Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak, tak o te pandy mi chodziło. Wg mnie wygladaja beznadziejnie, ale o gustach sie nie dyskutuje :cool3:

Ten owczarek ma normalne, ciemno rude podpalania, tylko takie zdjecie jest i swiatło.

• Replies 152
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Nanami']Mutacja :eviltong:

tiaaa.a ja jestem mutacja shakiry:eviltong: .takie mutacje to ogromna rzadkosc.za czesto sie przydarzaja ostatnio i jakos tak szczegolnie w usa na przyklad:cool3: .hehe.
a tak seroo to kiedys pamietam byl taki numer ze suke dokryl kaukaz i wyszly blekitno wilczaste onki takie merle tylko z ciemnym okiem a hodowca wciskal kitoche ze to czyste onki:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: .tiaaa.czasem ludziska zapominaja ze suke moze cos dokryc na ten przyklad.taka mutacja jest mozliwa.teoretycznie.ale prawdopodobienstwo jej wystapienia jest takie jak np.urodzenia sie konia albinosa po dwoch gniadych.jasne ze moze.:razz: .ja tez moge byc seksowna....:roll: :razz: ....rozne rzeczy sie zdarzaja.:diabloti:

Posted

14ruda napisał(a):
A nie jesteś?:cool3: :evil_lol:Mutacjo Szakiry;)

wiecie dziewczyny...o mnie mozna mowic wszystko ale ....sa pewne granice:lol: :lol: :lol: :cool3:

Posted

AM napisał(a):

Ja nie mogę jaki tekst :lol: :lol: :lol:
no co?jesli ten pies na zdjeciu ma dna ze onkiem jest to ja zdejme bojowki i zaloze kiecke.moze ktos zauwazy wtedy zem kobieta:lol: :lol: :lol: .chociaz w sumie .....wale to szczerze mowiac.:cool1: .a myslalam ze po 40stce znormalnieje-tymczasem jest coraz gorzej:diabloti:

Posted

ayshe napisał(a):
no co?jesli ten pies na zdjeciu ma dna ze onkiem jest to ja zdejme bojowki i zaloze kiecke.moze ktos zauwazy wtedy zem kobieta:lol: :lol: :lol: .chociaz w sumie .....wale to szczerze mowiac.:cool1: .a myslalam ze po 40stce znormalnieje-tymczasem jest coraz gorzej:diabloti:

widze ayshe, że Ty nosisz tak często kiecki jak ja :lol: :lol: :lol: Nawet jak już jakąś włożę (od święta) to musi być długaaaśna, żeby zakryła moje siniaki i zadrapania na nogach :cool3: :cool3:

Posted

AM napisał(a):
widze ayshe, że Ty nosisz tak często kiecki jak ja :lol: :lol: :lol: Nawet jak już jakąś włożę (od święta) to musi być długaaaśna, żeby zakryła moje siniaki i zadrapania na nogach :cool3: :cool3:
jak kiedys zalozylam to mnie grupa nie poznala.stojem,stojem ...a oni nic.patrze a te .....do domu ida.wolam a oni szukaja mnie niewidzacymi oczyma:cool3: :mad: .jak czapke zdejme to juz maja problem czy to ja.ech.no coz podobno liczy sie osobowosc:razz: .
ja mam nogi rowniez nie nadajace sie do widoku publicznego.po first-serdele,po second-siniaki,blizny.....normalnie mogila.:placz:
po last but not least-podwiewa w sumie nie?:cool3: :cool3: :cool3:

Posted

Ale widzisz, jakbyś chciała kogoś śledzić albo podpatrzeć jak grupa pracuje sama, to masz łatwe incognito "zakładam kiece i lece" :lol: A żeby było smieszniej, to moja Kaza mimo, ze jest babeczka uwielbia wściubiać nos pod spódnice :roll: :evil_lol:

Posted

:razz: zajecia incognito?hmmm.mam pytanko czy ktos wie jak swoja dzialalnosc zakonczyla hodowla baruther land?wiem ze po zjednoczeniu niemiec jeszcze hodowali laczac swoje ddry z sv.nie bylo kontynuatora do przejecia?

Posted

Wątpie, by ktoś mógł Ci z nas odpowiedziec :diabloti: A czy pani tresser jest anglojezyczna? Tutaj coś pan wspomniał na stronie, ze jej sunia jest kontynuatorką linii Wolfshole, Baruther Land i Haus Himple.
http://www.leerburg.com/una.htm

A ja zasiegne jezyka na angojezycznym forum, moze ktoś cos wie.

Posted

[quote name='Nanami']Wątpie, by ktoś mógł Ci z nas odpowiedziec :diabloti: A czy pani tresser jest anglojezyczna? Tutaj coś pan wspomniał na stronie, ze jej sunia jest kontynuatorką linii Wolfshole, Baruther Land i Haus Himple.
http://www.leerburg.com/una.htm

A ja zasiegne jezyka na angojezycznym forum, moze ktoś cos wie.no coz,kontynuatorem baruther land jest wiekszosc uzytkow majacych ddr w papierach-to tak jak wildsteiger land w eksterierach.....moja durna chita tez jest"kontynuatorka"bog wie czego takie ma papiory:roll: .;) .
jestem anglojezyczna tyz.ale matolowata w szukaniu czegokolwiek w necie-no i zapalu do tego nie mam:oops: .ciekawa jestem co sie stalo z czolowymi ddrowskim hodowlami po zjednoczeniu-baruther land to sztandar ddrowskiej hodowli.slynacy z nowoczesnych jak na ddr psow.

Posted

kojarzenie krewniacze-inbreeding
przez ta metode hodowlana rozummie sie dobor osobnikow spokrewnionych ze soba w stopniu wyzszym niz wynosi srednia spokrewnienia populacji [rasy]do ktorej naleza.jednak przyjelo sie praktycznie oceniac stopien pokrewienstwa uwzgledniajac piec pokolen przodkow i wystepowania w nim minimalnie 1 wspolnego przodka.
kojarzenie kazirodcze-incest.ma miejsce wtedy gdy kojarzone sa ze soba osobniki spokrewnione w stopniu 1-0 lub 1-1.oznacza to kojarzenie rodzenstwapelnego badz rodzica z potomkiem.wspolczynnik pokrewienstwa wynosi wtedy miedzy partnerami minimum 0,5 lub moze byc wyzszy jesli wspolny przodek tych spokrewnionych rodzicow jest zinbredowany a oni nie sa produktami kojarzenia krewniaczego.
kojarzenie krewniacze wlasciwe-to dobor partnerow spokrewnionych w stopniu 1-2np.kojarzenie polrodzenstwa lub dziadka z wnuczka.wspolczynnik pokrewienstwa jest wtedywiekszy od 0,1.
kojarzenie krewniacze umiarkowane to np.2-2,2-3,3-3 itd.wspolczynnik pokrewienstwa jest wtedy nizszy od 0,1.
stosowanie kojarzen krewniaczych datuje sie od zamierzchlych czasow.zeby spelnialy swoja role nalezy przyjac kilka warunkow:
1.traktowanie kojarzenia krewniaczego jako srodka prowadzacego do okreslonego celu,podstawowego ogniwa przemyslanej pracy hodowlanej.
2.stosowanie kojarzenia krewniaczego pod scisla kontrola doswiadczonych hodowcow po uprzednio przeprowadzonej przez szereg pokolen selekcji w kierunku genow wyznaczajacych pozadane wartosci cech uzytkowych[u onkow-to przyjecie doswiadczenia doskonalych hodowcow przez inbred na psy filarowe-produkty tychze hodowcow]
3.niezwracanie uwagi na srednia wartosc fenotypowa selekcjonowanej cechy calej grupy [lub np.miotu]zwierzat zinbredowanych lecz zatrzymanie do hodowli dalszej tylko tych osobnikow ktorych wartosc fenotypowa[lub potomstwa]jest wysoka-to bardzo wazne bo daje oczekiwany po inbredzie postep hodowlany
4.przeprowadzenie ostrej selekcji zwierzat-eliminowanie z hodowli osobnikow ktorych wartosc fenotypowa cech selekcjonowanych jest obnizona tzn.ulegla depresji inbredowej.

Posted

kojarzenie szczytowe
polega ono na laczeniu osobnika zinbredowanego zazwyczaj jest to samiec z heterozygotycznymi samicami z nim nie spokrewnionymi.celem takiego skojarzenia jest uzyskanie potomstwa o wysokich walorach dot.np.plennosci jak i duzym wyrownaniu tak genetycznym jak i fenotypowym.cel ten mozna osiagnac wylacznie wtedy gdy zinbredwoany reproduktor bedzie potomkiem rodzicow wywodzacych sie z populacji od szeregu pokolen selekcjonowanych w kierunku genow zapewniajacych wysoka wydajnosc cech interesujacych hodowca.bedzie to wiec kojarzenie wysoce homozygotycznego osobnika z osobnikiem heterozygotycznym.
np.u onkow bedzie to krycie eksterierem suki uzytkowej lub odwrotnie.
odswiezanie krwi.
stosuje sie wtedy gdy duza czesc populacji inbredowanej wykazuje cechy depresji inbredowej.depresja zazwyczaj ustepuje w pokoleniu f1.mozna w sumie nazwac to kojarzeniem wolnym ,jednorazowym bo polega ona na kojarzeniu samic z objawami depresji inbredowej z samcami tej samej rasy ale z nimi nie spokrewnionymi.samce takie musza sie legitymowac pozadanym ,wyzszym od stwierdzonego w "odswiezanej"subpopulacji poziomem wartosci hodowlanej cech selekcjonowanych.dalej potomstwo f1 jest juz znowu wlaczane do hodowli inbredowej.

Posted

hodowla na linie
linia hodowlana to jednostka zootechniczna.tworzy ja grupa zwierzat wykazujacych wspolne pochodzenie i tym samym wieksze genetyczne i fenotypowe podobienstwo niz rezta populacji.w wyniku wyodrebnienia w duzej liczebnie rasie[a taka zapewne jestON]linii hodowlanych zostaje zmieniona jej genetyczna struktura gdyz miedzy liniami hodowlanymi stwierdza sie istotne roznice w wartosciach genetycznych cech uzytkowych.kazda linia bierze swoj poczatek od tzw.zalozyciela linii.niestety nie ustalono jak wysoki ma byc wspolczynnik pokrewienstwa miedzy zwierzetami o wspolnym pochodzeniu zeby to upowaznialo je do nazywania go linia hodowlana.wspolczynnik pokrewienstwa wrighta powinien jednak wynosic minimum 0,125.linie moga tworzyc zwierzeta heterozygotyczne czyli z tzw.kojarzenia wolnego.nie musza byc zinbredowane.hodowla na linie jest przemyslanym dzialaniem hodowcy polegajacym na kojarzeniu reprezentantow danej linii miedzy soba.uzyskane potomstwo bedzie wjuz w okreslonym stopniu homozygotyczne.

Posted

Ayshe dzięki za ten wykład, ale i tak będę musiała go przetrawić jeszcze kilka razy. Mam nadzieję spotkać Cię kiedyś a wtedy zabłagam cię byś na świeżo z papierem mi to tłumaczyła. Mam tu niszę i muszę ja wypełnić ;)

Posted

KasiaR napisał(a):
Ayshe dzięki za ten wykład, ale i tak będę musiała go przetrawić jeszcze kilka razy. Mam nadzieję spotkać Cię kiedyś a wtedy zabłagam cię byś na świeżo z papierem mi to tłumaczyła. Mam tu niszę i muszę ja wypełnić ;)
no nie wiem-maochistko.jak ja zaczynam o onkach to wszyscy maja poploch w oczach bo ja monologi wale:razz: .ja wiem ze strasznie przynudzam ale internet ma cierpliwe ucho:oops: .

Posted

ayshe,
fajnie się czyta :cool3: Pisz dalej. Przypominają mi się wykłady z genetyki, które miałam na drugim roku tylko Twoje są o wiele ciekawsze :cool2:

Posted

Moje gały też się szeroko otwieraja ale bynajmniej nie z popłochu, tylko z wytężonej uwagi :shocked!:. Ja mam cierpliwe i oko i ucho, no i cel wspaniały i muszę wiedzieć jak najwięcej...wszystko... :sweetCyb: uwaga nakręcam się.....

Posted

KasiaR napisał(a):
:sweetCyb: uwaga nakręcam się.....
lkurcze tyle ze sie ja dosc glupawo czuje .bo moja wiedza jest dosc mikroskopijna jesli mam byc szczera.:oops: :roll:

Posted

czy obok szkoleń w terenie z psami organizujesz szkolenia w ławce z masochistami :cool1: ... na jak tak to masz pierwszego masochistycznego kursanta :cool1:

Posted

KasiaR napisał(a):
czy obok szkoleń w terenie z psami organizujesz szkolenia w ławce z masochistami :cool1: ... na jak tak to masz pierwszego masochistycznego kursanta :cool1:
zapraszam w razie co:evil_lol: .