Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 668
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiesz, mnie te szelki początkowo w ogóle nie odpowiadały pod względem estetycznym, choć co do ubrań Hurtty to uważam, że są boskie :) ale przekonały mnie Twoje zdjęcia (jak pierwszy raz je zobaczyłam na Lilo to nawet pomyślałam "Hmm... czyżby były to te same szelki, które tak mi się nie podobały w Prodogu?") i chyba fakt, że mam teraz akurat fazę niebieską ;) Mała jest fajowa :) i tak, jak nie przepadam za yorkami, tak Twój stwór mnie wyjątkowo ujął za serce.

Posted

westie_justa napisał(a):
cudne szelki cudna kurteczka cudny piesek cudna fryzurka, cudne zdjęcia w ruchu! ;<
jaki masz obiektyw? i na jakich ustawieniach robisz zdjęcia w ruchu?

O, witamy ponownie :D Dawno Cię nie było!
Dziękuję.

Te zdjęcia były akurat robione obiektywem Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro.
Przeważnie z preselekcją czasu (ustawiony na 1/750s) i wtedy f/3.8.
Tamtego dnia ISO miałam minimum 400 a czasem dochodziło i do 1600 (np. tu http://img525.imageshack.us/img525/9960/dsc0091ff.jpg)

w deszczu rosnę napisał(a):
Wiesz, mnie te szelki początkowo w ogóle nie odpowiadały pod względem estetycznym, choć co do ubrań Hurtty to uważam, że są boskie :) ale przekonały mnie Twoje zdjęcia (jak pierwszy raz je zobaczyłam na Lilo to nawet pomyślałam "Hmm... czyżby były to te same szelki, które tak mi się nie podobały w Prodogu?") i chyba fakt, że mam teraz akurat fazę niebieską ;) Mała jest fajowa :) i tak, jak nie przepadam za yorkami, tak Twój stwór mnie wyjątkowo ujął za serce.

Mnie na początku raził napis dookoła. Myślałam sobie, że nie będę z psa robić chodzącej reklamy ;) Ale z czasem mi się to nawet spodobało.
Miło mi :D Lilo nie jest typowym yorkiem. Mało szczeka, nie podbiega do dużych psów - omija wieeelkim łukiem, przychodzi na zawołanie, ładnie chodzi na smyczy, mogłaby ganiać za piłką cały dzień, w gorące dni nie ma problemu z wejściem do wszelkich mijanych zbiorników wodnych i tak dalej. Kocha wszystkich ludzi, szczególnie dzieci. Anioł nie pies :loveu:

Posted

barberry napisał(a):
O, witamy ponownie :D Dawno Cię nie było!
Dziękuję.

Te zdjęcia były akurat robione obiektywem Sigma 105 mm f/2.8 EX DG Macro.
Przeważnie z preselekcją czasu (ustawiony na 1/750s) i wtedy f/3.8.
Tamtego dnia ISO miałam minimum 400 a czasem dochodziło i do 1600 (np. tu http://img525.imageshack.us/img525/9960/dsc0091ff.jpg)

Hehe każdy zauwazyła że zniknęłam :P (brak interntu)
Sigma? ja mam aparat sony to obiektywy sigmy nie wchodzą, nagorsze jest to że ja jeszcze nie za bardzo sie orientuje we wszystkich parametrach... f/2.8 z tego co już sie zorientowałam to przysłona prawda ? (sorry za głupie pytania) mój aparat ma f/3.5-5.6 chociaż nie wiem czemu zazwyczaj najmnijsze udaje sie ustawić 5.6 czasem 4.0 :/ do f/35 chyba najwięcej.. nigdy 3.5... :shake:

a preselekcja czasu.. nie wiem czy mam takie cos..

Posted

Jaki masz konkretnie model tego aparatu? To Ci powiem czy masz preselekcję czasu (myślę, że na pewno masz - to jest coś takiego, że ustawiasz jeden czas a przesłona dopasowuje się do niego sama, na pewno masz też preselekcję przesłony - ustawiasz stałą przesłonę a czas dopasowuje się sam w zależności od ilości światła).

Tak, f to przysłona (przesłona). Im mniejsza jej wartość tym mniejsza głębia ostrości (czyli wyraźny tylko pierwszy plan a tło rozmazane). To nie aparat ma f/3.5-5.6 tylko obiektyw. Im wyższą ustawimy wartość f, tym mniej światła przepuszczane jest na matrycę a co za tym idzie musimy zwiększyć czas i/lub ISO. To, że nie zawsze da się ustawić wszystkie wartości zależy od ogniskowej którą ustawisz. Załóżmy, że masz obiektyw o ogniskowej 28-200mm (całkowicie wymyślone liczby, nie wiem czy taki istnieje ;)) który ma f/3.5-5.6. Oznacza to, że przesłonę 3.5 możesz ustawić tylko dla ogniskowej 28mm (czyli dla szerokiego kąta) i potem kolejne wartości dla co raz bardziej "wydłużonego" obiektywu aż dla ogniskowej 200mm dostępna staje się tylko f/5.6. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłam ;)

Obiektywy Sigma występują z mocowaniami do chyba wszystkich lustrzanek, do Sony też. Patrz tu: http://www.sigma-foto.pl/obiektywy,2,catp.html, klikasz w interesujący Cię obiektyw i widzisz tam z jakimi mocowaniami jest dostępny.
Np. pierwszy z brzegu: http://www.sigma-foto.pl/sigma-24-70-f2-8-if-ex-dg-hsm,479,pr.html

A tak w ogóle to pełna nazwa obiektywu, którym robiłam te zdjęcia to Sigma 150 F2.8 APO EX DG OS HSM MACRO (wtedy pisałam z pamięci i wiedziałam, ze o czymś zapomniałam :eviltong:)

Posted

Jaki masz konkretnie model tego aparatu?

konkretnie prosty Sony aplha 100;)

(myślę, że na pewno masz - to jest coś takiego, że ustawiasz jeden czas a przesłona dopasowuje się do niego sama, na pewno masz też preselekcję przesłony - ustawiasz stałą przesłonę a czas dopasowuje się sam w zależności od ilości światła).

jesli chodzi ci o migawke to tak mam takie coś że ustawiam sobie przesłone a migawka automatycznie albo na odwrót ale zazwyczaj wybieram to pierwsze bo jeszcze własnie nie ogarniam tego czasu;)

To, że nie zawsze da się ustawić wszystkie wartości zależy od ogniskowej którą ustawisz. Załóżmy, że masz obiektyw o ogniskowej 28-200mm (całkowicie wymyślone liczby, nie wiem czy taki istnieje ;)) który ma f/3.5-5.6. Oznacza to, że przesłonę 3.5 możesz ustawić tylko dla ogniskowej 28mm (czyli dla szerokiego kąta) i potem kolejne wartości dla co raz bardziej "wydłużonego" obiektywu aż dla ogniskowej 200mm dostępna staje się tylko f/5.6. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłam

ogniskowa... musze poszukac co to dokladnie jest, bo nie wiem czy dobrze mówie, na obiektywie jest 18-70 to pewnie to (?)
rozjaśniłas:D dziękuję bardzo:D

Obiektywy Sigma występują z mocowaniami do chyba wszystkich lustrzanek, do Sony też. Patrz tu: http://www.sigma-foto.pl/obiektywy,2,catp.html, klikasz w interesujący Cię obiektyw i widzisz tam z jakimi mocowaniami jest dostępny.
Np. pierwszy z brzegu: http://www.sigma-foto.pl/sigma-24-70-f2-8-if-ex-dg-hsm,479,pr.html

Aha... tylko trzeba jeszcze wiedzieć jakiego ja potrzebuje, wyczytałam że do zdjec w ruchu (jakie chce umiec robić) dobre są te 150-300 ale nie wiem jakimi pozostałymi parametrami sie kierowac...

Posted

Justa napisał(a):
A mogłabym wiedzieć dokładniej co z tym stawem? ;)

Jasne, Lilo miała martwicę aseptyczną głowy kości udowej i w związku z tym musiała mieć przeprowadzoną operację resekcji głowy i szyi tejże kości.

Posted

Noo, może na zdjęciach ;)
W rzeczywistości chociaż minął rok od operacji, ciągle walczymy z psicą żeby stawiała operowaną nogę. Ona najchętniej biegałaby na trzech.

Posted

barberyy, widze, że się w miare znasz na aparatach. ja uwielbiam robić zdjęcia, ale się niestety na tym nie znam. :D chce kupić jakiś fajny obiektyw, najlepiej właśnie, żeby dobrze sprawdzał się do zdjęć w ruchu, bo takie w większości robie. aparat to nikon d3100. Błagam o pomoc. :D

Posted

tak sobie przeglądam galerie yorków, i jak na razie galeria Lilo najbardziej mi się podoba :) tak "na sportowo"-lubię to :) w niej widzę psa, a nie "laleczke" co coraz częściej widzę wśród tych psów, i nie chodzi mi o spinki czy ubranka tylko o to że ludzie je tak rozpieszczają że szkoda gadać, nie wychodzą z nimi na pola "bo sobie włoski ubrudzą!", myślą że psy lubią chodzić do galerii w torebkach i chodzić tylko w bucikach.. a o obwąchaniu się z psami to już nie wspomnę, ostatnio Toffi podszedł do szczeniaka Yorka (oczywiście właścicielka pełen plastik, a pies odziany w różowe cekiny -.-) to od razu hop, i do góry. Powiedziała żebym trzymała go na smyczy, bo "Yorczki" nie lubią biegania w wysokiej trawie..
- zatkało mnie. Właśnie przez takich ludzi ta rasa "zdziwaczniała"..
~` mogę wiedzieć ile Lilo ma w kłębie?

PS gdzie nowe fotki? :razz:

Posted

[quote name='paulaa.']barberyy, widze, że się w miare znasz na aparatach. ja uwielbiam robić zdjęcia, ale się niestety na tym nie znam. :D chce kupić jakiś fajny obiektyw, najlepiej właśnie, żeby dobrze sprawdzał się do zdjęć w ruchu, bo takie w większości robie. aparat to nikon d3100. Błagam o pomoc. :D[/QUOTE]

Jak tylko znajdę chwilę czasu to postaram się coś podpowiedzieć :D

[quote name='Vailet']tak sobie przeglądam galerie yorków, i jak na razie galeria Lilo najbardziej mi się podoba :) tak "na sportowo"-lubię to :)
~` mogę wiedzieć ile Lilo ma w kłębie?

PS gdzie nowe fotki? :razz:[/QUOTE]

Dzięki :D Miło mi.
Z moich pomiarów wynika, że 25cm

Przy takiej pogodzie to robić się nie chce ;)

Posted

[quote name='barberry']Jak tylko znajdę chwilę czasu to postaram się coś podpowiedzieć :D

Dzięki :D Miło mi.
Z moich pomiarów wynika, że 25cm

Przy takiej pogodzie to robić się nie chce ;)[/QUOTE]

podobnie do Toffika (28cm) :)

znam to :evil_lol: ale może chociaż jakieś domowe, albo jakieś stare? :D

Posted

Nie chce mi się szukać starych ;)
nowych nie mam czasu robić bo zabrałam się w końcu za pisanie pracy licencjackiej i to pochłania mi każda wolną chwilę (których i tak mam niewiele... :/)

Za 9 dni Lilo skończy 2 lata! :multi::multi::multi:
Jak ten czas leci...dopiero była taaaaka malutka :shake:;)

Myślałam też o jakimś prezencie urodzinowo-gwiazdkowym i chyba stanie na kolejnych szelkach...:evil_lol:

Posted

hehe Dot jest z tego samego roku a niedługo już kończy 3 lata:P (z marca jest;))
ładniutkie te szelki:) ja tez kupuje szele :)
ehh dlaczego na mnie wszyscy tak jechali jak chciałam psu kupic na urodziny szelki :evil_lol::roll:

Posted

Haha, może dlatego, że to w gruncie rzeczy bardziej prezent dla człowieka niż dla psa ;)

Kiedyś Lilo najbardziej cieszyłaby się z jakiś pysznych, suszonych gryzaków (w zeszłym roku znalazła pod choinką wielki bukiet...suszonych kurzych łapek ;) był większy od niej :roll:) ale odkad jest na BARFie nie robi to już na niej takiego wrażenia. Owszem zje, ale bez szału ;)
Z resztą i tak i tak pewnie jeszcze dostanie jakieś smakołyki.

• 2 weeks later...
Posted

troszkę spóźnione WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA LILO :MULTI: :LOVEU:

super te Julius :) coś czuje że jak w końcu zetniemy włoski to będziemy szaleć z zakupami hehe ;) w których wygodniej się małej biega ? w tych czy w Hurta ? ja mam ochote na jakąś nową obróżkę.. odblask rogza, tylko nie wiem jaki kolor.. (?)