S-ienna Posted November 24, 2010 Posted November 24, 2010 Jeżeli to jest w złym dziale proszę o przeniesienie, nie miałam pojęcia gdzie umieścić ten temat. Otóż mam 2 psy- 3 letniego wykastrowanego średnich rozmiarów psa i 6 miesięczną wysterylizowaną suczkę, mieszankę bf. Loczek był pierwszy, mieszka z nami od kiedy miał ok 3 miesięcy. Jest karny, posłuszny, na komendę puszcza. Ładnie reaguje na inne psy, nie ma jakiś większych problemów z nawiązywaniem prawidłowych kontaktów i zabawą z innymi psami, raz tylko w życiu poszarpał się z dużym psem, który się na niego rzucił. Mojra natomiast to mimo naszej pracy malutki dzikusek- swojego domowego psiaka ubóstwia, natomiast innych psów się boi. Nie ważne, duży czy mały, ruda szczeka na niego i usiłuje odgonić od siebie, chociażby on nic nie robił. Po pewnym czasie, jak pies nic jej nie robi, uspokaja się i spokojnie toleruje jego towarzystwo. Loki w towarzystwie Mori jest chyba nieco zazdrosny? Nie wiem jak to określić, po prostu jak ona zacznie szczekać ze strachu to od razu jest i patrzy co ten inny pies robi. I właściwie taka relacja mogła by spokojnie trwać, ale... Prawdopodobnie trafi do nas na miesiąc młody owczarek niemiecki- psiak łagodny, miziasty, taka duża poducha to tulenia :evil_lol: Zna komendy, reaguje na nie, jest jednocześnie żywiołowy i energiczny- bawić się, biegać, biegać, biegać :evil_lol: Wolę uprzedzić fakty i już teraz zasięgnąć niezbędnej wiedzy: Jak w miarę spokojnie zaprzyjaźnić całą ferajnę ze sobą? Oczywiście pierwsze spotkanie na neutralnym gruncie, ale jak to zrobić? Najpierw ONkowi przedstawić Lokiego, niech panowie się poznają, powąchają, a potem osobno zapoznać Mojrę z nowym przybyszem? Na początku psy powinny być całkowicie odizolowane, tak? Tj. spać w osobnych, zamkniętych pokojach, bawić się( jak dobrze pójdzie) tylko pod kontrolą, na spacery chodzić oddzielnie? A co z piłkami, zabawkami, pochować wszystkie, żeby się o nie nie pogryzły? Karma, legowiska oczywiście w osobne miejsca? Czy ktoś może mi pomóc? :oops: Quote
Karolina1984 Posted November 25, 2010 Posted November 25, 2010 Ja od zeszłego tygodnia przygarnęłam drugiego psiaka do domu.Teraz mam dwa psy w podobnym wieku ok 4 ,5 roku.Willy pierwszy jest z nami od ok 3 miesięcy,mieszkał wcześniej z moimi rodzicami ,ale i tak wybrał sobie za pana mojego Kubę. Jak wprowadził sie do nas Lobo (był bardzo wystraszony,błąkał się po wsi kilka dni,bo właściciel prawdopodobnie wyrzucił go z samochodu,biedny i wygłodzony).Najpierw zrobiłam powitanie Willy-Lobo na podwórku,żeby się obwąchały i wykonały ten swój śmieszny psi taniec.To trochę trwało.Później zamknęłam Willusia w pokoju a Lobo wpuściłam do domu,żeby ze wszystkim sie zapoznał.Jak już to zrobił wypuściłam Willego,ważne ,zęby mówić spokojnym głosem do psiaka i tłumaczyć mu,żeby nie wyczuł zdenerwowania.Troszkę Willy sie panoszył i werczał,ale oswoił sie z sytuacją szybko.Każdy psiak ma swoje spanie i Lobo ma miskę obok posłania żeby wiedział,ze to jego.I tu nie ma problemu.Z zabawkami niestety jest problem,bo Willy należy do piesków mających obsesje na punkcie zabawek i nie dopuszcza żadnego psa do nich.Więc nie pomogło nawet jak Lobo dostał swoje zabawki bo i tak była awantura.Ale nad tym popracuje .Ważne,zeby oba psy doceniac i chwalić jak się dobrze zachowują.To samo niestety dotyczy karcenia.Życzę powodzenia:)Psiaki na pewno się dogadają :) Quote
annber Posted November 30, 2010 Posted November 30, 2010 niech psy maja ze soba miłe doswiadczenia , wez je koło siebie niech bedą blisko siebie , równoczesnie wydawaj im smakołyki , nagradzaj za przyjazne stosunki psy naucza sie kojarzenia wydawania smaczków ze swoją obecnoscia , co bardzo sie przyda tylko nie dopusc by rywalizowały ze soba o smakołyki Quote
Recommended Posts