Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 6.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

papillonek napisał(a):
Hamuj się trochę dziewczyno :roll: Ja dostałam S jak jeszcze nauki w szkole było prawie wcale,teraz jest tak,że mimo iż ją kocham i jestem do niej przywiązana to zrobiłam głupotę decydując się na takiego psa :roll: Ona potrzebuje się codziennie wybiegać ,najeść i to nie z miski tylko w formie ćwiczeń i dużo uwagi.... pies siedzi w domu sam to go rozsadza enegria ,a ja juz ledwo żyje.siedzi sama od 8 rano do 16 obiad,lekcje,nauka,dodatkowe jest 20...ja już nie mówię że mi jest potrzebny czas dla siebie tak żeby posiedziec odpocząc tylko mam zbyt wymagającego psa po prostu i to nie jest moje ,,widzi mi sie '' tylko ona piszczy,jęczy i skowyczy aż ja się nią zajmę :roll: zresztą sama zobaczysz,bo na razie tak ci się wydaje...

Ty też się trochę hamuj z tym co mówisz :roll:
Ja mam Nukę od 1 gim do tego jeszcze miałam królika, dodatkowo u taty w pracy mam 3 psy, Tata z nimi siedzi całe dnie, a ja jeżdżę do nich bardzo często i muszę je i wyczesać i wykąpać i dać jeść i an pola wziąć, żeby się wybiegały.
Mam ponad 17 lat, jestem w klasie biologicznej więc nauki mam mega dużo, Nuka ma codziennie min 1,5 godzinny spacer + zabawa i inne zapotrzebowania, a do domu wracam zazwyczaj o 14-16, zależy od dnia tygodnia. Jakoś czas na wszystko znajduję, Nuka też jest wymagająca, ale sobie radzę i NIGDY nie powiedziałam, że jest mi "teraz potrzebna jak nie powiem co", a też chodzę na jakieś korki np. z matematyki, chemii czy fizyki jak jakiegoś tematu nie rozumiem :roll:
Umiejętność rozplanowania czasu to jest niezwykła umiejętność :eviltong:

Guest papillonek
Posted

A co ja powiedziałam,ze mam się hamować?
Opieka nad psem to obowiązek czy ci się to podoba czy nie ;)
I nadal myślę ,ze mając psa wymagającego jednak zabiera on dużo czasu ,a z wiekiem będzie go coraz mniej....

Posted

papillonek napisał(a):
I nadal myślę ,ze mając psa wymagającego jednak zabiera on dużo czasu ,a z wiekiem będzie go coraz mniej....

Ciekawe skad Ty wiesz ze z wiekiem czlowiek ma coraz mniej czasu.. :roll: jakbys umiala sie zorganizowac to bys nie cierpiala na brak czasu...

Posted

papillionek w której jesteś klasie?

Ciekawe skad Ty wiesz ze z wiekiem czlowiek ma coraz mniej czasu.. :roll: jakbys umiala sie zorganizowac to bys nie cierpiala na brak czasu...

podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami :)

Posted

papillonek napisał(a):

hahaha a ja tam się uśmiałam czytając twoje posty :roflt:
masz naście lat a piszesz jakbyś miała dobrą czterdziechę na karku :evil_lol: wyobraź sobie że mam psa od lat 5, studiuję, pracuje w kilku miejscach jednocześnie, dodatkowo amatorsko strzyżę psy, jeżdżę do schroniska (jak trzeba to jeżdżę na wizyty przed adopcyjne), prowadzę nie tylko swój dom, ale i drugi nie swój (wszelkie sprzątania są na mojej wyłącznie głowie, ja mam mieszkanie małe bo 56m2, drugi dom ma ponad 200 m2 i 30 arów działki którą trzeba kosić), aktualnie robię prawo jazdy czyli mam jazdy kilka razy w tygodniu. Od piątku zaczynam udzielać korepetycji, aktualnie mam remont w domu - więc latam od elektrowni, budowlanego, przemysłowego itd., mam 8 mysz na głowie którym wymienia się 2 razy w tygodniu - a klatkę mają nie małą. Zdarza się że muszę się zająć siostrzeńcem 2,5 letnim. I wszystko to robię na raz, dzień w dzień, jak nie jedno to drugie, a pies mój jest wybiegany, pojedzony, wyczesany, zadowolony z życia itd. ...
da się? a da - jak się tylko chce to się da.

-----------------------------------------------------------------------------------

Justa jaki kupiłaś ten aparat? bo coś mi się obiło w fotograficznym wątku

Posted

To zaraz będą;)
Angela postrama sie w weekend już zrobić te, kartki zaczęłam kwiecień i jakoś mi ustało.... ale spokojnie bedzie!:)

NigchtQueen Podziwiam:D ale na pewno sie da:D myślę że mimo wszystko to liceum to nie jest jakaś straszna sprawa;)
A tak tak:D, własciwie dostałam Sony alfa 100 mam troche zdjeć z wczoraj;) ale najpierw wstawie zdjecia z soboty (robione jeszcze Fuji;))

Posted

[quote name='westie_justa']
NigchtQueen Podziwiam:D ale na pewno sie da:D myślę że mimo wszystko to liceum to nie jest jakaś straszna sprawa;)
A tak tak:D, własciwie dostałam Sony alfa 100 mam troche zdjeć z wczoraj;) ale najpierw wstawie zdjecia z soboty (robione jeszcze Fuji;))

musi się dać ;) ja i tak jeszcze twierdzę że nie mam tak źle, znam osoby które już w ogóle są na takich obrotach, że dziwie się że żyją, a mają po kilka psów :evil_lol:
liceum hmm nauki sporo jak w każdej klasie, ale poza nauką nie masz innych obowiązków, najgorzej jest jak masz pracę, rodzinę itd., wtedy można kociokwiku dostać :p

Ja nie przepadam za lustrzankami sony bo wgl. mnie marnie wypadają, ale dla początkującego pewnie wystarczy. Jak ci idzie nauka obsługi? ja pamiętam jak nabyłam swojego nikona to mimo że wiedziałam podstawowe kwestie to czarną magią dla mnie było ustawianie manualne, ale im więcej się pstryka tym lepiej się poznaje aparat

Guest papillonek
Posted

Macie racje przepraszam :) Wyolbrzymam durną sprawe ;)
I też czekam na foty nowym sprzętem ;)

Posted

Wiesz ja mam pierwszy raz lustro w ręku :evil_lol: isamo pokrętło do ostrości jest już "ojeje!" z tego co sie orientuje to nikony i canony są najlepsze.. ale własnie jako że jestem początkująca to myśle że taka alfa bedzie ok;)
A po prostu grzyło mnie jak miałam tak mało ustawień i mozliwośći z kompaktem, teraz ustawień jest!:D
jesli chodzi o obsługe to juz nawet nawet;) ja od razu na manual:diabloti: ale tryb mam na auto czasami na P które jeszcze rozgryzam, i reszta: M, S, A nie umiem jeszcze robić zdjeć w ruchu :/ duzo jest poruszonych.. ale mam aparat dopiero od soboty:eviltong:

Fotki sie przerzucają w żóółwim tempie:P ale będą:D
Tylko najpierw zdjęcia robione jeszcze kompaktem!

Guest papillonek
Posted

Też ma cyfrówkę w sumie dwie i nie narzekam,bo jakim maniakiem zdjęć nie jestem ;)
Ja zobacze jutro na razie musze spadac ;)

Posted

pewnie mamy różne oznaczenia w aparatach jeśli chodzi o literki, nie pamiętam jakie dokładnie ma sony, ale u mnie M oznacza pełen manual, reszta to pół manuale np A,S i gotowe tryby - krajobraz, portret itd. Wszystkie robię na M.
Ja akurat teraz najczęściej korzystam z autofokusa czyli nie ustawiam ostrości ręcznie a robi to za mnie aparat i tak też polecam do zdjęć w ruchu, do tego tryb manualny, na zewnątrz ISO - 640 (czy koło tego zależy jakie masz wartości iso) , czas migawki 1/2000 s ,

Posted

ahaa.. ja manual mam z boku aparatu przycisk jest AF-autofocus i MF-manual.. M mam trybach razem z portretem macro A S P u mnie literka M to ręczne naświetlenie;)
A ja włąsnie na manualu wole znaczy sama sobie ustawiać ostrosc itd bo już na auto sie narobiłam :eviltong: No ale w ruchu tak łatwiej;)
a migawke.. własnie nie wiem jak z tymi wartościami znaczy najszybciej mam 4000 najmniej chyba... nie wiem ale jest coś z takimi przecinkami '' ''2 albo 30'' (?)
a ISO mam te bardziej podstawowe 100 200 400 800 1600

zdjec juz dziś chyba nie wstawie:P

Posted

westie_justa napisał(a):
ahaa.. ja manual mam z boku aparatu przycisk jest AF-autofocus i MF-manual.. M mam trybach razem z portretem macro A S P u mnie literka M to ręczne naświetlenie;)
A ja włąsnie na manualu wole znaczy sama sobie ustawiać ostrosc itd bo już na auto sie narobiłam :eviltong: No ale w ruchu tak łatwiej;)
a migawke.. własnie nie wiem jak z tymi wartościami znaczy najszybciej mam 4000 najmniej chyba... nie wiem ale jest coś z takimi przecinkami '' ''2 albo 30'' (?)
a ISO mam te bardziej podstawowe 100 200 400 800 1600

zdjec juz dziś chyba nie wstawie:P

z przecinkami migawka to długi czas naświetlenia, zdjęcia ci wyjdą tylko jak nie będziesz poruszać aparatu i tego co fotografujesz, chyba że chcesz taki zamierzony efekt - zamrożonego obiektu (wejdź do mojej galerii, ostatnie zdjęcie serce jest tą metodą wykonane ;)), ale do normalnych zdjęć musisz mieć inną wartość i zależna jest ona od światła i obiektywu, powiedz mi jaki masz, jakie ma światło? ja np. na zewnątrz przy obiektywie ze światłem 2.8 robię zdjęcia na od 320 do 1200 w zależności od pogody, im bardziej słonecznie tym wyższa wartość, bo mniej światła potrzeba. Drugi obiektyw mam ciemny bo 4.6-5, więc muszę mieć wartość ok 200, żeby zdjęcie wyszło jasne, a nie ciemne.
staram się pisać jak najprościej, nie wiem na ile mnie zrozumiałaś ;)