Pianka Posted September 4, 2014 Author Posted September 4, 2014 Jeśli nie takie drogie to prosze za sponsoruj, skoro dla ciebie to mało, bo sorry ale dla mnie to dużo, skoro nawet nie było kasy na tą kroplówke!!! Już nie mówiąc o opłacie za hotel. I to wet zdaje się ma większą wiedze i przede wszystkim widzi psa na żywo. pozatym u psów niedoczynność tarczycy objawia się otyłością, a nadczynnośc występuje u kotów, jesli byłoby u psa to byłby to rzadki przypadek. Tak jak pisałam bedzie robione to co wet uzna za słuszne, chcecie co innego robić, to prosze o zasponsorowanie tego. Quote
monika083 Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 Bazarek http://www.dogomania.pl/forum/threads/257174-Dla-Teriego-10-09-18-00 Quote
Pianka Posted September 4, 2014 Author Posted September 4, 2014 W USG czysto Teri dostał dzisiaj kroplówke z glukozą, witaminy i lek przciwwymiotny. Jutro badanie wapnia i się zobaczy Quote
Ania+Milva i Ulver Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 (edited) Zapytam jutro ile kosztuje badanie kortyzolu- jeżeli rzeczywiście jest tak tanie, to je sama zasponsoruję. Profil tarczycowy cały to koszta na pewno ok 200zł, może mniej ... robiłam swoim psom . ---- Spędziliśmy u weta ponad 3 godz, nawet po godzinach wet został. Na pewno nikt nie leczy go byle jak, ale mając wyniki i psa przed sobą nasuwają się lekarzom pewne pomysły. Niestety i ta droga na razie nic nie wykazała - ale podejrzenie limfosarkomy nadal nie wykluczone. Nikt nie odrzuca całkowicie pomysłów , które zasugeruję - np adissona. Jutro jadę na 10 ponownie . Edited September 4, 2014 by Ania+Milva i Ulver Quote
maja602 Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 Pianka napisał(a):W ciągu niecałego miesiąca ok2-3 tyg zleciał 2,5kg :( W krwi anemia, podwyższone białko- moga byc skutkiem wyniszczenia lub czegoś innego. Reszta ok. Miał być robiony wapn jeszcze ale coś się tam zepsuło (maszyna?). Czekamy teraz na USG. Wapn będzie robiony jutro jak nic w USG nie bedzie. Póki co podejrzenie jest nowotworu :( Addisona i tarczycy nie bedziemy badać teraz, chyba ze ktoś zasponsoruje. Wet mówił, że to raczej nie to i skupic sie trzeba na innych badaniach. aha Teri dostaje kroplówke Nie chciałam o tym mówić ale też tym pomyślałam. Moja sunia też chudła i tak jak Teri cieszyła się z jedzenia a jeść nie mogła. Robiłam różne badania i nie można było ustalić co jej jest. Wreszcie badanie USG wykazało nowotwór wątroby. Mam jednak nadzieję że u Teriego będzie inaczej. Quote
bela51 Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 Czekajmy wiec na jutrzejsze badania. Moze czarne scenariusze sie nie sprawdzą... Quote
yumanji Posted September 4, 2014 Posted September 4, 2014 Czy Ania moglabys wkleic badania krwi tutaj?czy Terri mial oslabienie miesni?Pamietam,ze Pianka cos kiedys pisala o zaniku miesni u niego. Quote
sharka Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 wystąpiłam o wsparcie dla Teriego na leczenie w wysokości 120 zł do Skarpety im Talcott: http://www.dogomania.pl/forum/threads/185536-Skarpeta-im-Talcott-pomaga-psom-staruszkom!?p=22413686#post22413686 czekam na decyzję Quote
bela51 Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 Moze jeszcze ktos mógłby wystąpic o pomoc dla Terisia, np. do Skarbonki rozi ? Ja jestem tylko w Owczarkowej Skarpecie. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 Dzięki dziewczyny. Tak na szybko z wieści: Została pobrana i wysłana krew - dwa parametry - na sprawdzenie limfosarkomy - te wyniki dadzą już raczej jasny obraz, czy tak, czy nie... Jeśli będą ok, to spróbujemy z tym kortyzolem . Jednakże badanie z krwi - koszt 30zł, trzeba zrobić przynajmniej 4 krotnie- codziennie, gdyż kortyzol uwalnia się pulsacyjnie . Drugie badanie kortyzolu względem kreatyniny jest przez mocz- koszt 40zł i w zależności od wyniku robi się następne badania lub nie. I to badanie zrobimy, bo jest bardziej miarodajne. Teri dostał dziś kroplówkę , wzmacniające leki- witaminy , b12 itd.... to wszystko, bo kompletnie nie wiadomo co robić. Wetka dziś konsultowała przypadek Terego z jeszcze innym wetem nie od nas , będzie też szukac różnych info i pomysłów. Może na coś wpadną... Ogólnie jego stan kompletnie bez zmian:( Obroża doszła. Założona. Wyniki wrzucę w weekend- nie wyrabiam czasowo... Quote
bela51 Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 O matko, myslałam, ze juz sie cos wyjasni. Biedny Teris...:-( Dzieki, ze z nim pojechałas, chyba nie było na co czekac. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 Cały czas jest też brana pod uwagę anoreksja pod kątem behawioralnym....ale ciężko to ocenić . Gdyby było można go przenieść , gdzieś do spokojnego dt i zobaczyć , czy by to pomogło, to dużo by się wyjaśniło.... Quote
monika083 Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 Jeszcze jeden bazar , ksiazki tym razem http://www.dogomania.pl/forum/threads/257197-czytadła-dla-Teriego-10-09-18-00 Quote
sharka Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 sharka napisał(a):wystąpiłam o wsparcie dla Teriego na leczenie w wysokości 120 zł do Skarpety im Talcott: http://www.dogomania.pl/forum/threads/185536-Skarpeta-im-Talcott-pomaga-psom-staruszkom!?p=22413686#post22413686 czekam na decyzję pomoc na leczenie została przyznana :multi: wysyłam skarbnikowi Skarpety im Talcott konto Teriego z drugiego postu, po wpłynięciu pieniążków proszę o potwierdzenie na wątku Skarpety: http://www.dogomania.pl/forum/threads/185536-Skarpeta-im-Talcott-pomaga-psom-staruszkom!?p=22415054#post22415054 Quote
ania shirley Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 Witam. Czy Teri duzo pije? Czy wieczorem czuje sie lepiej niz rano? Przepraszam, ze się wtrącam, ale dobre wyniki krwi, brak apetytu , wychudzenie, wzmożone pragnienie, brak chęci do życia, biegunki mogą wskazywać na Addisona. Wszystkie objawy nie muszą występować razem. Jeśli to Addison, to on szybciej umrze niż przytyje bez leczenia. Niedoczynność tarczycy nie musi oznaczać tycia. Często oznacza, ale nie musi... W powiązaniu z Addisonem- raczej występuje chudniecie. Kortyzol powinno się zbadać koło 8 rano. Z krwi. Jeśli wyjdzie za niski- nie potrzeba robić innych badan. Tylko leczyć!!!! Bo Addison (czyli niewydolność nadnerczy) to zagrożenie życia. Nie dalej jak w tym tygodniu rozmawiałam z wetem (mądrym), który potwierdził, ze zle samopoczucie i dobre wyniki - to pierwszym podejrzanym jest Addison. Quote
monika083 Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 ania shirley napisał(a):Witam. Czy Teri duzo pije? Czy wieczorem czuje sie lepiej niz rano? Przepraszam, ze się wtrącam, ale dobre wyniki krwi, brak apetytu , wychudzenie, wzmożone pragnienie, brak chęci do życia, biegunki mogą wskazywać na Addisona. Wszystkie objawy nie muszą występować razem. Jeśli to Addison, to on szybciej umrze niż przytyje bez leczenia. Niedoczynność tarczycy nie musi oznaczać tycia. Często oznacza, ale nie musi... W powiązaniu z Addisonem- raczej występuje chudniecie. Kortyzol powinno się zbadać koło 8 rano. Z krwi. Jeśli wyjdzie za niski- nie potrzeba robić innych badan. Tylko leczyć!!!! Bo Addison (czyli niewydolność nadnerczy) to zagrożenie życia. Nie dalej jak w tym tygodniu rozmawiałam z wetem (mądrym), który potwierdził, ze zle samopoczucie i dobre wyniki - to pierwszym podejrzanym jest Addison. Jak zdiagnozowac ta chorobe? Jakies konkretne badanie? Kortyzol, tak? Quote
ania shirley Posted September 5, 2014 Posted September 5, 2014 Kortyzol . Rano. Kolo 8. Badanie krwi. O tej porze stężenie kortyzolu jest największe . Jeśli będzie poniżej normy, albo w dolnej normie to jest to odpowiedz. Są jeszcze inne , bardziej czule testy, ale droższe. Choroba jest bardzo rzadka. Nawet u ludzi trudno ja rozpoznać. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted September 6, 2014 Posted September 6, 2014 Teri pije w normie - ostatnio mniej, nie ma biegunek- nigdy nie miał problemu z kupą w tym zakresie , jego samopoczucie najlepsze bez różnicy . Pisałam , że kortyzol będzie badany. Ogólnie bez zmian. Dziś ugotuję mu kurczaka. Quote
Pianka Posted September 6, 2014 Author Posted September 6, 2014 Teri dzisiaj zjadł :) Ania ile my jestesmy na minusie i czy osoby które obiecały wpłacić na usg wpłaciły? Quote
Ania+Milva i Ulver Posted September 6, 2014 Posted September 6, 2014 Nie wiem ile do zapłaty, bo nie pytałam. Dowiem się po weekendzie. Wpłaty na konto wpływają. Teri zjadł mięso z małego udka kurczaka. Nie było to jedzenie z apetytem, ale zjadł. Na razie nie zaobserwowałam wymiotów, mam więc nadzieję, że organizm mu to przyswoi. Jutro znowu dostanie. Reszta bez zmian . Quote
azalia Posted September 6, 2014 Posted September 6, 2014 To malutko je.jak na takiego psa,ale dobre i to. Jakby mu dołożyć do mięska ryż lub makaron i warzywa to pewnie by nie jadł. Quote
bela51 Posted September 7, 2014 Posted September 7, 2014 Jaki biedulek:-( Naprawde wyglada źle... Trzymaj sie Terisiu ! Quote
Pianka Posted September 8, 2014 Author Posted September 8, 2014 Wieści bardzo złe:-(:-(:-( Teri ma chłoniaka. Dzisiaj już nie wstaje, leży u Ani w łazience pod kocami. Na 14 mają jechać do weta, wet zdecyduje czy można jeszcze spróbować walczyć czy pomagamy mu odejść:-(:-( Quote
Recommended Posts