Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 103
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Ja mialem w domu 2 suczki ... pozniej okazalo sie ze to lesby i musialem je oddac
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: na dwóch łapach i z dwoma bimbałkami - mówisz o tej rasie :lol: :lol: :lol: :lol:
Posted
Ja mialem w domu 2 suczki ... pozniej okazalo sie ze to lesby i musialem je oddac

Przepraszam...pomyłka :oops: Możecie mnie stąd wykasować, bo ja nie potrafię? :oops:

Posted

a ja powróce do tematu. Mam 15 miesięczną sunię któą za pare dni sterylizuje, za 2 lata chce kupić jeszcze psa... Jednego się boję... jak ja będę wychodzizła na spacer z tymi pieskami.. Rasa naturaknie dość agresywna albo inaczej mało toleruje osobniki tej samej płci.. Piesek tej rasy waży niecałe 50kg, a suczka powyżej 30kg i jeżeli spotkamy po drodze jakiegoś innego psa, który przypadkiem warknie, to ja się zastanawiam co ja wtedy zrobie?! Jakiś pomysł? A dodam jeszcze że należe do dość szczupłych osób i waże stanowczo mniej od tej dwójki razem wziętej.

Posted

na osobnych smyczach ale sa tej samej dlugosci....Cerrowa smycz w lewej rece a smycz Kajtka i Julki w prawej chociaz i tak musze szybko zmieniac aby sie nie zaplataly.....Dzieki takim spacerkom refleks sie wyostrza :lol:

Posted

Cary

na osobnych smyczach ale sa tej samej dlugosci

Bardzo celna uwaga. Dopóki wyprowadzałam na smyczach róznej długości było zdecywoanie gorzej.

A oczy ... faktycznie nalezy mieć dookoła głowy, albo głowę obrotową ;)

Posted

Rotti a u mnie nie dosc ze Cerigen niekiedy ciagnie jak czolg to dodatkowo kazdy jest innej wielkosci i temparamentu :lol:

I dodatkowo na ogol rozrywa je energia :lol:

Posted
Agappe

A nie bierzesz pod uwagę możliwości wychowania psa ? :o ;)

Oczywiście że biore pod uwage, tzn inaczej jest to konieczne, zastanawiam się też czy na jakiś kurs by z nim nie pójść, ja moge mu nie pozwolić wszczynać bójek i go tego nauczyć, ale jeżeli inny pies go zaatakuje?! Na małego nie zareaguje..

Moja suczka nigdy pierwsza nie atakuje, ale jak jakiś piesek podobnego wzrostu lub większy na nią warknie to nie ma zmiłuj i odruchowo się na niego rzuca, a gdy tylko tamten pokazuje uległość od razu puszcza i idzie spokojnie w drugą stronę (oczywiście na smyczy). NA szczęście rzadko się zdarzają takie sytuacje, bo w pore interweniuje, ale mając dwa duże psy na smyczy będzie to trudne...

Niektórzy właściciele na prawde nie rozumieją tego, że jeśli ktoś ma dwa psy i próbuje minąć daną panią z małym szczekającym pieskiem szerokim łukiem to na pewno ma w tym jakiś cel.. Szczerze mówiąc nie raz spotkałam się z czymś takim, ze ja szłam z dwoma psami (akita & husky) na smyczy i mijałam innego psa szerokim łukiem, a właścicielka szła dokładnie w moją stronę żeby "popatrzeć sobie na ładne pieski"

Serdecznie pozdrawiam

Posted

Agappe

Wiem, że do przyjemności nie należy, jak jakaś pańcia sobie chce na pieski popatrzeć :lol: Niektórzy nawet robią pewne rzeczy złośliwie i idą wprost na osobę z psem (psami), żeby ich piesek mógł sie troche pozłościć :evil: Dlatego należy od małego pracować nad tym, żeby pies nie okazywał agresj nawet wtedy, gdy inny się drze.

Dobrze, że chesz chodzić na szkolenie, tylko wybierz odpowiednie :)

na nią warknie to nie ma zmiłuj i odruchowo się na niego rzuca,

Takich odruchów raczej nie ma. Są instynkty obronne, agresja róznego typu, ale to Ty masz wpływ na psa. Albo na to pozwalasz albo nie.

Ja też chodzę z 2 psami i to dużymi. Każdy z nich ma 80 cm w kłębie, a mały jeszcze urośnie, ale nauczyłam się chodzic z dwoma, a na agresję nie pozwalam. Oczywiście nie ma złotego i stuprocentowego środka. W końcu psy jak ludzie, też mają swój charakter. Twoja głowa w tym, żeby sobie poradzić, albo sie poddać. Myśle, że odpowiednie szkolenie bardzo Ci w tym pomoże. Pamietaj tylko, że Ty też musisz być spokojna :)

Posted

Cary

A Ciebie rozumiem :) Tym bardziej, że mam psy a nie suki. A te (samce) charakteryzują sie tym, że muszą sprawdzić każdy zapach. Czesto przekładam smycze na rózne dziwne sposoby. Ale sobie ułatwiłam tak (na pewno nie pierwsza), że każdy ma inny kolor smyczy. Inaczej bym zginęła :lol: