Daria_13 Posted November 29, 2010 Posted November 29, 2010 Hmm... mam troszeczkę nietypowy problem, który już wcześniej był zauważalny u mojego psa,ale z dnia na dzień zaczął mi bardziej przeszkadzać i doskwierać. Otóż Allan jest psem bardzo wrażliwym na dotyk. Dotknę go za ucho to zaraz piszczy, dotknę go za łapkę to piszczy itp. gdziekolwiek go dotknę to pies piszczy, jakby go zabolało i za chwilę znowu podbiega, merda ogonem etc. Psiaka nic nie boli na pewno, byłam z nim u weterynarza miesiąc temu na wszelkich ogólnych badaniach i nic mu nie jest. Może trzeba zacząć go odczulać na dotyk? tylko jak? sądzę, że ta przypadłość ma na pewno podłoże psychiczne. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Liczę na wasze rady Quote
ewtos Posted November 29, 2010 Posted November 29, 2010 Nie piszesz ile pies ma lat, czy jest ze schroniska , od kiedy jest u Ciebie?, czy tak było zawsze ,czy od pewnego czasu ? Mój zachowuje się identycznie ale tylko u wet-a. Czego by nie dotknął to odczuwa ból , przy badaniu nogi tak piszczał,że wet podejrzewał zwichnięcie, jak dotknął ogon piszczał tak samo,ale to wiadomo stres. Quote
Daria_13 Posted November 30, 2010 Author Posted November 30, 2010 No Alan ma już 8 lat. Psiak został zebrany z jednej patologicznej rodziny, był bity, głodzony, nikt nie przywiązywał wagi do jego zdrowia i bezpieczeństwa. Gdy go zabrałam to psiak miał ok. 4-5 miesięcy. Quote
Czarna_Owieczka Posted December 2, 2010 Posted December 2, 2010 Daria_13 napisał(a):Psiak został zebrany z jednej patologicznej rodziny, był bity, głodzony, nikt nie przywiązywał wagi do jego zdrowia i bezpieczeństwa może w tym tkwi problem, że pies po prostu boi się człowieka, boi się, że ktoś go znowu skrzywdzi, w takiej sytuacji zwróć sie może o dobrego szkoleniowca, aby zadziałać coś by zbudować zaufanie Quote
ewtos Posted December 2, 2010 Posted December 2, 2010 Czarna_Owieczka napisał(a):może w tym tkwi problem, że pies po prostu boi się człowieka, boi się, że ktoś go znowu skrzywdzi, w takiej sytuacji zwróć sie może o dobrego szkoleniowca, aby zadziałać coś by zbudować zaufanie To jest typowa reakcja lękowa, pies wzięty z rodziny patologicznej mógł być złe traktowany, ale Daria pisze,że pies ma 8 lat a wzięła go w wieku 4-5 miesięcy to 7 lat i około 8-7 miesięcy jest u Was. Wszystkie stany lękowe powinny mu minąć i już powinien Wam zaufać.Skoro jednak tak się nadal zachowuje to może gdzieś popełniacie błąd, nic innego nie przychodzi mi do głowy.Tym bardziej,że wykluczasz choroby,(bolesność skóry i wrażliwość na dotyk występuje przy alergiach i chorobach skóry ale zwykle temu towarzyszą wyraźne zmiany skórne takie jak obrzęk , zaczerwienienie, wysypka, wyłysienia) Quote
Recommended Posts