Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mogę prosić o stawkę pekińczyków i wyniki jeśli ktoś ma?:)

Posted

Lotty napisał(a):
Mogę prosić o stawkę pekińczyków i wyniki jeśli ktoś ma?:)

Służę stawką; wyników - nie mam.
PSY
kl.w
LIUKSAS CIOBRELIS

SUKI
kl.w
UNIQUE FLUFFY CIOBRELIS

Przepraszam, az nie mogę powstrzymac się od komentarza: raptem 2 pekińczyki i oba w weteranach. .. Czyżby rasa w odwrocie?

Pzdr.

Posted

Bardzo dziękuję, Asiaczku.

Co do popularności pekińczyków, to masz rację, że coraz to rzadziej pojawiają się na wystawach. Myślę, że przyczyna spadku popularności pekinów wynika po pierwsze: z negatywnego stereotypu, który przylgnął do tej rasy: " kanapowe lalusie, wredne, złośliwe, histeryczne, głupie"; to tylko niektóre epitety, jakie zdarzyło mi się usłyszeć pod adresem tej rasy. Ponadto, pekińczyk wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych: czesanie (co dwa dni),codzienne podmywanie, przemywanie oczu i fałdy nad nosem, o kąpielach i regularnym skracaniu pazurów nie wspomnę. Do tego dodać trzeba specyficzny charakter rasy, który nie każdemu odpowiada. Pekińczyk jest wielkim indywidualistą, o arystokratycznych manierach, dumnym, wyniosłym, to on decyduje, kiedy ma ochotę na zabawę czy pieszczoty. W domu wybiera sobie jedną osobę, którą darzy bezgranicznym zaufaniem- resztę domowników toleruje, ale bez poufałości.Pekińczyk, z powodu swojej budowy, nie nadaje także do długich i forsownych spacerów,bo szybko się męczy.

W Polsce hodowle tej rasy (nie mówię o pseudo) można policzyć na palcach jednej ręki.
Ja wybrałam ją świadomie, głównie ze względu na charakter, który trzeba po prostu uszanować i nie zamieniłabym pekińczyka na żadną inną.

Posted

Asiaczek napisał(a):
No tak, sporo pracy przy przygotowaniu do wystawy... może to właśnie jest przyczyna spadku popularności rasy...

Pzdr.

Owszem, ale Yorki, Maltańczyki, Shih Tzu (mówię o psach wystawowych, bo pozostałym najczęściej skraca się sierść), czy sznaucery także wymagają specjalistycznego przygotowania szaty, a są o wiele bardziej popularne niż pekińczyki.

Posted

to się pochwalimy :eviltong:

Trencin CACIB Dog Show 22.01.2011
SAGGI-TO REDBEAR Illa Kuvianartok V1, CAC, res CACIB
-ukończył INTERCHAMPIONAT !!!

SATINKA REDFLOWER Illa Kuvianartok V1, CAC, CACIB

BIS Najlepsza Para SAGI & SATINKA

Posted

[quote name='Zuza i Noddy']Przepiękna prezentacje na parę hodowlanej widziałam osobiście i ogromnie gratuluję ;-)[/QUOTE]
dziękujemy :)

[quote name='Asiaczek']Tanana - gratuluję:)
Pzdr.[/QUOTE]

dzięki
to ten wyczesany Inter ;)

Posted

[quote name='TANANA']
[IMG]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs900.ash1/180804_1527017147288_1590475372_31139241_6408798_n.jpg[/IMG]
[/QUOTE]

Piękna PARA