Pieskowa_14 Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 Mój pies to mały mieszaniec ratlerka z kundelkiem.Wygląda słodko,ale często bywa tak,że atakuje inne psy.Czasem bywało,że szczekając innego psa,został przez niego 2 razy pogryziony.Atakuje zazwyczaj starsze i wększe psy(nie szczeniaki).Obawiam się,że może zaatakować człowieka.Nie wiem czy był szczepiony,ponieważ przygarnełam go z ulicy.Co z tym zrobić?:???: Quote
olalolaa Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 Kiedy psiaka przygarnełas? Po pierwsze lec do weta i zaszczep na to co uważa lekarz. W zaleznosci w jakim wieku jest psiak. jesli jest młody może łatwo złapać parwo!! Agresja do psów to może po prostu chec dominacji, młodzienczy okres dorastania i buntu? Nie został wczesniej przez jakiegos pogryziony? Choc możesz nie wiedziec, przygarnęłas go, być może ma jakis uraz do wiekszych psów. Czy to zaczęło się nagle? Może kojażysz sytuację po której pies zaczął się tak zachowywac? Na pewno powinnaś zacżąc go szkolić, skupić uwage psa na Tobie, kiedy zbliża sie pies na spacerze i widzisz złą reakcje to iść w drugą stronę, poczytaj trochę o tym jak powinno sie szkolic w tym kierunku. Quote
Martens Posted November 30, 2010 Posted November 30, 2010 I przede wszystkim to skupienie czy uczenie psa dobrego zachowania powinno się odbywać na smyczy lub długiej, kilkunastometrowej lince. Nie do pomyślenia jest, żeby rzucający się do innych psów, nieszczepiony(!) pies biegał luzem - to może się skończyć źle dla niego - i dla Ciebie czy rodziców, bo jeśli niezaszczepiony pies kogoś ugryzie, może skończyć się grzywną dla Was i kwarantanną dla psa, a nawet uśpieniem. Quote
Recommended Posts