APSA Posted April 12, 2008 Author Posted April 12, 2008 Pinczerka, ależ skąd! :lol: Anetta, o nią Ci chodzi? Ona jest znacznie mniejsza i drobniejsza od pyrka :) Wracając do dziś... :megagrin: Quote
morisowa Posted April 12, 2008 Posted April 12, 2008 http://i68.photobucket.com/albums/i28/punia/PSice/PICT9750.jpg super :eviltong: Quote
anetta Posted April 12, 2008 Posted April 12, 2008 Tak, o nią :) Heheh serio? a nie wygląda :))))))) To przez zdjęcie. A gdzie Saba się tak spieszyła? :lol::lol: Quote
Marta i Wika Posted April 12, 2008 Posted April 12, 2008 [quote name='APSA']Marta, wysokie, bo tak powiedział gospodarz ;) Ja się nie znam na tyle, żebym sama rozpoznała. Ale jak ma okrajek, ty chyba wysokie? Niekoniecznie. Takie bardzo podmokłe okrajki bywają też na przejściowych. Wysokie - bezodpływowe, zasilane wyłącznie wodami opadowymi, bez wód powierzchniowych czy podziemnych. Torfowiec magellański (czerwony, tłusty), wełnianka pochwowata (czyli ta tworząca duże kępy), bagno zwyczajne. Przejściowe - zwykle różne typy zasilania, często rozwija się na obrzeżach jezior. Wełnianki - wąskolistna i szerokolistna, poza tym dużo różnych turzyc i turzycopodobnych roślin, torfowce różne zielone i czerwone. Często zdarza się, że na torfowisku przejściowym znajduje się taki fragment, gdzie akurat jest jakaś izolacja, zasilanie staje się wyłącznie deszczowe i wtedy ten fragment porasta roślinność torfowiska wysokiego. I odwrotnie - na torfowisku wysokim zdarzają się fragmenty, często dzieło człowieka (kopanie rowów, pozyskanie torfu) gdzie źródło wody jest inne i wtedy torfowisko nabiera cech przejściówki. Może być tak, że torfowisko przez tysiące lat kilkakrotnie zmienia charakter pod wpływem różnych czynników. Potem można to odczytać w torfie. Jednym słowem, problem tkwi w wodzie, w zasilaniu. Ale wykład walnęłam :roll: Quote
APSA Posted April 12, 2008 Author Posted April 12, 2008 Magda, Aneta, Saba na tym zdjęciu właśnie łapie patyczka :lol: Marta, ja lubię takie wykłady :) Szczególnie, jeśli nie grozi mi z nich egzamin :) Z tego, co piszesz, to faktycznie bardziej przejściowe, torfowca magellana nie widziałam ;), wełnianki pochwowatej też nie, ale ją miałabym szansę rozpoznać wtedy jak kwitnie (dobrze piszę???), turzyce owszem. No i jest na brzegu jeziora. A czy sosna o czymś świadczy? Gdybym znalazła notatki z zajęć '2000 km bagien północnej Polski' (one się ciut inaczej nazywały ;)), mogłabym coś więcej powiedzieć, teraz już nie pamiętam dokładnie, co było co. Tego chyba jeszcze nie wstawiałam - z którejś poprzedniej wizyty w teatrze: Quote
Marta i Wika Posted April 12, 2008 Posted April 12, 2008 [quote name='APSA']Z tego, co piszesz, to faktycznie bardziej przejściowe, torfowca magellana nie widziałam ;), wełnianki pochwowatej też nie, ale ją miałabym szansę rozpoznać wtedy jak kwitnie (dobrze piszę???), Już zaczyna kwitnąć. Dziś (w strumieniach zimnego deszczu - wymarzona pogoda na terenówki) oglądaliśmy ją ze studentami na bagnie Chlebowo. Ale ona ma bardzo charakterystyczne kępy z wąskimi, niemal nitkowatymi liśćmi. Wydaje mi się, że na jednym z tych zdjęć które wstawiłaś jest coś na kształt kępy wełnianki chociaż zdjęcie niezbyt wyraźne, więc niekoniecznie ;) Edit: Przyjrzałam się. To chyba jednak jest kępa situ... A czy sosna o czymś świadczy? Że źle się dzieje. Mało wody (może być okresowo), przesuszony torf się mineralizuje, zmineralizowany ma dużo mniejsze właściwości retencyjne. Mniej wody, więc wkracza sosna, a jak wkracza sosna, to torfowisko jeszcze bardziej wysycha, bo sosna transpirując wysysa wodę. Błędne koło umierających torfowisk :-( Chyba że takie małe, karłowate sosenki wyglądające jak bonsai - takie mają prawo bytu na torfowisku, maleńkie ale czasem bardzo stare. Ale te na zdjęciu to zwykłe młode sosny, trzymają się nieźle. Quote
morisowa Posted April 12, 2008 Posted April 12, 2008 zaczynam się dziwnie czuć na tym wątku ;) ech, dawne, bagienne czasy ... tylko gumowce mi teraz z nich zostały... Quote
APSA Posted April 14, 2008 Author Posted April 14, 2008 Następnym razem będę się musiała lepiej przyjrzeć, co tam rośnie. A teraz wracamy na suchy ląd ;) Zrobiłam wczoraj całą masę zdjęć suk na spacerze... i nie miałam ich kiedy obrobić. Ale mam przynajmniej kilka schroniskowych: Pozycja wystawowa :) Mały staruszek wariatka ;) Quote
Marta i Wika Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 [quote name='APSA']Pozycja wystawowa :) http://i68.photobucket.com/albums/i28/punia/tymczasowy/IMG_3813.jpg A co się temu owczarkowi belgijskiemu (mini ;)) zrobiło z ogonem? wariatka ;) http://i68.photobucket.com/albums/i28/punia/tymczasowy/IMG_3787.jpg Obłęd w oku prawie jak u Wiki ;) Quote
Anza&Hacker Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 http://i68.photobucket.com/albums/i28/punia/PSice/PICT9742.jpg - :loveu::loveu::loveu: Quote
APSA Posted April 18, 2008 Author Posted April 18, 2008 Marta, on wcale nie jest mini :) A z ogonem... myślę, że się natknął na Straszliwą Opiekunkę z Maszynką :diabloti: Obłęd jak u Wiki - czyli mamy kolejny argument wikosznaucerowy :lol: Anza, zawsze wierna :lol: Uszaki na wydaniu: Taka słodka :loveu: Quote
Marta i Wika Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 [quote name='APSA']Marta, on wcale nie jest mini :) A z ogonem... myślę, że się natknął na Straszliwą Opiekunkę z Maszynką :diabloti: Wielkości nie widać na zdjęciu - jeśli nie jest mini, no to po prostu piękny belg :razz: Obłęd jak u Wiki - czyli mamy kolejny argument wikosznaucerowy :lol: No i zamiłowanie do wielkich kołków też zupełnie jak Wika. Quote
APSA Posted April 18, 2008 Author Posted April 18, 2008 Wrzuciłam wreszcie w internet PSowe zdjęcia z zeszłej niedzieli :multi: Anza, coś dla Ciebie :evil_lol: To jest niestety nieostre, ale i tak mi się baaardzo podoba :loveu: Inny psychiczny odpowiednik Wiki ('psychiczny' w dowolnym rozumieniu ;)) Sabcia w biegu :) Łatka lśniąca rosą (może nie do końca, ale tak ładnie brzmi :)) pokręcona Punia :lol: Quote
Agushka Posted April 18, 2008 Posted April 18, 2008 http://i68.photobucket.com/albums/i28/punia/zwierzaki/zab_3625.jpg aaa to ja już wiem, skąd było zainteresowanie moim stanem królików na dziś :) Są śliczniaste :loveu: http://i68.photobucket.com/albums/i28/punia/PSice/PICT9949.jpg co Pusia ma w tej srebrnej kulce? to ozdoba czy oryginalna adresówka? Quote
tangerine74 Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 http://i68.photobucket.com/albums/i28/punia/PSice/PuniAga/PICT9833.jpg Podoba to bardzo skromnie powiedziane! To jest wspaniałe zdjęcie: dwie Punie w szale radości :loveu::multi::p Quote
Anza&Hacker Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 Anza, coś dla Ciebie :evil_lol: :-o :crazyeye: :-o :crazyeye: :-o :crazyeye: :-o :loveu::loveu::loveu: !!!Dzięki!!! :loveu::loveu::loveu: :multi: !SUPER! :multi: Quote
Bonsai Posted April 22, 2008 Posted April 22, 2008 Cześć! Co u Was? Dawno mnie nie było w ogóle na fotoblogach... :eviltong: Quote
APSA Posted April 23, 2008 Author Posted April 23, 2008 Aga, ta srebrna kulka to koci dzwoneczek, służy do słyszenia Psa :lol: Dorota, cieszę się, że Tobie też się nieskromnie podoba :loveu: Anza, mam nadzieję, że nie za mało Ci na razie Saby? ;) Bonsai, ano u nas zwyczajnie: zwierzyniec stały, zwierzyniec tymczasowy. Z nowości pierwszy raz mam u siebie króliczki miniaturki :razz: A "Twoja" Klucha nadal na Paluchu, choć przynajmniej dorobiła sie promocji. :evil_lol: Quote
Ewa3 Posted April 23, 2008 Posted April 23, 2008 hehe A czemu Aga ma takie duze uszy:evil_lol:? świetne zdjecie:lol: Quote
Anza&Hacker Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Nie, nie ...na razie spokojnie mi wystarczy... do obozu jakoś przeżyje :evil_lol: Quote
Bonsai Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 Szkoda, że moja klucha nadal w schronisku. :( Gdyby Piegus nie był taki anty ... :( Quote
morisowa Posted April 24, 2008 Posted April 24, 2008 http://i68.photobucket.com/albums/i28/punia/PSice/Saby_biegi/PICT9918.jpg łłoo matko :crazyeye: rewelacja :evil_lol: Quote
APSA Posted April 25, 2008 Author Posted April 25, 2008 Ewa, żeby Cię lepiej słyszeć! :lol: Anza, uff, dobrze :evil_lol: Mudi, papilon w rozmiarze M? Żeby ona nie miała choroby lokomocyjnej, latałaby na tych uszach po torze, że hej! Bonsai, zawsze możesz pomóc w promocji :cool3: Magda, nie spodziewałaś się, że Saba jest AŻ TAK? :lol: Szalone owczarki australijskie też robią takie rozkoszne minki :) Taniec z Puniami :lol: Quote
Recommended Posts