Bundustar Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Korenia napisał(a):D to geny dominujące, a d to recesywne, żeby uwidocznił się gen recesywny fenotypowo, rodzice muszą mieć genotyp z przynajmniej jednym genie recesywnym w genotypie :) Przy genotypie rodziców Dd i Dd jest 25% 'prawdopodobieństwo' (możliwe są DD Dd Dd i dd), a przy Dd i dd 50% (Dd dd Dd dd) :) Wszystko to bardzo ciekawe, i chylę czoła nad Waszą wiedzą genetyczną, tylko po co wyhodowywać niebieskie basenji ? Quote
zielona Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Bundustar napisał(a):Najlepiej photoshop ;) ;) ;) Tak też można hahaha. Ale doskonałym przykładem jest dog niemiecki błękitny.Z dwóch błękitnych zawsze będzie błękitny bo one mają po dwa "dd" Quote
Korenia Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Bundustar napisał(a):Wszystko to bardzo ciekawe, i chylę czoła nad Waszą wiedzą genetyczną, tylko po co wyhodowywać niebieskie basenji ? Ja tam nie wiem ;) Ja tylko napisałam jakie są zasady gentyczne ;P Quote
lourdnes Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Korenia napisał(a):D to geny dominujące, a d to recesywne, żeby uwidocznił się gen recesywny fenotypowo, rodzice muszą mieć genotyp z przynajmniej jednym genie recesywnym w genotypie :) Przy genotypie rodziców Dd i Dd jest 25% 'prawdopodobieństwo' (możliwe są DD Dd Dd i dd), a przy Dd i dd 50% (Dd dd Dd dd) :) Tyle to wiem -to są podstawowe wiadomosci na poziomie szkoły średniej mi chodzi o głębsze wejrzenie zeby były nie tylko maści podstawowe ale i odmastki czy jak to u psów sie określa:)Troche gimnastyki ale przekrzyżuje te maści i dam znać co wyszło tylko musze rozszyfrowac linki od MM bo tam wszystko jest:evil_lol: Jak Panciu wróci i mnie wygoni z kompa to się pobawię:) Quote
lourdnes Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Bundustar napisał(a):Wszystko to bardzo ciekawe, i chylę czoła nad Waszą wiedzą genetyczną, tylko po co wyhodowywać niebieskie basenji ? Z ciekawości :)Bo inne :)Wiem ,ze nie hodowlane ale ja nie planuje byc hodowcą a chetnie bym podziwiala na swoim trawniku taki oryginał Quote
Bundustar Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 zielona napisał(a):Tak też można hahaha. Ale doskonałym przykładem jest dog niemiecki błękitny.Z dwóch błękitnych zawsze będzie błękitny bo one mają po dwa "dd" Dogi niemieckie to rozumiem ale jak będzie wyglądać "błękitne basenji" i co? z białymi znaczeniami czy może jakaś wersja tri??? nie no nie róbcie krzywdy rasie, zobaczcie w "korelu" jak to wygląda :( Quote
lourdnes Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Bundustar napisał(a):Dogi niemieckie to rozumiem ale jak będzie wyglądać "błękitne basenji" i co? z białymi znaczeniami czy może jakaś wersja tri??? nie no nie róbcie krzywdy rasie, zobaczcie w "korelu" jak to wygląda :( Spokojnie na razie to tylko debata;) a pogadać zawsze przecież mozemy.Co do wyglądu to myslę ,ze by był taki jak czarno- czy rudo-biały basek ale zamiast tych kolorów byłby błękitno biały :evil_lol: Genetyka to potężne narzędzie i zwykły zapis na kartce takiego kojarzenia pod warunkiem znajomości kodu genetycznego rodziców poda wszystkie możliwości maści jakie wyjdą z takiego kojarzenia.Nie trzeba nawet psów oglądać a będzie się wiedziało co przekazują.Kod genetyczny rodziców też łatwo ustalić wiec możemy wszyscy spac spokojnie:)Po to jest ta genetyka żeby nie było gdybania i przypadków a konkrety:evil_lol: Ustalimy co ma być;) Quote
Bundustar Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 lourdnes napisał(a):Spokojnie na razie to tylko debata;) a pogadać zawsze przecież mozemy.Co do wyglądu to myslę ,ze by był taki jak czarno- czy rudo-biały basek ale zamiast tych kolorów byłby błękitno biały :evil_lol: Genetyka to potężne narzędzie i zwykły zapis na kartce takiego kojarzenia pod warunkiem znajomości kodu genetycznego rodziców poda wszystkie możliwości maści jakie wyjdą z takiego kojarzenia.Nie trzeba nawet psów oglądać a będzie się wiedziało co przekazują.Kod genetyczny rodziców też łatwo ustalić wiec możemy wszyscy spac spokojnie:)Po to jest ta genetyka żeby nie było gdybania i przypadków a konkrety:evil_lol: Ustalimy co ma być;) UFF, dzięki, wolę aby na etapie gdybania i papieru pozostało, jakoś futurystyczne wizje mnie wytrącają, wiem, że genetyka może wiele zdziałać ale eksperymenty na genach, niestety, się mogą dziwnie potoczyć. Nie chcę dziwolągów tylko piękne basenji :) :) :) bo co jeśli wraz z kolorem jakiś gen spłata psikusa ;) i zmieni coś jeszcze ;) ;) ;) trzecie oko? brak ogona? falującą sierść? albo jeszcze jakieś "cudo" ;) ;) ;) Quote
Korenia Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 lourdnes napisał(a):Tyle to wiem -to są podstawowe wiadomosci na poziomie szkoły średniej mi chodzi o głębsze wejrzenie zeby były nie tylko maści podstawowe ale i odmastki czy jak to u psów sie określa:)Troche gimnastyki ale przekrzyżuje te maści i dam znać co wyszło tylko musze rozszyfrowac linki od MM bo tam wszystko jest:evil_lol: Jak Panciu wróci i mnie wygoni z kompa to się pobawię:) Wiem, wiem :) Ja 2 semesrty temu miałam genetykę na studiach, jakbyś chciała/ potrzebowała jakiś info - to mam, chyba najlepszą obecnie na rynku książkę Genomy Browna to mogę przeskanować i wysłać na maila :) W necie na wyższym poziomie to mało znajdziesz ;) Quote
zielona Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Basenji pierwsi sprowadzili anglicy.Były to lata 40 ubiegłego wieku.Moda panująca wówczas(meloniki i smokingi) odzwierciedlały elegancje w ostrych kolorach.Basenji w ostrych kolorach prezentował się imponująco.Czyż błękitny whippet nie jest piękny? Anglicy narzucili pewną modę maści u basenji.Wiele lat walczyli z tymi pośrednimi.To tak jakby teraz wprowadzić 4 kolory u whippeta a resztę do kosza.Dziś by ten numer nie przeszedł.Dogi niemieckie oceniane są w trzech kolorach.Rude z pręgusami,czarne z płaszczowymi i arlekinami i błękitne.Cóż za problem pokazać basenji w całej krasie?Pomału się to rozwija.Projekt avongara krzyżuje np.trindle z "nativami" i prowadzi kartotekę urodzeń i maści. [FONT=Arial][FONT=Arial][SIZE=2]Fumanizi Oelan Oede [/FONT][/FONT][FONT=Arial][FONT=Arial][SIZE=2]Faraa Oelan Oede[/FONT][/FONT] Po coś to robią. Trindel to ic innego jak pręgowany trocolor. DD Kbrk atat po pokryciu psem rudo-białym wyjdą brindle i rudo-białe Quote
zielona Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Nie bedzie tu falującej sierści,skróconego ogana i innych dziwnych rzeczy.Tylko trochę więcej kolorów Quote
zielona Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Bundustar napisał(a):Dogi niemieckie to rozumiem ale jak będzie wyglądać "błękitne basenji" i co? z białymi znaczeniami czy może jakaś wersja tri??? nie no nie róbcie krzywdy rasie, zobaczcie w "korelu" jak to wygląda :( Znaczenia były skąpe,to ludzie drogą selekcji rozlali je po całym ciele.Poza tym basenji zawsze były w różnych kolorach.Człowiek ograniczył je do trzech a od paru lat do czterech.W Ameryce trindel to też basenji. Quote
lourdnes Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Korenia napisał(a):Wiem, wiem :) Ja 2 semesrty temu miałam genetykę na studiach, jakbyś chciała/ potrzebowała jakiś info - to mam, chyba najlepszą obecnie na rynku książkę Genomy Browna to mogę przeskanować i wysłać na maila :) W necie na wyższym poziomie to mało znajdziesz ;) Bardziuchne dzięki jesteś kochana ,że chcesz sie dzielic materiałami:) Akurat tak sie składa,ze jestem po studiach zwierzęcych i tej genetyki tam sporo było.Jestem po hodowlance ;) Quote
zielona Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Przepraszam Bundustar,zaśmieciłam Ci galerię.Nie tu powinniśmy pisać o maściach. Quote
lourdnes Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Bundustar napisał(a):UFF, dzięki, wolę aby na etapie gdybania i papieru pozostało, jakoś futurystyczne wizje mnie wytrącają, wiem, że genetyka może wiele zdziałać ale eksperymenty na genach, niestety, się mogą dziwnie potoczyć. Nie chcę dziwolągów tylko piękne basenji :) :) :) bo co jeśli wraz z kolorem jakiś gen spłata psikusa ;) i zmieni coś jeszcze ;) ;) ;) trzecie oko? brak ogona? falującą sierść? albo jeszcze jakieś "cudo" ;) ;) ;) Nic z tych rzeczy :)To by juz musiały być zaburzenia np z najbardziej popularnych to chromosomów i nie ma to nic a nic wspólnego z maściami.Naprawdę masci da sie przewidzieć na zwykłej kartce papieru;) Quote
Korenia Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 lourdnes napisał(a):Bardziuchne dzięki jesteś kochana ,że chcesz sie dzielic materiałami:) Akurat tak sie składa,ze jestem po studiach zwierzęcych i tej genetyki tam sporo było.Jestem po hodowlance ;) Ja chyba w przyszłym semestrze czy za 2 mam inżynierię ganetyczną labory, w letnim poprzednim miałam genetykę na sucho ;) ja niestety/stety nie jestem na typowo zwierzęcych studiach ;) Quote
Bundustar Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 [quote name='zielona']Basenji pierwsi sprowadzili anglicy.Były to lata 40 ubiegłego wieku.Moda panująca wówczas(meloniki i smokingi) odzwierciedlały elegancje w ostrych kolorach.Basenji w ostrych kolorach prezentował się imponująco.Czyż błękitny whippet nie jest piękny? Anglicy narzucili pewną modę maści u basenji.Wiele lat walczyli z tymi pośrednimi.To tak jakby teraz wprowadzić 4 kolory u whippeta a resztę do kosza.Dziś by ten numer nie przeszedł.Dogi niemieckie oceniane są w trzech kolorach.Rude z pręgusami,czarne z płaszczowymi i arlekinami i błękitne.Cóż za problem pokazać basenji w całej krasie?Pomału się to rozwija.Projekt avongara krzyżuje np.trindle z "nativami" i prowadzi kartotekę urodzeń i maści. [FONT=Arial][FONT=Arial][SIZE=2]Fumanizi Oelan Oede [/FONT][/FONT][FONT=Arial][FONT=Arial][SIZE=2]Faraa Oelan Oede[/FONT][/FONT] Po coś to robią. Trindel to ic innego jak pręgowany trocolor. DD Kbrk atat po pokryciu psem rudo-białym wyjdą brindle i rudo-białe Jednak "pierwotniaki" wolę aby nimi pozostały, a "sztucznie kreowane" rasy niech sobie ktoś jak chce miesza dalej. Ciekawość, która powinna być motorem rozwoju, jednak często prowadzi do katastrof i nie jestem zwolennikiem gdy jest jedynym argumentem do eksperymentów. "Po coś to robią" - mnie nie przekonuje bo trąci zwykłym egoizmem :( Quote
lourdnes Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 zielona napisał(a):Nie bedzie tu falującej sierści,skróconego ogana i innych dziwnych rzeczy.Tylko trochę więcej kolorów Jest dokladnie tak jak pisze Zielona:) Więc mozna spać spokojnie a temat ciekawy i rozwojowy najpierw do rozmowy a kto wie co będzie kiedyś :) Quote
Bundustar Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 zielona napisał(a):Przepraszam Bundustar,zaśmieciłam Ci galerię.Nie tu powinniśmy pisać o maściach. To galeria BUSZKI, też przepraszam, już uciekam, i kończę tą dywagację ;) Quote
lourdnes Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Bundustar napisał(a):Jednak "pierwotniaki" wolę aby nimi pozostały, a "sztucznie kreowane" rasy niech sobie ktoś jak chce miesza dalej. Ciekawość, która powinna być motorem rozwoju, jednak często prowadzi do katastrof i nie jestem zwolennikiem gdy jest jedynym argumentem do eksperymentów. "Po coś to robią" - mnie nie przekonuje bo trąci zwykłym egoizmem :( Ale stojąc w miejscu tez sie nie rozwijamy , wręcz uwsteczniamy.Wszystko co swiat osiągnąl było metodą prób i błędów.Bez tego nie ma rozwoju.No i na razie to tylko zwykła rozmowa nikt niczego nie krzyzuje;) Chociaz uważam ,że przez wybranie tych maści co są i zamkniecie sie na inne zniszczyliśmy coś naturalnego co w naszych psach od pradziejów było.Myślę ,że hodowla na te określone maści właśnie nie jest naturalna tylko sztuczna -wypierająca.I naprawdę nie złośc sie to tylko nasze babskie pogaduszki;) Traktuj z dużą dozą humoru :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Kazdy z nas ma swoje zdanie ale niech to absolutnie nie wpływa na nasze stosunki czy podziały tylko dlatego ,że niektórzy myślą inaczej- widzialam ,że tak sie tu u niektórych działo-całkiem bez sensu.To forum to fajna sprawa i ja mam duza radoche ,że z wami rozmawiam:lol: Quote
lourdnes Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Bundustar napisał(a):To galeria BUSZKI, też przepraszam, już uciekam, i kończę tą dywagację ;) Qrcze dziewczyny ja was przełożę przez kolano no:mad:Rozmawiajmy o wszystkim po to w koncu zagladamy na dogomanie zeby było fajnie.Akurat faktycznie genetyka powinna byc w innym wątku ale nie rozumiem o co chodzi z tym tematem ,że czuje sie w nim takie napięcie :-( Quote
Korenia Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Gdyby ktoś 100-200-czy 400 lat temu nie hodowal basków czy innych piesów i nie 'bawił się' w genetykę to by ich teraz nie było ;) albo byłyby baski tylko rude i tyle ;) Kiedyś gdzieś urodził się basek pręgowany, ktoś go rozmnożył i dlatego teraz mamy taką Szepsi czy Ofiego :) ja tu nie mówię, że wszystke 'ulepszenia' są gorsze, bo np. pożądana kufa u bokserów robi im wieeeelką krzywdę, ale rozbudowa kolorów - czemu nie?, przecież trindle są właśnie z takiego krzyżowania, a są tak samo zdrowe jak rude czy tri ;) Tylko trzeba uważać żeby np. nie wystąpiły wtedy jakieś 'błędy' skutkiem czego będą np. głuche piesie. Quote
Asiaczek Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 To i ja dorzucę moje 3 grosze do dyskusji. Ciekawa jestem ogromnie, jakie kolory basków stoją teraz w kolejce do uznania. Według mnie - trindle. I taka mam nieoficjalną informację. Ale przecież sa i inne umaszczenia. Niektóre nie pokazywane, niektóry usypiane... Ostatnio w necie znalazłam sporo basków teoretycznie w umaszczeniu rudo-białym, a w praktyce to ja bym je nazwała łaciate. I co? Mnie się takie "rudo-białe" nie podobają, ale gdy określi się je mianem "łaciate", to.... proszę bardzo. Anatomia jest taka sama, a że kolor ciut inny...? Rzecz w nazwaniu koloru/umaszczenia i po sprawie... Jak myślicie, kiedy bedzie osobne sędziowanie basków? To znaczy, osobno tri, osobno rudo-białe, osobno pręgowane, trindle i inne...? Doczekamy tego czasu?;) Pzdr. Quote
Asiaczek Posted March 29, 2011 Posted March 29, 2011 Nie czarujmy się, tak zbudowane baski sa prezentowane na wystawach... Czyli anatomia ta sama. Za to kolorków to może takich się nie zobaczy na wystawach, ale na FB niektórzy hodowcy wręcz pokazują, jakie to cuda się u nich urodziły...:) Pzdr. Quote
Recommended Posts