Symusek Posted December 6, 2010 Posted December 6, 2010 Witam Mam dobermana 7 miesiecznego,i moim problemem jest to ze piesek porywa:buta,podkoszulki,bluzy itd... ALE ICH NIE GRYZIE TYLKO LEZY KOLO NICH I SIE ROZGLADA. Sytuacja: Weznie buta,ja podchodze i juz warczy na mnie i szczerzy zeby.Staram sie jej to wyszarpac i czasami sie udaje a czasami nie,nie raz odwracam jej uwage i biore ta "rzecz". Poradzcie mi prosze bo nie wiem co robic....zeby w przyszlosci nie stala sie agresywna:placz: Czasami to az sie jej boje...wiem ze jej o to chodzi,ale jak mam ja mam ja przekonac ze nie wolno brac tych rzeczy.Czesto jak jej wezne jakis przedmiot ktory mi zabrala to ja zamykam na 10 min w osobny pomieszczeniu.(nie wiem czy to dobry pomysl ,czy jeszcze nie pogarszam sytuacja) POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote
Pies Pustyni Posted December 6, 2010 Posted December 6, 2010 Szukaj szybko jakiegos konkretnego trenera, ktory nauczy Cie ...miec psa, ze tak powiem. Wydaje sie, ze ja tego zachowania nauczyles, bo nie sadze zeby robila tak od pierwszego razu kiedy cos zabrala. Wyobrazam sobie, ze cos wziela, Ty sie zezlosciles, a ze pies nie byl z Toba zaprzyjazniony, podporzadkowany czy jakkolwiek to nazwac, to zareagowal agresja. Zobaczywszy, ze to dziala, powtarza zachowanie. Trzeba by jeszcze zobaczyc jak to rzeczywiscie wyglada, w jaki sposob suka warczy itd. A jak jej fanta zabierzesz, to lepiej ja pochwal i daj cos w zamian, cos co bedzie dla niej, a nie zamykasz w pokoju, bo ona tego nie rozumie. Quote
Martens Posted December 7, 2010 Posted December 7, 2010 Nie szarp się z psem kiedy coś zabierze, bo doprowadzisz do agresji wobec Ciebie. Staraj się nie rozwalać rzeczy po podłodze, żeby pies nie nabierał nawyku pilnowania - kiedy już coś sobie przywłaszczy weź smakołyki, zawołaj psa do drugiego pokoju, zajmij zabawą, nauką - skradzione rzeczy też wymieniaj na zabawki, starając się nie okazywać psu, że zależy ci na tym co ukradł - raczej odwracaj jego uwagę a but czy koszulkę zabieraj mimochodem. Cieżko będzie bo doberman to bardzo inteligentny, sprytny pies i skłonić go, żeby robił to co Ty chcesz, nie jest łatwo. Czy pies jest szkolony i ma zapewnianą odpowiednią ilość ruchu i zajęcia? Bo jeśli nie, to czarno widzę Twoją przyszłość z psem tej rasy jeśli intensywnie się za to nie weźmiesz :roll: Akurat w temacie o wyborze rasy pisano wczoraj czemu doberman nie jest polecany dla ludzi, którzy jeszcze nie szkolili psa i nie mają dużej wiedzy na ten temat - tu jest modelowy przykład jak zaczynają się problemy z dobkiem, a to dopiero początki dorastania i problemów wychowawczych. Quote
Ania&Sabcia&Linux Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 I uwaga. Im szybciej coś z tym zrobisz, tym lepiej. Agresja jest zachowaniem samonagradzającym, szybko się generalizuje. Do tego od hormonów, które są wytwarzane w trakcie aktu agresji, psy mogą się uzależnić. Jednak konieczna jest konsultacja behawioralna, by zobaczyć jakie pies wysyła komunikaty w trakcie trwania zdarzenia, by móc ruszyć z postępowaniem naprawczym. Problem choć nazywa się często podobnie może mieć zupełnie inne podłoże, stąd trudno właściwie udzielić pomocy nie widząc zdarzenia. I przyznaję również - rasa to łatwa nie jest i czeka Cię nie lada wyzwanie. Powodzenia! Quote
Talucha Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Mam podobny problem tyle, że z psem w typie SH. Pilnuje wszystko co się da. Jedzenie, kapcie, ubrania... wszystko. Właśnie miałam zakładać temat osobny ale dopiszę tu bo podobnie. Pies warczy kiedy ktoś chce mu pilnowaną rzecz zabrać. Próbowałam go tego oduczyć ale nie udaje mi się. Pies ma gdzieś komendy jeśli coś pilnuje. Jak coś ma to nawet nie chce pozwolić przejść obok. Boi się tylko mojego taty, który jest w domu 3-4 dni w miesiącu z powodu pracy za granicą. Mnie już zdarzyło się mu ugryźć, choć przyznam, że wtedy to było z mojej winy, bo pies wysyłał sygnały, że nie mam podchodzić. Kiedyś odciągałam do od pilnowanych rzeczy smakołykami itp, ale teraz to już nie działa. Na szkoleniu byliśmy, niestety źle trafiliśmy i nic to nam nie dało, wszystkiego sama nauczyłam psa bo treser godny pożałowania -,- Do innego teraz nie bardzo mam jak się wybrać. Coś zrobić muszę, bo tak nie może być, że pies na właścicieli warczy. Najgorzej kiedy chce przejść siostra lub brat-pies ich jakoś nie lubi i jeszcze bardziej pokazuje zęby. Quote
karjo2 Posted January 5, 2011 Posted January 5, 2011 Skoro w dwa miesiace udalo Wam sie przejsc z etapu [quote name='Talucha']Lasti czasami się focha jak mu zabiorę rzecz, którą on pilnuje albo zamierza się jeszcze nią pobawić. Robi wtedy takie wielkie oczy, patrzy się na mnie takim karcącym wzrokiem, a za chwilę zamyka ślepia i kładzie się obrażony na cały świat :) do warczenia i ugryzien , to tylko pozostaje dobrej klasy szkoleniowiec. Odezwij sie do kilku madrych, np. Berka na forum o polecenie kogos, moze tu: http://dogandroll.com/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1 I to szybko, zanim komus sie cos stanie.... PS. Co oznacza, ze pies sie boi tylko taty? Quote
Talucha Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 Kiedy tata podchodzi to Lasti kładzie się na grzbiecie, łapami do góry i nie odważy się warknąć, więc tata może mu rzeczy zabrać spokojnie. Co do cytatu-Lasti już wtedy tak robił, tylko nie gryzł ale warczał. Tylko, że wtedy usiłowałam jeszcze sama go jakoś tego oduczyć. Quote
Pies Pustyni Posted January 6, 2011 Posted January 6, 2011 [quote name='Talucha']Kiedy tata podchodzi to Lasti kładzie się na grzbiecie, łapami do góry i nie odważy się warknąć, więc tata może mu rzeczy zabrać spokojnie. Co do cytatu-Lasti już wtedy tak robił, tylko nie gryzł ale warczał. Tylko, że wtedy usiłowałam jeszcze sama go jakoś tego oduczyć. I to byl wlasnie znak, ze trzeba dzialac. Pies ostrzegal po swojemu i byc moze reakcje ojca wzbudzily w nim respekt, natomiast reszty domownikow juz nie koniecznie. Moze jeszcze wasze zachowanie w stosunku do rzadko widywanego ojca pokazuje psu, ze jest to ktos wazny i to wystarczy, zeby traktowal go inaczej niz reszte. Szukajcie dobrego szkoleniowca. Quote
Talucha Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Wtedy próbowałam sama jeszcze jakoś nad nim zapanować, teraz już nie ma rady. Macie rację, poszukam jakiegoś szkoleniowca chociaż zapytam co robić. Dzięki za pomoc. Quote
karjo2 Posted January 7, 2011 Posted January 7, 2011 Niekoniecznie ten 'respekt' jest pozadany i wskazany... Zwlaszcza okazywany osobie bywajacej okazjonalnie w domu, gdy prawdziwy problem lezy w relacjach domownikow i psa. Talucha, nie jakis szkoleniowiec, tylko taki z prawdziwego zdarzenia, coby gorzej nie bylo. Quote
Pies Pustyni Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 karjo2 napisał(a):Niekoniecznie ten 'respekt' jest pozadany i wskazany... Zwlaszcza okazywany osobie bywajacej okazjonalnie w domu(...) Dlaczego? Myslisz, ze to sie odbija na relacjach z domownikami? Bo jesli o to chodzi, to moze byc tam jeden szkopul - ojciec tez traktuje psa jak kogos wyjatkowego, bardziej zwraca uwage na niego niz na ludzi, a jesli tak, to piesiowi moze sodowka uderzyc do glowy. Quote
agairiki Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 Najlepiej znajdź jakiegoś dobrego tresera. A kiedy już taka sytuacja nastąpi odwróć jej uwagę np. przysmakiem, ulubioną zabawką. Quote
Pies Pustyni Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 agairiki napisał(a):(...) A kiedy już taka sytuacja nastąpi odwróć jej uwagę np. przysmakiem, ulubioną zabawką. W takiej sytuacji smakolyk lub ulubiona zabawka zamiast odwrocic uwage, moga zamienic sie w nagrode. Quote
Talucha Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 Pies Pustyni napisał(a):Dlaczego? Myslisz, ze to sie odbija na relacjach z domownikami? Bo jesli o to chodzi, to moze byc tam jeden szkopul - ojciec tez traktuje psa jak kogos wyjatkowego, bardziej zwraca uwage na niego niz na ludzi, a jesli tak, to piesiowi moze sodowka uderzyc do glowy. Tata nie traktuje psa jakoś wyjątkowo, nie zwraca na niego większej uwagi niż na nas. Pisząc 'jakiś szkoleniowiec' nie chodziło mi o byle kogo, chodziło mi że muszę znaleźć jakiegoś dobrego, który ma doświadczenie i się na tym zna. Quote
Recommended Posts