barberry Posted January 20, 2011 Author Posted January 20, 2011 Dzięki wszystkim :D Natula, u Lilo wykryto chorobę Legga-Calvégo-Perthesa (martwicę aseptyczną głowy kości udowej) i musiała przejść operację resekcji (usunięcia) tej główki kości udowej w prawym biodrze. Na miejsce główki tworzy się tkanka chrzęstno-włóknista na której będzie się poruszał staw. U ludzi też występuje ta choroba ale ponieważ człowiek ma tylko dwie nogi trzeba wszczepić endoprotezę tego stawu - u psów się tego nie robi. Psica przeszła tę operację na początku października i właściwie od początku jest rehabilitowana. Ale już jest WYRAŹNIE lepiej :multi::multi: Quote
Natula Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 barberry napisał(a): Natula, u Lilo wykryto chorobę Legga-Calvégo-Perthesa (martwicę aseptyczną głowy kości udowej) i musiała przejść operację resekcji (usunięcia) tej główki kości udowej w prawym biodrze. Na miejsce główki tworzy się tkanka chrzęstno-włóknista na której będzie się poruszał staw. U ludzi też występuje ta choroba ale ponieważ człowiek ma tylko dwie nogi trzeba wszczepić endoprotezę tego stawu - u psów się tego nie robi. Psica przeszła tę operację na początku października i właściwie od początku jest rehabilitowana. Ale już jest WYRAŹNIE lepiej :multi::multi: strasznie to brzmi, ciesze się ze jest lepiej , zycze jeszcze szybszego powrotu do zdrowia swoją droga nigdy bym nie pomyslała ze małe rasy moga mieć takie problemy :crazyeye: od zawsze problemy ze stawami i układem kostnym miały dla mnie tylko duze i cięzkie rasy bo wiadomo duzy nacisk na szkielet ,a nie takie malutkie i lekkie yorki, a coraz wiecej o róznych przypadkach czytam :shake: Quote
barberry Posted January 20, 2011 Author Posted January 20, 2011 To jest obok problemów z tchawicą, rzepką i przetrwałymi mleczakami choroba typowa dla tej rasy. Fragment ze strony pieswdomu.pl: U młodych psów mogą występować choroby kości o charakterze wrodzonym bądź związane z niewłaściwym odżywianiem. Poniżej wymienione zostaną 3 najważniejsze. Pierwsza z nich dotyka psy dużych ras i objawia się utykaniem na przednie łapy, będącym konsekwencją upośledzenia chrząstki łopatki w wyniku zapalenia oddzielającego kości i chrząstki. Przyczyną choroby jest oddzielenie się fragmentu chrząstki, który należy usunąć chirurgicznie. Innym schorzeniem, wrodzonym tym razem i spotykanym u psów małych ras, takich jak yorkshire teriery czy miniaturowe pudle, jest choroba Legga-Perthesa, martwica jałowa głowy kości udowej. Głowa kości nie kostnieje prawidłowo, co pociąga za sobą ból i utykanie na tylne łapy. Leczenie jest również chirurgiczne i polega na usunięciu chorej części kości. Trzecia choroba, częsta wśród psów dużych ras, a zwłaszcza owczarków niemieckich, powoduje ból i trudności w poruszaniu się na tylnych łapach. Jest to dysplazja stawu biodrowego, której skutki ujawniają się, gdy pies ma pięć-sześć miesięcy. Quote
Yorkomanka Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 a może jakieś fotki by się znalazły? ;) Quote
barberry Posted January 26, 2011 Author Posted January 26, 2011 O, jeszcze ktoś o nas pamięta :D :) Fotki będą w weekend lub w przyszłym tygodniu - teraz mam tylko chwilę wolnego w ciągu dnia bo niestety prawie codziennie jakieś zaliczenie lub egzamin... Quote
barberry Posted January 26, 2011 Author Posted January 26, 2011 No dobra. Mam jedno, cudowne z telefonu robione po ciemku :D Jest na nim Lilo w swoim ulubionym ostatnio 'pokoju' - łazience. I nie to, ze się czegoś boi tylko poprostu lubi sobie tak leżeć na dywaniku przy wannie :eviltong: Ma tam dobry punkt obserwacyjny :lol: i te oczy odbijające się w podłodze ;) No dobra, to teraz spadam się uczyć ;) Quote
Yuveza Posted January 26, 2011 Posted January 26, 2011 He he:evil_lol: moja tak samo w łazience by siedziała, a te oczy Lilo pasują do gumeczki kolorystycznie:lol: Quote
Guest papillonek Posted January 27, 2011 Posted January 27, 2011 Naprawdę bardzo kolorystycznie Brawo :D Quote
Guest Fusiafusia Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 Hej Basia ! :multi: Heheh :D śliczne zdjęcie :loveu: Quote
kiniaaa Posted January 29, 2011 Posted January 29, 2011 Wampirek słodki :) Antoś też lubi dywanik łazienkowy, ale to tylko gdy ja się kąpię, bo tak w ciągu dnia drzwi od łazienki mamy zamknięte. Basiu jak tam sesja? Mam nadzieję że wszystko do przodu :lol: Quote
Yuveza Posted January 30, 2011 Posted January 30, 2011 Cześć Basia! może nowe fotki... u mnie już są, pozdrów Lilo:D Quote
Yuveza Posted March 3, 2011 Posted March 3, 2011 właśnie.....:placz:.!! u mnie masz zaległości w galerii.... a u siebie też!:D Quote
barberry Posted March 7, 2011 Author Posted March 7, 2011 Jesteśmy! Żyjemy! :D Mamy się całkiem dobrze. Jakoś tak nie miałam czasu odwiedzać tego forum ale już nadrabiam. Co tam u nas? Sesja zaliczona :razz: a Lilo co raz lepiej chodzi :multi: Jedyne z czym się męczymy to odrastające włosy koło oczu :angryy: mam wrażenie, że w tej okolicy włosy rosną taaak powoli... No i to łzawienie. Zaczęłam używać specjalnego płynu przeciwko łzawieniu (http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=8100) i dodatkowo usuwającego przebarwienia i jeśli wpuszczam go rzeczywiście 2-3 razy dziennie to poprawa jest oszałamiająca. Jeśli tylko zrobię na kilka dni przerwę - wszystko wraca :/ [SIZE="1"]Pozdrawiamy i przepraszamy za żółte oczy... :eviltong: Quote
kiniaaa Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 barberry napisał(a):a Lilo co raz lepiej chodzi :multi: To mnie najbardziej ucieszyło! :multi: Jej zdrówko najważniejsze:loveu: Antoś też ma czasem mokre oczka, a ten preparat już też widziałam, może kiedyś kupię cos takiego... Gratuluję zakończenia sesji ;) Wpadnijcie do nas czasem :eviltong: Quote
barberry Posted March 7, 2011 Author Posted March 7, 2011 Wpadniemy na pewno! ;) Z tym jej chodzeniem to jest tak śmiesznie, że po suchym asfalcie i po trawie to zasuwa na czterech łapkach. Jak tylko leży gdzieś trochę śniegu hop! na trzy :mad::diabloti: Regularnie drapie się też tą nogą co wcześniej się nie zdarzało - od małego tylko sporadycznie używała tej nogi do drapania się po mordce. :multi: Quote
Yuveza Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 Cieszymy sie bardzo że Lilo już coraz lepiej:multi: a może czas na nowy banerek:eviltong: no i do Nas wpadnijcie bo mamy dużo nowego, a Dota po trymowaniu:D ale także czekamy na nowe zdjęcia panienki! Quote
Yorkomanka Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 jesteście nareszcie:multi: http://img37.imageshack.us/img37/9232/dsc0086mn.jpg ślicznotka:loveu: zapraszam na filmy:cool3: Quote
barberry Posted March 7, 2011 Author Posted March 7, 2011 [quote name='westie_justa']Cieszymy sie bardzo że Lilo już coraz lepiej:multi: a może czas na nowy banerek:eviltong: no i do Nas wpadnijcie bo mamy dużo nowego, a Dota po trymowaniu:D ale także czekamy na nowe zdjęcia panienki! Wiesz, że też pomyślałam o banerku :razz: Odwiedzę Cię chyba w tej sprawie :razz: nie mam póki co nowych zdjęć ale może z tych starych się coś wykombinuje - coś wiosennego. Widziałam Dotkę - byłam u Was :razz: Świetnie wygląda! [quote name='Yorkomanka']jesteście nareszcie:multi: http://img37.imageshack.us/img37/9232/dsc0086mn.jpg ślicznotka:loveu: zapraszam na filmy:cool3: Dzięki :loveu: Wpadniemy :D Quote
Yuveza Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 [quote name='barberry']Wiesz, że też pomyślałam o banerku :razz: Odwiedzę Cię chyba w tej sprawie :razz: nie mam póki co nowych zdjęć ale może z tych starych się coś wykombinuje - coś wiosennego. Widziałam Dotkę - byłam u Was :razz: Świetnie wygląda![/QUOTE] to zapraszam do wątku;) dziękujemy, bo nic się nie odzywałaś... Quote
White Terrier Posted March 15, 2011 Posted March 15, 2011 Lilo jest przesłodka :loveu: Szybkiego powrotu do zdrowia niech się trzyma mała na tych łapkach ;) Quote
Recommended Posts