Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 173
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

a po co chcecie ją tak od razu sterylizować ? Ja miesiąc temu adoptowałam z Pabianic prawie identyczną kruszynkę Tosię tylko, że moja jest prawie łysa. Identyczne cienkie długie łapki. Jak ją brałam to ważyła zaledwie 1.65 kg a teraz 1.95 kg.i na tym poprzestaniemy, bo ładnie już wygląda. Dostaje gotowane mięsko - wołowinę, kurczaka, także wieprzowinę, twarożek, paszteciki, żółtko, bułeczkę z masełkiem, jogurt naturalny i wszystko co chce a chrupki Royal ma ciągle do dyspozycji i też pochrupuje. Porobiłam jej wszystkie badania i jest zdrowiutka. Na pewno jej na razie nie wysterylizuję, bo boje się, że narkoza wyrzadzi jej krzywdę chyba że miałaby dokuczliwe cieczki i urojone ciaże ale na razie nic takiego nie zaobserwowałam a pod mają opieką na pewno żaden pies jej nie dostanie.a oto Tosieńka :) pozwole sobie zaprezentowac, mam nadzieję, że sie nie obrazicie.

Posted

piękna kruszynka, z Pabianic to często Tosie lub Dosie :) ta ewentualna sterylka to chyba zwg zdrowotnych bardziej, moja mama miała pińczerkę, która dożyła ok 15 lat, ale właśnie nie była wysterylizowana, była z rodowodem, były w planach wystawy, a pod koniec życia miała ropomacicze, gdyby została zoperowana kilka lat wcześniej na pewno by dłużej pożyła, chociaż te pare miesięcy, młodszy orgzanizm jednak łatwiej znosi sterylkę niż później już operację konieczną.

Posted

rescal napisał(a):
BasiuZ czy jestes pewna ze to nie jest Prosiaczek z Puchatka?

buziaki dla Zosi:)

no z uszków trochę podobna i z pyszczka :)) ale prosiaczek nie miał takich smukłych łapeczek. Tosia to jest modelka a imię sama sobie wybrała. A buziaki dla jakiej Zosi ?

Posted

Ja tam wetem nie jestem ;) ale Pusia dostaje je od ponad 2 lat i nic jej do tej pory z tego powodu nie jest. a ztego co się zdążyłam zorientować to bardziej skuteczne i mniej nie zdrowe od tabletek anty... :)

Posted

mi też pewna znajoma, która skonczyła weterynarię doradzała, żebym nigdy nie dawała swoim suczkom zastrzyków hormonalnych antykoncepcyjnych, powiedziała, że to jest świństwo i ogromny wstrząs dla organizmu

Posted

no wlasnie czesto po tych zastrzykach jest ropomacicze :(
moim zdaniem najlepiej Babcie zbadac i ciachnac tym bardziej ze doktor robi zawsze wziewną, ale to juz bedzie decyzja Iwony;-)

Posted

Witam wszystkich serdecznie:)
tak sobie podczytuję Wasz wątek i mogę powiedzieć, że brak ząbków u takich maluszków to niekoniecznie starość- sama pół roku temu odkupiłam od kobiety skatowana Chihuahuke o wadze 80 gramów!!! Była zagłodzona, wycieńczona, połamana i pomimo, że "szanowna Pani" sprzedała mi ją jako 1,5 rocznego psa "do naprawy" a koszt naprawy szacowany na 400zł(złamanie tylnej nóżki z przemieszczeniem) to ma ona ze 4 latka i niestety ząbków nie ma, ponieważ z zaniedbania organizm odrzucił je:( ma zaledwie 2 kiełki i jakieś z tyłu, które udało się uratować... i niestety okazało się również, że ma zaawansowane ropomacicze, wiec od czerwca kiedy ją kupiłam miała już 3 operacje, ale powiem szczerze, że radzi sobie doskonale i odpukać już się dobrze czuje. A operację przeszła bardzo ładnie, w delikatniejszej narkozie. I tak samo gryzie:) hehe tak nas kocha, że nie daje nikomu podejść. ;)
Osobiście uważam, że u małych ras sterylizacja jest o tyle bezpieczniejsza, że one częściej niż inne mają właśnie ropomacicze, moja 2 córeczka też chihuahua przeszła sterylkę też doskonale. W końcu kobietki są mocne:))

Posted

Jagna78 napisał(a):
My czekamy :)

Ślicznie ci w tym kocyczku;)

Śliczna babcinka.Szkoda, że nie możesz być moja.Jesteś bardzo podobna do mojej Vikusi, tej z awatarku i mojego Lejeczka.Życzę ci powodzenia i szczęśliwej drogi, do lepszego życia...