Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 668
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='MaDi']Nie wiem jak działa poczta czy kurier przy takiej pogodzie. Jaka to ma być karma i do jakiej kwoty?

nie wiem - pewnie powinien jeść jakąś wet karmę ale nie wiem czy będziemy sobie mogli na to pozwolić, wg mnie dobra jest josera optiness ma kwasy omega, jest dobra dla wrażliwych psów - moje wsuwają nawet te z alergiami i jest git - to karma na jagnięcinie i ziemniakach http://www.josera-polen.de/heimtier/pages/produkty/pies/emotion-line/optiness.php

Posted

Super, że wreszcie są jakieś wieści!
Dziewczyny, naprawdę trzeba pomyśleć nad aukcją charytatywną. To jest nieuniknione, więc lepiej wcześniej, niż później.

Fajnie, że ma nowe wdzianko :)
A kiedy będą wyniki badań krwi?

//EDIT
A z wet-karmą ja bym się na razie wstrzymała... To jest duży koszt, a nie wiemy ile potrwa leczenie i ile będzie kosztować. Mój Nero wcina Friskies Balance (to jest Purina) i jest szczęśliwy :) Myślę, że kwasy Omega można mu ew. podawać jako dodatkową suplementację (tylko trza zapytać weta, czy można to podawać psom). Są też świetne suplementy dla zwierząt z biotyną, na zdrową skórę i sierść. Myślę, że taka opcja wyjdzie taniej i bardziej długoterminowo.

To jest pies, który się włóczył bez celu i jadł ze śmietników. Nie sądzę, że będzie wybrzydzał ;)

Posted

Heledore napisał(a):
To jest pies, który się włóczył bez celu i jadł ze śmietników. Nie sądzę, że będzie wybrzydzał ;)

Zdziwiłabyś się ;) Moje wsie psy uwielbiają/ły śmietnikowe rarytasu, najlepiej nadpsute. Sucha arma je w zęby kuła początkowo ;)

Nie ma sensu wydawać na śmieciową karmę + suplementy. W tej samej cenie można kupić coś wartościowego.

Posted

Ja nie piszę, żeby w ogóle zrezygnować z drogiej karmy, tylko by się z tym wstrzymać, aż będzie wiadomo ile potrwa leczenie i czy w ogóle nas stać.
Poza tym nie sądzę, żeby Friskies była "śmieciowa". Najgorsza jest karma "puszkowana", z tego co wiem...

A czy wy jecie codziennie same nieprzetworzone produkty, nie solicie, nie używanie białego cukru i zupełnie wyłączyłyście produkty zawierające białą mąkę z Waszego menu?
Bo na taką dietę stać nielicznych... Cała reszta to też jest "śmieciowe jedzenie".

Mi chodzi tylko o to, by nie szaleć jakoś wybitnie na początku, bo się "wystrzelamy z kasy", a późnej będzie bieda...

Posted

A może mu gotować , a do tego kupić karmę suchą dobrej jakości - i z niej byłby jeden posiłek . Drugi z gotowanego ryżu z mięsem. Gdyby nie miał sensacji to ewent. BARF ? Pies jest chudy i chory - trzeba go porządnie odkarmić...

Posted

Heledore napisał(a):
Ja nie piszę, żeby w ogóle zrezygnować z drogiej karmy, tylko by się z tym wstrzymać, aż będzie wiadomo ile potrwa leczenie i czy w ogóle nas stać.

Nie chodzi mi o drogą karmę, tylko lepszą. 15 kg Friskies kosztuje ok. 90 zł, 17 kg Josery Optiness 150. Dawkowanie tej pierwszej dla psa o wadze 25 kg to 375g, drugiej 280-290. Co wychodzi taniej, widać jak na dłoni.
Heledore napisał(a):
Poza tym nie sądzę, żeby Friskies była "śmieciowa". Najgorsza jest karma "puszkowana", z tego co wiem...

Jest to słaba karma. Nie bez przyczyny Purina wypuściła trzy linie karm, różnią się ceną i pewnie zawartością (bo skąd by byłą różnica w cenie).

Heledore napisał(a):
A czy wy jecie codziennie same nieprzetworzone produkty, nie solicie, nie używanie białego cukru i zupełnie wyłączyłyście produkty zawierające białą mąkę z Waszego menu?
Bo na taką dietę stać nielicznych... Cała reszta to też jest "śmieciowe jedzenie".

Ja tam się nigdzie nie włóczyłam, nie jestem wychudzona, nie mam choroby skóry i nie wiadomo czego jeszcze :evil_lol:
Właśnie na początku potrzeba mu dobrej karmy.

Posted

zerduszko napisał(a):
Zdziwiłabyś się ;) Moje wsie psy uwielbiają/ły śmietnikowe rarytasu, najlepiej nadpsute. Sucha arma je w zęby kuła początkowo ;)

Nie ma sensu wydawać na śmieciową karmę + suplementy. W tej samej cenie można kupić coś wartościowego.

W tej kwestii zgodzę się z Zerduszko. Uważam, że lepiej kupić mu lepszą karmę - tak naprawdę to nie wiadomo w jakim stanie jest jego wątroba, a skórę wszyscy widzieli na zdjęciach.

Posted

Nie mam zamiaru kłócić się o karmę. Nie wiem ile osób dotychczas wpłaciło pieniądze na Leona, ja to uczyniłam.
Bardzo chcę, żeby szybko wydobrzał i tylko na tym mi zależy.

Trochę mi się zrobiło przykro, że mój własny pies jest przeze mnie najwyraźniej zaniedbywany i niedożywiony, bo karmię go właśnie Friskies i raz na tydzień dostaje gotowane rarytasy.
Ale cóż... nie znam się, jestem tylko jednym z "darczyńców".

Mam tylko nadzieję, że Leo szybko wyzdrowieje.

Co do wątroby i nerek - zgadzam się, nie wiemy w jakim są stanie. Jeśli jest źle, to rzeczywiście tylko odpowiednia dieta może mu przywrócić zdrowie. Ale jeśli jest to młody, zdrowy pies, tylko pierońsko zaniedbany i z chorą skórą, to mała ilość białka w pożywieniu też nie będzie mu najlepiej służyć w okresie rekonwalescencji.

Posted

Jeździłam ostatnio intensywnie do weta z moim tymczasem. Jest w tej chwili dostępna w promocji karma bytowa Royala. Dokładnej nazwy nie znam - jedna Energy a druga bodajże w warzywami. Kosztuje 10 zł /kg - więc tylko zeta więcej od puriny dog chow,a to w końcu royal . Dzwoniłam przed chwilą - jeszcze jest . Nie wiem, jak to logistycznie załatwić, ale myślę, że dałoby się np wprost z hurtowni przesłać wór kurierem do Leona. Co Wy na to, ciotki ?

Posted

Heledore napisał(a):
Trochę mi się zrobiło przykro, że mój własny pies jest przeze mnie najwyraźniej zaniedbywany i niedożywiony, bo karmię go właśnie Friskies i raz na tydzień dostaje gotowane rarytasy.
Ale cóż... nie znam się, jestem tylko jednym z "darczyńców".

Nie taki był mój cel, przepraszam. Mój pies też kiedyś jadł śmieciowe chapi, nikt się wszechwiedzący nie urodził. Poczytałam, przetestowałam i jestem zadowolona ze zmiany na lepsze karmy. A finansowo wychodzi na to samo. Moje tymczasiki bardzo dobrze tolerują te karmy, kupy im się szybko normują po śmietnikowym odżywianiu.
Po prostu chodziło mi o to, że nie ma sensu wydawać kasy na drogie leczenie bez podstawy czyli odpowiedniej diety.

Posted

Nie wypowiadałabym się w ogóle w temacie karmy, gdyby było jasne jaki jest stan faktyczny zdrowia Leona.
Straszliwie mnie poruszyła jego historia i bardzo mi zależy na tym, alby dostał drugą, lepszą szansę od losu.

Boje się tylko, że początkowo będzie euforia niesienia pomocy, kilka osób się zrzuci, a później pies zostanie na głowie Malawaszki, która i tak, z tego co wiem, ma wielu lokatorów.

Leczenie weterynaryjne jest drogie i bezwzględne dla kieszeni. Nie chcę, by po drodze Leonowi czegoś mu zabrakło - po prostu - "wedle stawu grobla", jak to mówią.

Posted

Spoko oko - nie zostawimy Waszki samej. Sprzedamy jej nerkę i zapłacimy psie rachunki :evil_lol:

A tak poważnie, to serio ta Josera wyjdzie podobnie cenowo. A tymczasem czekam na wieści :p

Posted

Kochane Wy moje :loveu: - dzięki że tu jesteście i dyskutujecie - każde zdanie jest ważne, MaDi obiecała zajrzeć do hurtowni zoologicznej w Lublinie i zorientuje się czy są jakieś promocje, josera wychodzi 9,30 za kg więc bardzo korzystnie a wg mnie jest lepsza niż royale bytowe, ale zdecydujemy po tym jak MaDi zajrzy do hurtowni zoo - jakby tam było coś korzystnego to byłoby od razu

Wpłaty - jak nie ma nicków to wpisuję imię i pierwsza litera z nazwiska:
20 zł Monika B. z Dąbrowy Grn.
30 zł Kasia P. Warszawa
100 zł Heledore
30 zł AniaGucio
500 zł Aneta, Anna D. Ostróda
39 zł Ania O. Strasbourg przez Paypal

SUMA: 719 zł
:Rose:

BARDZO BARDZO wszystkim dziękuję i oczywiście proszę o jeszcze! Bo wszyscy wiemy ile kosztuje leczenie psów, koszty leczenia będą znane chyba dopiero pod koniec pobytu w klinice w Lublinie, nie wiem czy jest możliwość wcześniej się dowiedzieć.

Musicie mi wybaczyć, że nie uczestniczę aktywnie w dyskusji, ale obecnie walczę o wymianę pralki ze sklepem RTV EURO AGD - nie kupujcie tam NIC :diabloti: są mili tylko jak kupujesz, a jak reklamacja to jesteś dla nich wrogiem! Będę wszystkich ostrzegać bo to nic miłego jak z głupią reklamacją trzeba uderza do Rzecznika Praw Konsumenta od razu!

[SIZE=2]No i próbuję zrobić bazarek, ale coś mróz chyba buszuje na łączach netowych i zdjęcia mi się ładują godzinami :mdleje:

Posted

a ja spróbuje jutro sklecić na szybko bazarek - przepraszam, że ostatnio nie bywam, ale mam nawał na głowie i brak czasu!

a do tego tu wszystko jakoś dziwnie przeskakuje... ciężko sie czasem w postach połapać

Posted

Super, że już udało się tyle zebrać! :) W obliczu takiego "zapasu" zdecydowanie jestem za lepszą karmą :)
Obawiałam się, że tych pieniędzy będzie znacznie mniej.

A wiadomo coś więcej na temat badań krwi?

Posted

[quote name='malawaszka']
Wpłaty - jak nie ma nicków to wpisuję imię i pierwsza litera z nazwiska:
20 zł Monika B. z Dąbrowy Grn.
30 zł Kasia P. Warszawa
100 zł Heledore
30 zł AniaGucio
500 zł Aneta, Anna D. Ostróda
39 zł Ania O. Strasbourg przez Paypal
100 zł Iwcia e-sznaucery

SUMA: 819 zł
:Rose:

uzupełnione o kolejną wpłatę :Rose:

Posted

malawaszka napisał(a):
uzupełnione o kolejną wpłatę :Rose:

Ale super! Lapek vel Leon ma naprawdę dużo szczęścia :)
Wiecie co? Myślę, że jak już się uda go "wyprowadzić" z tej beznadziei to będzie z niego baaaardzo wierny i kochający pies :)

Posted

Leoś już jest wspaniałym i mądrym psem, baaardzo wdzięcznym pomimo choroby i jego bezdomności , przyszły właściciel będzie miał kochającego i oddanego przyjaciela.