barberry Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 [quote name='papillonek'] PS.Barrbery nie podniecaj się tak ,bo Ci żyłka pęknie. Jakaś.....3 podstawówki :roflt: [quote name='westie_justa'] Trochę z innej beczki;) Dzisiaj jestem z siebie dumna, pojechałam do Kakadu i kupiłam Doti "zdrowe" produkty! może nie dużo ale zawsze coś: Sucha karma: Purina Pro Plan Adult Small Mokra karma:puszka Animonda Carno wołowina Słodycze: ciasteczka Vitakraft Juniors (dlatego junior bo mniejsze kawałki są) Suche dostała w ramach kolacji, jak na razie średnio jej podchodzi, ale może dlatego że była na marketówkach:-? Gratuluję :D Przyzwyczai się Quote
barberry Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 Te lepsze karmy nie mają tylu niezdrowych aromatów i polepszaczy smaków więc 'gorzej' smakują. Karmienie marketówkami to trochę tak jak dawanie czipsów na obiad - które dziecko by tak nie chciało :evil_lol: Na początku możesz mieszać właśnie z animondą jeśli nie bedzie chciała jeść samego suchego. Przełóż trochę do kubka i zalej malutką ilością gorącej wody z czajnika. "Rozmemłaj" to łyżką na papkę i tym polej suche. Codziennie dodawaj mniej "sosu". Moja właśnie w ten sposób przekonała się do suchego :D W ogóle Lilo właśnie najczęściej je suchy orijen z łyżeczką animondy - w ten sposób cała miseczka zjedzona :D Ulubione smaki mojej psicy to Orijen 6 ryb a z mokrych Animonda Grancarno jeleń + jabłko, rdzawiec + szpinak, wędzony węgorz + ziemniaki i ta z dziczyzną ;) Zapomniałam dopisać, że ze smakołyków polecam wszelkie gryzaki z Maceda (szczególnie żwacze) i małe kosteczki z Maceda np do nauki sztuczek ;) Quote
Ewooosiek Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 barberry napisał(a):Jakaś.....3 podstawówki :roflt: no nie??:D Quote
Qeeriefire Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 hmm.... kłótnia ? Sunia piękna , gratuluje i zapraszam do mojej galerii < nowe zdjęcia>:multi: Quote
Yuveza Posted January 8, 2011 Author Posted January 8, 2011 barberry napisał(a): W ogóle Lilo właśnie najczęściej je suchy orijen z łyżeczką animondy - w ten sposób cała miseczka zjedzona :D Ulubione smaki mojej psicy to Orijen 6 ryb a z mokrych Animonda Grancarno jeleń + jabłko, rdzawiec + szpinak, wędzony węgorz + ziemniaki i ta z dziczyzną ;) Zapomniałam dopisać, że ze smakołyków polecam wszelkie gryzaki z Maceda (szczególnie żwacze) i małe kosteczki z Maceda np do nauki sztuczek ;) Właśnie, dzisiaj jak byłam w KAKADU to stałam przy półce z karmami i tak patrzyłam na papierowe opakowania Orijen...... i się zastanawiałąm czy dobra ta karma, czy nie? bo widać nie droga, i chciałam spróbować, ale skoro Ty stosujesz to się zapytam, dobra jest ta karma, bo też bym mogła stosować;)? A jeśli chodzi o smakołyki, to maceda jej kupuje gryzaki, a te kosteczki to takie w słoiczkach z Yorkiem na opakowaniu, bo dzisiaj miałam już je w ręku, ale pomyślałam że za drogo mi wyjdzie (a wiesz jak to rodzice, mogliby się niespodziewanie zapytać ile wydałam) no i wzięłam te ciasteczka, ale macedowe też kupię:D. Collie napisał(a):hmm.... kłótnia ? Sunia piękna , gratuluje i zapraszam do mojej galerii < nowe zdjęcia>:multi: dziękujemy, oczywiście zaraz do was lecimy!;) Quote
kaskaSz Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 A ja dzisiaj kupiłam Foxiemu małą saszetkę smakołyków nowych z royal canin za 2,20. Sporo ich tam jest i do szkolenia super. Quote
Yuveza Posted January 8, 2011 Author Posted January 8, 2011 nie widziałam takich.... ile ma gramów ta saszetka? Quote
kaskaSz Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 50 gramów, taka jak próbki z royala, tylko że z zielonym napisem EDUC Quote
Saththa Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 [quote name='westie_justa']Właśnie, dzisiaj jak byłam w KAKADU to stałam przy półce z karmami i tak patrzyłam na papierowe opakowania Orijen...... i się zastanawiałąm czy dobra ta karma, czy nie? bo widać nie droga, i chciałam spróbować, ale skoro Ty stosujesz to się zapytam, dobra jest ta karma, bo też bym mogła stosować;)? Justa nie Ty tylko Doti :D Quote
barberry Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 Orijen jest jedną z najdroższych karm, musiałaś popatrzeć na złą cenę ;) 400 gram kosztuje w Kakadu 17zł (dla porównania purina pro plan kurczak i ryż 800 gram kosztuje około 15zł) [SIZE="1"]dobrze, że mam małego psa to nie zbankrutuję :eviltong: Jest też jedną z najlepszych. W ogóle nie zawiera zbóż a za to bardzo dużo białka (kiedyś twierdzono, że nie można podawać psom za dużo białka jednak od jakiegoś czasu opinia weterynarzy w tym względzie się zmieniła i zdrowych psów nie da się "przebiałczyć"). Tu masz amerykański ranking karm ustawiony według zawartości mięsa dobrego pochodzenia. Ocenę obniża się za obecność sztucznych konserwantów, barwników i aromatów: http://www.dogfoodanalysis.com/dog_food_reviews/index.php/cat/1 Wiadomo, z 6 gwiazdkami najlepsze z jedną najgorsze. Karmy typu marketówek nie są tu w ogóle uwzględniane więc nie należy się dziwić obecnością np royala w kategorii 1*. Jak widzisz karm z 6* jest w gruncie rzeczy mało ale wszystkie Orijeny są w tej grupie. Dla mnie Orijen jest bardzo dobry bo to pierwsze suche jedzenie, które moja psica je :D Psy wyczuwają, że jest w niej prawie samo mięso i jedzą ze smakiem. Quote
barberry Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 westie_justa napisał(a): też bym mogła stosować;)? jeśli chcesz to sobie skosztuj ale obawiam się, że nie docenisz jej smaku tak jak Dotka :diabloti: Quote
Pieseczkowo Posted January 8, 2011 Posted January 8, 2011 kaskaSz napisał(a):50 gramów, taka jak próbki z royala, tylko że z zielonym napisem EDUC Justyś przepraszam za off jeden jedyny :) kasiu powiedz mi i jak te educy ? chciałam własnie tate prosić by zamówil? czytałam ze to jakas super nowość i jestem ciekawa :D Quote
Yuveza Posted January 9, 2011 Author Posted January 9, 2011 [quote name='barberry']jeśli chcesz to sobie skosztuj ale obawiam się, że nie docenisz jej smaku tak jak Dotka :diabloti: No tak oczywiście Dotka, a z tą ceną możliwe że mi się pomyliło :oops: ale widziałam też acane, a za Pro Plana 800g zapłaciłam 19,20 w Kakadu;) A rozmawiałam z mamą o tej puszcze co kupiłam Carno i zaczęłam wygłaszać morały: "zobacz carno ma aż 95%! mięsa, a Pedigree tylko 4%, i mówię wole zapłacić 2 zł więcej i mieć mięso a nie syf:D Ale zwątpiłam jak wzięłam małą paczuszkę RC dla wesów 500g, podeszłam do czytnika a tam cena 22,90zł odnosząc to potknęłam się aż o miski dla psa (z wrażenia :evil_lol:) [quote name='Pieseczkowo']Justyś przepraszam za off jeden jedyny :) kasiu powiedz mi i jak te educy ? chciałam własnie tate prosić by zamówil? czytałam ze to jakas super nowość i jestem ciekawa :D spoko;) skoro już temat o jedzeniu, Dotka się nie pogniewa:) Quote
kaskaSz Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Pieseczkowo napisał(a):Justyś przepraszam za off jeden jedyny :) kasiu powiedz mi i jak te educy ? chciałam własnie tate prosić by zamówil? czytałam ze to jakas super nowość i jestem ciekawa :D Wiesz co, dzisiaj chciałam z Foxim potrenować właśnie na te smakołyki, a on nawet ich w gębe nie wziął... One są takie miękkie. I smakują jak zwykły chleb, bo aż z ciekawości spróbowałam. Więc dla psiaka nieatrakcyjne... Póki się nie otworzy to wielka nowośc, super, a potem takie rozczarowanie... Quote
Guest papillonek Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Bo royal tyle kosztuje,czy dla westów ,czy nie.Puszki royala też są drogie jesli dobrze pamiętam chyba 7 zł. A barrbery jaki rodzaj orijena kupujesz? Próbki royala mają 100g,a nie 50... Quote
kaskaSz Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Próbki są też i 50 i 100... A royal jest drogi, u mnie teraz jest pormocja tych 500g, że 2 w cenie 1, więc nakupowałam na zapas póki pies to je, bo tak to na weterynaryjnej jedzie, to dopiero drożyzna jest. Quote
Guest papillonek Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 U nas też czasami jest ta promocja ,ale tylko danego rodzaju.Ja royala już nie kupuję ,więc mi to obojętne. Ja widziałam tylko te próbki 100g o 50 g nic nie wiem.Weterynaryjna royala podobno jest bardzo dobra. Mi się zdaje ,że ta promocja jest wtedy kiedy już jest blisko daty ważności. Quote
kaskaSz Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Ja też tak myślałam, ale data jest do maja następnego roku :D A co do weterynaryjnej to ja widzę ogromną różnicę i w karmie i w psie po tym jak ją je, szkoda tylko, że taka droga. Ale Justyna nam da za ten off... Quote
Guest papillonek Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Justuna masz zapchaną skrzynkę i nie mogę do Ciebie pisać!!! Może nie będzie taka zła i nam daruje :D A czym sie różni weterynaryjna od normalnej?? Quote
barberry Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Papillonku, ja kupuję Orijen 6 ryb bo ten najbardziej smakuje psicy (śmierdzi rybą :watpliwy: :eviltong:) Diet weterynaryjnych lepiej nie podawać bez konsultacji z weterynarzem. Są one dobierane pod kątem konkretnych problemów zdrowotnych i często nie zawierają ważnych dla zdrowego psa składników. Wiem, że z reguły psy je chętniej jedzą bo sama zmuszona byłam dawać psicy taką karmę - intestinal (na problemy żołądkowo-jelitowe) ale tylko dlatego, że miała długą i krwawą biegunkę po przyjmowaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Pamiętam, że wtedy wet kazał mi odstawić karmę maksymalnie 2 dni po zakończeniu biegunki. Jest mega lekkostrawna ale na dłuższą metę nie służy. Quote
Pieseczkowo Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 Dzięki kasiu :) musze tate poprosić czy jak będzie mógł to żeby zamówił to zobaczę czy zasmakuje :) Ja już nie robie off`a :P Quote
Guest papillonek Posted January 9, 2011 Posted January 9, 2011 [quote name='barberry']Papillonku, ja kupuję Orijen 6 ryb bo ten najbardziej smakuje psicy (śmierdzi rybą :watpliwy: :eviltong:) Diet weterynaryjnych lepiej nie podawać bez konsultacji z weterynarzem. Są one dobierane pod kątem konkretnych problemów zdrowotnych i często nie zawierają ważnych dla zdrowego psa składników. Wiem, że z reguły psy je chętniej jedzą bo sama zmuszona byłam dawać psicy taką karmę - intestinal (na problemy żołądkowo-jelitowe) ale tylko dlatego, że miała długą i krwawą biegunkę po przyjmowaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Pamiętam, że wtedy wet kazał mi odstawić karmę maksymalnie 2 dni po zakończeniu biegunki. Jest mega lekkostrawna ale na dłuższą metę nie służy. Dziękuję za konkretną odpowiedz,ja muszę zmienić suczy karmę z eukanuby na coś z większymi kulkami ,bo te lyka i nie chce ich jeść ,a miały być takie dobre. Nie wiem,czy jak lubi ryby takie normalne to czy ryby w karmie też b ędzie jadła ,ale spróbuję ;)Moze ten proplan,acanę albo orijena. Quote
Yuveza Posted January 9, 2011 Author Posted January 9, 2011 papillonek napisał(a):Justuna masz zapchaną skrzynkę i nie mogę do Ciebie pisać!!! Może nie będzie taka zła i nam daruje :D A czym sie różni weterynaryjna od normalnej?? Już wyczyszczona:D Nie daruje!:eviltong: Żartowałam:evil_lol: nie jestem zła;) Quote
Recommended Posts