Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Anja była dziś z Rozetką u weta.
Rozia ma brać 1 tabletkę caprodylu dziennie.

Niestety, wet stwierdził, iż stan uzębienia jest fatalny - pojawiły się już ropnie. Zaleca jak najszybszy zabieg usunięcia kamienia i zniszczonych zębów.
Po Rozetce widać, że stan jamy ustnej sprawia jej ból - obawiam się, że trzeba będzie wykonać zabieg jeszcze przed Świętami.
Zaufany wet Ani radzi, by połączyć ten zabieg z zabiegiem usunięcia guzów na listwach mlecznych.

I teraz pojawia się dylemat - wysłać Rozię do Łodzi (z Tomaszowa w lini prostej jest do Łodzi ok. 45 km) - wtedy sunia mogłaby pojechać z Anią i po zabiegu natychmiast wrócić do domu -
czy też znów przywieźć ją do Warszawy (plus - weterynarze, których znam, minus - kolejny stres dla Rozi związany z dłuższą podróżą, kolejną zmianą miejsca, minimum jedna noc spędzona w Warszawie).

Z całych sił wolałabym uniknąć przerzucania Rozetki kolejny raz w inne miejsce - tym bardziej, że dopiero co zadomowiła się u Ani, zaczyna się przywiązywać do nowych opiekunów, do psiaków, do miejsca.
Dziś Ania tak ładnie opowiadała o Rozetce, że aż mi się ciepło zrobiło na serduchu :)

Więc potrzebne pilnie informacje o zaufanych weterynarzach z Łodzi, Rozia musi trafić w naprawdę dobre ręce.

• Replies 635
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

1,5 roku na dogo i nigdy jeszcze nie skorzystałam z opcji "kasuj" ;)

Rzuciłam telefon w kąt, bo nie miałam siły uzgadniać i omawiać czegokolwiek.

Wet w Tomaszowie nie ma możliwości wykonania echa serca ani ekg, nie stosują tam też narkozy wziewnej.
W przypadku Rozetki dobrze byłoby upewnić się, co z serduchem (badnia osłuchowe przeprowadzone przez Jagielskiego i Czerwieckiego nie wykazały nieprawidłowości, ale wiadomo, lepiej dmuchać na zimne).
Ania wspominała coś o weterynarzu z Łodzi, który leczył jej psiaka i ma bardzo dobrą opinię.
Ma też skonsultować się z kilkoma łódzkimi dogomaniaczkami.

Posted

ewatonieja jest z łodzi, pytajcie ja o weta.
ta operacja powinna byc w obecnosci anestezjologa.
i z zalozeniem, ze w trakcie zadecyduja, czy zeby tez usuwac.

boje sie przy stanie rozetki łaczyc wycinke guzów z oczyszczaniem zebów, wtedy duzo syfu do krwii sie dostaje, a ona taka słaba....

Posted

Ja myślę ,że na początek trzeba poprosić jakąś cioteczkę z Łodzi ,żeby poszła do Cicheckiego z wynikami Rozi , jak coś to ja znam z Łodzi Asik007 , na pewno pomoże , pytałam też mojego weta ( wcześniej miał lecznicę w Łodzi ) i też poleca dr Cicheckiego .

Posted

Ja też się boję. Ale sądzę, że dobry weterynarz jest w stanie ocenić, co należy robić - czy raczej poczekać do nowego roku, czy działać już teraz.
Dr Jagielski obejrzał zęby Rozetki i mimo wszystko kazał poczekać kilka tygodni.
Ale Rozia stosunkowo szybko dochodzi do siebie - ma ogromny apetyt, zdecydowanie odżyła.
Zobaczymy, co powie dr Cichecki.

Posted

No tak skutki pobytu u nas :-) Rozetka miała do czynienia z Vitem (moim własnym pańskim psem-widać go w awatarze) który ma tą interesującą cechę że wciśnie się wszędzie, a zwłaszcza tam gdzie ktoś powie "nie no on tam się na pewno nie zmieści" :-P

Posted

Rany julek nie mogę ... gdzie ona wlazła :-o
to środkowe zdjęcie szczególnie czadowe
Anja >> a może potrzebne większe spanko dla Rozetki ? :evil_lol:

Posted

avii napisał(a):
Rany julek nie mogę ... gdzie ona wlazła :-o
to środkowe zdjęcie szczególnie czadowe
Anja >> a może potrzebne większe spanko dla Rozetki ? :evil_lol:

Rozetka ma 5 spanek do wyboru i tylko to najmniejsze ją interesuje :D

Posted

To prawda, byłam świadkiem, jak Rozetka z uporem wbijała się w mniejsze posłanko, choć obok stało 3 razy większe ;)
Na początku pomyślałam, że może kładzie się na tym mniejszym, bo ono pachnie innym psiakiem, a Rozia, jak się okazało, jest bardzo towarzyska :) ale skoro ma kilka do wyboru i tylko małe się liczy, to musi być wina Vita ;)

Aniu, ważyłaś może ostatnio Rozię ? 31 listopada ważyła niecałe 16 kg, jestem ciekawa, czy choć trochę to się zmieniło.

Posted

Dada M napisał(a):
ale skoro ma kilka do wyboru i tylko małe się liczy, to musi być wina Vita ;)

Oczywiste. APSA gdzieś ma zdjęcia Vita w małej budce (ślimok Vit). Rozia po pierwszych problemach jadła u nas dużo i chętnie, powinna troszkę masy złapać.

Posted

KWL napisał(a):
Rozia po pierwszych problemach jadła u nas dużo i chętnie, powinna troszkę masy złapać.

U Ani też je dużo i chętnie.
Jaką Rozetka ma teraz ładną, błyszczącą sierść :)
Wcześniej miałam problem z określeniem koloru umaszczenia, teraz już wyraźnie widać - kasztanowe :)

Vito słodki, ale to Harald jest prawdziwym mistrzem ;)

Posted

Dada M napisał(a):

Aniu, ważyłaś może ostatnio Rozię ? 31 listopada ważyła niecałe 16 kg, jestem ciekawa, czy choć trochę to się zmieniło.

Niestety nie dorobiłam się jeszcze wagi , a nie chcę jej specjalnie do weta wozić .

Posted

Bo Vito to taki podstępny jest. Wlezie do małej budki, "zobaczcie jak tu fajnie" i reszta (jak Harald czy Rozetka) się nabiera. A Vito co? A Vito myk, myk i całe łóżko jego! :evil_lol:

Bardzo się ciesze, że Rozia tak psychicznie odżyła :)

Posted

Rozetka jutro jedzie do Łodzi.
Na miejscu mają sprawdzić stan serducha i zadecydować, czy zajmą się tylko zębami, czy też wytną także guzy.
Rozia jest umówiona na 15.00, zostanie na noc w klinice.
Anja ma napisać do dogomaniaczek z Łodzi, żeby odwiedziły Rozetkę wieczorem.
Trzymajcie kciuki !

Poza tym Rozetka ma się bardzo dobrze - ma niesamowity apetyt (choć spektakularnych zmian w wyglądzie nie ma - ale trochę mniej widać wystające kości).
Dużo śpi, gdy nie śpi, krąży za Anją.
I cały czas pcha się na łóżko :)