na żywienie zwierząt. Quote
frruzia Posted August 3, 2006 Author Posted August 3, 2006 jakis czas temu jak chcialam Fidze gotowac to szukałam po ksiegarniach jakis książek o żywieniu psów niestety nic ciekawego wtedy nie znalazlam Quote
Recommended Posts