Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Potrzebuję pomocy przy dobraniu karmy dla mojej wybrednej suńki. Jest to mała psina i chce jeść jedynie maaaaleńkie granulki suchego. Do tego pory dawałam jej ariona, bo granulki są malusie, ale to chyba słaba jakościowo karma, a chcę dla niej jak najlepiej.
Znacie coś takiego??
Dodam, ze suńka to alergik - kurczak odpada.

Posted

Adusko, miałam ten sam problem co Ty.Musiałam zmienić karmę moim pekińczykom i też szukałam jak najdrobniejszych granulek. W związku z tym, przetestowałam kilkanaście różnych marek, nawet tych z tzw najwyższej półki. W przypadku moich psów sprawdziła się tylko karma [B]Brit[/B] [B]Care Adult Small Breed.[/B] Zaczęły ją jeść praktycznie od razu i widać,że bardzo im smakuje (do tej pory zjadły ok 10 kg tej karmy) i nie było żadnych sensacji żołądkowo- jelitowych, sierść też wygląda ładnie. Ta karma jest tylko w wersji lamb&rice,ale ma naprawdę małe granulki.

Posted

a mogłabym zapytać o zapach tej karmy i to, czy granulki są suche czy tłustawe?
w chwili obecnej testujemy zwykłego brita lamb&rice (nie tego care) i w sumie sunia je bo je, bez rewelacji ale i protestu. Siersc i kupki przy arionie były chyba lepsze(mimo, że podobno karma słabsza), choć mała ostatnio "zwędziła" trochę piersi z kurczaka, więc zanim sierść i skóra wróci do normy, to jeszcze trochę minie..

Posted

Jeśli chodzi o zapach to powiedziałabym,że jest dość intensywny a granulki są dość tłuste.Na temat zwykłego Brita się nie wypowiem,bo go nie testowałam (od razu kupiłam linię Care i okazała się strzałem w dziesiątkę). Oczywiście,każdemu psu odpowiada co innego.

Posted

hm. brzmi kusząco. skoro tak to pozostaje nam szukać jakiegoś małego opakowania w Białymstoku, ewentualnie w necie i próbować... może w końcu coś dobiorę dla tego swojego niejadka!

Posted

Witam , moje znajome karmią włoską karmą trainer , kaczka, królik lub ryba. Kulki są bardzo drobne mniejsze od ziarna kukurydzy. Karma jest dostępna w dwóch sklepach internetowych i niektórych stacjonarnych . Jest to jedzenie bez sztucznych ulepszaczy, więc psiaki nie od razu się na nią rzuciły, ale uczuleń nie ma , są zdrowe i to jest najważniejsze .

Posted

[quote name='aduska1212']hm. brzmi kusząco. skoro tak to pozostaje nam szukać jakiegoś małego opakowania w Białymstoku, ewentualnie w necie i próbować... może w końcu coś dobiorę dla tego swojego niejadka![/QUOTE]

Brit, którego Ci poleciłam jest dostępny w większości sklepów internetowych, a pakowany jest w worki 1;3 oraz 7,5 kilogramowe.

Posted

zamowiłyśmy 1 kg worek, zobaczymy czy niuńka to w ogóle ruszy. Jeśli tak i będzie jej służyła, to na razie zostaniemy na bricie,a jeżeli nie, to wybróbujemy karmy, które wymieniłyście, dorgie dogomaniaczki.
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi :)

• 3 weeks later...
Posted

aduska1212 napisał(a):
zamówiłyśmy 1 kg worek, zobaczymy czy niuńka to w ogóle ruszy.

No i jak Brit Care się sprawdził czy nie bardzo?

Posted

My jadłyśmy przez niecały miesiąc tego brita, suni smakował, ale nie wiem czemu nie przyswajała go :( A szkoda.
Aduśka- ten brit jest w zoologicznym na Legionowej ^ W tym pawilonie na dole. Bo tam tą karmę właśnie 'poznałam'.

Posted

Male granulki ma acana (ok 1 grosz) ale plaskie. Maja wersje bez kurczaka, my uzywamy pacifica. Pachnie ryba, nie jest bardzo sucha, nie kruszy sie. My jestesmy zadowoleni. Jesli chcesz moge zrobic ci zdjecie.

Posted

audeo napisał(a):
Male granulki ma acana (ok 1 grosz) ale plaskie.

Dla moich były za duże.

Guest papillonek
Posted

Z mikroskopijnych granylek(nawet whiskas ma wieksze) jest jeszcze eukanuba dla małych ras.Kulki tłuste,zapach intensywny,ale wiadomo ,że nie każdemu psu podchodzi to samo.

Posted

suńka ma "fazy"-raz je, raz grymasi. Ale ja jestem z niej zadowolona, ostatnio nawet zauważyłam, że zaczęła gryźć te granulki, bo wcześniej to większość łykał żabol mały.
Acane jadłyśmy, owszem, dwa rodzaje - jedna jagnięcina i jabłko i drugą jakąś rybią (szczerze, to nie bardzo pamiętam)-ta z jabłkiem to dla suni był dramat, ta rybia troszke lepiej ale bez rewelacji. A na bricie kupki ok, żołądek pracuje jak należy, sierść też fajniutka-wciąż ktoś pyta mnie, jak często ją kąpie :)

Dodam, że ZAWSZE do karmy dorzucam troszkę miesa a granulki polewam olejem-inaczej mogę sobie pomarzyć ;)

MakeBelieve zdradzisz mi dokłądnie, gdzie są te pawilony? Bo jakoś sama z siebie nie mogę skojarzyć ;)

Posted

Adusko, też jestem zadowolona z Brit Care a wierz mi, że szukałam długo.

Posted

Hmm jakby tu wytłumaczyć.. Jedzie się Legionową i taki duuuży pawilon, Panorama czy coś takiego jest. I nie wchodzi się nigdzie do środka, tylko co jakiś czas w tym pawilonie są takie wgłębienia jakby na zewnątrz, że się wchodzi dalej. I tam jest ten zoolog. Jest takie nawet coś stojące 'Dog show' sklep zoologiczny,

Posted

Obama napisał(a):
Moim zdaniem małe granulki ma Taste of the Wild ,dośc tłustawe,intensywny zapach.

To, co jest małe dla bulka najprawdopodobniej będzie za duże dla pekina.

Posted

Obama
Ale obiektywnie rzecz ujmując one są małe.

A bullki...dla nich wszystkie są za małe :smile: Nawet gdyby były wielkości frisbee :p

hi hi hi fajne określenie:p

ja mojego karmiłam karmą Profilum, ale została wycofana ze sprzedaży.
później dostawał Arjona, a teraz daję Bento Kronen dla małych ras.
z tego co wiem małe kawałki ma też Purina Pro Plan, a raz dostałam u weta próbkę Royala i kawałki też były malutkie, a mój pies chętnie je wcinał :)

Guest papillonek
Posted

Fides79 napisał(a):
hi hi hi fajne określenie:p

ja mojego karmiłam karmą Profilum, ale została wycofana ze sprzedaży.
później dostawał Arjona, a teraz daję Bento Kronen dla małych ras.
z tego co wiem małe kawałki ma też Purina Pro Plan, a raz dostałam u weta próbkę Royala i kawałki też były malutkie, a mój pies chętnie je wcinał :)

A dlaczego została wycofania ??Pierwszy raz słyszę..

Posted

moja niuńka lubiła royala tego dla małych, wybrednych ras. I w sumie jadła ją dosyć chętnie, tyle, że ona z kurakiem, a u niuni wyszła nam alergia. To psinka ze schroniska, która jest z nami od 8 miesięcy i w sumie chyba wcześniej nie widziała czegoś takiego, jak sucha karma... Więc przyzwyczaja sie póki co ;)
na razie kupię jeszcze brita, w między czasie wynajdę gdzieś może na wagę jakieś inne "małogranulkowce" i popatrzymy :)
MakeBelieve dziękuję, w wolnej chwili wybiorę się tam, bo odkąd mam niunię ze sobą w Białym, lubię zwiedzać zoologi :D