Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

O, Miroszki :multi:
To Kaukaz taki stromy? W Algarve poza samymi klifami pagórki dość łagodne.
Za to uliczki w miasteczkach wąskie i strome i wiele razy byłam pod wrażeniem umiejętności kierowców.

Kinga, witamy :) i wzajemnie miłego dnia!

Piękne, niesamowite, trochę nierzeczywiste.
Choć z tytułu skrzywienia zawodowego momentami brakowało mi jakiegoś geologa, który wyjaśniłby, co widzę :evil_lol: Na jednej z wycieczek dowiedziałam się, że czerwone zabarwienie to od utlenionego żelaza, padła też nazwa 'lime stone' (limonit), a położone na północy tej krainy pasmo górskie zbudowane jest ze sjenitów nifelinowych :)

Dla odmiany trochę zoologii - nasi sąsiedzi

A kuku!

Dużo ich tam było!

A tu ciekawostka - restauracja. Ptaki nie są traktowane jako niechciane zasrajce, a jako atrakcja turystyczna - wystarczy podwiesić półeczkę!

Posted

O, Miroszki :multi:
To Kaukaz taki stromy? W Algarve poza samymi klifami pagórki dość łagodne.
Za to uliczki w miasteczkach wąskie i strome i wiele razy byłam pod wrażeniem umiejętności kierowców.

Kaukaz jest naprawdę baaardzo rozmaity... Można tam zobaczyć chyba wszystkie możliwe rodzaje gór i skał. A kierowcy równiez sa zadziwiający! :)

Posted

Więcej, się robi!

Poświata, przepraszam, ale ja nie powinnam dźwigać :evil_lol:

Kontynuując tematykę zoologiczną:
Taką piękność raz spotkaliśmy pod sąsiednim hotelem

"Ja, Szczurka" :lol: trochę większe niż nasze zwinki, ale poza tym prawie się nie różniły

m.in. tak samo się maskowały.

W drodze nad morze

Posted

Bonsai napisał(a):
Ciekawe rozwiązanie z tymi jaskółkami. Szkoda, że nikt w Polsce na to nie wpadł. :p

Wpadł, widziałam w paru miejscach. W tym również... w knajpce, w zadaszonym ogródku piwnym :-) Ale to rzeczywiście rzadkość. Łatwiej zwalić gniazdo (chociaż to przestępstwo, bo jaskółki są chronione).

Posted

Anza, jaszczury zawsze fajne :loveu: Widziałyśmy jeszcze gekona, ale siedział schowany za krzakiem róży i nie chciał pozować.

Marta, znaczy miejscami dociera do nas zachód :)

Mudik, owad to... owad. Ze skrzydełkami. Nie został mi przedstawiony. To chyba jakaś muchówka udająca osę.

Dla kontrastu trochę Polski - wczorajsza wyprawa służbowa :)

:)

Posted

[quote name='APSA']Marta, wiem, wiem, że Poznań to zachód Polski :p

A to było jeszcza bardziej na zachodzie :p

Bardzo wakacyjne, tajemnicze zielska wklejasz. A co do zdjęć polskich, na środkowym - co to za urocze łączki w tle? :cool3:

Posted

APSA, czy to Ty wyrzeźbiłaś to "coś" na drugim zdjeciu? :)
A na poważnie - z czego jest ta skała? Z piasku? Zasatanwiam sie, na ile łatwo dało sie na niej narysować to dzieło sztuki...

Posted

Magda, mam ściśle na oko około 20 dni (czyli 4 tygodnie). W sumie przez to, że formalnie zmieniałam pracodawcę, to wyszło mi nawet 21 :) + jeden zaległy dzień z zeszłego roku + mam jeszcze do odebrania ze 3 dni za delegacje w weekendy.

Anetta, to białe to chyba piasek, to czerwone - limonit (z utlenionym żelazem - pan przewodnik parę razy powtarzał to po angielsku, aż w końcu zakumałam :p)

Alesja, to nie moje dzieło :) Myślę, że wystarczy twardszy kij albo kamień - skała jest dość miękka. Na upartego pewnie można by i palcami ale rzeźbienie trwałoby długo i/lub było dość bolesne :)

Bonsai, było żal wracać... ale z drugiej strony żal byłoby dłużej męczyć obsługę hotelu naszą obecnością :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

maskowanie :)

Posted

SPAM na spacerze :)

Moris

Saba :evil_lol:

Aga

Typowa odległość dla samca :p

A to dwa bardziej problemowe z tego stadka a na dodatek nie przepadające za sobą :)

Posted

Wracając do zaległych wakacji. To Pan Łapka, mieszkaniec miejscowości, w której stacjonowaliśmy :)

Pierwszy raz spotkaliśmy go czekając na autobus do ZooMarine.

ZooMarine to jedna z największych lokalnych atrakcji, połączenie zoo i rodzinnego parku rozrywki: jest duże akwarium morskie i kilka mniejszych, mają tam delfiny, foki i uchatki i urządzają z nimi widowiska, także z papugami. Są ptaki drapieżne - z nimi też jest "show" ale polegający tylko na prezentacji kilku gatunków. Są też karuzele, kolejka górska, zjeżdżalnie wodne i baseny.

Mieszkańcy ZooMarine: