Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Punia - mina klasyczna :)
Harald - nooo, pies z klasom [IMG]http://www.dogomania.pl/../../images/smilies/diablotin.gif[/IMG]
koty - urocze (Kicia :loveu: ) czarnulka rzeczywiście dobrze się u Was komponuje :eviltong:
Harietta kontra kot - Twoje zdjęcia i Twoje opisy to moje ulubione połączenie, świetnie to się ogląda i czyta.
[url]http://i573.photobucket.com/albums/ss171/Punia1/Kicia/PICT0795.jpg[/url] - piękne!

łopata dla kogo? [COLOR=Silver]powinnam sobie taką na styczeń kupić[/COLOR] :evil_lol:

Posted

Ewa, to widocznie specjalnie dla Ciebie :lol:

Magda, ad, kota - Kicia się nie zgadza! A konkretniej to się nie zgadza, żeby ta %&* pchała sie do mnie do łóżka w momencie, kiedy Kicia właśnie się przytuliła, łapkuje i mruczy :loveu: Czarna ma leżeć nie bliżej niż 10 cm i już! (fajnie się śpi z dwiema kotami :)). Raz, a nawet dwa zaskoczyły mnie jednak w drugą stronę - czarna pogoniła Kicię... chyba zabawowo :-o
Ad. łopaty - mama kupiła znajomej.

Coś dla miłośników nauki :roflt:

[video=youtube;iXhxDDY1GYI]http://www.youtube.com/watch?v=iXhxDDY1GYI[/video]

Tłumaczenie
Wersja #1:
"Jesteśmy 12 miliardów lat świetlnych od krawędzi/ To domysły/ Nikt nigdy nie stwierdzi, czy to prawda/ Ale ja wiem/ Że zawsze będę z tobą"
Wersja #2:
"Jesteśmy 13,7 miliarda lat od krawędzi/ obserwowalnego Wszechświata/ To rzetelne oszacowanie/ z dobrze zdefiniowanym błędem standardowym/ Naukowcy mówią, że to prawda/ jednak zaznaczają, że może ulec zmianom/ I w świetle dostępnych informacji przewiduję, że zawsze będę z tobą"

Oraz szerszy kontekst, czyli fragment tego artykułu z Gazety:
Jak fizyk z piosenkarką
Oczywiście psycholodzy to niejedyni naukowcy rzetelnie podchodzący do piosenek. Nie odpuszczają także fizycy. Najbardziej lubię sprawę starcia dr Simona Singha z moją ukochaną Katie Meluą w 2005 r. Fizyk i znakomity popularyzator nauk ścisłych kontra jedna z najpopularniejszych młodych brytyjskich wokalistek. W swoim przeboju "Nine million bicycles" opisywała miłość, używając różnych dużych liczb. W drugiej zwrotce śpiewała biedaczka: "Jesteśmy 12 miliardów lat świetlnych od krawędzi/ To domysły/ Nikt nigdy nie stwierdzi, czy to prawda/ Ale ja wiem/ Że zawsze będę z tobą". No i Singh się zirytował. W felietonie na łamach "Guardiana" najechał na Meluę, że "demonstruje ignorancję w sprawach kosmologii i brak zrozumienia dla metody naukowej". Co go tak rozwścieczyło? Otóż już w latach 80. ubiegłego wieku obliczano, że od dostępnych naszej obserwacji granic Wszechświata dzieli nas ok. 15 miliardów lat świetlnych (te same 15 miliardów lat jest także wiekiem Wszechświata). A w czasie premiery piosenki wiadomo było dość dokładnie, że jest to 13,7 miliarda. Ale to nic w porównaniu z frazą o domysłach. "To zniewaga dla stulecia postępów w astronomii" - pieklił się fizyk. "Wiek Wszechświata nie jest żadnym domysłem, tylko dokładnie zmierzoną wartością, poznaną z niespotykaną dotąd dokładnością! To nie subiektywne zgadywanki, które z czasem wychodzą z mody. Wyniki naukowe są efektem starań, by obiektywnie poznać rzeczywistość, choć wraz z upływem czasu bywają modyfikowane" - pisał rozeźlony Singh. I zaproponował, by Katie Melua śpiewała poprawną z naukowego i metodycznego punktu widzenia wersję: "Jesteśmy 13,7 miliarda lat od krawędzi/ obserwowalnego Wszechświata/ To rzetelne oszacowanie/ z dobrze zdefiniowanym błędem standardowym/ Naukowcy mówią, że to prawda/ jednak zaznaczają, że może ulec zmianom/ I w świetle dostępnych informacji przewiduję, że zawsze będę z tobą".

Co zrobiła piosenkarka? Pokazała klasę. Na antenie BBC powiedziała: - Rzeczywiście, powinnam o tym pamiętać, w końcu byłam w szkolnym kółku astronomicznym. Po czym zaprosiła Singha do studia i zaśpiewała jego wersję (zwracając tylko uwagę, że nieco trudno upchnąć wszystkie proponowane przez fizyka sylaby). Efekt był naprawdę... cóż, z pewnością naukowy. Posłuchajcie na: http://tinyurl.com/ydxwlta. W każdym razie Singh i Melua rozstali się w przyjaźni. I co, nie lepiej było tak od razu? Pozostaje mieć nadzieję, że już niedługo piosenki będą pisali prawdziwi zawodowcy. Na przykład zespół złożony z psychologa, genetyka i speca od fizyki cząstek.
I tym miłym akcentem życzę Szczęśliwego Nowego 2010 Roku!

Posted

Dziękuję jedynemu Noworocznemu Gościowi :)
Na wątek już zerkam.

A teraz się pochwalę :) A raczej Sabę :)
Dwa lata i trzy miesiące temu debiutowałyśmy w oficjalnych zawodach agility. Saba zdała wtedy swój pierwszy egzamin A1 (najniższy poziom zaawansowany) zajmując pierwsze miejsce. Potem przez kolejne dwa lata nie udało nam się zaliczyć żadnego egzaminu - a to jakiś błąd, a to dyskwalifikacja, a to punkty karne za czas (żeby zaliczyć egzamin, przebieg musi być całkiem czysty). Już stwierdziłam, że nigdy nam się nie uda zdać kolejnego egzaminu, aż tu niespodziewanie trzeciego dnia zawodów zaliczyłyśmy :multi: zajmując drugie miejsce :) Do przejścia do kolejnego poziomu brakuje nam już 'tylko' jednego egzaminu - w tym tempie jest szansa, że zdążę, zanim Saba przejdzie do weteranów :lol: Co ciekawe zaliczyłyśmy być może dlatego, że zapomniałam, że akurat biegniemy egzamin, a nie zwykły bieg :lol:

Kilka zdjęć z miejsca zawodów - Supraśla pod Białym stokiem. Miejsce świetne, spokojne (prawie nie strzelali :)), piękna okolica, a do tego piękna pogoda - organizatorzy sie postarali ;)

Posted

Serdecznie gratulujemy Tobie i Sabci:multi:

Bardzo dziękuję ze jesteś juz też na wątku suni:lol:

Zdjęcia z Supraśla - prześliczne! Uwielbiam takie miejsca a szukamy tylko takich pustych odludnych żeby można było Choculę spuścić ze smyczy i zdjąć kaganiec:evil_lol:

Posted

Dziękujemy :lol:

Laureatka nieświadoma sukcesu :)

Punia po torze nie biegała, chociaż pewnie dałaby jeszcze radę :)

To zdjęcie było zrobione moment po tym :lol:

Zimowy spokój

ONek Sabat, który stanął na pudla obok Saby :)

Owczarki to piękne zwierzęta :loveu:... tak gdzieś do połowy. Tylna połowa psa jest jakby mniejsza, słabsza, koślawa, a całość takiego "pięknego" rasowego zwierzaka wygląda w efekcie karykaturalnie :-?
Nasze schroniskowe Uzik i Amos już lepiej wyglądają, proporcjonalniej.

Posted

[quote name='APSA']Owczarki to piękne zwierzęta :loveu:... tak gdzieś do połowy. Tylna połowa psa jest jakby mniejsza, słabsza, koślawa, a całość takiego "pięknego" rasowego zwierzaka wygląda w efekcie karykaturalnie :-?
Nasze schroniskowe Uzik i Amos już lepiej wyglądają, proporcjonalniej.
Ostatnio odkryłam, że mój typ "owczarka niemieckiego paluchowego" jest rasowy :eviltong: to owczarek wschodnioeuropejski OWE a nie ON - pięknie zbudowany i z przodu i z tyłu a do tego piękne umaszczenia :p

Posted

Bez podlizywania proszę :eviltong:

Morisowa, a może owczarek euroazjatycki? :lol:

Blisko dwa lata temu na urodziny dostałam tablet. Został na moment podłączony do komputera (działa) i schowany do szafy. A potem przewieziony i położony na innej szafie, gdzie mieszkał sobie parę miesięcy. Aż tata stwierdził, że skoro ja nie korzystam, to on zacznie i znów go podłączył do komputera. A skoro urządzenie zostało podłączone, a miałam wolny wieczór, to postanowiłam je jednak wypróbować. Oto efekt :)

Posted

"Owczarek euroazjatycki" to mój wymysł po relacji nt. Borka.
Ale też mam autentyczną rasę ONkopodobną, która mi się w miarę podoba - chodsky pes:
http://images.google.pl/images?q=chodsky+pes&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&ei=q6NJS5gY0_v8BoSakZQC&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CBYQsAQwAA
I wygląd niepopsuty, i charakter. Po moim osiedlu chodzi coś podobnego, chociaż pewnie jest niewyrośniętą ONką lub psem w typie.
Rozmawiałam niedawno z dziewczyną, która miała ONka. Jej ojciec zasugerował, żeby po jego stracie kupić następnego, na co jej reakcją był natychmiastowy zakup bordera - bo ONki to dobra rasa... była. A teraz trudno o takiego, który będzie zdrowy, trudno o zrównoważonego, a już żeby i zdrowie i charakter, to niemalże niemożliwe. Chyba żeby sprowadzić z Niemiec z linii użytkowych (które też mają ładniejsze - dla mnie - umaszczenie, bo wilczaste). Ale pracujące to tak średnio do miasta.
Jeszcze jedna ciekawa "rasa" - owczarek izerski (to już nie mój wymysł, tylko Sumińskich) - coś dla KWLa :)
http://pies.onet.pl/5481,26,0,ciapek_i_drapek,artykul_poczytaj.html

Zima, zima, zima. Ptaszki w karmniku :)

Zajęte?

Marznący deszcz na szybie:

I uszata ;) we własnej osobie.
Tak mi się skojarzyło: "Ale czy pies ze schroniska się przyzwyczai do mieszkania w domu?"

Posted

Apsa,czy mogłabyś zapytać,co słychać u Łatki,nie mogę jej zapomnieć,martwię się,chociaż raz w roku bym chciała wiedzieć co u niej?W ubiegłym roku zapytałam,ale nie otrzymałam odpowiedzi,może w tym mogła byś zaspokoić moje serce.Będę czekała.Chyba nie ma w tym nic złego.Pozdrawiam z Podlasia.

Posted

[quote name='APSA']
Jeszcze jedna ciekawa "rasa" - owczarek izerski (to już nie mój wymysł, tylko Sumińskich) - coś dla KWLa :)
http://pies.onet.pl/5481,26,0,ciapek_i_drapek,artykul_poczytaj.html

Fajny ten Ciaposław. Ale nazwę owczarek izerski widziałem już wcześniej :-) Miało być to fonetyczne "spolszczenie" starej nazwy rasy w języku ojczystym owczarka ilyryjskiego (obecnie sarplaninac ) lub istryjskiego ( obecnie kraski )

Posted

SMS-owe wieści od Łatki:
"Łatka ma się dobrze, w sobotę byliśmy u weterynarza obcinać jej paznokcie. Kochamy ją bardzo i z wzajemnością. Prześlę jej zdjęcia z aparatu męża. Pozdrawiam, od Łatki również."
Jak dotrą zdjęcia, to wstawię.

Owczarek Izerski owczarkiem wielu ras? :lol:

Sabcia się chyba mocno przejęła rola jedynej PSiej reprezentacji na zawodach i w sobotnim biegu egzaminowym zajęła pierwsze miejsce :multi: dzięki czemu zmieniłyśmy kategorię z A1 na A2. Debiut w A2 poszedł tak sobie, ale o dziwo mimo to załapałyśmy się na podium :crazyeye:
Tym razem pamiętałam, że biegniemy egzamin :cool3:

(Zdjęcie: ankusia)

Nasz debiut z jednej perspektywy (podobno jeszcze ktoś nas kręcił)
[video=youtube;dshx1MLUgww]http://www.youtube.com/watch?v=dshx1MLUgww[/video]

I jeszcze jeden bieg:
[video=youtube;kk8swAoxP0s]http://www.youtube.com/watch?v=kk8swAoxP0s[/video]