Karolina_i_dogi Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 Witajcie Mam zaszczyt pionformowac szanownych forumowiczów, że już niedługo prawdopodobnie będzie można wykonać przeszczep nerki u psa w Polsce (o ile się orientuje to jeszcze nie były wykonywane tego typu zabiegi. Jeśłi się mylę, przepraszam i prosze o poprawienie mnie) Znajomi w jednej z lecznic się intensywnie szykują. Właściwie to juz tylko pacjenta brak... Pozdrawiam serdecznie Quote
coztego Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 Karolina, a która to lecznica ma takie ambitne plany? Ciekawostka... Ale z tego co pamiętam, chyba z lektury wątku nerkowego, przeszczepy nerek, przeprowadzane w USA, nie sprawdzają się u psów :hmmmm: Muszę poszukać jak to dokładnie było... Quote
Karolina_i_dogi Posted July 21, 2006 Author Posted July 21, 2006 Gorzówek się przymierza W książkach do chirurgii technika jest opisana. Dobór pacjenta musi byc bardzo szczegółowy. Właściwie to mimo powszechności chorób nerek u psów, do zabiegu będzie się kwalifikował pewnie tylko niewielki promil. Zobaczymy, czas pokaże Fajnie że coś się dzieje w Polskiej weterynarce. Z tego co się orientuję, to mamy juz w kraju endoprotezzy stawów biodrowych czy przeszczepy kości. Quote
coztego Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 Karolina_i_dogi napisał(a):Gorzówek się przymierza Tym większa ciekawostka, spodziewałabym się raczej jakiejś akdemickiej kliniki :hmmmm: Quote
Wind Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 A czy moze ktos wie, czy w Polsce dostepne sa dializatory dla zwierzat? (psow i kotow). Jesli tak, to prosze o namiary na takowe lecznice. Quote
moth Posted July 21, 2006 Posted July 21, 2006 Wind napisał(a):A czy moze ktos wie, czy w Polsce dostepne sa dializatory dla zwierzat? Według miesięcznika Mój Pies nr 6 (177) z czerwca 2006, dializy przeprowadza warszawska klinika weterynaryjna Elwet. Jest cały artykuł o dializach; jak wyglądają, ile kosztują, ile trwają, jak się pacjenta przygotowuje, i jakie są efekty. Quote
Therion Posted July 22, 2006 Posted July 22, 2006 Przeszczep wiaza sie z koniecznoscia posiadania dawcy, ciekawe jak ta lecznica wyobraza sobie ich pozyskiwanie, mam nadzieje ,ze nie zapłaca za to najwyzszej ceny bezdomne i niechciane zwierzaki. Quote
Flaire Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 moth napisał(a):Według miesięcznika Mój Pies nr 6 (177) z czerwca 2006, dializy przeprowadza warszawska klinika weterynaryjna Elwet. Bywam tam regularnie, ale to dla mnie nowina!!! Jutro znów będę, to się spytam. A jeśli chodzi o przeszczepy, to rzeczywiście, w USA na rzadko się sprawdzają na psach (natomiast bardzo dobrze na kotach - już kilkakrotnie jakiś czas temu podawałam na dogo linki do informacji na ten temat), nie mówiąc już o tym, że są oczywiście horendalnie drogie, bo potem trzeba przez całe życie podawać leki zapobiegające odrzuceniu, a te są drogie (tysiące dolarów rocznie). Natomiast jakiś czas temu, pewna (stosunkowo mało znana) amerykańska akademicka lecznica ogłosiła, że wypracowała metody, dzięki którym można znacznie zmniejszyć te pooperacyjne koszty. Ale po tym oryginalnym ogłoszeniu, dalszych wiadomości (np. statystyk o przeprowadzonych zabiegach) nie znalazłam... co nie rokuje zbyt dobrze. Więc bardzo mnie interesuje, co wiedzą weci, którzy mieliby to robić tu, w Polsce, czego nie wiedzą weci tam... Quote
Flaire Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Therion napisał(a):Przeszczep wiaza sie z koniecznoscia posiadania dawcy, ciekawe jak ta lecznica wyobraza sobie ich pozyskiwanie, mam nadzieje ,ze nie zapłaca za to najwyzszej ceny bezdomne i niechciane zwierzaki.Mogę powiedzieć, jak to jest w USA (głównie z kotami): właściciel zwierzęcia, które otrzymuje nerkę ma obowiązek zaadoptować dawcę i zapewnić mu dom do końca życia. Więc w sumie zyskują obydwa zwierzęta, bo dawca zyskuje dom, na który pewnie inaczej nie miałby szans (w USA w schronisku najpewniej zostałby uśpiony, bo tam zwierzęta, który nie są stosunkowo szybko wyadoptowane są usypiane). Quote
malawaszka Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 boże ja mam od razu okropną wizję czarnego rynku handlu psimi częściami zamiennymi :-( :oops: w Pl wszystko jest możliwe :angryy: Quote
rebellia Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 malawaszka napisał(a):boże ja mam od razu okropną wizję czarnego rynku handlu psimi częściami zamiennymi :-( :oops: w Pl wszystko jest możliwe :angryy: Założę się, ze nitylko w Polsce i kto wie czy już tak nie jest :roll: :-( Quote
coztego Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 malawaszka napisał(a):boże ja mam od razu okropną wizję czarnego rynku handlu psimi częściami zamiennymi :-( :oops: w Pl wszystko jest możliwe :angryy: Waszeczko, jak na razie te przeszczepy są przyszłością, a jeśli dojdą do skutku, to będą pewnie wykonywane bardzo rzadko ze względu na duży koszt takiej operacji. Nie sądzę, zeby zaczął hulać jakiś czarny rynek na dużą skalę. Tym bardziej, że będą pewnie nieliczni lekarze, którzy takie operacje będą przeprowadzać, więc stosunkowo łatwo będzie to kontrolować. Mam nadzieję, że zanim takie operacje się upowszechnią- ludzie się trochę bardziej ucywilizują. Quote
aga252 Posted November 2, 2010 Posted November 2, 2010 proszę pomóżcie, moja Fusia umiera na cukrzycę i niewydolność nerek. Jeśli znajdzie się sposób na nerki to wet poradzi sobie z cukrzycą. Proszę tylko szybko, zostało jej bardzo mało czasu, to poszło tak strasznie gwałtownie. Gdzie te dializy? Quote
Iss Posted November 3, 2010 Posted November 3, 2010 Przykro mi bardzo, ale w naszym kraju nie wykonuje się przeszczepów narządów :( Pozostaje jedynie farmakologia. Quote
endurka Posted December 17, 2010 Posted December 17, 2010 technika operacyjna nie jest owiana tajemnicą i technicznie wykonywalna przez każdy sprawny ośrodek chirurgiczny zastosowanie ogranicza immunologia, autoagresja i odrzuty a do tego nie potrzeba rozwoju chirurgii, ale innych dziedzin dializę otrzewnową wykonuje sporo lecznic w Wawie nefrologią zaczęło się też interesować Bemowo, może tam coś więcej się zaradzi Quote
Marinka Posted February 28, 2012 Posted February 28, 2012 Pilnie potrzebuję informacji , czy w Polsce ktoś zajmuje się przeszczepem nerek. To ostatnia deska ratunku dla Saby...brakuje już żył do welfronów :( Quote
gryf80 Posted February 28, 2012 Posted February 28, 2012 oj chyba nie robią,zawsze zostają podskórne kroplówki Quote
MOPSiK Posted February 28, 2012 Posted February 28, 2012 [quote name='Marinka']Pilnie potrzebuję informacji , czy w Polsce ktoś zajmuje się przeszczepem nerek. To ostatnia deska ratunku dla Saby...brakuje już żył do welfronów :( Jeśli jesteś z Lublina, to w LCMZ jest stacja dializ: http://www.lcmz.pl/pokaz.php?co=hemodializa.txt Quote
gryf80 Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 raczej "poszłaby z torbami"-dializa przez całe życie psa Quote
Akane93 Posted December 1, 2013 Posted December 1, 2013 [quote name='Karolina_i_dogi']Gorzówek się przymierza Proszę, dajcie mi jakieś namiary na gabinet/lekarza, który by sie podjął przeszczepu. Jestem zdesperowana, szukam kazdej możliwej deski ratunku dla mojego psa, tym bardziej że ma dopiero 5 lat. Błagam was o szybką odpowiedź Quote
gryf80 Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 zadzwoń do lubelskiego centrum małych zwierząt w lublinie Quote
Akane93 Posted December 2, 2013 Posted December 2, 2013 [quote name='gryf80']zadzwoń do lubelskiego centrum małych zwierząt w lublinie[/QUOTE] Dziękuję bardzo, od razu zadzwoniłam i pojawiła się nadzieja. Serdecznie dziękuję! aż słów mi brak Quote
Recommended Posts