Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Aville']
I jeszcze jedno pytanie - w jakim wieku kastrować? Bo na to, że Mandora będziemy ciąć, jesteśmy najzupełniej zdecydowani, a nigdzie nie potrafię znaleźć jednoznacznej informacji, jaki wiek jest najlepszy do tego typu zabiegu :)

Ja miałam dokładnie ten sam problem. Zanim jeszcze kupiłam sunię - byłam już zdecydowana, a problem był tylko: kiedy:roll:?

Tylko, ze u suni w zasadzie były dwie możliwosci: przed albo po pierwszej cieczce. Choć spotkałam sie też z innymi:shake: - takie tam różne bajki.

No i to samo powiedział mi wet - są dwie szkoły. A decyzję i tak trzeba podjąć samemu:p:lol:.

Ja tez jestem ZA (http://www.vetserwis.pl/kastracja_pies.html).
Jesli zwierzak nie ma być rozmnażany, to po co mu hormonalna huśtawka - tak dużo bezpieczniej, a względy zdrowotne to chyba są zawsze:roll::lol:.

Co do dysplazji, to najbezpieczniej prześwietlić się:evil_lol:.

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Rozmnażany nie będzie na pewno, w końcu jest długowłosy - a jakieś kombinowanie hodowlane "na lewo" mnie nie bawi ;) Właśnie dlatego uznaliśmy, że kastracja w jego sytuacji będzie najlepszym wyjściem.
W podanym przez Ciebie linku (dziękuję!) jest informacja, żeby kastrować psa w wieku 7-12 miesięcy... myślę, że będę jeszcze konsultować to z wetem, jak pojedziemy doszczepić futrzaka. :)

Z prześwietleniem jeszcze poczekamy, aż M. podrośnie :)

Posted

[quote name='Aville']A czemu taki zdecydowany sprzeciw w stosunku do kastracji? Poprzedni pies, którego mieliśmy, również był "wycięty" i bardzo sobie chwaliliśmy zmianę w jego charakterze która nastąpiła po zabiegu (przestał uciekać, wyć pod drzwiami, uspokoił się). Jednakowoż nie była to akita.

Co do sprzeciwu to chyba nie mam zadnych racjonalnych przeslanek, jedni mowia tak a drudzy inaczej.

Byc moze ma to jakies podloze psychologiczne, sam jestem mezczyzna i na sama mysl ze ktos ze skalpelem w reku mialby cos tam robic przy moich "klejnotach koronnych" jezy mi wlos na glowie. :placz:

Zreszta moja lepsza polowa (jest kobieta!!!) rowniez jest przeciw. Twierdzi ze co natura dala, to niech piesek ma, chyba ze zachodza przyczyny zdrowotne.

Aby byc sprawiedliwym dodam ze jeden z moich psiakow (Benji) zostal wykastrowany w wieku okolo 7 lat, poniewaz sprowadzila sie do nas mloda, niesterylizowana Akitka Sai. U Benji nie zauwazylem zadnych negatywnych zmian, moze jedynie zrobil sie nieco mniej ruchliwy, ale moze to byla rowniez przyczyna wieku.

Nigdy nie mialem z niekastrowanymi psami klopotow ktore tu opisujesz. Niekastrowany byl przez cale zycie ON (Bart) i Benji do 7 roku zycia. Takze Shoggy, 17 miesiecy, nie jest kastrowany i nie ma z nim zadnych problemow.

Co do rady ktorej udzielili mi 2 hodowcy ktorych nadmienilem.

Uwazam ze obaj mieli dlugoletnie doswiadczenie, jeden jest wieloletnim prezesem W.A. German Shepherd Association, bardzo dobrze tu znany i ceniony hodowca, od ktorego moja corka kupila swoja sunie. Drugim byl hodowca od ktorego kupilem mojego Shoggy.

Obaj stwierdzili ze nie zalecaja kastracji przed 24 miesiacem zycia z tego wzgledu ze hormony odgrywaja wazna role w rozwoju psychicznym i fizycznym psa i nie jest wskazane go tego wplywu hormonow pozbawiac.

Pozdrawiam

PS.

Shoggy rowniez nie bedzie ojcem ze wzgledu na dysplazje prawego biodra, ktora ma (w mojej opinii) podloze genetyczne.

Posted

Nie wytrzymam, muszę się pochwalić :D Iru zjadła właśnie połkilogramowy korpus kurczaka!:multi: To chyba jej się należy pochwała:) Ale się cieszę!

PS. Nowego opakowania karmy nie chce tknąć i wyraźnie była głodna. Wiem wiem, znowu jestem trochę niekonsekwentna :eviltong: Ostatni raz :oops: No i jednak cieszę się, że przekonuje się do mięsnych kości!

PS 2.Iwonko, te korpusy jak jestem w Gliwicach, to mam z w miarę zaufanego źródła, od znajomego masarza. Ale we Wrocławiu nie mam nikogo takiego:(

Pozdrawiamy!

Posted

[quote name='Shoggy']
Byc moze ma to jakies podloze psychologiczne, sam jestem mezczyzna i na sama mysl ze ktos ze skalpelem w reku mialby cos tam robic przy
moich "klejnotach koronnych" jezy mi wlos na glowie. :placz:

No własnie - dokładnie tak:razz:.
Moi domowi mężczyźni,
którzy bez mrugnięcia okiem mówili o sterylizacji Wiki czy Koty,
wczoraj aż jęknęli:crazyeye: obaj,
kiedy napomknęłam coś na temat kastracji psów:razz::lol:!

I wtedy przypomniło mi sie jak przed osmiu laty, kiedy kastrowalismy Paszteta (naszego królika). Mój TZ zareagował identycznie, a potem po zabiegu przez jakiś czas zawsze ze współczuciem mówił do niego: Ty Biedaku!:lol:

Posted

[quote name='weihaiwej']Nie wytrzymam, muszę się pochwalić :D Iru zjadła właśnie połkilogramowy korpus kurczaka!:multi: To chyba jej się należy pochwała:) Ale się cieszę!

No to pięknie:multi:! Zuch dziewczynka:multi:!
Ja też sie ciesze - ucałuj od nas tę dzielną Dziewczynicę:loveu:!

Posted

[quote name='weihaiwej']Nie wytrzymam, muszę się pochwalić :D Iru zjadła właśnie połkilogramowy korpus kurczaka!:multi: To chyba jej się należy pochwała:) Ale się cieszę!

No to gratuluje :lol: Pierwszy krok zrobiony.

BTW, na kilku stronach o BARF znalazlem wzmianke ze pies powinien dziennie zjadac 2-3% swojej wagi w miesie i w kosciach.

Posted

Ile powinien ważyć 5-miesięczny szczeniak?
Mandor ma w chwili obecnej dokładnie 5 miesięcy i tydzień, ważyliśmy go kilka dni temu i wyszło dokładnie 16 kg. Z wyglądu jest taki "misiowaty". Karmimy go przeważnie surowym (skrzydełka, szyje - kurczak/indyk) i do tego trochę ryżu, bo tak go karmiono w hodowli. A może przestawić go na suche (nie chciałabym tego robić...)? To dobra waga? Czy powinnam dodawać mu do jedzenia jakieś dodatkowe preparaty (zastanawiałam się nad Arthroflexem?)?
Pytam, bo jednak to duży pies i trochę boję się o jego stawy...

Posted

[quote name='Aville']Ile powinien ważyć 5-miesięczny szczeniak?
Mandor ma w chwili obecnej dokładnie 5 miesięcy i tydzień, ważyliśmy go kilka dni temu i wyszło dokładnie 16 kg. Z wyglądu jest taki "misiowaty". Karmimy go przeważnie surowym (skrzydełka, szyje - kurczak/indyk) i do tego trochę ryżu, bo tak go karmiono w hodowli. A może przestawić go na suche (nie chciałabym tego robić...)? To dobra waga? Czy powinnam dodawać mu do jedzenia jakieś dodatkowe preparaty (zastanawiałam się nad Arthroflexem?)?
Pytam, bo jednak to duży pies i trochę boję się o jego stawy...

Wydaje mi się, że to dobra waga dla akity jap. - na stronie hodowli Novo Dia Akitas była kiedyś umieszczona tabelka wagi i wzrostu akit (nie wiem czy dalej tam jest) - z tym, że to były raczej wymiary akit am. Według tej tabelki 5 m-czny samiec akity powinien ważyć od 22,6 kg do 24,9 kg przy wzroście ok. 51 - 55 cm. W innym źródle (książce - tylko nie pamiętam której :oops: ) japoński hodowca p. Ogasawara podawał orientacyjnie, że 6 m-czna akita powinna osiągnąć 80% wagi dorosłego osobnika. To jednak miesiąc różnicy a z doświadczenia wiem, że to dużo dla szybko rosnącego młodego organizmu.
Arthroflex jak najbardziej możesz podawać na stawy.
Pozdrawiam

Posted

Witam!

Ile powinien ważyć 5-miesięczny szczeniak?
Mandor ma w chwili obecnej dokładnie 5 miesięcy i tydzień, ważyliśmy go kilka dni temu i wyszło dokładnie 16 kg.

Nasz Anshin w wieku 5,5m-ca ważył 30kg :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye:, od razu mówię że w żadnym razie nie jest obżartuchem, nie ma ani grama nadmiernego tłuszczyku.
Może waga psa uzależniona jest od ogólnej budowy ciała? Nasz pies jest bardzo rosłym młodzieńcem.
Myślę, że waga jest też czynnikiem w miarę indywidualnym.
Pozdrawiam

Posted

O rany :crazyeye: To faktycznie roznica, prawie dwa razy wiecej! A ja mialam niezmiennie wrazenie, ze Mandor jest potezny :-? przy przecietnym owczarku niemieckim wyglada na duzego... Inna sprawa, ze nie mam w okolicy innych mlodych akit (albo, szczerze mowiac, zadnych akit), z ktorymi moglabym go porownac, tak wizualnie...

Posted

Akitka napisał(a):
Bączki Ambry nie sa strasznie częste, ale śmierdzące bardzo, jeśli się już pojawią. :cool3: A jak twoje reagowały na ten Brekkies tak z ciekawości?

Od poczatku bardzo dobrze!!!!!Zadnych baczkow,zadnego drapania!

Posted

Wiem coś o tym, dla mnie to też trudna decyzja:p!

A ja mam wielką ochote wypróbować karmę ORIJEN:roll:!
Na razie to mam jeszcze całe wiadro zapasu, dlatego tak 0,4 kg na próbę:roll:!
Pamiętam Akitko - Twój Amberek jest chyba bezkurczakowy,
ale skoro delikatna Iru ja pałaszuje? Weihaiwej, pałaszuje?

Akitko, czy dobrze Cie zrozumiałam? Planujesz ten kurs Instruktora Alteri?
Jesli tak, to już niedługo będziesz fachowcem od psich zachowań!
Więc co Ty sie martwisz Amberkiem?

Ja juz kiedyś czytałam o nim i baaaaaardzo mi sie spodobał:eviltong:!
Ale to gdzieś na dalekim południu:shake:?! Dobrze pamietam - koło Krakowa? Więc nie dla mnie:placz:!

Posted

[quote name='Iwona&Wiki']A ja mam wielką ochote wypróbować karmę ORIJEN:roll:!
Na razie to mam jeszcze całe wiadro zapasu, dlatego tak 0,4 kg na próbę:roll:!
Pamiętam Akitko - Twój Amberek jest chyba bezkurczakowy,
ale skoro delikatna Iru ja pałaszuje? Weihaiwej, pałaszuje?

Pałaszuje! No może nie "aż jej się uszy trzęsą", ale je ją w miarę chętnie, a to już duży sukces. Z tym, że dostaje ją na jeden posiłek dziennie, na drugi albo gotowane mięcho z makaronem i warzywami, albo coś barfowego - jak np. korpus z kaczki :) Bo ja jednak skłaniam się ku żywieniu naturalnemu...
Ostatnio znowu więcej się drapie, zaczęło się jak przeszła na suchą karmę, ale nie był to wtedy Orijen, a Eagle Pack holistic - jeśli to przez tę karmę zaczęła się drapać, to przestanie po paru tygodniach. Obserwuję ją bacznie - i zobaczymy:)

Posted

A jak było po ORIJEN? Tez sie drapała?
Ojej, a ja miałam napisać jak Wiki poszło z kosteczkami:oops:!

Oczywiście, ze tak jak zaplanowałamWiki dostała surowe.
Na początek jednak nie kostke cielęca, ale indykową szyję.
To była raczej mała szyja, a zjadała ją tylko chrupało:evil_lol:.
Mimo moich obaw, koopka była OK.
Od tej pory zjadła juz kilka szyjek i wołowych ogonków:lol:.
Dziwi mnie jedna rzecz - po wołowinie bez kości i po skrzydełkach
Wiki ma rozwolnienie:p.
Wywnioskowałam z tego, że nie może być za dużo surowego mięsa:cool3:,
żeby wszystko było OK musi być przewaga kostek:roll:.

Posted

Iwona, to gratulacje! Ja jeszcze wciąż się obawiam tych surowych, drobiowych kosteczek:shake: Jednak czytając o Wszych doświadczeniach skłaniam się ku temu coraz bardziej:eviltong: Chyba w końcu musimy się przełamać:cool3:

Posted

Teoretycznie kaczki są mniej faszerowane hormonami i antybiotykami, a przez to zdrowsze, dla naszych psów.

To rozwolnienie to raczej standardowa reakcja na surowiznę powinno się po jakimś czasie ustabilizować.

Jednak przy dłuższym włosie psa, jest to problem, tak więc możesz wprowadzić do mieszanki "BARF'owej" grubo tarte, gotowane, czerwone buraki. Włókno z buraków, scala stolec i problem zniknie błyskawicznie.

Posted

Dziękuję ktrebor za odpowiedź na pytanie Iwony, ubiegłeś mnie :) Właśnie o to chodzi, obawiam się hormonów i antybiotyków w kurczakach, więc wolę urozmaicać Iru dietę jak mogę. Tak naprawdę nie wiem, czy kaczki są mniej faszerowane chemią, ale nie są "produkowane" na tak masową skalę, więc jest szansa.
Kaczki są także tłustsze, co szczuplutkiej Iru dobrze zrobi :)
Daję jej również mostki wołowe i cielęce, szyje indycze, korpusy kurze i co się uda trafić :eviltong: I jeszcze surowe makrele i śledzie w całości, ale to Księżniczka nie zawsze raczy zjeść.
Mam nawyk, że wchodzę do każdego mięsnego w poszukiwaniu ciekawych kąsków.

Gratulacje dla Wiki za dzielne poradzenie sobie z szyjami!:multi:

Posted

[quote name='Iwona&Wiki']A jak było po ORIJEN? Tez sie drapała?

Iwonko, Iru najpierw dostawała przez tydzien Eagle Pack i wtedy zaczęła się drapać. Na Orijen też się drapie, ale to prawdopodobnie wciąż jest efekt tamtej karmy, bo jeśli coś ją uczuliło, to nawet po wyeliminowaniu tego czynnika, świąd utrzymuje się przez parę tygodni.
Ale niewykluczone, że Orijen też ją uczula, tego w tej chwili nie da się sprawdzić. Jak skończę opakowanie, to wstrzymam się na jakiś czas z suchym, zobaczę, czy problem minie i ew. znowu spróbuję Orijen - wtedy będę mogła zaobserwować reakcję na tę właśnie karmę.
Mogłabym też karmić tylko Orijen i zobaczyć, czy problem w końcu minie, ale obawiam się, że wtedy Iru nie jadłaby zbyt dużo - suche to nie to :eviltong:
Dlatego wpółczesne polowanie (na barfowe kąski) mnie nie ominie. Ale przyznam się, że całkiem to lubię...:lol:

Posted

[quote name='Iwona&Wiki']No brawo:eviltong:, to by sie Shoggy ucieszył:multi::lol:!

Dlatego Wiki je pod ścisłym nadzorem:evil_lol:!

Oj, piszę na raty :)
Właśnie mnie zastanawia, gdzie się podziewa Shoggy? Brakuje go na forum, pewnie by nam jeszcze coś doradził.

Iru też je pod ścisłym nadzorem. Ale jak chrupie korpusik, nieświadomie sprawdzam, czy telefon mam w zasięgu ręki, żeby wezwać w razie czego pomoc... Ostatnio przez pół następnego dnia odbijał jej się ten korpus, bałam się, czy wszystko ok, ale się uspokoiło. Uff...

Posted

Iwonko: ależ broń Boże ja nie na kursie Instruktora Alteri będę... Do tego to mi wiele brakuje. :) Ja idę z Ambrą na zwykły kurs: "Postawy pracy z psem" do szkoły Instruktora Alteri właśnie. :)

A jeśli chodzi o sprawę jedzenia Ambry to ja już naprawdę w tej chwili nie wiem, jaka ma być jej następna karma... :shake: Bączki występują ciągle, więc zmienić muszę na pewno. Ale na jaką? :roll:

Na pewno nie Eukanubę, na pewno nie Hills'a, na pewno nie Purinę Proplan. Naczytałam się rad różnych właścicieli o różnych karmach i sama nie wiem... Skąd mam wiedzieć, co mojemu psu spasuję? To tak troszkę szukanie po omacku, jakby gra w ciemno. Naprawdę zanim teraz jakąś wybiorę, to będę miała wielkiego zgryza. :???:

Posted

hmmm, właśnie zakupiłam indyczne szyjki, niech będzie zacznę tak jak Iwona:diabloti: Korpusiki jeszcze mnie przerażają:-o Tylko mam pytanie, rano Alpa dostaje suchą karmę, a wieczorem ryż z mięsem i czasem dodaję marchewkę. Jeżeli dawałabym jej surowe, to zamiast tego wieczornego gotowanego własnie szyjkę, korpusik czy inne surowe mięcho?:roll: