wendka Posted August 16, 2006 Posted August 16, 2006 [quote name='ŁukaszK']czemu nikt mnie nie lubi i nie chce odpowiedziec... :eviltong: czy moze po prostu nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie...? :niewiem: (jakos mi sie nie chce wierzyc w ta druga wersje...) trzy razy Ci odpowiadalam i pojawial sie server error :angryy: To teraz bardzo krotko: Sa dozwolone, na roznych stronkach widzialam najczesciej limit czasu do 15 sekund a najlepiej mniej :cool3: To ja tak z innej bajki... Jak z dworca (no własnie, jakiego?!) trafić do Powsina...;-) tutaj jestem bezradna i ktos inny musi odpowiedziec :cool3: Quote
LALUNA Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 ŁukaszK napisał(a):jasne ze tak... ale w openach bym sie np. nie musial martwic ze over bedzie za wysoki... :eviltong: a to wsumie pojecie wzgledne i jak tu utrafic ktory dla sedziego bedzie za wysoki a ktory nie... :confused: poza tym czy zrobienie dwoch vaultow ( a przeciez tez moga byc niskie...) jest az tak niebezpieczne ze zabronili...? :shake: W openach tez musisz sie martwic;) . We Wroclawiu zdyskwalifkowano jednego dorosłego psa jak i jednego młodego ze względu za zbyt niebezpieczne ewolucje. Wiec było jeden do jedengo. Różnica taka ze przy młodym po jednym razie mogą zdyskwalifkowac u dorosłego po dwóch. I nie jest to kwestai wyskoku ale lądowania. Dlatego nie ma zbyt drobiazgowych wytycznych jaka konkretna wysokosć skoku jest zabroniona dla mlodego psa. Wszystko zależy czy pies bezpiecznie ląduje. Przy młodych psach lepiej przyjać taktycznie niższe rzuty. Jeżeli chodzi o wstęp show przed rzutem talerza bo chyba Ci o to chodzi, to masz czas ok 10 sek potem musisz rzucić talerz w stronę psa i od tego czasu jest liczony czas. Jezeli jeszcze masz pytania to chetnie odpowiem, bowiem ostatnio dość szczególowo robiłam analizy regulaminowe;) Quote
LALUNA Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 P.S. przydal by sie regulamin YD na stronie zawodow... :smile: Nie ma bo nie jest to oficjalna klasa, ale jeżeli mogłabym Ci w czym pomóc to pytaj, miesiac temu sama ją rozgryzałam bo też startuje z młodym psem. A przy okazji to możesz wykożystać rollery do programu Quote
goranik Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 ja mam psa ktory startowal w youngach we wroclawiu i bytomiu. w bytomiu dostalismy podczas drugiego free detke. za co: sedzina powiedziala ze za to ze pies zrobil crash ten crash wygladal tak: pies stoi na tylnych nogach z lapkami w gorze, taka sztuczka . mial zlapac dysk w tej pozycji. rzuclam mu, on lapiac przysiadl na tylnych nogach tak ze dotknal zadem ziemi. to zostalo uznane za crasha, ale moj wystep nie zostal przerwany. przerwany zostal po skoku ktory odbyl sie okolo 20-30 cm nad ziemia i pies wyladowal normalnie. dla mnie bylo to troche enigmatyczne. Moj pies skacze bardzo wysoko i musze z nim bardzo uwazac. nie jest psem typu spokojnego i opanowanego przy rzutach, tak wiec jakikolwiek moj rzut probuje zlapac. w pierwszej rundzie lapal dosc wysokie rzuty, ale nie dostalismy detki. w drugiej zrobil tego crasha, ktory moim zdaniem crashem nie jest bo w regulaminie jest napisane ze crash jest wtedy kiedy inna czesc ciala psa uderzy o ziemie przed lapami, a on stal na nogach. w drugiej rundzie byl tez rzut, ktory mial byc rzutem dlugim i pies mial po niego mi pobiec a on zlapal dysk za wczesnie i za wysoko mi wyskoczyl. bardzo mi sie nie podobal ten jego skok. ale za niego detki nie bylo. po nim byly dwa niskie overy ggdzie skakal nisko i ten niski zlapany nad ziemia gdzie sedzia gwizdnal. Takze dla mnie osobiscie jest to bardzo trudne do okreslenia za co mozna dostac detke. chyba lepiej miec w young dogach psa z mniejsza pasja. w kazdym razie napewno nie takiego wariata jak moj:diabloti: z psami szybkimi i skocznymi chyba lepiej poczekac do openow. Quote
LALUNA Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 Goranik to w Bytomiu też dostaliście detkę? Quote
wendka Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 Goranik w Bytomiu nie miala detki, ot najzwyklejsze przejezyczenie sie. Chodzilo na pewno o Wroclaw. Inny sedzia, inne kryteria oceny :cool3: Quote
goranik Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 LALUNA napisał(a):Goranik to w Bytomiu też dostaliście detkę? przejezyczylam sie. w Bytomiu zajelismy II miejsce.(92,76pkt.) we Wroclwiu na young detke Quote
LALUNA Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 [quote name='wendka']Goranik w Bytomiu nie miala detki, ot najzwyklejsze przejezyczenie sie. Chodzilo na pewno o Wroclaw. Inny sedzia, inne kryteria oceny :cool3: A chyba że tak. Ale we Wrocławiu sedzia wyjasniał zaraz po dyskw. za co przyznaje i tu było że za wyskok zbyt wysoki i pies wylądował zbyt ostro ale także dodał że wczesniejsze skoki też były zbyt trudne jak dla młodego psa. Poniewaz sama byłam zainteresowana co można a co nie na odprawie pytałam się na jaką wysokość mój pies może skakać aby nie było to uznane za zbyt niebezpieczne. Sędzina powiedziała że nie ma takiej wysokości bo to wszystko zależy od psa i jak ląduje. Teraz bogadsza o nowe doswiadzcenia myślę że program dla młodego psa ukladałabym na nisko rzucanych skokach, aby pies nie musiał sie wybijać. No i chyba dobrze że sędzia przykłada tak duża wagę co do bezpieczeństwa ewolucji psów. Przynajmniej to jest teraz dla mnie priorytetem. Bo sport sportem, ale trzeba pamietać żeby na starość pies nie miał problemów ze zdrowiem. A co do sędziowania to mi się podobało, chociaż było bardzo ostre. No ale równo ostre:lol: Quote
goranik Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 LALUNA napisał(a):A chyba że tak. Ale we Wrocławiu sedzia wyjasniał zaraz po dyskw. za co przyznaje i tu było że za wyskok zbyt wysoki i pies wylądował zbyt ostro ale także dodał że wczesniejsze skoki też były zbyt trudne jak dla młodego psa. :lol: we wroclawiu sedzia mi powiedzial ze za crasha, a nie za wysokie skoki. Quote
LALUNA Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 goranik napisał(a):we wroclawiu sedzia mi powiedzial ze za crasha, a nie za wysokie skoki. Owszem bo jak już pisałam sędzia nie mówił że wysoki skok jest karany ale to jak pies zachowuje się po skoku. Dlatego dla jednych wysoko bedzie rózną miarą i bardziej tu chodzi aby pies nie lądował z obciążeniem na kręgosłup. Z boku to dużo lepiej widać jak pies po takim obciążeniowym lądowaniu ma wyraźne zawahanie. A to ze nie dyskwalifikują od razu po crashu to byc moze muszą się szybko skonsultowac ze soba bo sedziów jest 3. Dlatego przerwanie programu jest z kilku sekundowym opóźnieniem. Moge sprawdzić co dokładnie powiedział sędzia bo chyba mam to nagrane, ale mamy problem z przegraniem, więc jak sie dostanę to Ci prześlę komentarz na priv. Quote
goranik Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 LALUNA napisał(a):Owszem bo jak już pisałam sędzia nie mówił że wysoki skok jest karany ale to jak pies zachowuje się po skoku. Dlatego dla jednych wysoko bedzie rózną miarą i bardziej tu chodzi aby pies nie lądował z obciążeniem na kręgosłup. Z boku to dużo lepiej widać jak pies po takim obciążeniowym lądowaniu ma wyraźne zawahanie. A to ze nie dyskwalifikują od razu po crashu to byc moze muszą się szybko skonsultowac ze soba bo sedziów jest 3. Dlatego przerwanie programu jest z kilku sekundowym opóźnieniem. Moge sprawdzić co dokładnie powiedział sędzia bo chyba mam to nagrane, ale mamy problem z przegraniem, więc jak sie dostanę to Ci prześlę komentarz na priv. dziekuje. tez mam to nagrane. wiesz bylo jak bylo. nie mam pretensji do sedziego. sama wiem co zrobilam zle moim zdaniem (ten drugi skok, ktory jezzio za szybko zlapal), ale nie zgadzam sie ze to co zrobil jezzio (zlapal dysk jak stal na nozkach i sie podparl tylkiem) bylo crashem. bo w regulaminie jest napisana inna definicja crasha. Ale sedzia ma prawo oceniac tak jak uwaza. To co dla mnie jest bezpieczne dla niego moze nie byc. pozdrawiam Quote
LALUNA Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 ale nie zgadzam sie ze to co zrobil jezzio (zlapal dysk jak stal na nozkach i sie podparl tylkiem) bylo crashem. bo w regulaminie jest napisana inna definicja crasha. Z podobnego powodu zdyskw. został chodsky pes, tam też nie było typowego crasha i myslę że sam regulamin nie jest w stanie wyszczególniać wszystkich sytuacji. Dlatego pewnie nie raz będzie nowościa to co uznaje sędzia. Ale pewnie wraz z popularyzacją sportu będzie coraz więcej ku temu możliwości aby zapoznać się jak sedziują sędziowie i na co zwracają uwagę. Trzeba pewnie kilkunastu startów z różnymi sędziami aby móc się lepiej przygotować. No i pewnie oprócz zwykłego regulaminu sędziowie mają tony wytycznych jak i co sędziować. Chociaż napewno będą różnice w sędziowaniu bo każdy ma swoją wizję tego idealnego wystepu. Quote
goranik Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 masz racje. niemniej jednak ciezko mowic, podpowiadac komus, za co moze dostac detke a za co nie. gdybym ja np. wiedziala ze za to ze nie utrzyma sie na nogach przy tej sztuczce ze staniem na tylnych nogach(wiesz taka stojka), to bym wogole jej nie uczyla. Bo zly wyskok to wiadomo, wypadek, nerwy, zle rzucone i juz masz zly wyskok. Quote
LALUNA Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 goranik napisał(a):masz racje. niemniej jednak ciezko mowic, podpowiadac komus, za co moze dostac detke a za co nie. gdybym ja np. wiedziala ze za to ze nie utrzyma sie na nogach przy tej sztuczce ze staniem na tylnych nogach(wiesz taka stojka), to bym wogole jej nie uczyla. Bo zly wyskok to wiadomo, wypadek, nerwy, zle rzucone i juz masz zly wyskok. Dlatego niekiedy lepiej nie ryzykowac i włączyć elementy pewne. Z tej samej przyczyny nie mam przekonania do złapania psa podczas wyskoku w moim wykonaniu i pewnie jeszcze długo nie będę tego próbować coby pies nie zrobił salta przymusowego;) Quote
ŁukaszK Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 po pierwsze dziekuje wszystkim za odpowiedzi... :loveu: LALUNA napisał(a): Jezeli jeszcze masz pytania to chetnie odpowiem, bowiem ostatnio dość szczególowo robiłam analizy regulaminowe;) dzieki... jak jeszcze cos mi przyjdzie do glowy to bede pytal... goranik napisał(a): chyba lepiej miec w young dogach psa z mniejsza pasja. w kazdym razie napewno nie takiego wariata jak moj:diabloti: z psami szybkimi i skocznymi chyba lepiej poczekac do openow. no wlasnie tez mam ten problem... ogolnie to chcialem sie zglosic... ale nie wiem czy jest sens tylko po to zeby dostac detke... wystarczy ze ja bede mial treme pierwszy rzut mi nie wyjdzie a moj nadaktywny pies chcac za wszelka cene zlapac dysk zrobi jakas ewolucje i juz po starcie... :/ i prosze nie pisac ze jestem pesymista... :eviltong: Lulla Luck napisał(a):To ja tak z innej bajki... Jak z dworca (no własnie, jakiego?!) trafić do Powsina...;) musisz wiedziec czym bedziesz jechala (to wtedy sie dowiesz na jakim dworcu bedziesz wysiadac...) i wtedy bede mogl ci pomoc w kwesti wyboru komunikacji miejskiej... ;) Quote
wendka Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 ŁukaszK napisał(a):ogolnie to chcialem sie zglosic... ale nie wiem czy jest sens tylko po to zeby dostac detke... wystarczy ze ja bede mial treme pierwszy rzut mi nie wyjdzie a moj nadaktywny pies chcac za wszelka cene zlapac dysk zrobi jakas ewolucje i juz po starcie... :/ i prosze nie pisac ze jestem pesymista... :eviltong: Po tych rozwazaniech na temat detek tez bym sie zastanawiala :evil_lol: Nie tylko Ty masz nadaktywnego psa. Ja tez mam nadaktywna wariatke. W Bytomiu byla tuz przed cieczka to nic jej sie nie chcialo, we Wroclawiu byl upal i byla powolniejsza ale teraz zaczyna na nowo swirowac i np. coraz czesciej zdarza sie znow jej mylic dysk z moja dlonia. Po prostu wyjdz na plac i baw sie z psem jak na terningach. Nie mysl o detkach, sedziach czy publicznosci. A w tym wszystkim jedna rzecz jest nie do przecenienia: po zawodach otrzymujesz karte ocen z dokladna punktacja i bedziesz wiedzial co masz do poprawy u siebie, u psa czy w waszym teamie. Na pewno duzo sie dowiesz o sobie i o swoim psie. A nie nauczysz sie patrzac z boku :cool3: Quote
goranik Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 wendka napisał(a): A w tym wszystkim jedna rzecz jest nie do przecenienia: po zawodach otrzymujesz karte ocen z dokladna punktacja i bedziesz wiedzial co masz do poprawy u siebie, u psa czy w waszym teamie. Na pewno duzo sie dowiesz o sobie i o swoim psie. A nie nauczysz sie patrzac z boku :cool3: no chyba ze na poczatku dostanie detke to sie nic nie dowie:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: zartuje!!! Sedziowie w Warszawie naleza do bardziej laskawych, wiec mysle ze mozesz sprobowac;-) Quote
wendka Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 no chyba ze na poczatku dostanie detke to sie nic nie dowie:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :megagrin: :megagrin: :megagrin: goranik, zaraz Cie :mad: za stresowanie ludzi :evil_lol: Quote
Lulla Luck Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 Eh... to my musimy poczekać do przyszłego roku:placz: A tak chciałam w końcu zobaczyć Jinx:shake: Quote
ŁukaszK Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 wsumie co mi szkodzi sprobowac... raz sie zyje... zgloszenie wyslane... :p Quote
goranik Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 ŁukaszK napisał(a):wsumie co mi szkodzi sprobowac... raz sie zyje... zgloszenie wyslane... :p to trzymamy z Jezziem za was kciuki!! Quote
ŁukaszK Posted August 17, 2006 Posted August 17, 2006 goranik napisał(a):to trzymamy z Jezziem za was kciuki!! dzieki... :loveu: a wy nie startujecie...? ;) Quote
wendka Posted August 18, 2006 Posted August 18, 2006 [quote name='ŁukaszK']wsumie co mi szkodzi sprobowac... raz sie zyje... zgloszenie wyslane... :p :happy1: trzymam zatem kciuki za przygotowania i za Wasz debiut :loveu: Eh... to my musimy poczekać do przyszłego roku:placz: czemu? nie uda sie Wam przyjechac tym razem? Quote
goranik Posted August 18, 2006 Posted August 18, 2006 ŁukaszK napisał(a):dzieki... :loveu: a wy nie startujecie...? ;) no niestety nie :-( Quote
LALUNA Posted August 18, 2006 Posted August 18, 2006 goranik napisał(a):no niestety nie :-( Szkoda, bo był to fajny program. Quote
Recommended Posts