Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pan Mysz jest rewelacyjny!!! Ty to masz Apso szczęście do facetów, w domu myszor, w pracy taki przystojniak kosmiczny... a u mnie w pokoju skrzynka suszonego zielska, błeee... (w tym sporo Carexów :shake: , mamobazyla )

• Replies 2.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='mamabazyla']Pozdrawiam wszystkich BIOLOGÓW.

Pozdrawiam również - biolożka z Poznania :-) Tyle że od mikroskopów chlapiących olejem staram się trzymać z daleka - kręci mnie raczej ekologia. A konkretnie - łąki i pastwiska, z których właśnie robię doktorat :-)

PS mam trochę Carexów ususzonych jeszcze z czasów kiedy robiłam zielnik. Przypomniało mi się że to droga przez mękę była :shake:

No, turzyce fajna sprawa :-) Pełno ich na łąkach i chyba są moją ulubioną grupą roślin. Ale po takim zdjęciu jak powyżej to bym się chyba nie pokusiła o diagnozę ;-)

Posted

Marta i Wika napisał(a):
No, turzyce fajna sprawa :-) Pełno ich na łąkach i chyba są moją ulubioną grupą roślin. Ale po takim zdjęciu jak powyżej to bym się chyba nie pokusiła o diagnozę ;-)

Ale ta diagnoza to była specjalnie dla Apsy! ona zna moje przejścia z turzycami, bagnami, torfciami i całą resztą tatałajstwa ;)

Posted

Znam jedną osobę (może dwie), która na podstawie tego zdjęcia być może mogłaby powiedzieć, co to za turzyca. Osoba ta o mało nie została moim promotorem :diabloti:
Ja sama jestem w stanie odróżnić ze sporym prawdopodobieństwem trawę od turzycy, a i to nie jest mi w życiu specjalnie przydatne.
Też wolę rośliny w naturze niż w mikroskopie (szczególnie świetlnym :shake: - ja tam nic nie widzę). Mikroskop elektronowy jeszcze lubię, bo nie miałam z nim aż tak dużo do czynienia. A to, co tam widać jest jak dla mnie zupełnie oderwane od rzeczywistości :p
A tak w ogóle to wolę zwierzęta od roślin i od pierwszego roku byłam pewna, że będę pisać magisterkę ze zwierzątek - i co wyszło: :eviltong:.

Pokażę Wam dwa zprzykładowe zdjęcia z naszego mikroskopu:

Ciekawostka: na sympozjum z mikroskopii elektronowej okazało się, że nasz staruszek daje lepszy obraz (lepsze zdjęcia) niż nowsze mikroskopy :evil_lol:

Witaj wstydliwa Haniu ze zjedzoną połową dnia :evil_lol:

Dla równowagi wrzucę od razu coś z normalnego świata ;)

Posted

Qurka ale mnie nakręciłyscie !!!! Kto by się spodziewał !!!! Tyle biologów/biolożek w jednym miejscu :multi::multi::multi::multi:

[quote name='morisowa']... a u mnie w pokoju skrzynka suszonego zielska, błeee... (w tym sporo Carexów :shake: , mamobazyla )

:evil_lol: U mnie też się walają suszki (w tym także parę Carexów ;)) to jeszcze pamiątka z zeszłego semestru i przygód z zielnikiem :angryy: W sumie to mogłabym je wywalić albo udać się z nimi do młodszych roczników :eviltong: Ale jakoś tak mam do nich sentyment. Przyznam się w tajemnicy, że czasami lubię sobie siaść i je poogladać, co wśród moich kleżanek (prace magisterskie w katedrze biotechnologii i biologii molekularnej) uchodzi za niezłe dziwactwo ;) A Twoje zielsko to też pamiątka, czy może to jakaś grupsza sprawa jest?? Praca magisterska na przykład :p

[quote name='Marta i Wika']Pozdrawiam również - biolożka z Poznania :-) Tyle że od mikroskopów chlapiących olejem staram się trzymać z daleka - kręci mnie raczej ekologia. A konkretnie - łąki i pastwiska, z których właśnie robię doktorat :-)

Biję pokłony i padam do stóp !!!! :modla::modla::modla::modla:
Dość, że kobieta ma pasję to jeszcze sympatyzuje z feminizmem !!!!
:modla::modla::modla:
Rozumiem, że badania dotyczą zbiorowisk z klasy Molino - Arrhenatheretea :cool3: Przyznaję się bez bicia, że musiałam zajrzeć do notatek z fitosocjologii

Powiem tak: piszę pracę z (ogólnie rzecz biorąc) biologii molekularnej, ale nie mam żadnych uprzedzeń do botaniki !! Wręcz przeciwnie !! Jestem pełana podziwu i szacunku dla Tych, którzy się tym zajmują. Ten ogrom wiedzy do przyswojenia przyprwaia mnie o zawrót głowy.
A co do Carexów, to ja podobnie jak APSA ledwo odróżniam je od traw :shake: Te które mam w zielniku zostały oznaczeone tylko dla tego, że Doktor K.S. chartatywnie się nimi zajął. W sumie to uratował nam wtedy tyłki za co należą się wieeelkie podziekowana...
Jakoś nie wyobrażąm sobie biebie z Szaferem w ręku

Chociaż nie jest ze mną tak źle :) Tego lata natknęłam się na Drosera rotundifolia i wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że to nowe stanowisko :multi:

PS Czy mogę pozawracać Ci głowę Droserą na pw ??

Posted

Jakie piękne aparaty Golgiego :multi: Bo to je widzę prawda ??
Apsa jeszcze jedno pytanko biologiczne. Jak robicie preparaty do elektronowego z roślin ?? jeśli możesz posłać przepis na pw :cool3:

Posted

[quote name='mamabazyla']Dość, że kobieta ma pasję to jeszcze sympatyzuje z feminizmem !!!!

:mdrmed:

Rozumiem, że badania dotyczą zbiorowisk z klasy Molino - Arrhenatheretea :cool3:

Tak - głównie Molinio-Arrhenatheretea, ale również części Festuco - Brometea :-)

Powiem tak: piszę pracę z (ogólnie rzecz biorąc) biologii molekularnej, ale nie mam żadnych uprzedzeń do botaniki !! Wręcz przeciwnie !! Jestem pełana podziwu i szacunku dla Tych, którzy się tym zajmują. Ten ogrom wiedzy do przyswojenia przyprwaia mnie o zawrót głowy.

A ja jestem pełna podziwu dla osób które są w stanie spędzać tyle czasu w laboratoriach z maszynami takimi jak Tesla, z probówkami, hodowlami... Dla mnie zielniki to ostatnie, na co mnie stać, jeśli chodzi o siedzenie nad binokularem ;-) A tak naprawdę to najchętniej bym cały czas siedziała w terenie. Wika zresztą jest z tego bardzo zadowolona :-)

Chociaż nie jest ze mną tak źle :) Tego lata natknęłam się na Drosera rotundifolia i wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że to nowe stanowisko :multi:
PS Czy mogę pozawracać Ci głowę Droserą na pw ??

Oczywiście :-)

Posted

[quote name='mamabazyla'] A Twoje zielsko to też pamiątka, czy może to jakaś grupsza sprawa jest?? Praca magisterska na przykład :p
W sumie to w pewien sposób jest pamiątka - 3 super tygodni w terenie :lol:
No ale jest to też to drugie, trafiłaś. Zielsko czeka na oznaczenie, a ja się jakoś do tego nie palę. Bo podobnie jak Apsa byłam pewna, że pracę to będę pisać ze zwierzaczków :roll: I skończyłam jak Apsa w zielsku :cool1:
[quote name='APSA'] Znam jedną osobę (może dwie), która na podstawie tego zdjęcia być może mogłaby powiedzieć, co to za turzyca. Osoba ta o mało nie została moim promotorem :diabloti:
Oj, ta osoba Carex'y i Sphagnum'y zna i kocha jak nikt! i jest moim promotorem...

Posted

[quote name='APSA']
Panie i panowie, oto Tesla vel. transmisyjny mikroskop elektronowy:

Łał:crazyeye::crazyeye::crazyeye:ale sprzęcior
Ja takowego nie miałam na Polibudzie w Poznaniu (a przynajmniej nas studenciaków nie dopuszczalni do niego;))

Posted

Aniu, zgadza się, to Golgii :)
a do tego RE, wakuolki, bodajże mitochondria, a po prawej ściana :)

Marta, póki te procedury laboratoryjne są krótkie, jednorazowe i dają
kolorowe efekty ;) to jest fajna zabawa. Ale powtarzanie czegoś żmudnego w cyklach po parę-parędziesiąt razy - miałam dość :shake:
Jak się po polsku nazywa Festuca?
Morisowa, ja poszłam nawet dalej w niespałnianiu planów - zamiast warunków PSeudonaturalnych, siedzę głównie w laboratorium, bez fajnych
trzytygodniowych wycieczek (co nie znaczy, że Ci specjalnie zazdroszczę)

Bigos, a Ty po jakim kierunku?

Tośka, się robi!
(a na marginesie - kiedy znów odwiedzisz wilki? :cool3: )
Zastanawiam się...

Już wiem! Trza się bawić!

Posted

Wiem. Powtarzam się. Ale....
Cudny ogon!!!!

Śliczne masz pannice. :)

Co do Waszych biologicznych rozmów.. To wymiękam. :D Generalnie na biologię uczyę się tylko bardzo ograniczonym zakresie - odpowiedzi na pytania, które na szczęście zawsze mamy. :)

Posted

Ogonek pozdrawia :)
Bonsai, nie przejmuj się. U nas na seminarium magisterskim, jak mówili biolodzy molekularni, to też połowy nie rozumiałam :p

Jeszcze raz ogonek :)

i Puńtrecik :)

Posted

Śliczny puńtrecik :loveu::loveu::loveu: Ale się tu naukowo rozgadałyście. Strach się wtrącać bo mi te Wasze cerexy i inne tylko trawę przypominają :evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='APSA']Bonsai, nie przejmuj się. U nas na seminarium magisterskim, jak mówili biolodzy molekularni, to też połowy nie rozumiałam :p

Ja z molekularnych rzeczy nie rozumiem nawet połowy :-) Ostatnio koleżanka powiedziała mi jaki ma tytuł pracy doktorskiej, to, hmmm... część z tych słów była mi znajoma, ale w zestawieniu z innymi, już całkiem obcymi zupełnie nic mi nie mówiły, a całość brzmiała jak z kosmosu... ;-)

Posted

Agushka; napisał(a):
Ale się tu naukowo rozgadałyście. Strach się wtrącać bo mi te Wasze cerexy i inne tylko trawę przypominają :evil_lol::evil_lol:

Agnieszko, przyznaję ci całkowitą rację :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

WITAJ APSIU!!!
Pogubiłam się trochę po powrocie z banicji i nie wszystkich mogę odnaleźć, ale już CIĘ MAM!!!
Napiszę więcej nastepnym razem (moja rączka ma ziazi:placz: )

Posted

Aga, Ola, nie rozumiem - jak to - zwykły człowiek nie zna wysoce specjalistycznego słownictwa naukowego? :evil_lol: Wstyd! ;)

Aniu, a to ciepły grudniowy poranek :)

Tośka, a masz w planach dłuższe wilcze obserwacje? Jak jeszcze miałam nadzieję, że mi się uda z wilczą magisterką, zastanawiałam się, jak to pogodzić z maniem PSów. Na szczęście nic z tego nie wyszło :eviltong:

Witaj ponownie Samograjko :)
Cieszę się, że nas znalazłaś. Ręka na pewno szybko wyzdrowieja :)

Fotorelacja z wczorajszej wizyty w schronisku.
Jakość zdjęć niestety średnia, ale mam nadzieję, że wybaczycie.
Szczęśliwy czarny charakter

Rudy przystojniaczek :cool3:

Słodka, delikatna dziewczynka

Uroczy puchatek

Czarny charakter raz jeszcze

Posted

Witaj Asiu :) No tak, wysoce wyspecjalizowane słownictwo naukowe nie dla mnie:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

czy ja dobrze zrozumiałam że to cudo jest w schronisku? czemu? to facet tak?