Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Monika.D']Widzę, że sytuacja w miarę opanowana. Bardzo się cieszę i gratuluję szybkiej i skutecznej akcji!

Opanowane jest TYLKO to, co było mega pilne - 3 szczeniaczki w DT. :( Tylko... bo wszystko przed nami. Duża zgraja psów, kilkanaście lub kilkadziesiąt nadal do zabrania. Burmistrz wziął tylko 2 z łańcucha... PILNIE POTRZEBNE DT!

• Replies 540
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='go-ja']Opanowane jest TYLKO to, co było mega pilne - 3 szczeniaczki w DT. :( Tylko... bo wszystko przed nami. Duża zgraja psów, kilkanaście lub kilkadziesiąt nadal do zabrania. Burmistrz wziął tylko 2 z łańcucha... PILNIE POTRZEBNE DT!

dzisiaj przekazałam czerdzie informację o psach do zabrania z Paździorna - jest miejsce dla jednego psa do stróżowania - do kojca w dużej firmie w Środzie Śląskiej - kojec na dzień, luzem na noc przy stróżu, ciepłe budy, wyżywienie i opieka weterynaryjna ( razem z dużą sznaucerowatą czarna sunią, która będzie wysterylizowana - przyjeżdża tam jutro)

nie mogliśmy się dodzwonić do Ekostraży..... z kim się skontaktować w tej sprawie? a może ktoś by przywiózł psa do Środy Śląskiej?
jeśli nie - mogę pojechać, ale dopiero w sobotę, być może czerda dałaby rade wcześniej to załatwić

Posted

mari23 napisał(a):
dzisiaj przekazałam czerdzie informację o psach do zabrania z Paździorna - jest miejsce dla jednego psa do stróżowania - do kojca w dużej firmie w Środzie Śląskiej - kojec na dzień, luzem na noc przy stróżu, ciepłe budy, wyżywienie i opieka weterynaryjna ( razem z dużą sznaucerowatą czarna sunią, która będzie wysterylizowana - przyjeżdża tam jutro)

nie mogliśmy się dodzwonić do Ekostraży..... z kim się skontaktować w tej sprawie? a może ktoś by przywiózł psa do Środy Śląskiej?
jeśli nie - mogę pojechać, ale dopiero w sobotę, być może czerda dałaby rade wcześniej to załatwić

Hej, Skopiowałam info i wysyłam na maila Dawidowi z Ekostraży. Wiem, że znają się z czerdą, więc jak coś, to się skontaktują. Dzięki!

Posted

go-ja napisał(a):
Hej, Skopiowałam info i wysyłam na maila Dawidowi z Ekostraży. Wiem, że znają się z czerdą, więc jak coś, to się skontaktują. Dzięki!

podałam jej dzisiaj dwa numery i na żaden się nie dodzwoniła...
ale teraz już chyba sprawa ruszy "do przodu" - mam nadzieje, bo mróz coraz większy :(

Posted

Drodzy Państwo, poukładajmy pewne rzeczy.

1. Potrzebne są tymczasy na już:

a) dla 2 sztuk bydła z Nowej Rudy. Nie ma ich. I jeśli się nie znajdą, zwierzęta nie zostaną odebrane. I tyle.

b) dla dwóch psów, które były na łańcuchach w Nowej Rudzie. Zwierzęta przebywają teraz u weta w Nowej Rudzie. Nie będą tam wiecznie.

2. Jeśli chodzi o Paździorno, potrzebne są tymczasy dla wszystkich zwierząt widocznych na zdjęciach.

TYMCZASY = tj, miejsce czasowej opieki do czasu sądowego rozstrzygnięcia sprawy w drodze wyroku sądowego (art. 7 UOZ).

Posted

wiadomo ile mają lat krowa i byk? może miałabym gospodarstwo

a o psach też coś napiszcie, ile lat, w jakim stanie, jakiej opieki potrzebują - bez tego nie znajdzie się żaden dt

Posted

xmartix napisał(a):
wiadomo ile mają lat krowa i byk? może miałabym gospodarstwo
a o psach też coś napiszcie, ile lat, w jakim stanie, jakiej opieki potrzebują - bez tego nie znajdzie się żaden dt

Zapytam o wiem krów. To prawda, że może łatwiej byłoby znaleźć DT mając więcej zdjęć i info o poszczególnych psach. Będziemy się starać w najbliższym czasie takowe mieć.

Posted

Jest info:

"Nadal nikt w sumie tych krów nie chce, więc nie wiemy co robić. To byk i krowa w wieku ok. 10 lat, prawdopodobnie mięsne. Krowa daje mleko. Nie są w jakimś dramatycznie złym stanie: potrzebują pielęgnacji i lepszych warunków. Nie są "kolczykowane".

Psy - jak widać. Te z N. Rudy z łańcuchów to dwa samce w średnim wieku.
Psy z Paździorna - różne, średnie i duże. Postaramy się o więcej zdjęć."

Posted

Go-ja , nie chcą krowy i byka jak się dowiedzą o warunkach adopcji . Przecież pisałam , że na wsi nikt nie trzyma darmozjadów . A taki byk na co komu . Albo krowa , która lada moment przestanie sie doić . No i jeszcze bez papierów . Nie wiadomo czy wolna od np. białaczki . To nie jest takie proste .

Posted

W tej chwili najpilniej szukamy DT dla tych dwóch psów. Zostały odpięte z łańcucha, zabrane przez miejscowe władze i chwilowo czekają u weterynarza. Jeden i drugi to samiec, łagodne do ludzi i innych zwierząt. Są w dość dobrym stanie, tak ocenił gminny wet. Są trochę nie dożywione. Potrzebują ciepłego konta, gdzie ktoś poświęci im trochę czasu i zechce poznać lepiej, zanim znajdziemy DS. W najbliższym czasie postaramy się o więcej zdjęć tych i kolejnych bid, które teraz marzną w obu wsiach.

1.

2.

Osoby mogące pomóc, prosimy o kontakt z Ekostrażą.
www.ekostraz.pl

Posted

BIANKA1 napisał(a):
Go-ja , nie chcą krowy i byka jak się dowiedzą o warunkach adopcji . Przecież pisałam , że na wsi nikt nie trzyma darmozjadów . A taki byk na co komu . Albo krowa , która lada moment przestanie sie doić . No i jeszcze bez papierów . Nie wiadomo czy wolna od np. białaczki . To nie jest takie proste .

Bożenko, masz ten Adres pod Trzebnicę? Chodzi mi o to miejsce, gdzie trafiają poranione zwierzęta leśne. Tak sobie myslę, czy by ich w tej sytuacji nie poprosić o pomoc?Może znajda kawałek miejsca, albo coś podpowiedzą:(

Posted

[quote name='Edi100']Bożenko, masz ten Adres pod Trzebnicę? Chodzi mi o to miejsce, gdzie trafiają poranione zwierzęta leśne. Tak sobie myslę, czy by ich w tej sytuacji nie poprosić o pomoc?Może znajda kawałek miejsca, albo coś podpowiedzą:([/QUOTE]Ale to jest ośrodek dla dzikich zwierząt Uniwersytetu Rolniczego . Ja nie mogę nic próbować załatwiać , bo znam realia wsi . Nikt nie weżmie sobie krowy i byka dla przyjemności trzymania go . Chyba że jakas fundacja . Nie mogę za nikogo poręczyc , że nie rozmnoży krowy i nie odda byczka do skupu . UR ma krowy oczywiście , ale po to , by je testować lub przeprowadzać na nich doświadczenia . Ja się na to nie piszę . Krowy te trzymają na Strachocinie , tam gdzie mieszkałam . Testują na nich karmy , jaki to ma wpływ na mleko . Te krowy co sa na terenie UR , a przynajmniej były , były testowane w bardzo nie ciekawy sposób .