Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 1 month later...
Posted

BeataJ głowa do góry, moja Dorka miała kardiomiopatię, miała nie oznacza, że nie ma jej wśród nas.
Dopiero wróciłam do domu po paru dniach nieobecności, postaram się dziś wieczorem skrobnąć pw

• 4 months later...
Posted

Odświeżam wątek. Będziemy robic Idzie szczegółowe badnia serduszka. Podczas wprowadzania suni w narkoze (faza wstepna, zwiotczenie) wetowi nie spodobało sie bicie serca. Było nie rónwne, dosc szybki puls. Potem wszystko powoli sie normowało, ale chirurg stwierdził, ze nie czuje dzis psa i ssterylka, do której narkoza była potrzebna nie odbyła sie. Oczywiscie przed zabiegiem było badanie krwi i badanie serducha i wszystko byłow porzadku. Wczesniej mała miała zwiotczenie przed RTG i tez było wszystko dobrze. Tym razem coś weta zaniepokoiło. Byliśmy tego samego dnia u kardiologa i zrobilismy EKG i USG. Na EKG jest prawidłowy rytm zatokowy, jedynie co wet stwierdził to cechy powiekszenia prawego serca. Powiedział, ze to tylko cechy i trzeba zrobic dokłądne badanie. Zrobił USG i cos tam liczył, mierzył stopien skórczu i rozkórczu serca. Wyszło jedno w górnej, drugie w dolnej granicy. Potem jakiś wskaźnik z tego liczył i on wyszedł mu zbyt duzy (norma chyba jakies 36 a u Idy 42-nie dam głowy uciać, bo nie pamietam). Według niego z tego wychodzi,z e albo serce za mocno się kurczy albo za słąbo rozkurcza (albo jakos tak). Nie stwierdził żadnej choroby czy wady, bo powiedział, ze moze byc tak ze po porannych lekach moga byc nieco inne wyniki. ALe jestesmy w czwartek umównieni na powtórne badania plus RTG. Obawiam sie tego powiekszenia prawego serca. Naczytałam sie trochę i to moze byc duzo róznych. Ale z wad wrodzonych odpada nam w zasadzie wszystko, bo nie ma szmerów w sercu, osłuchowo jestemy ładne. Moze byc kardiomiopatia. I tu sie zaczynam bać, chociaż póki co zachowuje względny spokój.
Mam pytanie do tych, którzy diagnozowali swoje psy. Jak to wyglada/ Jakie badania trzeba zrobic, ajkie wyniki były. I dość dla mnie ważne czy USG i ECHO to to samo? My meilismy USG, ale nie wiem czy głowica była odpowiednia do badania serca.

Posted

Lazy, u mojego psiaka zdjagnozowano kardiomiopatie na podstawie ekg i usg serca.
Kardiomiopatie można leczyc, spowalniać choć jest nieuleczalna.
Dla mnie wyrocznia w takich sprawach jest dr Niziołek z Warszawy. Spróbój napisać do niego. Mi bardzo wiele pomagał.

Posted

U Spartana tez bylo EKG i echo serca chyba. Dr Nizolek jest specem tutaj - bez dwoch zdan. Choc ma juz w Polsce troszke wetow, ktorych szkoli i ktorzy tez sa w stanie rozpoznac kardio. W Gdansku jest jeden na 100%, my do niego chodzilismy wlasnie. Nie kazdy ma taki sprzet jak Dr Niziolek ( doppler ) ale jesli wet sie zna to wykryje.

Tego nie da sie wyleczyc ale im szybciej sie wykryje tym lepiej. Choroba paskudna, przez wiele lat nie daje widocznych objawow. Moj musial to miec ze 3-4 lata zanim cokolwiek sie pojawilo....Do tej pory nie moge sobie darowac, ze wczesniej mial tyle badan robionych a na serce jakos nikt uwagi nie zwrocil. Skupilam sie tylko na tym jego chorym kregoslupie....

Beata

• 9 months later...
Posted

No to powracamy jak bumerang. Ida miała kolejne badania kontrolne u nas w Szczecinie u dr Wróbla. EKG nadal wskazuje cechy powiekszenia lewego serca, USG daje wyniki w górnej granicy normy, przy czym istnieje podejrzenie zbyt cienkiej ściany serca. RTG nie wskazuje na powiększone serce, jego wielkość jest głęboko w normie. Oczywiscie jest podejrzenie kardiomiopatii rozstrzeniowej, ale nasz kariolog nie jest w stanie ani stwierdzić ani wykluczyć choroby w 100%. Ida jest młoda i moze być w fazie przed klinicznej.
Na szczęście w następną sobotę (3.11) w naszej klinice będzie dr Niziołek!!!ze swoim sprzętem i jesteśmy do niego umowieni na wizytę. I to będzie chwila prawdy.

Dziewczyny a jak Wam udaje się żyć z chorym psem. Ja wiem, ze nie mamy jeszcze diagnozy, ale ja juz cała chodzę, jestem kłębkiem nerwów...Dziewczynka ma dopiero 1,5 roku jest zywiołowa, energiczna, jedynm słowem ma ADHD. Jeśli jest chora to ja nie wiem jak jej ograniczę ruch i szaleństwa. Póki co objawów klinicznych nie ma, ale one w pierwzej fazie choroby nie musza wcale wystąpić.
Trzymajcie za nas kciuki!!!

Posted

Witam, EKG u mojej Psiny wykazalo tylko dodatkowy skurcz z ktorym pewnie zyla i nie dawal zadnej dolegliwosci a osłuchowo arytmia, szmery i niedomykanie ...
Nie wiem o co chodzi... nie warto chyba jednak polegac li tylko wylacznie na aparacie. Pozdrawiam i all dobrego zycze ;-)