Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dzieki za instrukcje!!!
ale mnie to na nic totalnie a ja wychodze z zalozenia ze moje psy maja robic to co im i mnie potrzebne a do cyrku se mogie isc by popodziwiac sztuczki.
nie neguje ze to fajowo wyglada i ze pies sie uczy ale .... po co?
dyc psy nie maja ujezdzania na zawodach???

a takie chodzenie to trochie nienaturalne dla psa??? toz samo osiagniesz na krotka chwile gdy zawiazesz psu na lapie kokardkie, tyz bedzie zarzucal lapa

no ale to jest tylko moje zdanie i wcale nie znaczy ze nie powinnas uczyc swego jesli wam to sprawi radoche!
zogromna przyjemnoscia obejrze filmik z efektami i napewno bede zachwycona!!!

Posted

Heh ja nie chcę nauczyć psa wielu cyrkowych sztuczek, jest to jedna komenda, która jak już Klaudusia napisała wykorzystuje się jako elemend Tanca z psem, którego również nie zamierzam uskuteczniać.

Nie zamierzam za wszelką cenę "wypracowac" tego z Tazzem. Ma to być w formie współpracy i kolejnego sposobu spędzania razem czasu. Naturalne czy nie naturalne. Nie uważam abym chciała zrobić mu tym krzywdę. Moim zdaniem większą krzywde robią ludzie psom chociażby ubierając w sukieneczki bo to raczej jest bardziej nienaturalne.

Nie rozumiem co złego widzicie w podnoszeniu przez psa wyżej niż normalnie przez pare metrów. Przeciez nie będzie tak chodził cały czas :(

Posted

każdy ma swoje zdanie - ja uwazam ze jak pies lubi to niech robi i szkolenie/zabawe ukierunkowac tak jak chce pies
np u mnie dziewczyny wszystkie praca łapami , czyli wszelkiego rodzaju targety róznych rzeczy, dawanie łap na coś, do czegoś, naj bardziej tutaj Luna i Amelka.
Nesia uwielbia prace w lezeniu czyli wszelkiego rodzaju turlania i warowania.

takie ćwiczenia doskonale psy zajmują, męcza psychicznie i u mnie np czasem zastępują długi spacer, efekt taki sam

nauka róznych sztuczek jest dla mnie możliwością przebywania z psem, nagradzeniem go, zabawą z nim, to tylko umacnia więź z nim ;)
nie wazny jest efekt końcowy tylko dobra zabawa

a krok hiszpański jest nie tylko elementem tańca, większość 'zawodowych' wygrywaczy BISów na wystawach porusza się krokiem hiszpańskim

aa i jeszcze Nessia, jej nie musiałam uczyć tego, jak łapie ze mną kontakt to automatycznie daje łapki w góre, tak je wyrzuca fajnie

EDIT:
Nesia jak widzie ze biore klikera do reki i piłeczke-nagrode to cała skacze z radości :)

Posted

Sandra

ani na ciebie ani na nikogo innego nie napadam i wyraznie napisalam ze :"mnie to na nic"
ale nie powiedzialam ze inne tego nie moga czy nie powinny robic, mnie i moim to na nic a do zaciesniania wiezi i zabawy, czy wybiegania ja mam cala mase innych mozliwosci.
no i nie powiem juz leniwa jestem!!!

ale juz wiem co to krok hiszpanski u psa!

Posted

Natula napisał(a):

nauka róznych sztuczek jest dla mnie możliwością przebywania z psem, nagradzeniem go, zabawą z nim, to tylko umacnia więź z nim ;)

Mam bardzo podobne zdanie :)

Natula napisał(a):

a krok hiszpański jest nie tylko elementem tańca, większość 'zawodowych' wygrywaczy BISów na wystawach porusza się krokiem hiszpańskim

Szczerze to nie wiem co to BIS na wystawiach bo byłam tylko raz i szczerze bardziej buszowałam w sklepach niz na ringi patrzyłam :D

Posted

Teklo:) Ja rozumiem. Ja niesttey jak chora jestemt o tazz siedzi ze mna na przykład wychodzmy tylko na chwile na siku i kuu. A w domu szał pepka, siad i leżeć już mnie się troszku znudziło i stąd pomysł.

I jak napisałaś:

nie neguje ze to fajowo wyglada i ze pies sie uczy ale .... po co?
To ja napisałam po co:)

EDIT o kurcze a ten mój wczesniejszy post teraz się wrzucił a pisałam przed 16 :o

Posted

Saththa napisał(a):

Szczerze to nie wiem co to BIS na wystawiach bo byłam tylko raz i szczerze bardziej buszowałam w sklepach niz na ringi patrzyłam :D

BIS czyli Best In Show to najlepsi z najlepszych i tam liczy się prawdziwe show ;)

Jest sobie piesek, dostaje oc. doskonałą,lokate pierwsza CWC, w porównaniu wybieguje sobie Najlepszego Dorosłego Psa/Suke w Rasie (teraz to tyt. 'Zwycięzca') a potem w porównaniu z Juniorem, Weteranem i psem z przeciwnej płci wygrywa BOBa czyli zwyciestwo rasy ( best of breed)
potem idzie sobie na BISy , najpierw BOG czyli best of group no i potem z best of group wybiera się tego naj naj ze wszystkich ras ;)

Posted

Natula napisał(a):
BIS czyli Best In Show to najlepsi z najlepszych i tam liczy się prawdziwe show ;)

Jest sobie piesek, dostaje oc. doskonałą,lokate pierwsza CWC, w porównaniu wybieguje sobie Najlepszego Dorosłego Psa/Suke w Rasie (teraz to tyt. 'Zwycięzca') a potem w porównaniu z Juniorem, Weteranem i psem z przeciwnej płci wygrywa BOBa czyli zwyciestwo rasy ( best of breed)
potem idzie sobie na BISy , najpierw BOG czyli best of group no i potem z best of group wybiera się tego naj naj ze wszystkich ras ;)

Aaaaaaha, dziękuję :D A CWC to coż to?:)
hmmm a ten BOB to jest jeden we wszystkich grupach wiekowych?:)

Posted

CWC to wniosek na championa polski(za granicą CAC), BOB jest wybierany sposód BOB Weteran(Naj weteran w rasie), BOB Junior(naj junior w rasie) i naj dorosłych psa i suki
w naj szczeniak i baby to tak samo BOB Puppy i BOB Baby tylko nie wchodza w porównanie o rase

i jeszcze sa CACIBy na wystawach miedzynarodowych i otrzymują je naj dorosłe psy(pies i suka) , to wniosek na interchampiona, jeden na płeć

Posted

o to i ja się coś o wystawach dowiedziałam :D

a krok hiszpanski jest ciekawy właśnie jako sztuczka. chce żeby mały umiał jak najwięcej, bo jak mówiła Natula to umacnia więź z psem a pozatym ciekawie wygląda, a że mam dużo czasu... :)

mnie najbardzie denerwuje ubieranie psów !!! :shake: wtedy to aż mnie trzepie .. a najgorsze jest też farbowanie psów w Pl rzadko się to widzi, ale na Animal Planet często pokazują takie rodzynki :(

Posted

klaudusia0219 napisał(a):

mnie najbardzie denerwuje ubieranie psów !!! :shake: wtedy to aż mnie trzepie .. a najgorsze jest też farbowanie psów w Pl rzadko się to widzi, ale na Animal Planet często pokazują takie rodzynki :(

Heh tutaj trzeba rozgraniczyc według mnie na ubieranie a przebieranie. Bo ja rozumiem, że przy -10 stopniach na dworzu niektórym rasom moze być zimno i jakaś derka czy "kubraczek" jest ok wg mnie. Ale z sukieneczek to nie mogę.

Ogladałam kiedyś program gdzie pani opowiadała, ze widziała na wystawie Panią z wózkiem dziecięcym a w wozku suczka grzywacza chinskiego w sukience... Alejak już ta pani wyjeła gerbera i zaczeła lyzeczką karmić to padła heh

A i widzę ,że moja niewiedza iporadnik Natuli się przyda nie tylko mnie :)

Posted

mi też się przydał :D
no tak jak Shark będzie duży to mu kupie taką derkę na deszcz, bo duży i zmokły sznaucer nie najpiękniej pachnie ;D
a UBIERANIE mnie nie drażni tylko PRZEBIERANIE - sorki za złe sformułowanie
ale tą kobiete to to TOZ'u no bo to jest jakieś znęcanie się nie ?

Posted

Natula napisał(a):
jak cos to pytajcie, wystawiam od 4 lat wiec troszku wiem ;)

Widzisz ja sie na tym kompletnie nie znam, nigdy tym sie nie interesowała, wiem ogólnie po co sa wystawy i ze sa potrzebne, terazdzięki Tobie znam kilka Fajnych zlepek literek i nawet na angielski sobie przetłumacze :D I tak naprawdę to nie wiem czego nie wiem :D

Posted

Popieram z tą nauką Hiszpańskiego kroku - bardzo przydaje się na wystawach:lol:
Właśnie takim krokiem chodzi mój Lotos, czego nie umie np. Raper;-) Im wyżej idą łapy i im dłuższy wykrok, tym lepiej i jeszcze doskonale jakby pies trzymał podczas marszu głowę w górze jak jurny ogier:lol: Taki jest właśnie mój mały Lotinko:multi:

Posted

u sznaucerków mini fajnie to wygląda, ale najlepiej chyba u foksów i tych gładkowłosych, w niektórych przypadkach wygląda to tak jakby łapki stykały się z brodą

Posted

:smilecol:
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGOOOO Z OKAZJI URODZINEK - DUZO SZCZESCIA I RADOSCI I WYRYWANIA KOSCI Z MORDKI SHARKIEGO HAHAHA :D DOBREGO SAMOPOCZUCIA ORAZ MILOSCI <chociaz nie wiem jak tam Twoje sprawy osobiste ale milosci zawsze sie przyda> !!!!!!!!!!!!!!
:BIG::BIG::BIG::new-bday::new-bday::new-bday::tort::tort::bday::laola: :cunao:

GIF musi być◄ :diabloti:
<mam nadzieję, że nie zostanie to uznane za jakiś spam :evil_lol: >

Posted

masz urodziny????
no to wszystkiego najlepszego samych dobrych dni i wiele radosci z posiadania psa!!!!
duzo sukcesow nie tylko znim ale i tak ogolnie w samym zyciu!!!
100lat

Posted

anka11 dziękuje i broń boże SPAM ! ; D kochany gifek :)

Tekla64 dziękuje radość już mam- na dzieńdobry zostałam dokładnie wylizana przez Sharkiego ( chyba wie, że mam urodziny, bo nigdy tak nie robi :))