Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć :p

Paaula napisał(a):
oczywiście, że z przysmakami, bez tego ani rusz. Tylko po prostu ona się szybko rozprasza. Potrafi ładnie stać gdy jest cicho, ale gdy coś usłyszy to już ciężko.

To u nas odwrotnie, Ulcia nie lubi ćwiczyć w samotności, woli mieć widownię (wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy zaczynałam ćwiczyć z 3-miesięcznym szczylem, który w ciszy wariował, a w hałasie stał jak zaczarowany :evil_lol:)

• Replies 346
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Paula u nas też tak było,do dziś czasem na wystawie potrafi mi grzecznie nie stać..ale dostajemy jak na razie lokaty...pewnie do czasu:evil_lol:ale codziennie ćwiczymy,najbardziej w rozpraszających miejscach..musisz być cierpliwa,u Ciebie w tym na plus że jest jeszcze młoda i chłonie polecenia jak gąbka..my zaczęliśmy dopiero po 1.5 roku(Moni nie umiał nic:(dosłownie nic!nawet nie chodził na smyczy..)ale dzień po dniu,duuuużo cierpliwości i naprawdę widzę postępy:)

Posted

*kleo* napisał(a):

To u nas odwrotnie, Ulcia nie lubi ćwiczyć w samotności, woli mieć widownię (wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy zaczynałam ćwiczyć z 3-miesięcznym szczylem, który w ciszy wariował, a w hałasie stał jak zaczarowany :evil_lol:)

A ja się nie dziwię bo mój Apollo ma to samo.Jak jestem z nim sama to się kręci i próbuje ucieczki.A wystarczy jedna osoba patrząca i już jest ideał prawie.Słucha i robi to co chcę.:p

Posted

jot11 napisał(a):
A ja się nie dziwię bo mój Apollo ma to samo.Jak jestem z nim sama to się kręci i próbuje ucieczki.A wystarczy jedna osoba patrząca i już jest ideał prawie.Słucha i robi to co chcę.:p

Szkoda że u mnie tak niema,ale może systematyczną pracą wypracuję sobie takie posłuszeństwo..

Posted

Po prostu muszę ciężko pracować, ale do naszego debiutu jeszcze daleko więc damy radę ;) Idę zjeść kolacje i spać, a wy urządźcie sobie u mnie w galerii nocną pogawędkę, żebym następnego dnia miała co czytać ;)

Posted

U mnie każda dziewczyna inaczej się zachowuje. Carmen potrafiła stać od początku, od kiedy przyjechała z hodowli, nic jej nie przeszkadza, umie sie skupić. Za to z ringówką było gorzej. Okazało się, że problemem było dobranie odpowiedniej ringówki. Viky pójdzie ładnie i na zwykłym sznurku, ale statyka to koszmar. Kompletnie nie chciała stać. Natychmiast siadała. Przez dłuższy czas musiałam stawiać jej miedzy łapami koszyczek zeby nie siadała. O postawie mogłam zapomnieć. Jak już opanowałyśmy nawyk sadzania tyłka to ćwiczymy ustawianie. jest już lepiej, ale do ideału ta nam bardzo daleko.
I oczywiście sa dni gdy nic nie wychodzi bo dziwczyny nie mają ochoty na ćwiczenia. Wtedy im odpuszczam bo nie chcę utrwalać złych nawyków.
A i jeszcze jedno Carmen jest nagradzana podczas ćwiczeń i to ją motywuje, Viky jest łakomczuchem i może dostać przysmak dopiero na koniec bo inaczej już skupi sie tylko na szukaniu smaczka. W czasie ćwiczenia stosujemy tylko pochwały i to działa.

Posted

zabrałam małą dziś w miejsce, którego się boi (niedaleko jeżdżą duże samochody a na ich widok ucieka) Jest takim łakomczuchem, a jak ją ustawiałam w tym miejscu to nawet przysmaka nie chciała

Posted

Paaula napisał(a):
możecie mi zaśmiecać tą galerię, bo widzę, że nie tylko ja wydaję tyle kasy na psa. W tym miesiącu muszę kupić ringówkę i ubranie na tej stronie, którą mi podała Marzenka. Karmę mamy już w zapasie ( hodowca polecił Starterem karmić i przy zamówieniu 10kg wcale tak drogo nie wychodzi) smaczki dziś kupione, no to jeszcze został transporter i trzeba pieniądze odkładać na wystawy

Witam sliczna ta maleńka.
własnie przeczytałam cała wasza galerie :)

Dziewczyny tak się rozgadały o uwielbianych przez nas psich zakupach ze umknął im twój post o karmieniu malej bo jakby nie plotki o zakupach hihihih to pewnie każda by ci juz napisała, ze na startera to ona jest juz a duża ;) Jest to karma dla suk w ciąży, karmiących i szzeniaków w okresie odstawiania ich od jedzenia matki, a teraz to juz royal junior :)

Posted

iberia napisał(a):
Witam sliczna ta maleńka.
własnie przeczytałam cała wasza galerie :)

Dziewczyny tak się rozgadały o uwielbianych przez nas psich zakupach ze umknął im twój post o karmieniu malej bo jakby nie plotki o zakupach hihihih to pewnie każda by ci juz napisała, ze na startera to ona jest juz a duża ;) Jest to karma dla suk w ciąży, karmiących i szzeniaków w okresie odstawiania ich od jedzenia matki, a teraz to juz royal junior :)

hodowca mi polecił karmić tym, sama byłam zdziwiona, ale royala dla yorków nie polecała

Posted

Paula ja miałam identyczną sytuację z Monim,co w domu pięknie i spokojnie się wystawiaj to w miejscach mu nie znanych i hałaśliwych dosłownie mi wariował,pomału go przyzwyczaiłam,tylko uważaj żeby nie przesadzić,ja raz przesadziłam to póżniej baaardzo długo się buntował i nie chciał wystawiać nawet w domu(zraził się),dlatego musisz się uzbroić w cierpliwość....

Posted

iberia napisał(a):
Ale starter tez jest firmy royal, tylko dla maluchów kilku tygodniowych. No ale jak wolisz wybór kamy zależy od ciebie

Masz rację zupełnie to umknęło, ja też pierwszy raz spotykam się z karmieniem szczeniaka w tym wieku starterem

Posted

Paaula napisał(a):
hodowca mi polecił karmić tym, sama byłam zdziwiona, ale royala dla yorków nie polecała

A mi hodowca (ten sam ;) ) polecał karmienie Eukanubą i właśnie Eukanubę dostałam jako wyprawkę ;)
Ja jednak zmieniłam na Royala (oczywiście stopniowo).
Dla mnie to też było dziwne, że starter w tym wieku, ale skoro hodowca polecił...

Posted

Ja dostałam w wyprawce starter właśnie a kupiłam małą w wieku 4,5 miesiąca. Hodowca powiedział, że można też za zmianę karmić Eukanubą, więc jak mi sie ten worek skończy co mam startera, to kupię dla spróbowania Eukanubę, bo starter już jej się powoli nudzi.

Posted

dziś żadnych fotek nie zrobiłam, ale może na komputerze jakąś znajdę. Byłyśmy dziś u weterynarza po tabletki na odrobaczenia dla psiaków i zważyłam małą 2,7 waży. Na wadze kuchennej mi ponad 3 wychodziło. No i w przysmaki się zaopatrzyłyśmy.
.