Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak na razie, z Waszych wypowiedzi wnioskuję,że strasznie podobne z zachowania do mojego chowka... jednak rasy azjatyckie mają w sobie "to coś".
A sprawa "legowiskowa" jak się przedstawia? Pytam, bo mój Czaruch był psem legowisk nie uznającym- zakupioną przez nas poduchą wzgardził okrutnie, preferując gołą podłogę, albo beton(co przypłacił modzelami na łokciach, ale czymże jest kosmetyka,jeżeli o psią wygodę chodzi ;) ). Myślałam,że z niego to taki ewenement a potem się przekonałam,że to większość chow-chow'ów tak ma.

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Iru często śpi na swoim legowisku, którym jest spory materac w naszej sypialni. W ciągu dnia jednak najczęściej leżakuje w drugim pokoju w stałym miejscu, które sobie sama wybrała :)

Posted

fattyciak napisał(a):
Jak na razie, z Waszych wypowiedzi wnioskuję,że strasznie podobne z zachowania do mojego chowka... jednak rasy azjatyckie mają w sobie "to coś".
A sprawa "legowiskowa" jak się przedstawia? Pytam, bo mój Czaruch był psem legowisk nie uznającym- zakupioną przez nas poduchą wzgardził okrutnie, preferując gołą podłogę, albo beton(co przypłacił modzelami na łokciach, ale czymże jest kosmetyka,jeżeli o psią wygodę chodzi ;) ). Myślałam,że z niego to taki ewenement a potem się przekonałam,że to większość chow-chow'ów tak ma.

Ambra śpi, gdzie popadnie... Legowisko uznała za miejsce do obgryzania kości czy przechowania zabawek. Ostatnio położyłam jej taką ludzką poduszkę na podłodze i nie wiem czemu, ale tam bardzo chętnie i często sypia zwinięta w kłębuszek najczęściej. :p

Posted

Shojo też śpi w najróżniejszych miejscach - nie ma specjalnych preferencji - aby latem był cień :-). Ale musze przyznać, że gdy jest w mieszkaniu i połozy się byle gdzie - to gdy rozłożę w jakimś miejscu salonu kocyk, który dostalismy od hodowcy gdy ją bralismy, a który był "nasiąknięty" zapachem gniazda rodzinnego to w zasadzie natychmiast wstaje i kładzie się na nim choć juz z pewnością dawno nie pachnie gniazdem :-) no i juz trochę za mały dla niej jest ale jak zwinie się w kłębek to jeszcze jakos sie mieści :-)

• 2 weeks later...
Posted

Wiem że ten temoat już się powtarza wielokrotnie ale nie mogę spokojnie obok tego przechodzić - no mnoży się ogłoszeń o szczeniakach akit bez rodowodu, ze aż strach ogarnia czy niebawem nie będzie tyle takich złych "mnożalni" akit jak wcześniej innych popularnych ras ???

A jeden z cytatów: " Ojciec z rodowodem, matka rasowa, ale niestety bez. " :-(

Posted

No fakt większość ogłoszeń o akitach występujących obecnie na allegro, to psy bez rodowodów :( jest jeśli można tak można powiedzieć "lekka" nadprodukcja psów z papierami.

Ile mamy obecnie oficjalnych hodowli akit - 30-40? Nawet przyjmując średnią wielkość miotu na 6 i tylko jeden miot w roku daje nam to minimum 180-240 psów trafiających w Polskę, a ile szczeniąt z tych oficjalnych miotów jest powoływanych do życia "z głową", z niepowtarzalnych miotów (a nie co rok to samo krycie), po przebadanych rodzicach. Przy takiej masówce nie patrzysz na to komu sprzedajesz, tylko chcesz sprzedać byle nie zostać z psem w domu. A przy tak przypadkowej sprzedaży i późniejszym braku kontaktu łatwo o to, że ktoś chce odzyskać kasę zainwestowaną w psa:-(

PS.

A co to za reproduktor akitowy się pałęta po Allegro do sprzedaży?

Posted

ktrebor napisał(a):
PS.

A co to za reproduktor akitowy się pałęta po Allegro do sprzedaży?

KOZUTSU Vadus mieszkający na codzień w hodowli Grodzki Zakątek

Posted

A coś z nim nie tak?

O cholera... i po co ja zaglądałem na allegro? Wiecie, pal sześć pokątnych hodowców, co to rozmnażają swoje psy żeby być świadkami cudu narodzin, albo nie robili hodowlanki bo im się nie chciało.

Ale jak hodowca zarejestrowany w ZKWP, biorący udział w wystawach itp, itd, oficjalnie zamieszcza na allegro ogłoszenie zbieram zamówienia na psy z rodowodem i bez, no to mnie strzeli. I to jeszcze shiba inu, co to nawet chyba 12 hodowli nie ma.

No proszę hodowla GAMRON, wypuszcza miot bez papierów.

Posted

ktrebor napisał(a):
A coś z nim nie tak?

O cholera... i po co ja zaglądałem na allegro? Wiecie, pal sześć pokątnych hodowców, co to rozmnażają swoje psy żeby być świadkami cudu narodzin, albo nie robili hodowlanki bo im się nie chciało.

Ale jak hodowca zarejestrowany w ZKWP, biorący udział w wystawach itp, itd, oficjalnie zamieszcza na allegro ogłoszenie zbieram zamówienia na psy z rodowodem i bez, no to mnie strzeli. I to jeszcze shiba inu, co to nawet chyba 12 hodowli nie ma.

No proszę hodowla GAMRON, wypuszcza miot bez papierów.

Chyba można by to zgłosić do ZKWP - to raczej wbrew regulaminowi... :shake:

Posted

Agappe napisał(a):
Swoje odpracował.. Asiunia02 pisała, że hodowla ma nowego reproduktora, wiec ten już nie jest potrzebny

A ja po sygnale od Asiunia02 napisałem prowokacyjny list (a co tam nieznany jeszcze jestem wśród akiciarzy to prowokacje się udają) z zapytaniem o tego reproduktora. I dostałem odpowiedź :razz:

Nie będę cytował mojeog pytania i ich odpowiedzi ale ton był taki:

".... Mają 7 psów i już nie dają sobie z nimi rady więc muszą zmniejszyć ich liczbę ..."

Posted

A tu moja inna prowokacja (też allegro)

"Dzien Dobry.
Zainteresowałem się tymi szczeniakami ale .... napisane jest, że są bez rodowodu. A czy rodzice mają rodowody? A jeśli tak to czy mogę poznać ich imiona i przydomki - chciałbym trochę poznać ich pochodzenie bo akita to trudna rasa i wolałbym mieć pewność, że kupuję psy które nie są nieustabilizowane psychicznie? "

Odpowiedź:

"Witam. Pieski które ja zakupiłem tzn psa i suczkę są też bez rodowodów ale po rodowodowych rodzicach. Nie ma tutaj mowy o jakiejś mieszance czy pieskach niezrównoważonych psychicznie. nie jestem handlarzem psami. Kupiełm swoje pieski z dwóch stron polski także też nie ma mowy o powiązaniu rodzinnym. Z braku czasu nie jeżdzę po wystawach dlatego rodowód mnie nie interesuje. Pieski które mam pilnują posesji o pow. 0,5 ha isprawdzają się bardzo dobrze.
Zapraszam do obejrzenia i zakupu.
Pzdr"

Posted

Odpowiedź:

"Witam. Pieski które ja zakupiłem tzn psa i suczkę są też bez rodowodów ale po rodowodowych rodzicach. Nie ma tutaj mowy o jakiejś mieszance czy pieskach niezrównoważonych psychicznie. nie jestem handlarzem psami. Kupiełm swoje pieski z dwóch stron polski także też nie ma mowy o powiązaniu rodzinnym. Z braku czasu nie jeżdzę po wystawach dlatego rodowód mnie nie interesuje. Pieski które mam pilnują posesji o pow. 0,5 ha isprawdzają się bardzo dobrze.
Zapraszam do obejrzenia i zakupu.
Pzdr"

Ciekawa teoria - i w praktyce może być jak najbardziej nieprawdziwa. Czego to ludzie nie wymyślą dla kilku groszy!!!!!!!!!!!!
Pzdr

• 2 weeks later...
Posted

Słuchajcie .... Shojo miała cieczkę w marcu.

Od kilku dni miała nabrzmiałą (:-)) i sobie czasami wylizywała a wczoraj zobaczylismy pierwsze małe kropelki krwi .... czy to mozliwe, żeby teraz w lipcu dostała drugą cieczkę ?? i co jesienią dostanie trzecią czy juz nie dostanie ?? O co tu chodzi .... dziś lub jutro jadę z nią do weta to się przy okazji popytam ale chciałem już teraz Was zapytać?

Posted

sylwekw napisał(a):
Słuchajcie .... Shojo miała cieczkę w marcu.

Od kilku dni miała nabrzmiałą (:-)) i sobie czasami wylizywała a wczoraj zobaczylismy pierwsze małe kropelki krwi .... czy to mozliwe, żeby teraz w lipcu dostała drugą cieczkę ?? i co jesienią dostanie trzecią czy juz nie dostanie ?? O co tu chodzi .... dziś lub jutro jadę z nią do weta to się przy okazji popytam ale chciałem już teraz Was zapytać?

To raczej normalne. W końcu pies to żywy organizm a nie robot, u którego cieczka wystepuje dokładnie co pól roku ;) Są suki, które mają cieczkę co 2 miesiące - są i takie, które ją mają raz w roku.
Jeżeli nie ma jakiś objawów chorobowych to nie ma się czym przejmować - chociaz uciążliwe to jest - nie powiem :lol:

Posted

Już niedługo może się okazać, że Polska będzie jedynym krajem w Europie, w którym "jako, tako" będzie można posiadać akitę.

Kolejne Państwa (a właściwie samorządy lokalne) wprowadzają obostrzenia na posiadanie pewnych ras psów. Niestety obostrzenia te zakładają całkowity zakaz posiadania psów danej rasy i w typie rasy, sterylizację i kastrację żyjących osobników a w ekstremalnych przypadkach eutanazję.

W najbliższym czasie zakaz posiadania następujących ras psów ma nastąpić w Andaluzji (PETYCJA ANDALUZJA) i Katalonii (tylko info):

- Pitt Bull Terrier
- Staffordshire Bull Terrier (American Staffordshire Terrier)
- Rottweiler
- Dogo Argentino
- Fila Brasileiro
- Tosa lnu
- Akita Inu
- American Pitbull Terrier
- Bullmastif
- Dobermann
- Dogo de Burdeos
- Dogo del Tibet
- Presa Canario
- Ca de Bou

W trybie natychmiastowym wprowadzono całkowity zakaz posiadania psów następujących ras w Dublinie:

English Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, American Pit Bull Terrier, Rottweiler, German Shepherd (Alsatian), Doberman, Rhodesian Ridgeback, Japanese Akita, Bull Mastiff, Japanese Tosa and Bandog (źródło Irish Times)

Posted

Niedługo zakażą nawet hodowli i trzymania chomików - zamiast edukować to zabraniają. Paranoja nas chyba czeka.
Wszędzie widzę Akita Inu albo Japanese Akita - a co z moimi amerykańcami - też są w to wliczane?
Pzdr

Posted

ktrebor napisał(a):
Już niedługo może się okazać, że Polska będzie jedynym krajem w Europie, w którym "jako, tako" będzie można posiadać akitę.

Kolejne Państwa (a właściwie samorządy lokalne) wprowadzają obostrzenia na posiadanie pewnych ras psów. Niestety obostrzenia te zakładają całkowity zakaz posiadania psów danej rasy i w typie rasy, sterylizację i kastrację żyjących osobników a w ekstremalnych przypadkach eutanazję.

W najbliższym czasie zakaz posiadania następujących ras psów ma nastąpić w Andaluzji (PETYCJA ANDALUZJA) i Katalonii (tylko info):

- Pitt Bull Terrier
- Staffordshire Bull Terrier (American Staffordshire Terrier)
- Rottweiler
- Dogo Argentino
- Fila Brasileiro
- Tosa lnu
- Akita Inu
- American Pitbull Terrier
- Bullmastif
- Dobermann
- Dogo de Burdeos
- Dogo del Tibet
- Presa Canario
- Ca de Bou

W trybie natychmiastowym wprowadzono całkowity zakaz posiadania psów następujących ras w Dublinie:

English Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, American Pit Bull Terrier, Rottweiler, German Shepherd (Alsatian), Doberman, Rhodesian Ridgeback, Japanese Akita, Bull Mastiff, Japanese Tosa and Bandog (źródło Irish Times)

przecież to jawne ograniczenia ludzkiej wolności!!! nie ma na to jakiegoś artykułu?? ochrona gatunku itp????????:-( :-( :-( :-(

Posted

ktrebor napisał(a):

swoja drogą zupełnie nie rozumiem co na tej liście robią rhodesiany?????:roll:znam spoooooro egzemplarzy tej rasy a tylko o jednym można powiedziec, że bywa dominujący w stosunku do innych samców..

Posted

bety napisał(a):
Niedługo zakażą nawet hodowli i trzymania chomików - zamiast edukować to zabraniają. Paranoja nas chyba czeka.
Wszędzie widzę Akita Inu albo Japanese Akita - a co z moimi amerykańcami - też są w to wliczane?
Pzdr

Lista jest podana tylko w tej formie, z tego więc wnioskuję że Amerykańskiej Akity tam nie ma - w Hiszpanii te rasy odróżniają, nie wiem jak w Irlandii.

Z tego co się orientuję w Walii wprowadzono (jakiś czas temu) zakaz posiadania Akity Amerykańskiej.

Posted

Wielkiej Brytani z tego co pamietam są dwie rasy Akita Inu (Amerykańska Akita) i Japanese Akita (Akita).. bety popraw mnie jeśli się mylę, a reszta Europy to już tak jak u nas.