2010 Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Spajk/Ząbalek to chyba tak się załatwiał w tym schroniku..i mozę musi jeszcze poćwiczyć...i zrozumieć gdzie jest... A spendylozę można zdiagnozować po wykonaniu Rtg kręgosłupa. Najsilniej pies odczuwa dolegliwości rano. Do symptomów należą: - bóle okolic kręgosłupa i pleców - niechęć do poruszania się - trudności ze wstawaniem - okresowe kulawizny - niedowłady łap, paraliż Leczenie polega na podawaniu psu niesterydowych leków przeciwzapalnych oraz przeciwbólowych, witaminy z grupy B, glukozaminę, chondroitynę. Ważna jest aktywność fizyczna...spacerki .A tego niestety tam nie miał. No a teraz poczekajmy na wyniki badania krwi...Jak z jego mocznikiem we krwi?pozdrawiam Quote
Arktyka Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 Ick wetka nie zdiagnozowala spendylozy...ja zasegurowalam ze jest po spendylozie...na co ona odpowiedziala ze ma spendyloze a nie jest po...spendylozie;) Jesli Zabalek zapomnial by manier po schronisku domowego psa to rowniez by sikal w domu czego nie robi...wybacz ale ja jestem z tym psem na codzien i mowie co zaobserwowalam:eviltong:;) Mam pytanko-skad ta diagnoza spendyloza...? Mial robione w koncu te rtg czy nie....? Czy wprowadzila wetke w blad....:( Jesli nie mial rtg to moze warto to zrobic.... jesli nie mial rtg....to moze on wcale tej spendylozy nie ma....moze jest po jakims wypadku przy ktorym mial uraz kregoslupa....:roll: i ma jakis niedowlad... Ick sorki znowu musze Cie poprawic;) Jesli chodzi o leczenie przy spendylozie...to nie jest to leczenie rozumiane w takim sensie jak by sugerowala nazwa bo tego nie wyleczysz...a jedynie leczenie w postaci zmiejszania poprzez leki stanow zapalnych i zmiejszanie bolu...natomiast narosla ktore powstaly zostaja...co jedynie mozna chorobe spowolnic...ale jej nie wyleczysz:( Quote
bric-a-brac Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 gazzy napisał(a): Łapki Ząbala odmawiają posłuszeństwa. Psiak chodzi, ale niestety jego łapki plączą się, ciągnie je za sobą. Mieliśmy w schronisku podobny przypadek... Psiak onek , chudy, łapy plątały się, później je za sobą ciągnął - diagnoza : spondyloza... Nie wiem czy to nie to samo To było chyba tylko przypuszczenie gazzy... Kurcze, miałam do dziewczyny zadzwonić i nie miałam kiedy.... Czemu człowiek wciąż ma tak mało czasu....:shake: Quote
wojtuś Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 bric-a-brac napisał(a):To było chyba tylko przypuszczenie gazzy... Kurcze, miałam do dziewczyny zadzwonić i nie miałam kiedy.... Czemu człowiek wciąż ma tak mało czasu....:shake: Też mi sie wydaje, że ta spendyloza to było tylko przypuszczenie gazzy;) Myśle też że Ząbalek powinien mieć zrobione RTG. Quote
2010 Posted January 12, 2011 Posted January 12, 2011 To przypuszczenie.........ichyba nikt go w schronisku nie prześwietlał. A tak można to zdiagnozować.. Pisząc na temat tej choroby dla orientacji podałam jej ważniejsze symptomy. Napisałam na temat leczenia farmakologicznego.A nic o "wyleczeniu"... To niestety choroba nieuleczalna...Jeśli ją naturalnie ma.. Stosuje się jedynie leczenie objawowe oraz dąży się do maksymalnego poprawienia komfortu życia cierpiącego zwierzęcia. Chciałam również zaznaczyć,że Ząbalek uzbierał ładną sumkę ale trzeba zapłacić za styczeń 416 zł i zostawić na luty ..A na marzec to chyba już nie starczy( 13 zł za dzień)... Miał teraz też badanie krwi . A jak się on teraz porusza ?...Co z jego tylnymi łapkami...Czy ma trudnosci i bóle przy wstawaniu?Jak się zachowujej po tych paru dniach w ciepłym hoteliku? Moze zmiana pokarmu ma też wpływ na jego perystaltykę? Czy to jest biegunka? No i te tabletki na odrobaczenie też są b. ważne dla niego. Pilnie potrzebne mi są jego zdjęcia do ogłoszeń. Lepsze niz te na tym wątku.. No to teraz czekamy na wyniki jego badania krwi..pozdrawiam:lol: Quote
Arktyka Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 o cholircia cioteczko powoli bo juz sie pogubilam z tymi pytaniami...;) a wiec tak Zabalek nie ma rozwolnienia:) koopy sa hmm...zdrowe;) Jesli chodzi o poruszanie to nie zauwazylam zadnej poprawy...sa momenty ze idzie w miare dobrze a sa momenty ze za chwile tylne lapki odmawiaja posluszenstwa i sie przewraca, zatacza....:( jedynie co to kondycyjnie troszke lepiej bo sie biedak na poczatku szybko meczyl...z apetytem u niego roznie... czasem wcina wszystko od razu a czasem micha stoi caly dzien... rozmawialam z wetka tez na temat tego ze ta spendyloza to przypuszczenie i ze nie mial badan rtg , ale wetka mowi ze wszystko wskazuje na spendyloze u Zabalka....:( jesli chodzi o wyniki jeszcze ich nie dostalam.... teraz w weekend jak juz chyba pisalam cioteczka Ilo_n przyjezdza na sesje foto do mnie , wiec maly bedzie mial ladne zdjecia, z tym ze nie wiem szczerze czy przy tym wychudzeniu zaprezentuje sie okazale...i czy znajdzie w tym stanie domek...mysle ze wpierw nalezy doprowadzic go do formy...no ale Wasza wola:) Quote
2010 Posted January 13, 2011 Posted January 13, 2011 :loveu:Dziękujemy za te informacje:lol: i trzymamy kciuki aby przy tym jedzonku w ciepełku nabrał trochę sił.. A fotki są spotrzebne i każda informacja o nim jest b. ważna aby dalej przekazać.pozdr. Quote
Arktyka Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 ok cioteczki nie chce narzekac....ale jest juz dzisiaj 14.01....a ja nie dostalam do tej pory oplaty za dt.....Zabalka jako dt mam obowiazek zapewnic psu odpowiednia opieke i wyzywienie,dojechac do weta-60km, wylozyc na badania, a takich pieskow mam wiecej....wybaczcie wiec,ale mi tez pieniadze nie leca z nieba....o ile moge zrozumiec sytuacje ze brakuje deklaracji, co sie czesto zdaza moim podopiecznym i czasem trzeba czekac- , to akurat w tym przypadku nie zachodzi taka sytuacja przynajmniej w tym miesiacu... Jako dt mam obowiazki i wymagania ,ktore mi stawiacie i musze spelniac , prosze wiec zeby to rowniez dzialalo w druga strone... Quote
Atomowka Posted January 14, 2011 Author Posted January 14, 2011 Artyko przepraszam Cię serdecznie ale k...a odłączyli mi neta, nie miałam przez kilka dni w ogóle dostepu do neta więc kasy nie wysłałam. Zrobię to już niezwłocznie, tylko wyczyść skrzynkę bo mam pytanie odnośnie płatności. Czy wiesz już ile wyszło za te badania? Quote
Arktyka Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 ok wyczyszczona:) wlasnie dostalam od kogos sms......wyjasniam wiec tej osobie.... -za badanie Zabalka czyli wyniki wyszlo 70zl, zostawilam u weta 50zl wiec jeszcze 20 musze doplacic... -Wizyta czyli przeglad Zabalka gratis tak jak pisalam -nic nie pisalam na watku ze macie zaplacic jeszcze za paliwo...napisalam tylko jakie mam wydatki zwiazane z psiakami.... zebyscie cioteczki zrozumialy tez moja sytuacje....dlaczego tak sie upominam o oplate za dt...nic wiecej:) Quote
bric-a-brac Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 A ja na przykład cenię sobie takie osoby, które jasno czarno na białym piszą czego oczekują, a jednocześnie są przejrzyste pod kontem działań i wydatków. Chociaż różnie to na dogo jest odbierane... Arktyko, tak trzymać ;) Quote
2010 Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 Czy mamy odjąć Twoje zakupy 77 zł plus wysyłka na bazarku dla Ząbalka i przekazać resztę za hotelik.Tak jak pisałać mi na pm . http://www.dogomania.pl/threads/199320-Bazar-dla-Ząbalka-Coś-psiakow-kotów-i-ptaków-do-14-stycznia-do-22.00-!-Zapraszamy.?p=16039002#post16039002 Quote
Iljova Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 Ja też uważam to za właściwe. Konkretne i przejrzyste wyrażenie oczekiwań z szacunkiem dla drugiej strony dzięki temu nie ma niedomówień. Faktem też jest że to zawsze musi działać w obie strony. Quote
Arktyka Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 Ick cioteczko 77zl....??mi wyszlo 81zl za zakupy chyba ze cos zle policzylam;) legowisko-35zl 2 miski metalowe-20zl 2 miski plastik-8zl miseczki plastik-18zl czy cos pokrecilam....?? policz dokladnie jeszcze raz bo wydaje mi sie ze mi malo policzylas....:roll: aha i ile wyszlo za przesylke bo cioteczka Atomowka czeka...na moje pw;):) Quote
2010 Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 Dogocioteczko Arktyko zakupy na bazarku Ząbalka za które dziękujemy wyniosły 77 zł... aróżnica w tym ,zę tylko to jedna miska w sprzedaży za 4 zl.. Wyjaśnie na bazarku... W poniedzaiłek zostanie paka gagabryt B wysłana i będzie wiadomo za ile.. A rozliczenie na tym wątku będzie dokładne jak i na każdym innym.. Pieniązki na Zabalka są darowne i :loveu:darczyńcy życzą sobie aby służyły Ząbalkowi i tak się stanie...Wszystko będzie zapisane i udokumentowane. :loveu:Ząbalku wracaj nam do sił....:lol: Czekamy na twoje zdjęcia i wyniki badań.. Quote
Arktyka Posted January 14, 2011 Posted January 14, 2011 ick napisał(a):Dogocioteczko Arktyko zakupy na bazarku Ząbalka za które dziękujemy wyniosły 77 zł... aróżnica w tym ,zę tylko to jedna miska w sprzedaży za 4 zl.. Wyjaśnie na bazarku... aaaaaaaha! :) juz zalapalam....no wiec wszystko sie zgadza.....a ja tu prawie liczydlo w ruch wzielam;) bo mowie no niemozliwe bym sie pomylila;):) cholirka ale ze mnie doopa:( weszlam na bazarek i co widze....aniolek wolajacy.... ze ja go nie widzialam wczesniej....Ick prosze bij mnie!:mad::angryy: Quote
bric-a-brac Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 Jak tam chłopak? Brudzi nadal czy się ogarnął? :) Quote
Arktyka Posted January 17, 2011 Posted January 17, 2011 niestety brudzi....a wczoraj tez zauwazylam plame od siusiow...na kanapie:( Wetka mowi ze to przy jego schorzeniu normalne i moze tak byc...hmm:( Wynikow jeszcze nie odebralam(bede brala w srode przy okazji kastracji moich dzieciakow ) wetka mowi ze wyniki Zabalek ma dobre...wklejac bede dopiero wyniki i rachunki w czwartek bo nie wiem o ktorej godzinie wroce z Torunia z tych zabiegow... Aha potwierdzam cioteczki otrzymanie przelewu za dt Zabalka na sume 322zl , oplacone dt do 31.01.2011, zaksiegowana wplata 17.01.2011. Cioteczko Ick wysylaliscie dzisiaj paczuszke z bazarku...? Quote
Atomowka Posted January 17, 2011 Author Posted January 17, 2011 Arktyka cieszę się,że kaską już u Ciebie Dobrze,że wyniki ZĄB ma dobre ale to kupcianie i posikiwanie bardzo niepokojące Arktyka możesz mu zrobic jakieś foteczki? Zobaczyłabym ten śmieszny ryjek Quote
2010 Posted January 18, 2011 Posted January 18, 2011 Paczka wysłana priorytetem powinna już jutro być na miejscu..Dodana jeszcze miseczka, piłeczka i witaminy dla Ząbalka. Mam nadzieje,ze to nowe posłanko biedzie dla niego pasowało... Jeżeli wynki są w porządku to znaczy ,że nerki w porządku. I poziom mocznika we krwi nie jest podwyższony.. A jakie schorzenia ma wetka na myśli ? Co ze zdjęciami Ząbalka?? Pilnie potrzebne sa jego zdjęcia do ogłoszeń!!!!!!!!! Quote
Atomowka Posted January 20, 2011 Author Posted January 20, 2011 Halo halo jest tu ktoś? Artyka kochana jak psiak? Nie ma poprawy z tym kupcianiem? Uzupełniłam 1-szy post o wpłatę pani Eli Quote
Arktyka Posted January 20, 2011 Posted January 20, 2011 no niestety maly kupcia i kupciac bedzie...mowilam wetce wczoraj o tym siusianiu, jutro jade do Torunia wiec wetka cos mu zapisze....bo wczoraj zapomnialam przez te kastracje i sterylizacje wziasc wynikow:psorki cioteczki ale mam troche zapie....prz:shake: Dziekuje cioteczko Ick -paczuszka doszla:)legowisko ciut za male dla wielkopsa...:evil_lol: dostal inne wieksze...ale i tak je olewa i spi na kanapie:cool3: Quote
Recommended Posts