hkk Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 Aktualizacja: Pchełka, czarna suczka z Nowej Rudy, już w DS :-) Quote
go-ja Posted January 13, 2011 Author Posted January 13, 2011 hkk napisał(a):Aktualizacja: Pchełka, czarna suczka z Nowej Rudy, już w DS :-) super fajnie :) :) :D To jeszcze Koszałek nam został. Quote
kora78 Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 ciesze sie :) a myslalam, ze rudasek pojdzie szybciej. Quote
go-ja Posted January 14, 2011 Author Posted January 14, 2011 Koszałka na pewno też ktoś pokocha! :) Quote
kora78 Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 mam na mailu zapytanie o pieski, gdzie sa i czy aktualne. przekierowalam na maila i tel Quote
go-ja Posted January 14, 2011 Author Posted January 14, 2011 [quote name='kora78']mam na mailu zapytanie o pieski, gdzie sa i czy aktualne. przekierowalam na maila i tel Dzięki ! Jak coś to mamy jeszcze takiego Miśka (nie związany ze sprawą, ale podrzucony, jest w DT): http://www.dogomania.pl/threads/200026-podrzucili-szczeniaczka-okolice-Wroc%C5%82awia?p=16090989#post16090989 Quote
hkk Posted January 15, 2011 Posted January 15, 2011 Relacja z wczoraj: http://ekostraz.pl/portal/nowa_ruda Bez komentarza, bo ręce opadają. Cóż, można tylko życzyć Burmistrzowi spokojnego snu. Zdjęcia krowy: Quote
Edi100 Posted January 15, 2011 Posted January 15, 2011 [quote name='hkk']Relacja z wczoraj: http://ekostraz.pl/portal/nowa_ruda Bez komentarza, bo ręce opadają. Cóż, można tylko życzyć Burmistrzowi spokojnego snu. Zdjęcia krowy: Matko jedyna:(:( Tego już za wiele! :(:( Jak znaleźć pomoc? Tak być nie może, nie może...:( Quote
malicja Posted January 15, 2011 Posted January 15, 2011 podnosze watek, bo po prostu prawie sie rozryczalam jak zobaczylam zdjecia..to sa warunki uragajace wszelkiej godnosci! jak tu pomoc? :placz: Quote
Edi100 Posted January 15, 2011 Posted January 15, 2011 malicja napisał(a):podnosze watek, bo po prostu prawie sie rozryczalam jak zobaczylam zdjecia..to sa warunki uragajace wszelkiej godnosci! jak tu pomoc? :placz: Przecież to potworny ból:(:( Rozsyłam e mailem link do wątku do wszystkich których znam. Do rodziny, znajomych do znajomych lek weterynarzy i chyba liczę na cud...:( Quote
go-ja Posted January 15, 2011 Author Posted January 15, 2011 :( wszyscy już długo czekam na lepsze jutro dla krów, na cud... Wierzę, że się doczekamy! Quote
go-ja Posted January 15, 2011 Author Posted January 15, 2011 [SIZE="3"]14.01.2011 r. - KOSZMAR ZWIERZĄT TRWA NADAL źródło: http://ekostraz.pl/portal/nowa_ruda "Kontrola warunków zwierząt przeprowadzona przez EKOSTRAŻ w dniu 14.01.2011 r. wykazała ich SKANDALICZNE warunki bytowania. Bydło nadal przebywa w ciemnym i ziemnym pomieszczeniu pseudo-gospodarskim, a dwa "odebrane" przez Burmistrza Nowej rudy psy zostały przez niego zwrócone na miejsce i po prostu "przypięte" łańcuchami do przywiezionych wraz z nimi dwóch bud. Psy i krowy są nadal dokarmiane jedynie przez okolicznych mieszkańców. Bydło stoi w "gnoju". Jedna z krów ma sznurek wrośnięty w pysk do głębokości ok. 1.5 cm. Właściciel zwierząt nie posiada już siana do ich dalszego utrzymywania nawet w tak złych warunkach. Wszystko to odbywa się pomimo tego, że pod koniec listopada 2010 r. EKOSTRAŻ - zgodnie z Ustawą o ochronie zwierząt - wystąpiła do Burmistrza Nowej Rudy z udokumentowanym wnioskiem o czasowe odebranie zwierząt właścicielowi ze względu na utrzymywanie ich w niewłaściwych warunkach bytowania. EKOSTRAŻ zobowiązała się do przejęcia opieki nad bydłem niezwłocznie po wydaniu koniecznej decyzji. Do dnia dzisiejszego (mimo obietnic oraz wymogów kodeksu postępowania administracyjnego) Burmistrz Nowej Rudy nie raczył ani wszcząć postępowania administarcyjnego w tej sprawie, ani wydać decyzji administracyjnej, ani nawet skontaktować się telefonicznie ze Stowarzyszeniem. EKOSTRAŻ - zgodnie z wymogami prawa ochrony zwierząt - nie może w tym przypadku odebrać zwierząt właścicielowi bez decyzji Burmistrza Nowej Rudy*. W tej sytuacji, w dniu jutrzejszym, tj. 15.01.2011 r., do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Wałbrzychu skierowana zostanie skarga na niezałatwienie przez Burmistrza Nowej Rudy tej oczywistej sprawy w terminie wraz z informacją, że a) Burmistrz Nowej Rudy podejmując czynności w tej sprawie (zwrot psów właścicielowi wraz z ufundowaniem łańcuchów i bud) bez decyzji administracyjnej przekroczył swoje uprawnienia, b) Burmistrz Nowej Rudy nie wydając decyzji administracyjnej w tej sprawie, nie dopełnił swoich obowiązków, wynikających z art. 7 Ustawy z dnia 21.08.1997 r. o ochronie zwierząt w związku z Ustawą - Kodeks postępowania administracyjnego. W dniu jutrzejszym, tj. 15.01.2011 r., do Burmistrza Nowej Rudy zostanie skierowany także ponowny wniosek o czasowe odebranie WSZYSTKICH zwierząt właścicielowi. Z tym, że tym razem Burmistrz Nowej Rudy będzie musiał sam sobie poradzić ze sprawowaniem zastępczej opieki nad zwierzętami. (*Zgodnie z art. 7 ust. 1 Ustawy z dnia 21.08.1997 r. o ochronie zwierząt to wójt / burmistrz / prezydent miasta podejmuje decyzję administracyjną w przedmiocie czasowego odebrania zwierząt właścicielowi. Decyzja taka podlega natychmiastowemu wykonaniu z mocy prawa)." Quote
Havanka Posted January 15, 2011 Posted January 15, 2011 Czy nie można chociaż tym krowom pościągać tych wrośniętych powrozów ! Quote
Anula Posted January 15, 2011 Posted January 15, 2011 To jakiś koszmar!Czy nikt nie jest w stanie pomóc tym umęczonym zwierzętom?Czy nikt w tym temacie nie jest władny?Bosze w jakim świecie my żyjemy-to jakaś totalna ignorancja i bezduszność władz nie mówiąc już o właścicielu.W takim razie za co Ci włodarze pobierają pensje-to jakaś paranoja. Quote
ekostraż_wrocław Posted January 15, 2011 Posted January 15, 2011 Sprawa wygląda tak, że właściciel zwierząt, który się ostatnio pojawił nie wyraził zgody na wejście na jego posesję. Weszliśmy mimo braku jego zgody, co jest niestety niezgodne z prawem. Żaden weterynarz nie podjął się nawet oglądania tych krów bez zgody właściciela, a tym bardziej wykonywania na nich jakichkolwiek zabiegów. Z trzech powodów: a) braku zgody właściciela, b) niemożliwości zapewnienia septycznych warunków dla jakiegokolwiek zabiegu, c) niemożliwości sprawowania przez właściciela opieki po zabiegu. Jak dziś można pomóc? Nagłaśniając sprawę, gdzie się da, wysyłając tą historię do mediów. Stwierdzam, że wszystkie informacje są prawdziwe: Burmistrz nie reaguje na sytuację wbrew prawu. Sami ostatnio mediów unikamy, bo na końcu się dowiemy, że robimy wszystko "pod publiczkę", żeby "zebrać" i się promować. Quote
BIANKA1 Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 Czy takie zaniedbanie bydła nie da się zgłosić do prokuratury ? A co na to powiatowy lekarz weterynarii ?A jak nie powiatowy to wojewódzki ? Quote
go-ja Posted January 16, 2011 Author Posted January 16, 2011 ekostraż_wrocław napisał(a):Sprawa wygląda tak, że właściciel zwierząt, który się ostatnio pojawił nie wyraził zgody na wejście na jego posesję. Weszliśmy mimo braku jego zgody, co jest niestety niezgodne z prawem. Żaden weterynarz nie podjął się nawet oglądania tych krów bez zgody właściciela, a tym bardziej wykonywania na nich jakichkolwiek zabiegów. Z trzech powodów: a) braku zgody właściciela, b) niemożliwości zapewnienia septycznych warunków dla jakiegokolwiek zabiegu, c) niemożliwości sprawowania przez właściciela opieki po zabiegu. Jak dziś można pomóc? Nagłaśniając sprawę, gdzie się da, wysyłając tą historię do mediów. Stwierdzam, że wszystkie informacje są prawdziwe: Burmistrz nie reaguje na sytuację wbrew prawu. Sami ostatnio mediów unikamy, bo na końcu się dowiemy, że robimy wszystko "pod publiczkę", żeby "zebrać" i się promować. Czytałam na dogo te 'zarzuty', że niby Ekostraż robi wszystko pod publiczkę. Nie dajmy się blokować w taki sposób. Roześlijmy gdzie się da i koniec. Trzeba zrobisz wszystko, co jest dobre i możliwe, by ratować te zwierzaki. Quote
aanka Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 Ale przecież zawsze będą takie ,czy inne zarzuty , czy opinie - tylko dlaczego zwierzę ma cierpieć przez to - ............ Quote
go-ja Posted January 16, 2011 Author Posted January 16, 2011 aanka napisał(a):Ale przecież zawsze będą takie ,czy inne zarzuty , czy opinie - tylko dlaczego zwierzę ma cierpieć przez to - ............ Akurat przez to nie cierpi. Ja miałam na myśli to, ze ludzie mówią i będą mówić różne rzeczy. Nie należy się tym nadmiernie przejmować :) Quote
Antosia Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 Czy to naprawdę normalne że przez urzędników ten koszmar nie może się skończyć? Okropność!! W okolicach tego miasteczka też bestialstwo. We wsi obok Nowej Rudy kolejny koszmar http://polskalokalna.pl/wiadomosci/dolnoslaskie/news/szokujace-bestialstwo-wobec-psa,1583780,4460 Quote
malicja Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 [quote name='Antosia']Czy to naprawdę normalne że przez urzędników ten koszmar nie może się skończyć? Okropność!! W okolicach tego miasteczka też bestialstwo. We wsi obok Nowej Rudy kolejny koszmar http://polskalokalna.pl/wiadomosci/dolnoslaskie/news/szokujace-bestialstwo-wobec-psa,1583780,4460 masakra, po prostu masakra! Quote
go-ja Posted January 18, 2011 Author Posted January 18, 2011 [quote name='Antosia']Czy to naprawdę normalne że przez urzędników ten koszmar nie może się skończyć? Okropność!! W okolicach tego miasteczka też bestialstwo. We wsi obok Nowej Rudy kolejny koszmar http://polskalokalna.pl/wiadomosci/dolnoslaskie/news/szokujace-bestialstwo-wobec-psa,1583780,4460 Czytałam o obu przypadkach. Sprawą kolesia, który wyrzucił psa przez okno, zajmuje się Ekostraż. Quote
hkk Posted January 18, 2011 Posted January 18, 2011 http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8966269,Dramat_zwierzat_w_Nowej_Rudzie__A_co_z_wlascicielem_.html Proszę bardzo. Urzędnicy Burmistrza przyznali dziennikarzom że nie odebrali krów na żądanie Ekostraży... bo Panu właścicielowi byłoby przykro. Quote
Edi100 Posted January 18, 2011 Posted January 18, 2011 [quote name='hkk']http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8966269,Dramat_zwierzat_w_Nowej_Rudzie__A_co_z_wlascicielem_.html Proszę bardzo. Urzędnicy Burmistrza przyznali dziennikarzom że nie odebrali krów na żądanie Ekostraży... bo Panu właścicielowi byłoby przykro. Przykro????????????? trzymajcie mnie!:( Quote
Recommended Posts