Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hmm... mam troszeczkę nietypowy problem, który już wcześniej był zauważalny u mojego psa,ale z dnia na dzień zaczął mi bardziej przeszkadzać i doskwierać. Otóż Allan jest psem bardzo wrażliwym na dotyk. Dotknę go za ucho to zaraz piszczy, dotknę go za łapkę to piszczy itp. gdziekolwiek go dotknę to pies piszczy, jakby go zabolało i za chwilę znowu podbiega, merda ogonem etc. Psiaka nic nie boli na pewno, byłam z nim u weterynarza miesiąc temu na wszelkich ogólnych badaniach i nic mu nie jest. Może trzeba zacząć go odczulać na dotyk? tylko jak? sądzę, że ta przypadłość ma na pewno podłoże psychiczne. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Liczę na wasze rady

Posted

Nie piszesz ile pies ma lat, czy jest ze schroniska , od kiedy jest u Ciebie?, czy tak było zawsze ,czy od pewnego czasu ?
Mój zachowuje się identycznie ale tylko u wet-a. Czego by nie dotknął to odczuwa ból , przy badaniu nogi tak piszczał,że wet podejrzewał zwichnięcie, jak dotknął ogon piszczał tak samo,ale to wiadomo stres.

Posted

No Alan ma już 8 lat. Psiak został zebrany z jednej patologicznej rodziny, był bity, głodzony, nikt nie przywiązywał wagi do jego zdrowia i bezpieczeństwa. Gdy go zabrałam to psiak miał ok. 4-5 miesięcy.

Posted

Daria_13 napisał(a):
Psiak został zebrany z jednej patologicznej rodziny, był bity, głodzony, nikt nie przywiązywał wagi do jego zdrowia i bezpieczeństwa

może w tym tkwi problem, że pies po prostu boi się człowieka, boi się, że ktoś go znowu skrzywdzi, w takiej sytuacji zwróć sie może o dobrego szkoleniowca, aby zadziałać coś by zbudować zaufanie

Posted

Czarna_Owieczka napisał(a):
może w tym tkwi problem, że pies po prostu boi się człowieka, boi się, że ktoś go znowu skrzywdzi, w takiej sytuacji zwróć sie może o dobrego szkoleniowca, aby zadziałać coś by zbudować zaufanie

To jest typowa reakcja lękowa, pies wzięty z rodziny patologicznej mógł być złe traktowany, ale Daria pisze,że pies ma 8 lat a wzięła go w wieku 4-5 miesięcy to 7 lat i około 8-7 miesięcy jest u Was. Wszystkie stany lękowe powinny mu minąć i już powinien Wam zaufać.Skoro jednak tak się nadal zachowuje to może gdzieś popełniacie błąd, nic innego nie przychodzi mi do głowy.Tym bardziej,że wykluczasz choroby,(bolesność skóry i wrażliwość na dotyk występuje przy alergiach i chorobach skóry ale zwykle temu towarzyszą wyraźne zmiany skórne takie jak obrzęk , zaczerwienienie, wysypka, wyłysienia)

• Margo changed the title to Dziwny problem - pies bardzo wrażliwy na dotyk?