Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Fajnie, że Fagocik lub Fagotek - tak zdrobniale na niego czasem wołamy ma już fanów ;) tylko, że ja w ogóle nie wiem co z tymi zdjęciami - wczoraj jakoś mi się udało a teraz chcę dodać nowe - wyrzuca mi, że nie ma miejsca a w albumie nie wyświetla żadnych zdjęć a nic nie mogę wrzucić - czy jest jakiś inny sposób na wstawianie zdjęć? i czy jak usunę jakieś zdjęcie z albumy które było wystawione na forum to ono z forum też zniknie?

Posted

ja robię tak
wchodze tutaj
http://imageshack.us/
, klikam na Browse po prawej stronie,wybieram fotkę z komputera , ( ja zawsze przedtem zmniejszam ) jezeli nie masz zmniejszonego to klikasz zmiane rozmiaru i wybierasz np 640/480 i prześlij teraz . Czekasz na pokazanie się linkow . Jak program musi fotkę zmniejszyć to chwile to trwa .
Kopiujesz kod forum i to wklejasz bezpośrednio tutaj .

Posted

jak wkleisz kod forum czyli 4 ty od góry to powinny na forum pokazać się zdjecia a nie linki . Pamietaj ze jednorazowo w jednej wiadomosci można na dogomanii wstawić 5 zdjęc .
Jak chcesz edytować swój post to musisz kliknąc 2 razy inaczej nic nie działa .

Posted

No i udalo sie:lol: fotki wstawione...pocwiczysz jeszcze trooszeczke i bedzie to dla ciebie juz bulka z maslem.
Fagot swietny...taka zawadiacka mordka w domu pewnie sie teraz bardzo wesolo zrobilo przez tego szkraba.

Posted

Wesoło to z pewnością. Fagot jest takim słodkim pieszczochem ale charakterek też ma. Nie wiem z czego to wynikało i co na to miało wpływ ale drugiego dnia jak tylko był u nas gryzł sobie kostkę i leżał z nią na gazecie i ta gazeta przykleiła mu się do kości - podeszłam do niego by mu tą gazetę od kości oderwać by jej nie zjadł a on nawet nie wiem kiedy ani jak bo działo się to strasznie szybko rzucił się na moją rękę i pogryzł ją do krwi - ewidentnie bronił tej kości no a ja nie spodziewałam się takiej reakcji. Żeby go jakoś oswoić z ręką przy jedzeniu i smakołyków wpadłam na taki pomysł - nie wiem czy dobry - jak go karmię to nie wsypuję całości do miski tylko z oddzielonej porcji biorę garstkę i wkładam rękę do miski tak że zjada karmę z mojej ręki, potem biorę następną garstkę i znowu wkładam rękę do miski i tak do końca porcji. No i na różnych rzeczach ćwiczymy żeby oddał a jak oddaje to go chwalimy słownie + czasem smakołyk albo mizianie psiaka a potem oddajemy to co wzięliśmy - chociaż na kości jeszcze nie sprawdzałam.Mam nadzieję, że pomoże i więcej nikogo a szczególnie synka takim zachowaniem nie zaskoczy.
Kolejny problem to był z sikaniem i kupkami ale chyba dzisiaj odnieśliśmy pierwszy mały sukces. Bo Fagot bał się załatwiać swoje potrzeby przy nas - porozkładaliśmy mu podkłady do sikania, na to gazetę - bo był podobno do gazety przyzwyczajany - ale ani na podwórku ani w domu nie robił tego jak my widzieliśmy - wychodził do pomieszczenia gdzie akurat nikogo nie było a jak takiego nie mógł znaleźć to się gdzieś chował - nie dał nam nawet możliwości by jak zacznie sikać na podłogę to powiedzieć - Nie lub fe i zanieść na matę by pochwalić .... a w domu nie zawsze się da chodzić non stop krok w krok za pieskiem by go upilnować, a na spacerze mógł chodzić 30-60 min. i nic. Raz to już z mężem powiedzieliśmy, że będziemy chodzić z nim na spacerze do końca aż nasika by go można było pochwalić - ja chodziłam 1,5 godziny ale zmarzłam więc wróciłam na chwilę do domu i potem mąż mnie zmienił - mąż prawie 2 i się poddał bo też nic. Wczoraj nasikał w kuchni jak oczywiście nikogo tam nie było i jak zwykle po długim spacerze - wpadłam do kuchni jak kończył i odchodził ale powiedziałam, że nie i szybko poleciałam z nim na matę. Posprzątaliśmy i w tym miejscu gdzie nasikał położyliśmy matę. Dzisiaj rano na spacerze znowu nic ale potem nasikał na matę - więc mam nadzieję, że już przestanie się bać.

A następne zdjęcia mam nadzieję, że uda mi się już wkleić na forum a nie linki ;)

Posted

Z nauka tolerancji ręki robisz bardzo dobrze , w domu musial z rodzeństwem walczyć o przysmaki i dlatego tak sie zachował . To zresztą naturalny odruch psa . Najgorzej jest z obrona kosci . zrób tak kup 2 kosci i co jakiś czas jak bedzie jadł jedna to podstaw mu pod nos druga , wtedy zainteresuje sie ta podstawianą i odda bez przeszkod swoja . Rób czesto takie podmianki . Co do siusiania to weź mokra gazete od jego moczu i połóż na dworze ( jak nie chcesz śmiecić to potrzyj trawe jego zapachem ) tam gdzie chcesz zeby sie załatwiał . Psiak poczuje sie pewniej jak poczuje zapach swojego moczu i łatwiej mu bedzie przelamać strach przed zaznaczenim obcego terenu . Na razie wiecej pracuj z przysmakami , dopiero jak bedzie wielokrotnie prawidlowo reagował wprowadzaj tylko nagrode slowną .

Posted

Wielkie dzięki za rady - spróbuję z tymi dwoma kostkami i z tą gazetą na podwórku - szczerze mówiąc chyba tak intuicyjnie na podobny pomysł wpadliśmy z matą w domu - bo już się nie chowa i nie robi po kątach tylko ładnie na matę - a w sumie zanim pierwszy raz nasikał na matę to jak sprzątaliśmy poprzednią kałużę to częściowo właśnie wytarliśmy tą matą by piesek czuł, że tu ma robić sisi.

• 2 weeks later...
Posted

Mam takie pytanie - co znaczy "dhoki"? Bo kiedyś gdzieś czytałam i zapomniałam a teraz znaleźć nie mogę. Bo apso - to chyba po prostu pies. Jeśli chodzi o nazwę lasiaków to lhasa to nazwa stolicy Tybetu, a te dhoki to mi spać nie daje ;)

Posted

To mam nadzieje, ze jeszcze to dzisiaj przeczytasz i bedziesz mogla spokojniej spac ;)
Do Khyi oznacza psa przy/u/za/ wiazanego. Psy sluzyly do strozowania i byly przywiazywane niedaleko namiotow Nomadow i stad wziela sie nazwa.
Apso oznacza psa dlugowlosego.Tak nazywano wszystkie male dlugowlose psy w Tybiecie i chodzilo tu glownie o dlugosc wlosa na brodzie. Terier Tybetanski, blednie nazwany terierem powinien tak naprawde nosic nazwe Tybetanski Apso ;)

• 4 weeks later...
Posted

Witam ;) Jestem właścicielka równie uroczego tybetka Nikona z Miłego Jasiowa i widze nawet podobieństwo do jego braciszka Fagota:) Nikon jest z kwietnia tamtego roku wiec ma juz ponad półtora roku a ciągle ma tak samo dużo energii jak za szczenięcych czasów. Jestem pewna, że Fagot daje Tobie tyle szczęścia ile daje mi mój Nikon, pozdrawiam ;)