Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

O rany, mamy zadanie domowe? :diabloti:
No na przykład te za długiew wyrostki kolczyste i w związku z tym nieprawidłowa budowa pewnych partii mięśni? :niewiem:

• Replies 152
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

asher-pudlo zmiluj siem:roll: :shake: :evil_lol: .
mysl dalej.
podpowiedz.srednio skatowany ukatowany tyl jest skorelowany z niskim klebem.ale....pietno plci jest skorelowane z odpowiednia do plci mocniejsza koscia.tj.jesli pietno pci jest wyrazne to i kosc jest mocniejsza.dlugi wlos-przerastanie wysokosci,francuz z tylu -dlugie podudzie[a jedno nie znaczy drugie;)]

Posted

napisalam sie jak gooopia o doborze zwierzat do hodowli i mi post nie wszedl :placz: .to prometeusz bedzie sie produkowal wieczorem jak wroce bo normalnie szlag mnie trafil i nie bede tego pisala od razu jeszcze raz:roll:

Posted

:oops: dobra.dopiero wrocilam:oops: :oops: :oops: .
kryteria wyboru zwierzat do hodowli.
hodowla ma na celu doskonalenie rasy przez takie sposoby postepowania hodowcy z populacja zwierzat ktore zapewnia staly postep genetyczny w zakresie doskonalonych cech nieskonczonego ciagu pokolen.oczywiscie taka praca bylaby nieskuteczna gdyby w sukurs hodowcy nie przychodzila zmiennosc genetyczna cech spowodowana takimi zjawiskami jak mutacje genow i chromosomow,rekombinacja i wspoldzialanie genow.
takie doskonalenie mozna podzielic na dwa etapy.pierwszym jest podejmowanie czynnosci prowadzacych do wspomagania genetycznego zwierzat tworzacych populacje zarodowa rasy.te czynnosci obejmuja ocene zwierzat pod wzgledem zdrowia,przystosowania do wymaganej uzytkowosci,ocena pokroju,konstytucjikondycji,pochodzenia oraz kontrola uzytkowosci[wyszkolenie] i ocena na podstawie potomstwa[u psow juz hodowlanych przy ewent.brakowaniu zwierzat].uzyskiwanymi wynikami hodowca posluguje sie przy zapoczatkowaniu hodowli.rozstrzygaja one o tym czy dany material hodowlany nadaje sie do rzeczywistego uzycia w hodowli i zapewnieniu rasie zadowalajacego postepu.drugi etap obejmuje czynnosci bezposrednio wplywajace na polepszenie genotypu stada.prowadza one do zmiany frekwencji genow i genotypow w doskonalonej populacji.tutaj zalicza sie selekcje i dobor par przy wybranym systemie hodowlanym.przeprowadza sie je juz w trakcie trwania hodowli gdy znane sa wyniki uzytkowosci zwierzati oceny ich wartosci hodowlanej..
przed podjeciem tych czynnosci doskonalenia hodowca musi ustalic bezwzglednie jeakimi zasobami genetycznymi dysponuje ,jakie wybrac metody selekcji,systemy kojarzen w celu optymalizacji efektywnosci pracy hodowlanej.

Posted

kryteria wyboru zwierzat do hodowli
1.stan zdrowia.
bezdyskusyjnie pierwsza rzecz ktora bierzemy pod uwage.eliminowanie zwierzat chorych lub dziedzicznie obciazonych wadami budowy badz funkcji organizmu ma takie samo znaczenie jak kwalifikowanie do hodowli osobnikow o wysokiej wartosci hodowlanej cech doskonalonych.jest tak poniewaz[pomijajac inne rzeczy]ocena wynikow reprodukcyjnych osobnikow chorych i dziedzicznie obciazonych jest obarczona bledem i prowadzi do podejmowania niewlasciwych decyzji przy kojarzeniu par.wyjsciowy material musi byc zdrowy i o mocnej konstytucji.
2.pokroj zwierzat.
wybieranie zwierzat pod wzgledem pokroju odbywa sie wg kryteriow majacych na celu zapobieganie wyrasowieniu sie[hipertyp]ktore nastepuje przy jednostronnym doskonaleniu okreslonej funkcji organizmu.istnieja tez pewne zwiazki miedzy budowa zwierzecia a jego stanem zdrowia i konstytucja,potencjalna zdolnoscia do danego kierunku uzytkowania.
3.konstytucja organizmu
wyraz konstytucja z lacinskiego constitutio oznacza uklad,strukture.podzialow jest wiele mi najbardziej odpowiada teoria z 1911 roku Malsburga.badajac grubosc wlokien miesniowych stwierdzil on znaczne roznice w wartosciach tej cechy.totez za kryterium podzialu przyjal stosunek powierzchni komorek somatycznych do ich objetosci.onek wg podzialu Marlsburga nalezy wiec do grupy zwierzat o typie drobnokomorkowym.warto zaznaczyc ze brana przez niego cecha ,ow stosunek powierzchni do objetosci wykazuje zwiazek z metabolizmem a dokladniej z tempem metabolizmu. tak wiec zwierzeta drobnokomorkowe czylo o duzej powierzchni komorki w stosunku do pojemnosci wykazuja mocny i twardy typ konstytucji.charakteryzuje je sredni wzrost,mocny kosciec,suchosc tkanek,wytrzymalosc w pracy.
4.rodowod i poziom wydajnosci uzytkowej[wyszkolenie]
rodowod jest to usystematyzowany zapis przodkow kazdego osobnika[probanta]ktore lacza sie przez jego rodzicow.same nazwy zwierzat niewiele daja w czytaniu rodowodu.rodowod czytamy pod katem:
liczby uwzglednionych w rodowodzie pokolen przodkow
liczby przodkow nieznanych
numeru pokolenia o nieznanym przodku[-kach]
wystepowania tych samych przodkow po obu stronach rodowodu
czestotliwosci wystepowania tego samego przodka po obu stronach rodowodu
wystepowania przodkow spokrewnionych ze stadem doskonalonym
wystepowania nosicieli genow letalnych i polletalnych
poziom i ilosc zwierzat z p[otwierdzonymi wynikami wydajnosci[wyszkolenie]
liczby przodkow z odnotowana wartoscia genetyczna[va]
stopnia odziedziczalnosci cech w kierunku ktorych prowadzi sie selekcje
numeru pokolenia przodkow w ktorym wystepuja tzw.preferenci.

bardzo tutaj istotna dla onkow jest regresja fenotypu probanta na fenotyp przodkow.

Posted

zanim zaczne o inbredzie-podstawie w hodowli onka ze wzgledu na specyfike rasy jak rowniez to ze chyba zadna rasa nie ma tak sprawdzonych filarow na ktore sie inbreduje jak owczarki niemieckie[oczywiscie dzieki sv:p i stabilnej polityce hodowlanej tej organizacji]chcialabym namowic was do wypowiedzi jak realnie widzicie
zmiane wizerunku onkow jako zdegenerowanych psow z przykurczem tylnych nog:angryy: w opinii ogolu-rowniez hodowcow innych ras.czy prostowac ograne slogany czy raczej mowic o tym jaki typ onka jest preferowany i pozadany ?czy dac sobie spokoj[z czym sie zmagam sama od tygodnia:oops: ]?

Posted

ja tam dopiero się ucze o Onkach,ale się wypowiem.
Myślę,ze powinno się mówić,a raczej uświadamiać ludzi jaki typ ONka jest najlepszy i dlaczego tak a nie inaczej ON jest zbudowany.
Ludzie nie mają o tym pojęcia i potem pojawiaja sie teorie o krzywych girach i kregosłupie i mękach owczarków z tego powodu.

Posted

przyznam sie-musze miec rozgrzeszenie do tej mojej pisaniny bo ja sie szybko zniechecam i mam tendencje do wpelzania spowrotem tam skad wypelzlam[np.mysia dziura moze byc:roll: :lol: ].
ja tez tak uwazam 14ruda ale tego to sie nie da niezauwazyc zdaje sie:oops: .

Posted

A ja czekam na wykładzik o inbredzie,bo mnie to bardzo interesi,a na dogo to tak każdy miesza w tym temacie,ze już nieogarniam.Pragnę wiedzy!!!!!!!!!!!!!!!!:razz:

Posted

Nanami napisał(a):
Przykro nam, ale nie mamy niczego do zaoferowania :cool1: Ale z checia poczytam wiecej ]:>
oj macie nanami.kazdy wlasciciel onka ma.do zaoferowania macie swoje spojrzenie na rase,uczestniczenie w wymianie pogladow typu quo vadis onku:razz: ,poszerzanie informacji o rasie ktore kazdy jakies tam posiada.to wlasciciele onkow tworza wizerunek onka.
opierajac sie na badaniach schonmuth'a i schwark'a[1976]mozna przedstawic podzial metod kojarzen zwierzat hodowlanych owg.zroznicowania stopnia spokrewnienia i roznej czestotliwosci stosowania tych skojarzen w praktyce.
metoda:
kojarzenie incest[krewniacze kazirodcze]-bardzo ograniczone w stosowaniu
kojarzenie inbred[krewniacze niekazirodcze]-ograniczona przez ilosc zwierzat filarowych
hodowla na linie-praktykowana
kojarzenie niekrewniacze-bardzo czeste u uzytkow
i mniej interesujace nas jako psiarzy krzyzowanie ras[tutaj mamy np.tzw.krzyzowanie towarowe-maliniako-onki;)
i hodowal na efekt heterozji,ktora jezt ograniczona ze wzgledu na gatunek zwierzat i kierunek uzytkowania.
kojarzenie wolne to kojarzenie par niekrewniaczych.
stopien spokrewnienia dobierania pary hodowlanej przyjelo sie umownie okreslac na podstawie czestotliwosci wystepowania ich wspolnych przodkow do piatego pokolenia wlacznie.jesli partnerzy nie maja zadnego wspolnego przodka to kojarzenie takie okresla sie jako wolne-niekrewniacze.genetyczne efekty kojarzenia wolnego przejawiaja sie tendencja do wzrostu heterozygotycznosci we wszystkich parach genow.zwierzeta uzyskane w wyniku kojarzenia wolnego nawet wykazujace znaczna wartosc fenotypowa cech uzytkowych sa mniej wartosciowe pod wzgledem hodowlanym gdyz podczas procesu gametogenezy nastepuje rozszczepienie par genow co uniemozliwia przekazanie potomstwu ukladu genowego rodzica a jedynie po jednym genie z kazdej pary.moze powstac doskonalszy genotyp ale w hodowli ceni sie ponad wszystko pewnosc powstania doskonalszego genotypu a nie liczenie na szczesliwy przypadek.kojarzenie wolne nie gwarantuje uzyskiwania znacznej liczby reproduktorow wybitnych ,homozygotycznych w parach genow wyznaczajacych wysoka wydajnosc hodowlana.fenotypowe efekty tego kojarzenia sa czesto bardzo dobre.jako przykladowe moge przytoczyc tutaj kojarzenie wolne w hodowli uzytkow tj.laczenie ddr z sv.

Posted

ayshe napisał(a):

i mniej interesujace nas jako psiarzy krzyzowanie ras[tutaj mamy np.tzw.krzyzowanie towarowe-maliniako-onki;)

Na obozie treningowym w CZ widziałam taką krzyżowkę Mali-ON - świetny pies i bardzo mi się podobał z wyglądu :razz:

Posted

AM napisał(a):
Na obozie treningowym w CZ widziałam taką krzyżowkę Mali-ON - świetny pies i bardzo mi się podobał z wyglądu :razz:
to typowa krzyzowka poprawiajaca szybkosc przez dolew maliniaka ale jednoczesnie poprzez dolew onka psy sa co tu duzo mowic stabilniejsze.
wole onki.dla mnie wymogiem jest totalny socjal rowniez w sytuacjach maksymalnie stresowych i totalne panowanie nad psem.;)

Posted

[quote name='ayshe']to typowa krzyzowka poprawiajaca szybkosc przez dolew maliniaka ale jednoczesnie poprzez dolew onka psy sa co tu duzo mowic stabilniejsze.
wole onki.dla mnie wymogiem jest totalny socjal rowniez w sytuacjach maksymalnie stresowych i totalne panowanie nad psem.;)

ayshe,
to był pies do zadań specjalnych - wojskowy. Ten egzemplarz był ładny ale oglądałam kiedyś stronkę z "mieszańcami" ON-OB i niektóre wyglądały paskudnie :shake: Niestety taka krzyżówka tylko w F1 jest dobra - (heterozja, o której pisałaś), potem to już klops...

Posted

[quote name='AM']ayshe,
to był pies do zadań specjalnych - wojskowy. Ten egzemplarz był ładny ale oglądałam kiedyś stronkę z "mieszańcami" ON-OB i niektóre wyglądały paskudnie :shake: Niestety taka krzyżówka tylko w F1 jest dobra - (heterozja, o której pisałaś), potem to już klops...jak to zwykle bywa przy takich krzyzowkach niestety.
zejde na chwile na konie[sorki:oops: ].fajne konie wychodza z polaczenia hucula z arabem.niestety pozniej krzyzowanie mieszancow to ...hmmm...:cool1: .no i jeszcze taka mieszanka klusaka z np.holsztynem albo czyms niemieckiej polkrwi angielskiej....przedwojna bylo troche takich koni w sporcie ze wymienie arlekinaIII wspanialego konia rtm.roycewicza[wkkw berlin1936r].klusaki maja niebywaly potencjal ale mieszance sa kompletnymi niewypalami hodowlanymi chyba ze......chyba ze rozpocznie sie krzyzowanie wypierajace.
wracajac do psow i wspomnianego wyzej krzyzowania wypierajacego to taiego maliniako onka nalezaloby pokryc lub kryc nim onki lub maliniakiwracajac potem znowu do rasy nie uzytej itd.tak tworzy sie rasy powstale z krzyzowek miedzyrasowych.jednak maliniakoonki jako rasa moim zdaniem to sa psy tylko do doswiadczonych rak do sportu/sluzby.jest tyle pracy z rasami juz istniejacymi ze doprawdy starczy dla wszystkich ;)

Posted

[quote name='ayshe']jest tyle pracy z rasami juz istniejacymi ze doprawdy starczy dla wszystkich ;) Amen :evil_lol: Szlag mnie trafia, jak co chwila czytam na internecie "a gdzie mozna kupić cockapoo, maltipoo" czy jakies inne *rasy* z ksiezyca... Dla tego, kto nie wie, to takie mieszance są zarejestrowane w AKC. Są az dwie krzyzówki z owczarkiem: Akita Shepherd i Shepadoodle. Już nie mówiąc o "panda shepherds", czyli urodził sie jeden w łatki białe, pewnie mutacja spontaniczna, a oni od razu "szkoda by go nie rozmnozyc" juz nie mówiąc o tym, ze te łaciate szczeniaki dostaja rodowody. Ameryka :lol:

Posted

no coz amerykanie maja dosc specyficzne podejscie do ras;) .ja widzialam juz onki cale plowe,blue i wogole no jazda bez trzymanki:cool3: .przewazajaca ilosc jak nie wszystkie tak naprawde to nie sa czyste onki.ale....wystarczy obejrzec na animal planet program o strazy dla zwierzat.....pies pi razy drzwi a tu juz rasa podawana...czasem oczy przecieram...:diabloti: ze zdumienia ale tak tam juz jest ze wystarczy podobienstwo do rasy pi razy drzwi :cool3: :lol:

Posted

Kiedyś coś mi napomkneło o szylkretowych owczarkach i ze ta maść była uznwana (nie pamietam źródla a szkoda :cool3: ), ale była bardzo rzadka i obecnie jest nie wystepująca u onków - trzeba szukać u holenderskich ;)

Posted

Nanami napisał(a):
Kiedyś coś mi napomkneło o szylkretowych owczarkach i ze ta maść była uznwana (nie pamietam źródla a szkoda :cool3: ), ale była bardzo rzadka i obecnie jest nie wystepująca u onków - trzeba szukać u holenderskich ;)
onki ze swoja genealogia mialy takie wariacje na temat.ale to stare sprawy i mozna przyjac ze w populacji nie wystepuja.jesli mowimy o czystych onkach[miot z dna;) a nie na slowo:cool1: ].

Posted

No ale Stephanitz napisał, ze u dobrego psa nie ma takiego czegos jak zła maść, czy cos w tym stylu, a taki szylkretowy ON to coś :evil_lol: Nie, zebym chciała zdrawdzic niemców dla holendrów... Ale kto wie :razz: